Puhumaton lapsi ja päiväkodin aloitus

  • Viestiketjun aloittaja Aloittajaaa
  • Ensimmäinen viesti
Aloittajaaa
Meidän 3-vuotias tyttö aloittaa nyt syksyllä päiväkodissa, lähes puhumaton, osaa sanoa äiti ja ei. Pitäisiköhän asiasta ilmoittaa etukäteen päiväkotiin? Meillä ollut apuna kuvia ja viittomia,jotta tyttö saisi itseään paremmin ymmärretyksi, voidaankohan näitä käyttää myös hoidossa? Ja muutenkin onko kellään kokemuksia puhumattoman lapsen sopeutumisesta hoitoon, onko jopa auttanut puheenkehitykseen?
 
"piipi"
Juuri tuon takiahan meillä on laadukas päivähoito. Etukäteen tieto niin erityislastentarhanopettaja luo laajan tukiverkon lapsen puheenkehitystä tukemaan. Kuvat ja tukiviittomat hoidossakin käyttöön...
 
vvvv...
Heeeeeeiii!!!!! Mitä ihmettä??
Kyllä meillä ainakin on ihan erikseen päiväkoteja, joissa esim yhdistetty sisaruksilla integroiduksi erityisryhmäksi. Ja henkilökunta on skelä nimenomaan niitä, jotka osaa tukiviittomat, osaa käyttää niitä kuvia päivän toiminnoissa, tekee lapsen vihkoon kuvituksen joka päivästä, että lapsi voi niillä kotona kertoa mitä tänää on tehty. Henkilökuntaa on enrmöi, ja lapsia vähempi, muutama kymmen vaan.

Hei oikeesti???? Nyt mamma kyllä vähän ittees niskasta kiinni ja puhelin kauniiseen käteen.
Sori :)
 
Keskimmäisen kanssa pk:n väki kävi samat tukiviittomakurssit kuin me vanhemmatkin, että tytön puheenkehityksen tukeminen sujuisi hyvin. Tosin, sit kun kurssit oli käyty, alkoi neitikin puhumaan ja viittomat jäi samantien pois. Mutta ehdottomasti kannattaa kertoa päikkärissä. Ei oo eka eikä vika 3v, jolla puheenkehityksessä viivettä. Päikkäri voi hyvinkin motivoida oppimaan lisää.
 
vierass
Meidän puhumaton 4 v meni suoraan integroituun erityisryhmään, siellä on niin viittomat kuin kuvat käytössä.

Varmaan lähes joka paikassa on kuvat käytössä päivän lukujärjestyksessä, viittomien osaajia on harvemmassa.
 
Alkuperäinen vastaa
Hain paikkaa jo useampi kuukausi sitten, olimme vasta käyneet puhetrapiassa pari kertaa, nämä kuvat ja viittomat tulleet vasta nyt käyttöön. Mainitsin päiväkodin aloituksesta puhetrapiassa, eikä puheterapeutti sanonut mitään, että päiväkodin henkilökuntaa pitäisi infota asiasta.
 
"heppu"
Mutta kai te tutustumassa päiväkotiin olette käyneet? Siinäkin asian olisi voinut puheeksi ottaa. Ja tietysti tuo on sellainen asia josta pitää pk.n henkilökuntaa infota, sen nyt luulisi olevan selvää kaikille.
 
  • Tykkää
Reactions: *Oivis*
"Väsynyt"
[QUOTE="heppu";30116236]Mutta kai te tutustumassa päiväkotiin olette käyneet? Siinäkin asian olisi voinut puheeksi ottaa. Ja tietysti tuo on sellainen asia josta pitää pk.n henkilökuntaa infota, sen nyt luulisi olevan selvää kaikille.[/QUOTE]

Tässä vastauksessa on erittäin hyvin esillä se, miten sosiaalisesti köyhä ihminen käyttäytyy.
 
viieras
Sanomattakin selvää, että tästä olisi pitänyt keskustella ENNEN päivähoitopaikan hakua, koska puhe on noin selvästi viivästynyt. Oleellista on myös ymmärtääkö lapsi normaalisti puhetta. Oman lapseni ryhmässä on lapsi, joka osaa kyllä puhua, muttei koskaan puhu hoitajille mitään. Siskolleen kyllä ja joskus muille lapsille muttei ikinä aikuiselle. Kotona puhuu normaalisti. Hyvin tuo pärjää normaaliryhmässä, koska ymmärryksessä ei ole vikaa.

Oma lapseni ei puhunut puoleen vuoteen tarhassa juuri mitään (vajaa 2 v.), mutta kotona ihan normaalisti. Luulivat siellä, ettei osaa juuri mitään puhua enkä minä osannut korjata kun en asiasta tiennyt. Ekassa kehityskeskustelussa tuli sitten puheeksi, että onkohan sillä jotain viivästymää kun ei mitään sano. Kun selvisi, että lapsi itse asiassa osaa puhua jo varsin hyvin, jos puheenvuoro annetaan ja erikseen lapselta jotain kysytään, niin alkoi sitä puhetta tulla myös päiväkodissa.
 
Ei ole ollenkaan myöhäistä ottaa asiaa puheeksi päikkärissä. Tietysti, huomaavathan työntekijät asian ennemmin tai myöhemmin, mutta osaavatpa heti ottaa asiakseen. Saattavat aluksi luulla, että lapsi on ujo tms. Reippaasti päiväkodissa puheeksi vaan!!
 
Lum
Onko tutkittu tuota puhumattomuutta?

Mutta joo, reilusti vain ennen hoidon aloitusta asia selville päiväkodilla. Osaavat varautua ja toimia lapsen kanssa. Ja myös tuo puheen ymmärtäminen kiinnostaa, koska se on aika tärkeää kuitenkin tietää, ymmärtääkö puhetta vai tarvitaanko juuri siihen niitä kuvia/viittomia, jotta myös lapsi ymmärtää aikuista?
 
Vielä ehdit aivan hyvin asiasta ilmoittamaan päiväkotiin ja keskustelemaan, miten teitä on ohjeistettu lapsenne kanssa kotona tukemaan puheenkehityksessä - mutta älä aikaile sen asian kanssa. Mitä nopeammin hoitopaikassa asiasta tiedetään, sen valmiimpia he ovat sitten heti vastaanottamaan ja tukemaan lastasi alusta lähtien. Muutoinkin jatkossa on hyvin tärkeää, että yhteistyö lasta koskevissa asioissa on saumatonta, avointa ja hyvin matalalla kynnyksellä lähestyttävää.

Yleensä ryhmäytyminen oman ikäistensä kanssa toimii hienosti sosiaalistuttajana ja vuorovaikutuksellisten taitojen opettajana, joten kun lapsella on tukitoimet kavereiden ohella käytössä ammatillisen henkilökunnan lisäksi, niin siinä on oivallista pakettia tukemaan ja vahvistamaan sekä lisäämään vuorovaikutuksellisten taitojen omaksumista ja käyttöä.

Oikein mukavaa päiväkotielämän aloitusta teille :)!
 
Kuulo
Onko lapsen kuulo tutkittu kunnolla? Meillä lapsella oli kielenkehityksen ongelmaa ja hän meni foniatrin suosituksesta osa-aimaiseen päivähoitoon 2,5-vuotiaana. Viikottainen puheterapia alkoi samaan aikaan. Päiväkodissa lapsen kielenkehitys taantui ja tilalle tuli kirkuminen. Päiväkodissa käynti lopetettiin kolmen kuukauden jälkeen ja tilanne korjaantui pian. 4-vuotiaana lapsi meni uudestaan päiväkotiin ja hän sai oman aktiivisen avustajan. Silloin kieli alkoi kehittyä vauhdilla, sillä avustaja oli paljon lähietäisyydellä ja puhui selkeästi. Myöhemmin paljastui, että lapsella on vaiheahko kuulovamma.

Päiväkodin sopivuus lapselle riippuu siis puhumattomuuden syysta ja päiväkodin resursseista. Se voi olla hyväksi tai pahaksi tilanteesta riippuen.
 
kettari
Nyt äkkiä yhteyts päiväkotiin. Kerrot tilanteen ja mitä on käytetty apukeinoina. Itse pk:ssa töissä ja arvostaisin suuresti, jos etukäteen olisi tieto tämmöisestä. Yhteispalaveri perheen, puheteraputin, erityislastentarhanopettajan ja pk:n omanhoitajan kanssa mahdollisimman pian, että saadaan pienelle paras mahdollinen tuki puheenkehitykseen.
Päiväkodissa ei välttämättä valmiina kuvia, jos ei aikaisemmin ole ollut kuvan tarvitsijoita, joten ennen kuin kuvat on tulostettu ja leikattu jne... menee aikaa ja olisi hyvä jos ne olisi valmiina lapsen tullessa hoitoon. Viittomakielen taitajia ei välttämättä paljoa ole, mutta meillä ainakin työnantaja on antanut mahdollisuuden käydä viittomakielen koulutuksissa.
 
sadmom
Miten lapsesi nyt voi? onko puhetta alkanut tulemaan? meilläkin lapsi lähti syksyllä tarhaan ja hänellä epäillään autistisisa piirteitä ja itsekkin myös olen alkanut epäilemään ja suru on suuri:(.. Olisi kiva jos laittaisit e-mailia niin oltaisiin yhteydessä lapsi asioista yma..
 
viiras
Miten lapsesi nyt voi? onko puhetta alkanut tulemaan? meilläkin lapsi lähti syksyllä tarhaan ja hänellä epäillään autistisisa piirteitä ja itsekkin myös olen alkanut epäilemään ja suru on suuri:(.. Olisi kiva jos laittaisit e-mailia niin oltaisiin yhteydessä lapsi asioista yma..
Meillä meni 5 vuotiaana kuntouttavaan päivähoitoon ihan normi ryhmään avustajan kanssa. Todella hyvin päiväkodissa otettiin kuvat ja viittomat käyttöön ja avustaja tuki hienosti puheenkehitystä. Diagnoosi autistiset piirteet ja kehitysviivästymä. On kuitenkin vuorovaikutukseen suuntautunut ja nyt pari vuotta myöhemmin puhetta tulee jo todella paljon enemmän. Kiitos neuvolan että vaan päässeet ajoissa tutkimuksiin ja puheterapiaan, muuten voisi olla ihan eri tilanne nyt.

Itse en ole osannut olla mitenkään surullinen lapsen diagnooseista, vaan ne olivat helpotus. Vihdoinkin rupesi saamaan tarvitsemaansa tukea. Mutta eihän se lapsi siitä miksikään muutu vaikka autistinen olisikin, autistin aivot vaan toimii erilailla kun meidän muiden, ikäänkuin erilainen käyttöjärjestelmä :) Ihan sama ihana lapsi teillä on edelleen vaikka autismi diagnoosin saisikin.
 
sadmom
Niin ehkä se myös johtuu siitä kun ensimmäinen lapsi ja kyllä se surettaa..

Mies suuttuu jos mainitsenkin sanan autismi.. Itse epäilen vahvastii lapsellani olevan, koska hän katselee esim. autoja läheltä kun leikkii makaa lattialla ja ajelee autolla katsoen samalla läheltä auton renkaita yms jokapäiväistä ja on outo käytökseltään esim kaupassakin juoksentelee ympäriinsä eikä kuuntele kun kielletään että ei saa juosta ympäriinsä ja häpeän niin etten enään ota lasta mukaani tietyt ajat,ylivilkas,osaa puhua muutamia sanoja ei muuta oikeen,kömpelö on,vie paljon energiaa ja hän itse ei väsy,huomasin päiväkodissakaan ei kunnolla ymmärretä lastani ja hän kun on pienryhmässä oman avustajan kanssa käynyt nyt sitä 3½ kk..

Sielläkin oltiin sitä mieltä että vanhemmat tietää paremmin oman lapsensa kun en minä kaikkea autismista tiedä sen vain että minulla on puhumaton 3v lapsi joka on käytökseltään outo..:(
Tekikö lapsesi mitään matkimis rooli leikkejä kuten laittoi deodoranttia kainaloon/isän,äidin kengillä käveli ympäriinsä..
 
2 autistin äiti
Hei Sadmom, ymmärrän tuskasi, itelläni samaa surua, poikani saivat äskettäin autismidg:n ja pienempi vielä kehitysvammadg:n :( monet noista piirteistä vaikuttavat tutuilta, meidän 3v tulee yksittäisiä sanoja joskus, ei puhetta muuten ja kuvat käytössä. 5 v puhe yksinkertaista, ei ikäisensä tasolla..
 
Jhkhj
Autistiset piirteet ei tarkoita sitä, että lapsi on autisti. Meillä lapsella kehityshäiriö ja autistiset piirteet, muttei kuitenkaan primääriä autismia. Autistisia piirteitä on esim. Aki Kaurismäellä, näin olen kuullut.
 
Aloittaja taas
Alkuperäinen tässä päivittelee. Päiväkodissa on mennyt ihan hyvin. Vähän ihmetyttää, kun hoitajat olivat aluksi sitä mieltä että voitaisiin ottaa kuvia käyttöön, mutta nyt kun asiasta oli puhetta, niin ei kuulemma tarvitakaan.. Itse ehkä mietin, että olisivat auttaneet lasta saamaan itsensä paremmin ymmärretyksi. Puheterapiassa käydään pari kertaa/kk. Edistystä ei ole silti oikein tullut. Mitä kautta teidän lapsille on annettu diagnooseja? Neuvola, puheterapeutti yms? Huomaakohan puheterapeutti jos lapsella on myös muita ongelmia kuin puheenviivästymää, esim noita autistisia piirteitä ? Missä vaiheessa ei puhuta enää vain puuheenviivästymästä, ja tulee joku isompi diagnoosi? Osaisikohan joku auttaa ?
 
Vierras
4v neuvolassa kartoitetaan seuraavan kerran laajemmin sitä lapsen osamista. Päiväkodin työntekijät kirjoittavat sinne jonkun arvion lapsen pärjäämisestä, sitten lapsi tekee terveydenhoitajan kanssa tehtävät ja lopuksi lääkärille. Puheterapeuttivarmadti antaa jonkin arbion lapsen pärjäämisestä siihen mennessä. Noiden jälkeen sitten lapsi ohjataan tarvittaessa psykologi/toimintaterapeutti ja kun heiltä on lausunnot niin tarpeen mukaan neurologille sitten.
 
"zzz"
Diagnoseja tekee lähinnä lääkäri, lapsille yleensä eerikoissairaanhoidossa. Sinne neuvolasta voidaan kirjoittaa lähete. Puheterapeutti ehkä voi suositella jatkotutkimuksia ja hakemaan lähete niihin.
 

Yhteistyössä