pcos, clomifen ja progesteroniarvot

Hei! Minulla todettiin pcos ja sain puolen vuoden yrittämisen jälkeen avuksi clomifenit. Kierto on ollut lääkkeettömänä 30-34 päivää ja clomeilla kaksi ensimmäistä kiertoa olivat 28 päivän mittaisia.

Kaksi ensimmäistä kiertoa otin 1tbl kierron 5.-9. päivä. Ultrissa kp 12-14 ei kummassakaan kierrossa löytynyt follia, mutta molemmissa kierroissa oli selkeät ovulaatio-oireet kp 17. Progesteroniarvot olivat ensimmäisessä 67 ja toisessa 26. Niiden mukaan ovulaatio olisi siis tapahtunut, mutta miksi ultrissa ei folleja löytynyt? Tehtiinkö se liian aikaisin? Kuukautiset alkoivat 9 ja 10 päivää oletetun ovulaation jälkeen.

Kolmannessa kierrossa otin 2tbl kierron 5.-9. päivä ja silloin kp 15 löytyi yksi 11,5mm rakkula ja pienempiä rakkuloita oli useita. Ovulaatiotestiin sain plussan kp 19 ja progesteroniarvo kp 26 oli 52. Nyt on menossa kp 30 ja oletan kuukautisten alkavan tänään.

Onko progesteronikoe 100% luotettava keino todeta ovulaation tapahtuneen vai voiko virheellisiä tuloksia tulla? Mitä eroa on sillä, ottaako clomit 3.-7. vai 5.-9. päivä? Onko 9-10 päivän luteaalivaiheella mitään toivoa raskautumiseen?
 
Hei,

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on varsin tavallinen hormonaalinen häiriö. Sen esiintyvyys vaihtelee 10% molemmin puolin. Tyypillisesti PCO-potilailla on epäsäännöllinen kuukautiskierto eikä munarakkula välttämättä kypsy normaalisti. Mikäli raskaus on toiveissa, tarvitaan ovulaation aikaansaamiseksi tuolloin lääkkeellistä tukea.
Munarakkulan kypsytyshoidossa (ovulaatioinduktio) voidaan käyttää muutamaa erilaista vaihtoehtoa. Sinun tapauksessasi on käytetty klomifeenia ja olet käyttänyt sitä aina kuukautisten alkupuolella viiden päivän ajan. Käytännössä sillä ei tällaisessa tilanteessa ole ovulaation kannalta väliä minä kierronpäivinä lääkitys annetaan (3-7 vai 5-9, kuten sinun tapauksessasi).

Klomifeenin vaste munasarjoille arvioidaan ultraäänitutkimuksella. Sinulla ultraäänitutkimuksissa ei ilmeisesti nähty vielä johtofollikkelia kahdella ensimmäisellä hoitokerralla, vaikka ovulaation varmistava loppukierron progesteroni oli molemmilla kerroilla hyvällä tasolla. Näin olleen ultraäänitutkimus oli ehkä hieman liian aikaisin. Progesteroni on varsin luotettava tutkimus ovulaation varmistamiseen.

Luteaalivaiheella tarkoitetaan ovulaation jälkeistä aikaa ennen seuraavia kuukautisia. Joskus luteaalivaiheessa voi olla ongelmia, kuten lyhyt kesto tai tiputteluongelmat. Tällöin voidaan tarvita lääkkeellistä tukea luteaalivaiheeseen. 10 päivän luteaalivaihe ei tarkoita etteikö raskaaksi tuleminen voisi olla mahdollista. Tyypillisesti kierron pituus voi munarakkulan kypsytyshoidossa muuttua, kuten sinullakin tapahtui 30-34 päivästä 28 päivään.

Henna Oksanen
erikoislääkäri
Dextra Lapsettomuusklinikka
 

Yhteistyössä