Turvaistuin - vielä kerran ja paatoksella

Olen nyt viettänyt päivittäin tunteja tutkien, mikä olisi turvallisin istuin kaukalon jälkeen.

Olen löytänyt palkki-istuimen, jossa erittäin alhainen rasitus sekä etu- että sivukolareissa (Kiddy). Mutta en yhtään selkä menosuuntaan istuinta, jossa olisi vastaavat erittäin alhaiset rasitukset molemmissa.

Miksi siis Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan, jos kerran palkki-istuin antaa etukolarissakin yhtä hyvän suojan. Ja jos Liikenneturva on kerran niin tietäväinen millainen istuin on paras, niin miksi se ei sitten suosittele jotain istuinta,että tästä pähkäämisestä voisi tehdälopun???

Jokainen valinnan tehnyt vanhempi on varmasti tuskaillut tämän asian edessä eikä ketään voi väittää huolettomaksi lapsensa turvallisuudesta välinpitämättömäksi. Ihmisen mielihän on sellainen, että kun jonkun valinnan on tehnyt, sen on todennut omasta mielestään parhaaksi.

Eikö ole mitään viimeistä totuutta tässä asiassa?
 
Lapsen suositetaan matkustavan selkä menosuuntaan siksi, että törmäyksessä kaularankaan ei kohdistuisi ns. "piiskaefektiä", joka siis tulee, kun lapsen pää heilahtaa ensin eteen ja sitten taakse törmäyksen voimasta. Selkä menosuuntaan mennessä tätä ei pääse tapahtumaan, koska turvaistuimen selkänoja ottaa vastaan lapsen painoa. Lapsen pää on vielä iso muuhun vartaloon nähden (voimistaa piiskaefektiä), eivätkä niskan lihakset ole etenkään pienillä yhtä kehittyneet kuin aikuisilla, siksi suositetaan 3-4-vuotiaaksi asti matkustamaan selkä menosuuntaan.
 

Yhteistyössä