Tukistamisesta lastensuojeluilmoitus??

  • Viestiketjun aloittaja "huhhuh"
  • Ensimmäinen viesti
kuinka moni teistä muistaa oman lapsuuden? sen jolloin oikeasti saatiin remmistä ja niskavillat herkillä? Itse ainakin muistan, enkä omia vanhempiani moiti siitä. omaan kallooni on iskostettu vanha sanonta että joka vitsaa säästää se lastansa vihaa. kattokaa nyt jo pelkästään näitä nykynuoria, ala-aste ikäiset juo kaljaa ja polttaa, haistattelee ja ties mitä. en nyt usko että kukaan lapsi siihen kuolee tai tulee huonnommaksi ihmiseksi jos joskus saa fyysistä kuritusta. enkä tarkoita tällä hakkaamista tai päivittäistä selkäsaunaa.
Muistan lapsuuden, mutta siihen ei onneksi liity muistoja remmistä, hyi olkoon.

Tukkapöllyä olen joskus saanut, sekä kädellä sellaista "muka-piiskaa", eli ei tuntunut missään, mutta nöyryyttävää se silti oli ja muistan sen kyllä ikuisesti.
Traumat ei silti ole jäänyt, ehkä siitä johtuen, että meillä on käsitelty nuo asiat perinpohjaisesti ja väkivalta loppui jo lapsuudessani.
Isäni pyytelee vieläkin tasaisin väliajoin anteeksi niitä tapahtumia, eli hänelle on kai jonkinlaiset "traumat" omasta käytöksestään jäänyt ja ymmärrän nyt itsekin vanhempana hänen tunteensa vallan hyvin.

Isäni mielestä ei muuten ole kauheampaa tunnetta kuin se tunne, mikä tulee kun käy käsiksi omaan lapseen.
Olemme hänen kanssaan puhuneet aiheesta aika paljonkin ja tulleet siihen tulokseen, ettei tasapainoinen, terve ihminen kykene systemaattisesti pahoinpitelemään lastansa tai jos impulssien vallassa joskus käy käsiksi, kykene painamaan asiaa villasella.

PS. Ne lapset, jotka jo ala-asteikäisenä juo ja polttaa, on lähes poikkeuksetta ongelmaperheiden lapsia ja nähneet pienestä saakka kotona väkivaltaa, päihteitä, epävarmuutta, emotionaalisia hylkäämisiä jne.
 
  • Tykkää
Reactions: Pikku_Pallo
"mami"
Järkyttävää, miten moni vanhempi hyväksyy edelleen väkivallan kasvatuksessa. Haluaisin vielä muistuttaa, että paitsi ruumiillinen kuritus, myös henkinen väkivalta on rikos. Tätä ei kaikki edes tajua, ikävä esimerkki löytyy kaveripiiristä. Hän paitsi jakelee luunappeja lapsilleen, myös haukkuu, moittii ja arvostelee heitä. Sitä on kamalaa kuunnella, mutta vielä kamalampaa on nähdä lasten nujerretut ilmeet. Olen koittanut puhua asiasta, mutta tämä äiti ei näe asiassa mitään väärää kun "eihän haukku haavaa tee".
 
"Vieraana"
Mami, tee nyt ihmeessä ls-ilmoitus kaveristasi jos ei puhetta usko!! Olet itse osavastuullinen kun tiedät etkä vie asiaa eteenpäin. Henkinen nujertaminenhan tuossa se pahin.
 
"vieras"
Perustele. Minun mielestäni ruksisysteemi on hyvä nimenomaan siinä mielessä, että siinä pienemmistäkin jutuista tulee viime kädessä konkreettinen seuraamus, sen sijaan että asiat jäisivät sille kuuluisalle "voi voi miten sinä nyt noin" (kertaa kymmenen) -tasolle. Eikä rukseista saatu seuraamus tästä huolimatta ole ylimitoitettu, jos katsotaan kaikkea mitä siihen on johtanut.
Meillä lapsille riittää kun heidän kanssaan puhuu asioista, ihan pienillekkin pystyy selvittämään miksi ei saa tehdä jotakin, mitä teoista seuraa. Meillä ei todellakaan hoeta mitään voivoita. Jos sinun mielestäsi on vain 2 vaihtoehtoa, tuollainen sairas ruksisysteemi tai voivoi niin sinulla on todella hukassa kasvatus. MITÄ se lapsi oppii tuollaisista rukseista? Ja piiskasta? Hyi h-lvetti. En pysty ymmärtämään.

Oikeasti on ällistyttävää lukea, että te jotkut ajattelette fyysisen "kasvatuksen" johtavan johonkin hyvään lopputulokseen. Eiköhän ne häiriölapset ja nuoret ole juuri tuon kasvatuksen tulosta. Jos ihan sydämellä ja järjellä ajattelette, niin eikö teidänkin päähän asiat mene hyvällä mielellä paremmin kuin pahalla? Pelko, suuttumus ja paha mieli estää aivojen toiminnan ja jopa kasvun.

Tulee mieleen, että vain jämäsakki käyttää fyysisiä kurituskeinoja ja heidän lapsensakkin pysyy jämänä, kun lapsen viisauden kasvu täyteen mittaansa estetään jo alkuunsa. Kaikille lapsia tekeville pitäisi olla pakollisena jonkinlainen kehityksen ja kasvatuksen kurssi. Jos olet sitä mieltä, että fyysinen kuritus on ok niin olet samaistunut vanhempiisi ja olet tavallaan sokea tuolle ihan järjettömälle kasvatuskeinolle. Siksi luulet, että se on ok ja toimiva. Siksi yhteiskunnan pitäisi pelastaa lapsesi sinulta. Ihan oikein olisi jos lastensuojeluilmoitus tulisi.
 
sarna
Ehkä olisi ihan hyvä jos sosiaalityöntekijät tulevat käymään perheessä joissa käytetään lapsen torumiseen fyysistä väkivaltaa, ehkäpä se kertoo että vanhemmilla on keinot loppu sellaisissa tilanteissa jotka vaatii kylmäpäisyyttä ja muita kasvatustapoja.

On ikävää että fyysinen kuritus on ollut kiellettyä jo niin kauan mutta edelleen se vahvasti elää suomalaisessa kasvatus kulttuurissa, no ehkä meidän lapset oppivat toisen tavan kasvattaa omiaan.
 
"mami"
[QUOTE="Vieraana";28460357]Mami, tee nyt ihmeessä ls-ilmoitus kaveristasi jos ei puhetta usko!! Olet itse osavastuullinen kun tiedät etkä vie asiaa eteenpäin. Henkinen nujertaminenhan tuossa se pahin.[/QUOTE]

Monta kertaa olen ollut lähellä tehdä, mutta suoraan sanoen pelottaa liikaa. Ja mietin, ylireagoinko. Pelottaa siksi, että ilmoitusta ei vissiin voi tehdä nimettömästi. Ainakin olen täällä lukenut tapauksista, missä vanhemmat ovat saaneet selville "nimettömän" ilmoituksen tekijän ja siitä on syntynyt kauhea soppa kunnianloukkaussyytteineen ja muineen. Tästä taas voisi seurata se, että äiti kurittaa lapsiaan entistä väkivaltaisemmin, ikään kuin kostoksi.
 
Ken guru
No siis, ensinnäkään en kokeilisi tätä kovin pienten kanssa, koska näiden on vaikea muistaa niiden ruksien taustoja ja rukseista koituva seuraamus tuntuu todennäköisesti irralliselta.

Sen mokaamisen yhteydessä totta kai torutaan ja yritetään opettaa oikeille tavoille, mutta toisaalta ei rangaista, koska se on tulossa sitten myöhemmin ruksien kerryttyä. Lähinnä vain kerrotaan, kuinka monta ruksia silloin on kertynyt tai on jäljellä (jollei lapsi sitä itse helposti taululta/paperista näe). Sitten kun ruksit ovat täynnä niin en välttämättä lähtisi enää motkottamaan yksittäisistä asioista, vaan tiedottaisin lähinnä, että nyt on niin ja niin monta ruksia ja siksi tulee rangaistus (se jälki-istunto, selkäsauna tai mikä nyt olikaan).

Tämän ruksisysteemin ideana on (useimpien muiden rangaistusten tavoin) ensisijaisesti toimia pelotteena, joten en pidä puutteena, ettei siitä koidu onnistumisen tunteita ym. Jollei nyt sitten siinä mielessä, että lapsi näkee, ettei hänelle ole tullut rukseja, ts. voi olla konkreettisesti ylpeä että on onnistunut olemaan mokailematta.

Ja miksei ruksisysteemi voisi toimia myös niin, että positiivisista asioista saa vaikka sydämiä, ja niiden kertyneiden sydämien mukaan sitten jonkun palkinnon. Toisaalta on yleensä niin ettei pelkkä porkkana riitä, vaan tarvitaan sekä porkkanaa että keppiä.
Hyi helvetti!! Lapsi elää omassa kodissaan pelossa. Koko ajan. Sairas "kasvatus" tapa.
 
"Sari"
[QUOTE="huhhuh";28454085]No kyllä 5v nyt tietää mitä tukistaminen on!! ihan jo siitä että meidän nuorimainen 1½v tukistaa välillä kun suuttuu ja saattavat nuo 3 isompaakin tukistella toisiansa jos tappelevat.[/QUOTE]

Meidän 7 v ja 5 v eivät tiedä, mitä nämä vanhanajan rangaistukset tarkoittavat. Vähän aikaa sitten kyselin lapsilta, tietävätkö he, mitä tarkoittaa, luunappi, tukistaminen, selkäsauna ja koivuniemenherra. Kaikkia hassuja vastauksia sain kuulla, mutten sitä oikeaa.
 
"vieras"
"Tämän ruksisysteemin ideana on (useimpien muiden rangaistusten tavoin) ensisijaisesti toimia pelotteena"

Ihan tosissasiko olet, että pelote on hyvä tapa oppia? Koiraako opetat tai jotain muuta eläintä, vai ihan omaa lastasi? Sinustako on hyvä, että lapsi pelkää? Ja se saa hänet toimimaan jotenkin paremmin? En tiedä mitä oikein sanoa tuohon, olet aika syvällä hukassa.

Ja tuosta ruksisysteemistä....Lapselle nimenomaan teosta heti välittömästi annettu palaute on parempi kuin mikään pitkän ajan palaute. Ei lapsi osaa yhdistää vanhaa tekoa johonkin "könttärangaistukseen".
Tuo könttä toimii pikemminkin lapsen omakuvaan yhdistävänä tekijänä. Tuossa lapsi kokee pelkästään olevansa hyvä tai huono ihminen. Sinun systeemissäsi siis pelkästään huono, koska keräät pahoja tekoja. Eikä hän siten opi yksittäisistä teoista mitään. Jos jotain ruksia tai sydämiä haluat tehdä niin mieluummin niitä sydämiä. Silloin tuet hyvää itseluottamusta, etkä riistä sitä, kuten nyt teet.

Säälittää lapsesi :(
 
vierasvanhempi
Tukistamisen (+ muun fyysisen kurittamisen) ja puhumisen eron ymmärtää helpoiten siten, kun miettii millaiseen lopputulokseen nämä johtavat.

Kurittamisella lapsi oppii pelkäämään tekojensa seurauksia, mutta hänen omatuntonsa ei kehity. Hän saattaa tehdä pahoja tekoja, jos kukaan ei huomaa ja kiinnijäämisen riski on pieni. Hän saattaa tehdä pahojaan esim koulussa, kun rankaiseva vanhempi ei ole paikalla. Hänestä saattaa kehittyä ongelmalapsi ja lopulta vaikeuksiin joutuva nuori. Omantunnon kehittäminen on erittäin vaikeaa silloin, kun on jo myöhäistä. Tämän näkee suoraan niistä vanhemmista, joiden mielestä siinä ei ole mitään pahaa, että lasta satutetaan. He havahtuvat vasta jos tämä laittomuus paljastuu viranomaisille. Nämä vanhemmat eivät edes ymmärrä, että lapsi on pieni ja hauras ja kuinka väärin he tekevät satuttaessaan häntä.

Puhuminen taas johtaa siihen, että lapsi lopulta oppii tekojen merkityksen ja hänen omatuntonsa ja älykkyytensä kasvaa. Hänestä tulee hyvän moraalin ja omatunnon omaava fiksu ihminen. Tietenkin puhuminen on haastavaa ja on kasvattajalta paljon enemmän vaativampi, mutta tämä on lopulta hyvin palkitseva kasvatukeino ja lapselle kaikista parhain vaihtoehto. Hänen on paljon helpompi elää ihmisenä muiden joukossa, kun hän tietää ja osaa toimia oikein. Hänen omatuntonsa kertoo mitä saa tehdä ja mitä ei, eikä niin, että saa tehdä jos ei jää kiinni. Lisäksi mikä tärkeintä, lapsen itsetunto on parempi, kun häntä ei ole nöyryytetty ja satutettu.
 
n26
Ruumiillisesta kurituksesta:

Minusta on outoa, että monet pyrkivät rinnastamaan ruumiillisen kurituksen perheväkivaltaan sekä vakaviin väkivallantekoihin ja sadismiin. Näillä on aivan eri lähtökohdat ja motiivit, ja yhteistä lähinnä se, että niistä aiheutuu kipua. Eikä kaikki mistä aiheutuu kipua todellakaan ole väkivaltaa ("hammaslääkäri pahoinpiteli minut porallaan").

Osa myös tuntuu olevan sitä mieltä, että se, että monet ruumiillista kuritusta itse lapsena kokeneet kannattavat sen käyttöä on osoitus näiden ihmisten tunne-elämän vaurioitumisesta. Minä olisin enemmän taipuvainen uskomaan siihen, että he yksinkertaisesti pitävät sitä omien kokemustensa pohjalta toimivana kurinpitokeinona, eivätkä myöskään koe siitä traumautuneensa. Itsekin tunnen jokusen tällaisen henkilön, enkä kyllä ole havainnit heissä merkkejä mielentilan järkkymisestä, sadismista ym, vaan ihan normaaleja ja empaattisia ihmisiä nämä ovat.

Jotenkin en myös pysty ottamaan vakavasti väitettä, että ruumiillisesta kurituksesta ei olisi mitään hyötyä, ikinä. Aika monen käytännön kokemus osoittaa, että tukistusten, selkäsaunojen ja muiden vastaavien rangaistusten käyttö on ihan konkreettisesti parantanut lapsen käytöstä. Toisaalta siitä syystä, että tämä on saanut huomata, että tyhmyyksien teosta seuraa jotain aidosti ikävää (pelotevaikutus), toisaalta siksi että se on toiminut eräänlaisena "herätyskellona" siitä, että ne tehdyt asiat olivat ihan oikeasti typeriä eikä niitä hyväksytä. Toki osa on varmasti saanut siitä sivussa niitä traumoja, mutta eivät ne traumat sinällään kumoa mitenkään asian hyviä puolia.

Yleisestikin toivoisi, että jos ruumiillisen kurituksen vastustajat tahtovat saada lisää kannattajia ajatuksilleen, niin he rupeaisivat puhumaan itse asiasta eivätkä mistään sen sivussa olevista harhakuvista ja muista tultasyöksevistä demoneista. Se aiheesta tullut eikä mitenkään liiallisuuksiin mennyt selkäsauna ei todellakaan ole millään lailla sama asia kuin se, jos mieleltään sairas vanhempi tulee humalassa kotiin ja lyö lastaan turpaan ja polttaa tämän käden keittolevyllä.

Jotenkin minun on myös mahdoton uskoa, että valtaosa vanhemmista oikeastaan kaikkialla Länsi-Euroopan ulkopuolella sekä valtaosa suomalaisista vanhemmista vielä joskus 60-70-luvulla olisi sellaisia tunnevammaisia, empatiaan ja itsehillintään kyvyttömiä sadistisia hirviöitä kuin mitä tässä ketjussa on maalailtu.


Rangaistuksista, pelotteista ja ruksisysteemistä:

Minusta on selvää, että todennäköisimmin lapsi kasvaa kieroon silloin, jos häntä kasvatetaan pelkän torumisen ja "porkkanan" voimin, ilman mitään rangaistuksia/pelotteita. Useimmilla lapsilla tämä kasvatusmenetelmä johtaa ennemmin tai myöhemmin havaintoon siitä, ettei niistä kielletyistä asioista todellakaan seuraa mitään kouriintuntuvaa negatiivista. Toisin sanoen lapsen näiden asioiden suhteen päässään tekemä hyöty/haitta-laskelma kääntyy pysyvästi plussan puolelle.

"Pelossa elämisen" suhteen minun on vaikea nähdä, että kyseessä olisi sellainen traumoja aiheuttava kokemus kuten se joidenkin mielestä tuntuu olevan. On täysin arkipäivää, että kaikki ihmiset (paitsi siis ehkä yllä olevien kirjoittajien lapset) elävät erilaisten rangaistusten pelossa. Jos kävelee päin punaista voi tulla sakkoja, jos myy huumeita voi tulla vankilaa tai jos koulussa lyö naapuripulpetissa olevaa, niin voi tulla jälki-istuntoa, jne. jne.

Ylipäänsä pelotteiden (rangaistusten) vastustaminen osoittaa perustavanlaatuista ymmärtämättömyyttä siitä, miten ihmismieli toimii. Erilaisia kiellettyjä tekoja jätetään tekemättä ensinnäkin siitä syystä, että koetaan ne kielteisinä/moraalittomina _mutta_ myös siksi, että niiden haitat koetaan suurempina kuin hyödyt. Ensin mainitun aspektin suhteen erilaiset pelotteet (sakot, vankila, jäähyt, tukistukset ym.) ovat toki melko tehottomia, mutta jälkimmäisen asian suhteen ne ovat suorastaan välttämättömiä. Miksi muuten ihminen jättäisi periaatteessa hyvänä kokemansa asian tekemättä kuin siksi, että siitä voi seurata niin ikävä rangaistus, ettei asian tekeminen kannata? Sen mahdollisuuden, että olisi mahdollista saada ihminen (aikuinen tai lapsi) jonkin terapian (tai vastaavan) avulla pitämään kaikkia kieltoja jo sinällään noudattamisen arvoisina kaikissa tilanteissa voi käytännössä unohtaa.

Ruksisysteemin osalta kirjoitin jo yllä, etten puolustele sen käyttöä kovin pienillä lapsilla. Syystä, että jollain 4-5 v:llä on usein huomattavia vaikeuksia sisäistää rangaistuksen tai palkinnon syitä, jopa silloin kun se tulee melkein heti siihen johtaneen tapahtuman jälkeen. Toisaalta jostain 8-9 v:stä voi sanoa, että hän ihan varmasti muistaa niiden esim. kahden viikon aikana kertyneen kymmenen ruksin taustat ainakin pääpiirteissään, ja pystyy siksi ymmärtämään rangaistuksen syyn. Ruksisysteemiin sisältyy myös se ajatus, että se herättää ajattelua varsinkin silloin kuin se ruksi tulee tai uhkaa tulla, ei vain silloin kun on itse rangaistus tulee.
 
n26
Systemaattinen väkivalta taas on jo jotain niin sairasta, etten soisi lapsia sellaisille ihmisille ollenkaan.
Ihan mielenkiinnosta, oletko siis sitä mieltä, että useimmilta Suomessa vierailevilta venäläisperheiltä pitäisi ottaa lapset pois viranomaisten toimesta? Venäjällä kun systemaattinen ruumiillinen kuritus on ilmeisimminkin erittäin yleistä ja vieläpä täysin laillista.

Vanhemmille voisi tietysti myös harkita jotain pakkohoitoa suomalaisessa mielisairaalassa tämän heidän raa'an sadisminsa vuoksi...
 
n26
Puhuminen taas johtaa siihen, että lapsi lopulta oppii tekojen merkityksen ja hänen omatuntonsa ja älykkyytensä kasvaa. Hänestä tulee hyvän moraalin ja omatunnon omaava fiksu ihminen. Tietenkin puhuminen on haastavaa ja on kasvattajalta paljon enemmän vaativampi, mutta tämä on lopulta hyvin palkitseva kasvatukeino ja lapselle kaikista parhain vaihtoehto. Hänen on paljon helpompi elää ihmisenä muiden joukossa, kun hän tietää ja osaa toimia oikein. Hänen omatuntonsa kertoo mitä saa tehdä ja mitä ei, eikä niin, että saa tehdä jos ei jää kiinni. Lisäksi mikä tärkeintä, lapsen itsetunto on parempi, kun häntä ei ole nöyryytetty ja satutettu.
Ei kukaan ole kiistänytkään, etteikö puhumista pitäisi käyttää kasvatuksessa. Pointti on siinä, ettei pelkkä puhuminen useimpien lasten kohdalla riitä, vaan opetuksen rinnalla tarvitaan myös pelotteita, jotka omalta osaltaan torjuvat huonoa käytöstä.

On utopiaa kuvitella, että lapsista saataisiin pelkän puhumisen voimalla kasvatettua sellaisia enkelimäisiä olentoja, jotka pelkän korkean moraalinsa voimin pysyisivät poissa pahanteosta. Eivät aikuisetkaan tällaisia ole, vaan monia esim. vain sakon saamisen uhka estää pysäköimästä väärin, matkustamasta junassa liputta tms.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";28461371]Musta olisi kauheaa jos lapseni joutuisivat elämään pelossa.[/QUOTE]

Oliko sinusta kauheaa olla peruskoulussa ja elää jatkuvassa jälki-istunnon pelossa? Minusta ei ollut, mutta voi olla, että olen kieroutunut.
 
vieras äiti
En hyväksy väkivaltaa, sanottakoon se heti alkuun. Mutta silti minusta tuo ruksisysteemi on jotenkin karmivampi tapa rangaista lasta kuin tilanteessa suuttuneena tukkapöllyn antaminen. Se, että tyynen rauhallisesti annetaan viiikkojen ja viikkojen aikana kertyneistä rikkeistä lopulta rangaistus kuulostaa jotenkin niin kylmäkiskoiselta. Se, että äidillä palaa lopulta pinna jossain tilanteessa, antaa tukkapöllyä ja sitten sovitaan, on jotenkin luontevampaa ja kummallisella tavalla uskon, ettei lapsi siitä lopulta kärsi.
 
"Vieras1"
Voivoi. On kyllä huvittavaa lukemista.
Toivon todella ettei sossut ota sinuun yhteyttä!
On se naurettavaa kun nykyään ei saa lapselle edes rajoja laittaa. Jotkut lapset oppii vähemmällä mutta ei pieni tukkapölly pahaa tee jos on tarpeen. Kyllä sitä on itsekukin kakarana saanut ja siitä on opittu ja pidän itseäni hyvinkin normaalina. Nyky nuorissa näkee jo sen kun he tietävät omat "oikeutensa" ja ettei heitä saa tukistaa tai edes kovemmin ottein rauhoittaa. (näkihän sen tässä opettaja jupakassakin). Hirveitähän niistä on tullut! tuolla ne kaupungilla riekkuu, kiroilee ja haistattelee, eikä nykyään osata kunnioittaa vanhempia ihmisiä. Mun mielestä ollaan menossa aivan väärille raiteille jos normaalista ja inhimillisestä kurinpidosta tulee jo sossuasia.
En todellakaa ole itse väkivaltainen tai kannata mitään sen suuntaista. Mutta tukistaminen on lievä, hyväksi todettu kontrolli keino hankalaan lapseen, ja se on mielestäni ok!
 
n26
Alkuperäinen kirjoittaja Tír na nÓg;28461482:
N26, voisitko sinä kutsua lapsesi luoksesi, näyttää ruksilistaa ja tyynen rauhallisesti satuttaa lasta ja jatkaa sitten vaikka kukkien istuttamista? Oletko tehnyt niin?
En ole näin tehnyt, mutta periaatteessa (teoriassa) kyllä tuollaista pystyisin tekemään.

Aivan vastaavalla lailla, kuin olen monta kertaa pystynyt komentamaan jotain kiellettyä tehnyttä lasta teennäisen ankaralla/suuttuneella äänellä ja komentamaan tämän jäähypenkille, ja heti tämän jälkeen jatkamaan vaikkapa palapelin tekemistä toisen lapsen kanssa kaikessa ystävyydessä.


Tässä yhteydessä tulee myös mieleen vanha (50-lukulainen?) nuortenkirja, jonka luin muutama vuosi sitten. Siinä päähenkilö tappeli koulun pihalla, minkä seurauksena tuli komennetuksi rehtorin kansliaan saamaan selkäänsä. Rehtori keskeytti työnsä, antoi selkäsaunan ja jatkoi sen jälkeen töitään siitä mihin ne jäivät.
 
n26
Alkuperäinen kirjoittaja vieras äiti;28461515:
En hyväksy väkivaltaa, sanottakoon se heti alkuun. Mutta silti minusta tuo ruksisysteemi on jotenkin karmivampi tapa rangaista lasta kuin tilanteessa suuttuneena tukkapöllyn antaminen. Se, että tyynen rauhallisesti annetaan viiikkojen ja viikkojen aikana kertyneistä rikkeistä lopulta rangaistus kuulostaa jotenkin niin kylmäkiskoiselta. Se, että äidillä palaa lopulta pinna jossain tilanteessa, antaa tukkapöllyä ja sitten sovitaan, on jotenkin luontevampaa ja kummallisella tavalla uskon, ettei lapsi siitä lopulta kärsi.
Jos itse ajattelen esim. omia kokemuksiani, niin minusta mahdolliset traumat syntyvät herkimmin juuri siitä, jos vanhempi jollain tavalla käy käsiksi fyysisesti lapseen silloin, kun ei pysty kunnolla hillitsemään itseään (ts. pinna on mennyt). Ja ei välttämättä edes anna tukkapöllyä, vaan pitelee kiinni, vetää mukanaan tms. Taustalla tässä on se, että lapsi aistii tuon itsehillinnän puutteen ja syntyy pelko hallitsemattomasta kiinnikäymisestä, vammoista tms.

Jos joku vanhempi päättää käyttää ruumiillista kuritusta (siis tässä esimerkissä totta kai ulkomailla, kun asia on Suomessa kielletty...), niin minun mielestäni on parempi vaihtoehto, jos lapsen rikkeen jälkeen antaa itselleen kunnolla aikaa rauhoittua (esim. 5-15 min tai sitten tuon ruksisysteemin vaatiman ajan) ennen kuin toteuttaa asian. Tällöin tilanne pysyy paremmin hallinnassa sekä aikuisen että lapsen kannalta ja riski ylilyönneille tai hallitsemattomuuten tunteelle vähenee.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";28461456]Oliko sinusta kauheaa olla peruskoulussa ja elää jatkuvassa jälki-istunnon pelossa? Minusta ei ollut, mutta voi olla, että olen kieroutunut.[/QUOTE]

Miksi olisi pitänyt elää jälki-istunnon pelossa? En tehnyt sellaista mistä jälki-istuntoa olisi saanut. Kaikki eivät ole uhittelevia kakaroita. Tässä tuskin tarkoitettiin ihan jälki-istunnon pelkoa.
 
"vieras"
[QUOTE="vieras";28460386]
Eiköhän ne häiriölapset ja nuoret ole juuri tuon kasvatuksen tulosta. Jos ihan sydämellä ja järjellä ajattelette, niin eikö teidänkin päähän asiat mene hyvällä mielellä paremmin kuin pahalla? Pelko, suuttumus ja paha mieli estää aivojen toiminnan ja jopa kasvun.

Tulee mieleen, että vain jämäsakki käyttää fyysisiä kurituskeinoja ja heidän lapsensakkin pysyy jämänä, kun lapsen viisauden kasvu täyteen mittaansa estetään jo alkuunsa.[/QUOTE]

Jämäsakki, annan mun kaikki kestää :)

Kokemus mikä mulla on häiriölapsista on sellainen, että kotona on avoimet ovet. Lapsille annetaan rahaa ja käsketään mennä viettämään aikaa muualle. Lapset saavat Wilmaan merkintöjä, mutta vanhemmat ei reagoi. Lasten kanssa ei jutella mitä on hyvä käytös. Näitä lapsia ei rankaista millään tavalla kun töpeksivät. Ja minulla todellakin on kokemusta ammattini puolesta häirikkölapsista. Vanhemmat taputtavat päätä ja sanovat noh noh.
 
nainen-91
Oletteko te jotkut (mm. n26 ja nainen-91) tässä ketjussa oikeasti noin helvetin typeriä, että vertaatte jäähyrangaistusta, kotiarestia ja jälki-istuntoa pahoinpitelyyn?
Ei hemmetti, toivottavasti teillä ei ole lapsia tai jos on, niin olisivat niin "kilttejä", etteivät joutuisi kokemaan teidän kasvatusmetodeja.

.
Onko joku sanonut että omia lapsiani kuritan fyysisesti? Lähinnä noissa omissa kirjoituksissani hain sitä takaa (huonosti, kiirellä kirjoitettu), että jos lasta kerran tai kaksi tukistaa, ei se maailma siihen kaadu. En moiti omia vanhempiani siitä, kuinka he ovat minua rankaisseet, mutta en ikipäivänä omia lapsiani, jos niitä jumala minulle joskus suo, kasvattaisi samalla lailla. Ja jopa minä olen sitä mieltä, että tuo ruksisysteemi on sairasta.

Ja mielestäni pahoinpitely ja kerran, kaksi tukkaan kiinni ottaminen on hiukka kaukana toisistaan...
 
"vieras"
Kuulostaa siltä n26, että sinulla on langat ihan hukassa kasvatuksen suhteen. Tuollaista sadismia en ole kuullut aikoihin harrastettavan. Toivottavasti jäät joskus kiinni tuosta, että lapsesi joskus uskaltavat kertoa jollekkin äitinsä väkivaltaisuudesta.

Haittaisiko sinua jos opettaja olisi lapsiasi kohtaan samanlainen? Tai pomosi sinua kohtaan? Keräisi virheistä rukseja ja perjantaina saisit selkääsi?

Olet hirviömäinen äiti.
 
n26
[QUOTE="vieras";28461718]Kuulostaa siltä n26, että sinulla on langat ihan hukassa kasvatuksen suhteen. Tuollaista sadismia en ole kuullut aikoihin harrastettavan. Toivottavasti jäät joskus kiinni tuosta, että lapsesi joskus uskaltavat kertoa jollekkin äitinsä väkivaltaisuudesta.[/QUOTE]

Sinällään mielenkiintoinen ajatus, että varmasti 90% koko maailman äideistä ja isistä on tälläkin hetkellä "väkivaltaisia sadisteja".

Mahtavatkohan pitää meitä suomalaisia aika kajahtaneina näine kaikkine sadistipuheinemme...

[QUOTE="vieras";28461718]
Haittaisiko sinua jos opettaja olisi lapsiasi kohtaan samanlainen? Tai pomosi sinua kohtaan? Keräisi virheistä rukseja ja perjantaina saisit selkääsi?

Olet hirviömäinen äiti.[/QUOTE]

Kiitos kohteliaisuudesta.

Ja ei todellakaan haittaisi, jos lasteni koulussa olisi käytössä ruksisysteemi. Työpaikasta en niin tiedä, koska aikuisiin yleensäkin pätevät melko eri keinot kuin lapsiin.

Toisaalta olen kyllä sitä mieltä, että esim. näpistyksistä, julkisissa liputta ajosta tai muista pikkurikkeistä sietäisi saada jonkinlaisia rukseja, ja esimerkiksi viidennen ruksin kohdalla seuraus olisi selvästi normaalia tuntuvampi.
 

Yhteistyössä