lapsen asumisjärjestelyt ja tapaamiset

  • Viestiketjun aloittaja etäinen
  • Ensimmäinen viesti
etäinen
Lapsi on 3-vuotias, erosta 1,5 vuotta aikaa.

Lapsi asuu lähivanhemman luona omakotitalossa, etää tapaa epäsäännöllisesti, yleensä viikonlopun yli rivitalokaksiossaan. Molemmilla on uusi puoliso.

Lähivanhempi teker vuorotyötä, aamu- ja iltavuoroa vuoroviikoin. Lisäksi käy töissä toisen viikonlopun, aamuvuorossa. Lapsi on siis hoidossa klo 5-14.30 tai 13-23.30.
Sekä viikonlopun lähivanhemman uuden puolison tai isoäitinsä kanssa.
Etä olisi valmis ottamaan lapsen asumaan luokseen, tai ainakin viikko-viikko. Etävanhempi suorittaa opintonsa loppuun syksyn aikana, tehden opinnäytetyötä. On siis kotona päivät.

Ottakaa kantaa asumisjärjestelyyn!
 
vieras-
Eikös tuossa tilanteessa juuri vuoroviikkoasuminen olisi toimiva? Lähin iltavuoroviikot lapsi asuisi isällään. Kahden lapsen kokemuksella vuoroasumisesta vaun hyviä kokemuksia. Ei tietenkään sovi kaikille lapsille, mutta kokeulemalla selviää.

Asuuko molemmat vanhemmat uusien kumppaneidensa kanssa? Ja erosta 1, 5 vuotta. Huh huh. :/
 
"Minttu"
Miten hyvin etän puoliso ja lapsi tuntevat toisensa? Mietin vain kun sanoit että tapaaminen on epäsäännöllistä..
Mutta en lähtisi noin pientä ainakaan muuttamaan toiseen osoitteeseen saatika laittaisi vuoroviikkosysteemiin ihan tältä istumalta, voi olla liian radikaalia. Mutta on hyvinkin lapsikohtaista tietysti. Toiselle se ei sovi ja toinen ei ole siitä moksiskaan. Lähtisin asiaa ratkomaan siitä näkökulmasta mikä on lapselle eniten eduksi. Epäsäännöllisestä kannattaisi ainakin ensin tehdä säännöllistä ja sopia ihan lastenvalvojan luona. Jos vuoroviikko on tähtäimessä jossain vaiheessa niin senkin voi tehdä pehmeästi. Ja onko kaksiossa riittävästi tilaa kaikille?
 
"Jep"
Siis tietenkin on kysymys rahasta, jos etä haluaa nähdä lastaan enemmän tai haluaa lapselleen paremmat olosuhteet. Voi jestas tätä logiikan juhlaa.

Saattaisiko tässä olla kyse siitä, että lähi haluaa pitää lapsen osoitteen itsellään saadakseen elatusmaksut, vaikka hoitojärjestelyissä on selkeästi ongelmia?
 
etäinen
Etän puoliso on täysin hänen puolellaan ja valmis taistelemaan mukana jos tarve on.

Rahasta se näyttäisi olevan kiinni, juuri noin kun "Jep" totesi. Eli lähi ei saisi enää elareita eikä lapsilisää.
 
Rahamielessä
Alkuperäinen kirjoittaja etäinen;30122557:
Etän puoliso on täysin hänen puolellaan ja valmis taistelemaan mukana jos tarve on.

Rahasta se näyttäisi olevan kiinni, juuri noin kun "Jep" totesi. Eli lähi ei saisi enää elareita eikä lapsilisää.
Jos raha on ap sulle noin yhdentekevä asia tässä kuviossa, niin miksi ihmeessä et vaan yritä saada lastasi luoksesi useammin sen sijaan että vaadit itsellesi lapsilisät ja lopetat elarien maksun samalla? Taidat haikailla isompaa asuntoa ja lapsen avulla pystyisitte sen kustantamaan.
 
"Sirkkeli"
Alkuperäinen kirjoittaja etäinen;30122557:
Etän puoliso on täysin hänen puolellaan ja valmis taistelemaan mukana jos tarve on.

Rahasta se näyttäisi olevan kiinni, juuri noin kun "Jep" totesi. Eli lähi ei saisi enää elareita eikä lapsilisää.
Niin no, kyllähän se lähi sen lapsilisän saisi, jokuhan sen saa, ja sen saa se, jonka luona lapsi on kirjoilla. Ja päiväkoti pitää maksaa, koska lähihuoltaja on töissä. Eli hänellä on sellaisiakin menoja. Ja lapselle pitää kaikennäköistä ostaa, miten tämän hoitaisitte?
 
vieras*
Alkuperäinen kirjoittaja Rahamielessä;30122596:
Jos raha on ap sulle noin yhdentekevä asia tässä kuviossa, niin miksi ihmeessä et vaan yritä saada lastasi luoksesi useammin sen sijaan että vaadit itsellesi lapsilisät ja lopetat elarien maksun samalla? Taidat haikailla isompaa asuntoa ja lapsen avulla pystyisitte sen kustantamaan.
Lapsihan kuullostaa mielestäsi olevan jonkinlainen kultakaivos, se joka saa elarit ja lapsilisät on lottovoittaja,niinkö :D

Niillä siten kustannetaan omakotitalo :)
 
Hmph
Olisikohan paikallaan lastenvalvojalla käynti, jolloin voisi sopia uudet tapaamisjärjestelyt ja elatusmaksut. Eikai etä nyt halua lasta kirjoille omaan kotiin. Ja jos haluaisi niin miksi. Elatusmaksut tuolloin pienenisi ja lapsilisistähän on tarkoitus maksaa lapsen kuluja joten sovitte että nykyinen lähi ostaa tietyt isommat ostot taienemmän vaatteita yms.
 
etäinen
Jos lapsi asuisi tämänhetkisen etän luona, hänen ei tarvitsisi olla hoidossa ainakaan tämän vuoden puolella, jolloin ei olisi päivähoitokustannuksiakaan. Valmistuttuaan etällä olisi hyvä mahdolliuus saada päivätyö, jolloin lapsella olisi säännöllinen rytmi vuorohoidon sijaan.

Raha merkitsee toki sen verran, että kun tuloero on 2700€, niin häntä kirpaisee maksaa varsinkin kun olisi valmis ottamaan lapsen luokseen asumaan. Toki näistä ollaan sopimassa uudelleen, mutta etä kaipaa kommentteja keskustelun tueksi.
 
Hmph
Mikä on lapsen kannalta parasratkaisu?
Toisen vanhemman vuorotyötä en välttämättä näkisi esteeksi vanhemmuuteen ja silloinhan olisi parasratkaisu että lapsi viettäisi mahdollisimman säännöllistä elämää kummankin vanhemman kanssa.
Ymmärrän kyllä nykyisen lähivanhemman huolen että vuorotyöntakia voisi joutua etävanhemmaksi ja nähdä vain harvoin, koska kummatkin vanhemmat ovat yhdessä alunperin sopineet kummalle lapsi eron jälkeen on mennyt.
Jos kummatkin vanhemmat ovat täyspäisiä ja ainoa syy isoon muutokseen olisi nykyisen lähivanhemman työvuorot niin en itse alkaisi tai suosittelisi muutoksen tekoa.
Kyseisessä tapauksessa joka toisen viikon illat tai ainakin osa päivistä pidennettynä olisi nykyisen etävanhemmanluona, koska se olisi mahdollista. Se toisi nykyiselle lähille helpotusta hoitomaksuista, sekä lapselle paremman suhteen etävanhempaan. Varmaan aika pienistä summista tuossa olisi kyse, joten etänä vain viettäisin enemmän lapsen kanssa aikaa tuon viikon iltoina.
En huomannut katsoa oliko nykyinen lähivanhempi äiti vai isä, mutta sillä ei niin väliä ole, vaan pysyvyydellä.
 
etäinen
Etävanhempi oli erohetkellä ja sopimuksia tehdessä niin huonossa tilanteessa (sairaudesta johtuvaa masennusta ja henkisen väkivallan aiheuttama pakoreaktio), että halusi vain pois ja "luovutti" lapsen lähivanhemmalle ilman taisteluja, joita ei olisi jaksanut käydä läpi.

Nyt alkaa elämä voittaa ja etävanhemman epäsäännöllinen vuorotyö opiskelun ohella on loppunut, joten vähintäänkin pidemmät tapaamiset olisivat paras vaihtoehto. Lapsi on paljon reippaampi kun saa olla etävanhemman luona pidempään kerrallaan.
 
Hmph
Sama voi olla myös toisinkin päin, eli jos lapsi muuttaisi etävanhemmanluo niin kaipaisi nykyistä lähivanhempaa ja voisi paremmin kun he näkisivät enemmän. Oli vanhempi kuinka huono vain niin lapsihan joka tapauksessa kaipaa.

Tässä ehkä hieman viitataan että nykyinen lähivanhempi ei olisi paras vaihtoehto muttei sitä kuitenkaan niin sanota.

Jos mietitään muuten niin sovittelu olisi lähtökohta ja jos jo aikaisemminkin olisi pitänyt taistella lapsesta niin todennäköisesti myös nyt. Lopputulos menisi oikeuteen ja muutos tarvitsisi jonkin muun syyn kun että toinen vanhemmista haluaa ja näyttöä vielä niistä. En näkisi tätä kannattavaksi vaan sitä sovittelua ja siinä niin kuin lapselle on paras, kaikkien vanhempien pitäisi tässä olla samaa mieltä.
 
etäinen
Alkuperäinen kirjoittaja Rahamielessä;30123458:
Siis lapsen etä on vielä mielenterveysongelmainen? Ei ole lapsen etu ottaa häntä pois päiväkodista hänen hoitoonsa.
Ei mielenterveysongemainen, vaan krooninen sairaus, joka aiheuttaa väsymystä, masentuneisuutta ym.

Totta tuokin, että toki sitä nykyistä lähiä ikävöisi yhtälailla. Sopimus heillä onkin hakusessa, mutta lähi ei katkeruudessaan halua lasta antaa etälle enempää. Pidennetyt viikonloput olisivat hänen mielestään riittävästi, mutta etävanhemmalle se ei riitä. Ei lapsen ole hyvä olla niin paljon ja pitkiä päiviä päiväkodissa + nuo viikonloput jonkun muun hoidettavana. Lähivanhempi ja puolisonsa ovat myös kovia "menemään" eli lapsi on usein isovanhempansa kanssa. Nyt tuo on kylläkin hieman laantunut, kun etä on ottanut joka viikonloppu lapsen luokseen. Mutta hän tahtois myös elää sitä arkea lapsen kanssa, eikä olla jokin viihdyttäjä ja "hoitaja".
 
eronnut
Tämä on oleellinen kysymys kun pohditaan lapsen asuinpaikkaa. Jos nainen niin kannattaa yrittää jos taas kyseessä on mies niin en lähtisi rahojani tuhlaamaan. Äidin täytyy olla suomessa tosi ongelmainen että lapsi siirrettäisiin isälle sen jälkeen kun lapsi on jäänyt äidilleen.
 

Yhteistyössä