Sämpyläohje

Leppis74
NOPEAT SÄMPYLÄT

5 dl vettä/maitoa
50g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1/4 dl öljyä
4 dl kaura-/muita hiutaleita
n. 7 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva nesteeseen. Lisää muut aineet ja alusta vehnäjauhoilla kimmoisaksi. Anna kohota 15 min. Leivo taikinasta sopivia palleroita ja anna kohota pellillä.

Paista 225 n. 12-15 min.
 
ROUHESÄMPYLÄT 225 astetta n.15 min

3 dl kuumaa vettä
3 dl maitoa tai jogurttia tai piimää
50 g hiivaa
2 rkl leinontasiirappia
1½-2 tl suolaa
½ dl voisulaa tai öljyä
10- 12 dl sämpyläjauhoja
(n. 6 dl vehnäjauhoja ja n.6 dl sämpyläjauhoja)

Kuuma vesi ja maito/jogurtti/piimä sekoitetaan. Lisää hiiva nesteeseen ja siirappi. Puolet jauhoista sekoitetaan nesteeseen ja annetaan nousta liinan alla n.15 min (kuplii hiukan). Lisää loput jauhoista ja suola. Loppuvaiheessa voi/öljy. Kohota ½ tuntia ja leivo sämpylöiksi kohota vielä hetki pellillä. Paistettuja sämpylöitä voi voidella voilla ja jättää liinan alle pehmenemään.
Minä teen yleensä aika kookkaita sämpylöitä, niitä on mukava sitten syödä.
ei muutakuin leipomaan B)

 
tselda harmaana
Porkkanasämpylät

Ainekset:
1,5 - 2 dl porkkanaraastetta
2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa (puoli palaa)
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 dl ruisjauhoja
3,5 dl Myllärin leivontakarkeita vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Ohje:
Raasta porkkanat ja pane raaste kulhoon.
Mittaa joukkoon kädenlämpöinen vesi.
Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola ja sokeri sekä ruisjauhot.
Sekoita ja lisää vehnäjauhot.
Sekoita (alusta) taikinaa, kunnes se on sitkeää ja irtoaa käsisätää ja kulhon reunoista.
Lisää öljy ja jatka sekoittamista, kunnes rasva on tasaisesti taikinassa.
Peitä taikina paperipyyhkeellä ja nosta kulho lämoimään veteen esim. pesualtaaseen. Anna taikinan kohota 40 minuuttia.

Leivo taikinasta 9 - 10 sämpylää leivinpaperille pellille.

Kohota sämpylöitä vielä noin 15 minuuttia ja paista uunin keskiosassa 220 °C lämmössä noin 12 minuuttia.

 
tselda harmaana
Sämpyläleipä

Ainekset:

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
n. 1/2 l sämpyläjauhoja
Voiteluun vettä
Pinnalle kaurahiutaleita


Ohje:

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, suola, sämpyläjauhot ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta noin 40 cm:n pituinen tanko pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa tanko saksilla noin 4 cm:n välein pohjasta kiinni jääviksi viipaleiksi ja taivuta viipaleet vuorotellen oikealla ja vasemmalle. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä noin 30 minuuttia. Voitele leipä vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

 

Yhteistyössä