saako elatusmaksua mistään jos aviomies kuolee?

  • Viestiketjun aloittaja miettii hän...
  • Ensimmäinen viesti
[QUOTE="hmmm";22968229]Entäs jos koko laina (ja näin ollen asunnon omistus) on miehen nimissä? Perivätkö lapset asunnon, meneekö se puoliksi vaimon ja lasten kanssa, vai miten?[/QUOTE]

eikös lapset sen peri mutta leskellä on asumisoikeus, tietysti omasiuudesta pitää sitten maistraattiin tehdä se selvitys (eli mitä rahaa on ja mihin sitä käytetään)

tarkistin ja pykälät sanovat näin:
Jos perittävä oli naimisissa eikä häneltä ole jäänyt rintaperillistä, menee jäämistö eloonjääneelle puolisolle.

FINLEX
 
Viimeksi muokattu:
[QUOTE="hmmm";22968229]Entäs jos koko laina (ja näin ollen asunnon omistus) on miehen nimissä? Perivätkö lapset asunnon, meneekö se puoliksi vaimon ja lasten kanssa, vai miten?[/QUOTE]

Lapset perii vaimolla asumisoikeus. Testamentilla voidaan tietenkin määrätä toisinkin. Tosin jos lainoja ei pystytä hoitamaan vainajan muista varoista voi olla että vakuutena oleva asunto jokatapauksessa joudutaan myymään.
 
Viimeksi muokattu:
"huh huh"
Lapsetkin tai lasten nimissä tietysti voivat hoitaa lainaa ja lapset omistaa asunnon.
Aika hurjaa! Jos siis lapsi maksaisi asunnon velkaa pois, hän ei alaikäisenä voisi tehdä sitä itse. Maksaja siis olisi joka tapauksessa lapsen huoltaja, eli vaimo. Kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi hän voi heittää asunnon maksaneen henkilön siitä ulos ja myydä asunnon. Onko testamentti ainoa keino välttyä tämmöiseltä?
 
[QUOTE="huh huh";22968428]Aika hurjaa! Jos siis lapsi maksaisi asunnon velkaa pois, hän ei alaikäisenä voisi tehdä sitä itse. Maksaja siis olisi joka tapauksessa lapsen huoltaja, eli vaimo. Kun lapsi tulee täysi-ikäiseksi hän voi heittää asunnon maksaneen henkilön siitä ulos ja myydä asunnon. Onko testamentti ainoa keino välttyä tämmöiseltä?[/QUOTE]

Miksi lapset ei voisi käyttää perhe-eläke tulojaan asunnon kuluihin? Mutta aivan varmasti riippuu tapauksesta miten asia kannattaa hoitaa. Testamentti, ainakin hallintatestamentti on varmasti monesti järkevä tehdä jos asunto on vain toisen nimissä tai muuten omaisuus on sellainen että alaikäinen lapsi ei ole sitä kykenevä ottamaan hallintaansa.

Paitsi tuohon omistus oikeuteen en osaa sanoa kuinka paljon vaikuttaa onko avioehto vai ei ja voidaanko osituksessa asioita vielä sopia toisin, kuolinpesän osakashan aviopuoliso jokatapuksessa on.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä