Laskin paljonko makkaraa saisi syödä nitriitin vuoksi ja hämmästyin! (matikkanerot saa korjata)

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
vieras
Olenko laskenut oikein?
Eli netistä löytyi seuraavat tiedot:
- Makkarassa on 120mg nitriittiä/ makkarakilo
- Nitriitin turvallinen päiväsaanti on 0,1 mg per ihmisen painokilo

Eli 50kg painava ihminen voisi syödä turvallisesti max 5mg nitriittiä.
Eli 120mg/5mg =24
1kg makkaraa /24 = 0,041kg = 41,6g

Eli lopputulema on että 50kg ihminen voi syödä makkaraa 41,6g/päivä.
Tai yhteensä makkaraa viikossa 291g.


Suomessa käytetään luomumakkaroissa noin 80 mg nitriittiä/ makkarakilo ja tavallisessa tuotannossa noin 120 mg /makkarakilo nitriittiä, mutta Keski-Euroopassa käytetään jopa 150 mg/kg nitriittiä, mutta se on liikaa noin terveysopin kannalta. Nitriitin turvallinen päiväsaanti on 0,1 mg per ihmisen painokilo.
 
ap
Ja nitriittiähän löytyy makkaroiden lisäksi myös kaikista punaisista leikkeleistä/nakeista.
Nitriitti vaikeuttaa hapenkuljetusta veressä ja siitä voi syntyä myös syöpää aiheuttavia yhdisteitä.
Nitriittien saamista tarkastellaan kuitenkin pitkällä aikavälillä, joten kerta-annos makkaraa silloin tällöin ei haittaa.

Julkaistu 8.11.2001 1:11:23
Nakkien nitriitille etsitään korvaavaa ainetta
TS
MARJA SALEVA

Makkaroissa ja nakeissa säilöntäaineena käytettävän nitriitin korvaamista toisella aineella tutkitaan parhaillaan Suomessa. Syynä on se, että paljon nakkeja popsivilla lapsilla päivittäinen nitriitin saanti saattaa ylittää reippaastikin turvalliseksi katsotun määrän.

Nitriitin liikasaanti koskee 1-6-vuotiaita lapsia. Pahimmin se koettelee 2-3 -vuotiaita, joilla turvallinen määrä voi ylittyä jo yhdenkin nakin päivävauhdilla.

- Ongelma liittyy lasten pieneen kokoon. 2-3-vuotiaat aloittavat normaalin ruuan syönnin, mutta painavat vielä vähän, erikoistutkija Pirjo-Liisa Penttilä Elintarvikevirastosta selittää.

Raja-arvo voi ylittyä hetkellisesti, mutta jos liikasaanti on päivittäistä, on aihetta huoleen. Nitriitti voi aiheuttaa syöpää, ja yhteyksiä myös lasten diabetekseen on epäilty.

Tutkimuksissa on havaittu, että samat lapset osoittautuvat jatkuvasti nakkien suurkuluttajiksi. Nakkien syönnistä tulee helposti tapa.

Nitriittiä käytetään makkaroissa ja lihavalmisteissa, koska se estää ruokamyrkytysbakteerien kasvua. Kaksivuotinen tutkimus korvaavan aineen löytämiseksi aloitettiin vuoden alussa. Penttilän mukaan tehokas ja halpa nitriitti on hankalasti korvattavissa.

Ensimmäinen nitriititön nakki on vuoden alussa valmistettu Huittisissa.

- Se on erikoistuote. Hinta on korkea ja valmistus vaatii erikoisolosuhteet. Yleisratkaisuksi siitä ei ole, Penttilä sanoo.

Nitriitin haitat pienillä lapsilla on tiedetty jo pitkään. Nakkivalistusta on annettu neuvoloissa, mutta sen perillemenoa on vaikea arvioida.

Toinen pienten lasten ongelma on tiivistemehuissa käytetty säilöntäaine, bentsoehappo. Jo pienet annokset saattavat aiheuttaa yliherkkyysoireita, kuten kutinaa. Siksi laimennettavat mehut eivät sovi pienten janojuomaksi.

- 2-3-vuotiailla enimmäismäärä voi ylittyä parin desilitran päiväannoksella, riippuen kuitenkin mehun laimeudesta.

Julkaistu 8.11.2001 1:11:23

Nykyäänhän Vataja valmistaa myös mm. nitriitittömiä lihavalmisteita, makkaroita, nakkeja.
 
kuolinsyy tiedossa
meidän lasten kohtalona tulee olemaan tuo nitriitin aiheuttama syöpä ja laimennettavia mehujakin ovat lähipäivinä juoneet, osa onneksi sentään kotitekoista, mut kai ne siitäkin jonkin vaivan saavat... pitäiskö mun nyt ilmiantaa itseni lastensuojeluun?
 
olen kyllä kuullut asiasta, mutta enpä ole sen tarkempaan asiaa ajatellut..Meillä neiti söi yhteen vaiheeseen tosi paljon nakkia, mutta nyt kesällä meillä syödään paljon muuta,joten nakkien menekki on vähäistä.
 
Maalaistuote
Meillä lapselle ostetaan näitä Vatajan makkara-tuotteita, joissa ei ole nitriittejä ja soijaa, jolle poika on allerginen.

"Nitriitittömät lihajalosteet

Tuotekehitystyössään Maalaistuote Vataja pitää tärkeimpänä arvona sitä, että lisäainetta ei korvata lisäaineella. Nitriitittömät makkarat ovat myös mausteettomia, maidottomia, soijattomia ja gluteenittomia. Tuotteet eivät sisällä natriumglutamaattia eli aromivahvennetta.

Liha raaka-aineena on laadukas possunliha ja sitä tuotteissa onkin käytetty reilusti. Liha antaa tuotteille perinteisen maukkauden ja laadun. Täyslihanakin lihapitoisuus on n. 80 % ja täyslihalenkin n. 78 %. Suolan määrään on kiinnitetty huomiota ja sitä on käytetty vain noin 1,5 %."
 
kuis nyt, joko uskoo?
Alkuperäinen kirjoittaja Aamuäree;16362968:
Millähän sais anopinkin kalloon tungettua tuon....
Poika ei ollut suostunut syömään täsä yks päivä hoidossa ollessaan, oli sitten syönyt 9 nakkia ja pullaa. Fine.
Hui kauhistus!
 
"vieras"
Meillä lapselle ostetaan näitä Vatajan makkara-tuotteita, joissa ei ole nitriittejä ja soijaa, jolle poika on allerginen.

"Nitriitittömät lihajalosteet

Tuotekehitystyössään Maalaistuote Vataja pitää tärkeimpänä arvona sitä, että lisäainetta ei korvata lisäaineella. Nitriitittömät makkarat ovat myös mausteettomia, maidottomia, soijattomia ja gluteenittomia. Tuotteet eivät sisällä natriumglutamaattia eli aromivahvennetta.

Liha raaka-aineena on laadukas possunliha ja sitä tuotteissa onkin käytetty reilusti. Liha antaa tuotteille perinteisen maukkauden ja laadun. Täyslihanakin lihapitoisuus on n. 80 % ja täyslihalenkin n. 78 %. Suolan määrään on kiinnitetty huomiota ja sitä on käytetty vain noin 1,5 %."
Vaikee uskoo, että pelkkä liha ilman mausteita maistuis miltään...paitsi pahalta.
 
[QUOTE="vieras";22920729]Vaikee uskoo, että pelkkä liha ilman mausteita maistuis miltään...paitsi pahalta.[/QUOTE]

No eipä nämä kotimaiset lihajalosteet joissa on sisältönä pääasiassa lisäaineita ole myöskään kaksisen makuisia. Saatat yllättyä kun nakissa on yllättäen lihaakin.
 
Vaihtoehtoja on
No just viimeksi ostin Huhtahyvien lisäaineettomia kinkkuleikkeleitä Prismasta, eli nykyisin saa! Ja ruokamakkaraksi ostin Bratwurstia, johon ei ollut lisätty nitriittiä. Kalliimpaa toki on kuin perushalpisnakit.
 
Mä en kyllä ihan oikeasti tajua että miten ihmeessä tosiaan Vataja (ja oli joku toinenkin) voi tehdä nitriitittömiä makkaroita, mutta nää muut firmat ei "osaa". Vatajankin nakit on niin kalliita että pahaa tekee niitä ostaa..
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";22920729]Vaikee uskoo, että pelkkä liha ilman mausteita maistuis miltään...paitsi pahalta.[/QUOTE]

No siinä nakin kaverina voi syödä muutakin kuin ketsuppia ja sinappia..
 
"Blushing"
Me käytetään aina noita Vatajan makkaroita ja nakkeja, jos halutaan makkara-nakki- ruokaa syödä. Eli loppupeleissä aika harvoin, mutta kuitenkin. Muistaakseni ne on melko suolaisia, mutta muuten kyllä hyvän makuisia :) Syön kyllä ihan maunkin puolesta mieluummin Vatajaa kuin muita merkkejä! Eli kyllä niitä mausteitakin noista löytyy. Mauttomia eivät ole missään nimessä. Taatusti tulis hyvä nakkikeitto, pitääkin laittaa vaikka tän viikon ruokalistalle...
 
"Blushing"
[QUOTE="Blushing";22921187]Me käytetään aina noita Vatajan makkaroita ja nakkeja, jos halutaan makkara-nakki- ruokaa syödä. Eli loppupeleissä aika harvoin, mutta kuitenkin. Muistaakseni ne on melko suolaisia, mutta muuten kyllä hyvän makuisia :) Syön kyllä ihan maunkin puolesta mieluummin Vatajaa kuin muita merkkejä! Eli kyllä niitä mausteitakin noista löytyy. Mauttomia eivät ole missään nimessä. Taatusti tulis hyvä nakkikeitto, pitääkin laittaa vaikka tän viikon ruokalistalle...[/QUOTE]

Oho! Hoksasinpa just, että eihän noissa tosiaan ole mausteita! No, sitä ei kyllä mausta olla huomattu :D
 
"vieras"
Vatajan nakkien ongelma on siinä että kilohinta menee sinne naudanpaistin paikkeille. Maku on kyllä ihan toista kuin näissä jauhonakeissa ja luonnonsuoli lisää vain elämystä entisestään.
 
Kuka aikuinen syö makkaraa liki 300g viikossa? Tai kuka syöttää lapselleen joka päivä nakin? Entä kuka antaa 2-3v lapselleen usein mehua jopa yli 2 dl kerralla?

Me syödään ja juodaan mun mielestäni ihan normaalisti, eikä meillä noista kriteereistä täyty mikään. Mä olen ehkä joku kesä saattanut grillata kolmesti, jolloin tuo 300g on tullut viikossa nippanappa täyteen. Mutta painan yli 50kg, joten mulla on siihen varaakin.

Nakkipaketteja ostamme harvakseltaan ja nyrkkisääntönä meillä on tuon 2v:n kohdalla, että lautaselle pislkotaan max 1 nakki. Samainen lapsi saa mehua harvemmin, kuin kerran viikossa ja max desin.

Mä en jaksa alkaa vaahtoamaan nitriiteistä, enkä natriteista, sillä melko todennäköistä on se, että maa kantaa päällään melkosen paljon sellaista sapuskaa, mitä syömällä altistuu syövälle, tai muulle pahalle. Ja vaikka kaikkia niitä välttäisi, voi silti sairastua ja kuolla syöpään.
 
"vieras"
Mä en jaksa alkaa vaahtoamaan nitriiteistä, enkä natriteista, sillä melko todennäköistä on se, että maa kantaa päällään melkosen paljon sellaista sapuskaa, mitä syömällä altistuu syövälle, tai muulle pahalle. Ja vaikka kaikkia niitä välttäisi, voi silti sairastua ja kuolla syöpään.
Ja kun vielä ymmärtää että 25% koko väestöstä sairastaa jonkin syövän eläessään, riippumatta ruokavaliosta, liikunnasta, perinnöllisyydestä, tupakoinnista... Tietyt tekijät vain lisäävät tiettyjen syöpien riskiä.
 

Yhteistyössä