16-v poika haluaisi lähteä vaihtoon, mutta ei ole rahaa - mikä neuvoksi?

  • Viestiketjun aloittaja Kysymyksiä täynnä
  • Ensimmäinen viesti
Kysymyksiä täynnä
16-vuotias poikamme haluaisi lähteä vaihtoon lukuvuodeksi 2015-2016. Etsimme netistä vaihtoehtoja, ja halvin oli 6390 € AFS:llä. Perheellämme ei kuitenkaan ole varaa tuollaiseen. Tiedämme, että Rotareiden kautta voisi päästä halvemmalla, mutta Rotaryklubit eivät järjestä vaihtoja tähän kyseiseen maahan ainakaan nettisivujen mukaan (Ruotsiin).

Mikä neuvoksi? Miten teillä on ollut varaa kustantaa lapsenne vaihtokulut?
 
"rrr"
Sanot rehellisesti että valitettavasti teillä ei ole tuollaisia rahoja mutta lohdutat sillä että muutaman vuoden päästä poika voi amk:sta/yliopistosta lähteä vaikka Erasmus-vaihtoon joka on käytännössä ilmaista.
 
"Leea"
Jos rahaa ei ole nyt, niin vaihtoon nuori pääsee myöhemminkin opintojensa ohessa. Sitten vaan opintolainaa tai tekee töitä opintojen ohessa matkakassan kartuttamiseksi. Jos vaihtoon haluaa lähteä, niin onko Ruotsi oikeasti järkevä kohdemaa? En nyt mitenkään halua vähätellä, mutta jos kielitaitoa ja kokemusta erilaisista kulttuureista haluaa, niin miksi Ruotsiin...?
 
oma kokemukseni
Kun olin saman ikäinen halusin lähteä vaihtoon, mutta meillä ei ollut varaa. Ei siitä jäänyt traumoja, ehkä olin tuolloin vähän kateellinen, mutta ei läheskään kaikki lähteneet vaihtoon, pari kolme kaveriani vain. Sen sijaan lähdin lukion jälkeen vuodeksi Allianssin kautta töihin. Välitysmaksu oli muutaman satasen. Se oli hieno vuosi. Parempi kuin että olisin lähtenyt vaihtoon.
 
Minnan
Suosittelen myös yliopistoon hakemista ja vaihtoon lähtemistä vasta silloin. Ei maksa mitään tai siis lentoliput tietysti ja normaalit elämiseen menevät kulut, mutta ei mitään tuollaisia summia. Teilläkin olis muutama vuosi aikaa säästää rahaa jos haluatte siinä vaiheessa tukea poikaa.
 
Minnan
Ja tosiaan jos Ruotsi on kohdemaa niin sinnehän nuori voi hakea vaikka kesätöihin ihan itsenäisesti. Saisi työkokemusta, kartuttaisi kielitaitoa eikä tarvisi maksaa tuollaisia välitysmaksuja. Pidemmälle lähtiessä on hyvä että on jonkun organisaation tuki mukanaan mutta Ruotsissa varmaan pärjäisi aika itsenäisestikin.
 
Tämä vielä
Muistakaa myös, että pojallahan on mahdollisuus hakea lukion jälkeen ruotsalaiseen yliopistoon. Muut pohjoismaalaiset ovat lisäksi samalla linjalla ruotsalaisten kanssa. Ja mikä parasta, kaikkiin yliopistoihin haetaan tietääkseni vain lukion päättötodistuksen ja yo-todistuksen perusteella. Eli niihin (ja tietysti ruotsin kieleen) panostamalla on todennäköistä, että koulupaikka aukeaa!

Ja miettikää, sehän on vain 3 vuotta lukiossa (ja armeija/sivari), sen jälkeen jo pääsisi. Ja Ruotsissahan voi käydä aina lomillakin, niin lähellä se on, jos poika on Ruotsin kielestä ja kulttuurista kiinnostunut. Ehkä jopa työskennelläkin siellä kesällä, jos kielitaito vaan riittää.

Mukava kuulla, että Ruotsi kiinnostaa poikiakin! :) Kehu häntä puolestani :)

T. ruotsin opettaja
 
jaa..
No mitähän tässä nyt pitäisi neuvoa... Jos ei rahaa ole, niin sitten ei ole ja sillä sipuli. Ehkä neuvoni sinulle on, että opeta pojallesi että raha ei kasva puussa ja aina ei saa kaikkea mitä haluaa.
 

Yhteistyössä