Kihomatojen ABC

  • Viestiketjun aloittaja "ekakertalainen"
  • Ensimmäinen viesti
"ekakertalainen"
Auttakaa ensikertalaista kihomatojen kanssa! Nettikeskusteluja olen selannut koko päivän mutta mitään kokonaisvaltaista tietosivustoa en vaan ole löytänyt mistään.

Kihomatojen lääke Pyrvin otettiin koko perheelle aamulla. Lasten patjat on imuroitu ja peitot ja tyynyt laitettu kuumaan saunaan lauteille, koska sateella en voi tuulettaa ulkona. Lakanat ja yöpuvut on pesussa ja huoneiden siivoaminen työn alla.

Rakkaimmat pehmolelut on parhaillaan pakastimessa ja huomenna aion pestä/pyyhkiä pienen määrän muita leluja lapsille käyttöön. Suurin osa leluista menee karanteeniin varastoon. Kysymys kuuluu: kuinka pitkäksi aikaa? Missä ajassa munat kuolee leluista? Riittääkö myös kirjoille ettei niihin kosketa tiettyyn aikaan? Kaikkien lelujen peseminen ja kirjojen puhdistus ei lähiaikoina yksinkertaisesti onnistu koska töissä nyt menossa raskas vaihe. Tänään laitan puhtaat lakanat ja ajattelin vaihtaa ne huomenna ja vielä ylihuomenna, sitten palata normaaliin rytmiin lakanoissa ja pestä vain alushousut ja yöpuvut päivittäin. Riittääkö? 2 viikon päästä sitten uusiksi Pyrvin kuuri kaikille.

Muutakin vinkkiä saa antaa!
 
"vieras."
Hyvältä kuulostaa. Kuinka monella löytyi matoja/oireita? Jos kaikilta jo löytyi, munat on levinnyt teille laajemmin. Jos vain yhdeltä löytyi ja mahdollisesti vasta ekana yönä, niin niitä ei ole kuin hänen reittinsä lähiympäristössä (huone-vessa-eteinen-keittiö tms).

Mie pidin sohvatyynyt, pehmolelut, osan leluista 3kk karanteenissa, ei niistä uutta tartuntaa tullut. Me otettiin varmuuden vuoksi vielä kolmaskin Pyrvin-satsi.

Ensiapuna voit laittaa peräaukkoon yöksi "tulpan" sinkkipastasta (saa apteekista), sitä on ennenvanhaan käytetty kihomatoja vastaan, ne kun ei pääse sen läpi múnimaan.
 
no näin
Kihomatojen torjunta ympäristöstä

Kihomadot huolehtivat kiertokulustaan tehokkaasti. Yksi naarasmato tuottaa suunnattoman määrän munia, jotka vuorollaan nieltyinä kehittyvät uusiksi madoiksi. Tämän kiertokulun katkaiseminen on torjunnassa olennaisinta. Jotta munia tarttuisi sormiin mahdollisimman vähän, on kynnet pidettävä lyhyinä. Käsien pesusta on huolehdittava, erityisesti ennen ruokailua ja vessassa käynnin yhteydessä. Välipalojen kuten perunalastujen ja karamellien syömistä sormin tulee välttää. Koska madot munivat öisin, on munia erityisesti lakanoissa ja vuodevaatteissa. Jos perheessä on kihomatovaivaa, ei pitäisi ottaa vastaan yövieraita tai päästää lasta yökylään, ennen kuin vaiva on hoidettu. Lääkkeen ottamista seuraavana päivänä vaihdetaan kaikki vuodevaatteet. Ne vuodevaatteet, joita ei voi pestä, imuroidaan ja tuuletetaan. Pakkanen tappaa elävät toukat munien sisältä. Tarkoista astemääristä ei ole riittävästi tutkittua tietoa. Kihomatojen häätämisessä keskeistä ei kuitenkaan ole ulkoilman kylmyys, vaan se, että vuodevaatteet ylipäätään viedään ulos tuulettumaan tai ne imuroidaan. Samana päivänä tehdään normaali viikkosiivous: imuroidaan lattiat ja pyyhitään pinnat. Vessan ja kylpyhuoneen ovenkahvat on syytä pyyhkiä usein. Muutoin omaksutuista siivousrutiineista ei tarvitse poiketa.
Lähde: Tartuntatautiliitto

http://peda.net/veraja/pielavesi/rannankyla/mk/loisten_karkoitus
 

Yhteistyössä