Miehelläni on satavarmasti adhd. Jollain kokemusta aikuisen adhd:sta? Miten tutkitaan?

  • Viestiketjun aloittaja nikittä
  • Ensimmäinen viesti
nikittä
Homman nimi siis se, että miehelläni on mielestäni paljon adhd:n piirteitä, joista tässä nt muutamia esimerkkejä:

- Melkien kaikki hommat jäävät aina kesken, riipin raapin ja puolitiehen. Aloittaa jonkun homman, puhelin soi ja sen jälkeen ei enää keskeneräisen hommansa ääreen palaa (ellei ole joku supermielenkiintoinen juttu). Ei pysty tekemään mitään huolellisesti loppuun asti ja yleensä syntyy enemmän sotkua kuin valmista (voi luoja esim. maalausurakoita). Mitään pikkutarkkuutta vaativaa ei voi edes ajatella, että mies tekisi.

- Aina sata omaa lupausta, projektia, asiaa hoidettavana. Aikatauluista ja ajankäytöstä ei mitään käsitystä. Aina myöhässä. Jos esim. kotona pitää jotain hoitaa päivän aikana, on mun laitettava asiat paperille ja vielä siinä järkestyksessä kuin ne pitää tehdä. Muutoin mies joku lojuu mitään tekemättömänä tai puuhailee jotain aivan kummallista (ostaa vaikka lehtiharavan, vaikka piha olis vielä pelkkää soraa ja multaa).

- Ei mitään priorisointitaitoja tai järjestelmällisyyttä. Satsaa aivan epäolennaisiin asioihin.

- Kehittelee koko ajan uusia ideoita eikä pelkää epäonnistumisia.

- Kirjoittaminen on silkkaa sillisalaattia ja lukeminenkin kaiketi melko hankalaa.

Ymmärrätte varmaan, että nämä ylläolevat asiat aiheuttavat riitaa ja kränää meidän parisuhteessa melko usein ( no ei nyt lukeminen tai kirjoittaminen). Monesti ajattelen, että mies on laiska tai välinpitämätön ja se raivostuttaa. Toisaalta kuitenkin tiedän, että mies on hirveän hyväsydäminen, luottaa muihin ihmisiin, on avulias, haluaa olla perheen kanssa ja haluaisi monesti tehdä asiat paremmin kuin ne vaan nyt tulee tehdyksi. Mies on myös itse sitä mieltä, että hänellä vois olla adhd ja muutkin ovat sitä hänelle sanoneet. Jo koulu-ura ja lapsuus on ilmeisesti ollut aikamoista koheltamista. Mietin, että voiskohan tähän asiaa saada apuja? Kannattaako mennä vaan suoraan neurologille vai tk:n kautta?
 
"Napsu"
Moi, aikuisiän adhd/adda;sta on paljon kirjoittanut esim. Sami Leppämäki. Neuropsykiatriaan erikoistunut lääkäri. TK:ssa oman kokemukseni mukaan suhtautuvat todellatodella nihkeesti adhd:hen ja pitäävt sitä keksittynä syynä laiskuudelle tai sille että haluaa ns. lääkkietä päihdekäyttöön ( eivät oikeatsi edes sovellu sellaiseen) Jos asutte päkaupnkiseudulla niin suosittelen edm lekuria, koska tuntee oireiston ja on perehtynyt erityisesti aikuisiän oireisiin, jotak ovat usein erilaisia. yksityisen kautta sitten TK:hn jos tarvii. ykistyisellä , ainakin tuolla Samilla on pidemmät tutkimukset ennen diagnoosia. Tutun elämä ns. pelastui kun sai oikeian nimen oireilleen, jotka olivat lapsuudesta asti olleet...oli jo tullut ns.liitännäisoireita, kuten masennus ja alkolla itselääkintää, jotka saatiin ensin hoidettua pois.
 

Yhteistyössä