Sijoitus ja elatusmaksut

  • Viestiketjun aloittaja "vierasvieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vierasvieras"
Tilanne on siis tämä että 15 vuotias poika sai sijaisperheen äidin monen kuukauden tarpomisen jälkeen. Poika lintsaillut koulusta huimat 2 viikkoa puolenvuoden aikana ja tää äiti on nyt niiiiin loppu. Miten pojan isä maksaa elatusmaksuja, muuttuuko summa, saaja ja joutuuko äiti siirtämään lapsilisät sijaisperheeseen?
 
"sijaisäiti"
Lapsilisät siirretään automaattisesti sijaisperheelle. Lisäksi kumpikin vanhempi maksaa elatusmaksuja oman elatuskykynsä mukaisesti sinne. Isä maksaa jatkossa elarin sijaisperheelle. Myös äiti maksaa sijaisperheelle sen verran kun aikoinaan elatuskykylaskelmissa on laskettu hänen elatuskyvykseen.
 
"sijaisäiti"
Meillä maksetaan (käsittääkseni) ennen sijoitusta elatukseksi laskettu summa. Miksikäs se lapsen elatustarve olisi muuttunut? Joillekin lähivanhemmille on tullut yllärinä se, että hekin joutuvat maksmaan lapsensa elatuksesta.
 
taamu
Meillä sijoitettu lapsi, eikä vanhemmat MEILLE mitää maksa, tietenkään. Lapsilisät vaihtuu kelan kautta, ei perheen tarvi mitään tehdä, eivätkä ne automaattisesti mene sijaisperheelle (ja sitä kautta lapseen) vaan voivat kartuttaa lapsen itsenäistymisvaroja.
Esim. meillä sijoitetusta maksetaaan vammaistukea, mutta sekin tuki menee suoraa sijoitetulle itsenäistymisvaroihin, ei meille.
 

Yhteistyössä