Pitäisikö palstan seksi suojaikärajaa nostaa?

  • Viestiketjun aloittaja Niinpä.
  • Ensimmäinen viesti
Niinpä.
Ihan ajatuksia herättävä kirjoitus;

Palstalla pornolla itsensä kyllästäneet aikuiset vonkaavat seksiä nuorilta tytöiltä ja pojilta yhä röyhkeämmin. Joistain seksuaalisen väkivallan piirteistä puolella 15–vuotiaista tytöistä on jo kokemusta. Näitä ovat seksiin painostaminen, vastentahtoinen koskettelu ja maksun tarjoaminen seksistä. Ilmitulleet hyväksikäyttötapaukset netissä ovat kaksinkertaistaneet seksuaalisen hyväksikäytön määrän kymmenessä vuodessa.

Mitäs nyt palstan seksin suojaikärajaa voisi laskea”, toteaa Sexpon uusi toiminnanjohtaja Tommi Paalanen VS 22.5. ”Jos nuorella ja yli 18-vuotiaalla äipällä on suhde, niin pelkkään ikärajaan tuijottamisen sijaan pitäisi katsoa, onko suhde tasapuolinen ja mitä se kummallekin osapuolelle antaa.”

Seksin suojaikäraja on tällä hetkellä palstalla 16 vuotta. Kyse on nimenomaan suojaikärajasta, ei kirjoittelun harrastamisen ikärajasta. 15-vuotiaalla on toki lupa kirjoittamiseen ikäistensä henkilöiden kanssa. Lain puitteissa 15-vuotiasta sen sijaan pyritään suojelemaan aikuisilta, jotka saattaisivat käyttää hänen suostumustaan Kirjoitteluun.

Voiko esimerkiksi 15- ja 20 – vuotiaiden nuorten välinen suhde olla tasapuolinen? Jos se on sitä, jokin mättää. Joko 15-vuotiaan kehitys on ikätasoaan edellä, tai 20-vuotiaan jäljessä. Näin eri-ikäisten nuorten on kehitysteorioiden mukaan tarkoitus elää erilaisia kehitysvaiheita – toinen murrosikää, ja toinen aikuistumisen ensiaskeleita.

Jos äitejä haastateltaisiin aiheen tiimoilta, harva kertoisi iloitsevansa siitä, että sai aloittaa seksin harrastamisen mahdollisimman nuorena. Päinvastoin. Moni toteaisi, että olisi kannattanut odottaa vielä muutama vuosi. Kuitenkin samaiset aikuiset ajavat nuorten oikeuksia tehdä ne samat virheet, mitä itse myöhemmin katuvat.

Hallitus on esittänyt Palstan suojaikärajan laskemista 15 vuoteen sekä vuonna 1970 että 1997. Molemmilla kerroilla eduskunta on kumonnut hallituksen esityksen. Eduskunta on tehnyt vastuullisen päätöksen äänestäessään lapsen seksin suojaikärajan laskemista vastaan, ja meidän tulee päättäjinä jatkaa samalla linjalla.

Euroopassa vauvapalstojen suojaikäraja on 14 vuotta yhteensä kolmessatoista maassa, Espanjassa vain 13 vuotta. 16 vuotta tai enemmän suojaikäraja on yli kahdessakymmenessä Euroopan valtiossa. Koko Euroopan tulisi kulkea Kanadan suuntaan, jossa suojaikäraja nostettiin 14.sta 16:een vuonna 2008, jotta nuoria voitaisiin suojella mm. nettisaalistajilta. Amerikan Yhdysvalloissa jokaisessa osavaltiossa suojaikäraja on vähintään 16 vuotta ja peräti kahdessakymmenessä osavaltiossa 17 tai 18 vuotta.

Suomessa mikään ei estä jopa keski-ikään ehtinyttä aikuista houkuttelemasta seksiin juuri murrosiän saavuttanutta tyttöä tai poikaa. Jos nuori vastaa kutsuun myöntävästi, lain puitteissa mikään ei estä seksisuhteen aloittamista. Monikulttuurisessa nyky-yhteiskunnassa tämä alkaa olla arkipäivää jo Suomessakin.

Mikäli haluamme suojella lapsiamme yhä lisääntyvältä äippien seksuaaliselta kirjoittelulta, peräänkuuluttaisin pikemminkin palstan ikärajan nostamista kuin sen laskemista. Vanhempina ja päättäjinä meidän tulee suojella lapsia, ja pitää kunnia-asiana tarjota heille tarvittaessa vaikka korkeampi seksin suojaikäraja. Euroopan tulisikin seurata Pohjois-Amerikan esimerkkiä ja nostaa suojaikärajoja. Se on vastuullisuutta ja aikuisuutta."

Palstan suojaikärajaa ei saa murentaa — Messu
 

Yhteistyössä