kokemuksia lääkkeistä concerta, equasym, strattera jne?

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
lähinnä haen kokemuksia lapsilla, mutta aikuistenkin kokemukset käy. Millaisia sivuoireita, kuinka monta kertaa lääkettä jouduttu vaihtamaan, ennenkuin on löytynyt sopiva?

Mistä syistä päädyitte lääkitykseen?

Meillä sellainen tilanne, että pari vuotta sitten poika (nyt 10v.) söi concertaa keskittymisvaikeuksiin yms. siitä tuli niin kamalia sivuoireita että lopetettiin, en edes halunnut kokeilla muita, ajattelin että ei ikinä enää sellaista myrkkyä lapselle.

Nyt kuitenkin on pikkuhiljaa alkanut taas alamäki, tänään sitten poika purskahti itkuun että hänestä tuntuu ettei jaksa elää kun on vaikea keskittyä ja päässä pyörii miljoona asiaa samaan aikaan ja tuntuu että pää sekoaa.

Nyt olen siis taas tässä tilanteessa että lääkitystä on pakko harkita, on pakko miettiä kumpi on hyödyllisempää lääkkeen käyttö vai lääkkeettömyys.

Pelottaa ne sivuvaikutukset. Mahdolliset haitat sydämelle jne.
 
"nii"
Meillä pojalla equasym, ollut 1,5 vuotta. En ole huomannut sivuvaikutuksia eikä ole poikakaan koskaan valittanut päinvastoin, haluaa ottaa joka aamu lääkkeen koska on kuulemma parempi olla.
 
"vieras"
Meillä myös poika nyt itse haluaa lääkettä ja huomenna aion neurologille soittaa, on luvannut laittaa reseptin puhelimitse tarvittaessa. Puhetta on ollut equasymistä kun concerta ei tule kyseeseen niiden sivuoireiden vuoksi, tavallisimpien lisäksi meillä oli jotain verenkiertoon liittyvää oiretta kun kädet kylmeni tästä lääkkeestä. Lääkäri sanoi että sen kanssa kannattaa olla varovainen koska poika on niin herkkä sille. Equasym voisi olla siedettävämpi sen lyhyen vaikutusajan vuoksi.

"nii"...kauanko teillä vaikutus kestää equasymissä?
 
lääkäri harmaana
Monelle lapselle ei sivuvaikutuksia tule ollenkaan, mutta joillekin ne ovat niin hankalia, ettei lääkettä voi käyttää.

Sydämelle eivät stimulantit ole yleensä mitenkään kovin kurjia lääkkeitä, poikkeuksena se pieni prosentti joiden verenpaine nousee. Suurempi ongelma on yleensä ruokahalu, joillain mieliala, myös joillekin tulee unihäiriöitä. Toisten unen laatu taasen paranee, kun päivä menee sujuvasti ja lapsi on pystynyt suuntaamaan tarkkaavuuttaan sinne minne kuuluukin.

Pysyviä vakavia sivuvaikutuksia noista lääkkeistä ei tiedä seuranneen. Stratterasta ei yhtä paljon seurantatutkimuksia kuin metyylifenidaateista (concerta, equasym, medikinet). Eri metyylifenidaattivalmisteiden keskinäiset erot liittyvät lähinnä imeytymiseen ja poistumiseen eli vaikutusaikoihin.

Jos lapsi itse on halukas uudestaan yrittämään, niin tokikin. Lääke on siitä hyvä, että sen poistuminen elimistöstä on nopeaa, eli jos tuntuu huonolta , ei oteta lääkettä ja se on sitten siinä.
 

Yhteistyössä