Mitä ajattelette jos näette n 8-9v lapsen valjaissa tai rannehihnassa kulkemassa aikuisen kanssa?

Tai miten toimitte jos pidätte tätä asiattomana? Menettekö sanomaan siitä suoraan kyseiselle vanhemmalle, yritättekö ehkä onkia henkilötietoja ls-ilmoitusta varten tai otatteko heistä kuvan minkä laitatte fb:iin levitykseen esimerkkinä asiattomasta lapsenkohtelusta?
 
lapsen ikä?
Eka ajatus on että lapsi on ehkä isokokoinen,arvioin iän väärin? Sit varmaan yrittäisin seurata lapsen ja aikuisen elekieltä,onko "hihna" ehkä seuraus huonosta käytöksestä?

Varmaan kävis mielessä myös onko kyseessä ehkä erityislapsi.
 
  • Tykkää
Reactions: Madicken04
No hyvä näin. :)

Meillä on siis 8v, ikäisekseen aika pitkä kehitysvammainen autistityttö joka on kova karkailemaan. Tässä kesälomalla on kertaalleen saatu soittaa poliisitkin peräänsä ja käytännössä siis on ulkona koko ajan kiinnipidettävä tai ihan tarttumisetäisyydellä oltava. Jos omalta kylältä lähdetään pois ei uskalleta yhtään laskea irti ja siksi tuo rannehihna on ollut loistava. Ei tarvi helteillä kokoaikaa pitää kädestä kiinni ja antaa vähän liikkumisvapautta lapsellekin.

Eilisen kaupunkireissun aikana kolme ihmistä kysyi mieheltä tuosta hihnasta. Yksi ihan asiallisesti ja ymmärsi kun tilanne selitettiin, kaksi ihan aggressiivisestikin eivätkä välittäneet yhtään syistä miksi lapsi oli "hihnassa", olivat sitä mieltä ettei ketään ihmistä saa pitää noin kiinni kuin eläintä, se on nöyryyttävää jne. Joskus vähän toista vuotta sitten fb:ssa levitettiin kuvaa vastaavassa tilanteessa olevasta naisesta erityislapsineen, kauhisteltiin miten joku voi kohdella lapsiaan noin ja sitä rataa.

Mietittiin vaan illalla miehen kanssa miten tässä sitten pitäisi toimia oikein. Irti ei uskalleta tyttöä päästää, riskit aivan liian isot. Toisaalta onko sitten mieltä myöskään istuttaa tuon ikäistä, tervejalkaista ja liikuntaa kaipaavaa lasta kokoajan pyörätuolissa tai rattaissa?
 
"Kemeli"
Ajattelisin, että on autisti tai muuten kehitysvammainen lapsi, joka karkailee mihin sattuu. Itse asiassa olen monta kertaa nähnytkin, kun kehitysvammaisten ryhmä ulkoilee ja silloin osalla lapsista saattaa olla naru sidottuna vartalon ympärille tms. Ei kyllä koskaan ole tullut mieleen, että siinä olisi mitään väärää.
 
  • Tykkää
Reactions: Madicken04
Sedd
Ilmanmuuta ajattelisin erityislapseksi, jota turvallisuuden vuoksi täytyy pitää lähellä aikuista.
Osalla erityislapsista puuttuu vaarantaju kokonaan, mutta nopeutta ja yllättäviä liikkeitä löytyy sitten senkin edestä.
 
  • Tykkää
Reactions: Madicken04
Se on niin helppo olla jeesustelemas ku ei oo ittellä kokemusta kehitysvammaasista. Luullaan, että kyllä sitä lasta pystyy samalla tavalla pitämään kuris, ymmärtää ohjeet jne. Ei tajuta mitä se todellisuus on ja mitä se lapsen hoito oikiasti vaatii. Kuin myös mitä se aikuusen kehitysvammaasen hoito vaatii.

Tekis monelle ihmiselle todella hyvää olla muutama päivä kehitysvammaasten paris, hoitamas, auttamas jne. niin taitaas silmät avautua.
 
  • Tykkää
Reactions: Madicken04
Miten jollain tulee edes mieleen, että joku ilkeytään laittaa lapsen valjaisiin? Omituinen ajattelutapa.
Niinpä, en mäkään oikein keksi loogista selitystä sille miksi tuon ikäinen, terve lapsi olisi valjaissa tai muuten hihnassa.

Toisaalta näitä valittajia ei kiinnostanutkaan lapsen erityisyys tai syyt miksi hän oli hihnassa. Heidän mielestään se vaan on nöyryyttävää ja ihmisarvoa alentavaa kenelle tahansa. Mitään rakentavia ideoita vaihtoehtoisiin toimintamalleihin heiltä ei kuitenkaan löytynyt. Se ainoa juttu oli että lasta ei vaan saa pitää noin kytkettynä kuin eläintä.


Jäädään nyt sitten odottelemaan otetaanko lastensuojelusta yhteyttä... :D
 
Viimeksi muokattu:
"minna"
Ensimmäinen oletus olisi, että lapsi on erityislapsi ja valjaiden käyttö helpottaa liikkumista yleisillä paikoilla.

Toki vanhempien käytös vaikuttaisi tulkintaani. Jos vanhemmat on aivan asiallisia ja kohtelevat lasta kunnioittavasti ja ihmisarvon mukaan, en todellakaan pitäisi hihnaa vapaudenriistona tai loukkauksena lasta kohtaan. Fiksut vanhemmat on varmasti selittäneet asian sille lapsellekin niin, että hihnasta tai valjaista on tehty "kiva" juttu, eikä mikään nöyryyttävä rangaistus.
 
"Tiko"
Joskus vähän toista vuotta sitten fb:ssa levitettiin kuvaa vastaavassa tilanteessa olevasta naisesta erityislapsineen, kauhisteltiin miten joku voi kohdella lapsiaan noin ja sitä rataa.
Muistan tuon kuvan. Siitä saatiin aikaiseksi vaikka mitä ikäviä juttuja netissä ulkomaita myöten. :(
Niiden juttujen perusteella teillä ei pitäisi olla juurikaan hätää niin kauan kun näytätte suomalaisilta ja pukeudutte normaalisti eikä teillä ole useampaa erityislasta kuin yksi.

Normaalin älyn omaavat kyllä keksivät hyvinkin pian oikean syyn miksi hieman vanhempikin lapsi (tai jopa teini) on mahdollisesti valjaissa.
 
[QUOTE="Tiko";30133903]Muistan tuon kuvan. Siitä saatiin aikaiseksi vaikka mitä ikäviä juttuja netissä ulkomaita myöten. :(
Niiden juttujen perusteella teillä ei pitäisi olla juurikaan hätää niin kauan kun näytätte suomalaisilta ja pukeudutte normaalisti eikä teillä ole useampaa erityislasta kuin yksi.

Normaalin älyn omaavat kyllä keksivät hyvinkin pian oikean syyn miksi hieman vanhempikin lapsi (tai jopa teini) on mahdollisesti valjaissa.[/QUOTE]

Itseasiassa on useampi erityislapsi ja välillä voi olla liikkuessa niin että toinen noista 8-9v ikäisistä istuu pyörätuolissa ja toinen kävelee vierellä hihnan kanssa.

Enkä nyt virallisesti ole huolissani, jos joku tuosta ilmoituksen tekee ja lastensuojelusta otetaan yhteyttä niin eiköhän he ymmärrä. Varsinkin kun tuosta hihna/valjasasiasta on puhuttu paljon lääkärin ja kuntoutustiimin kanssa, yhdessä etsitty tuohon ratkaisua jne. Eli jos ls ei meitä uskoisi niin ehkä uskoisivat sitten lääkäriä, kuntoutustiimiä, koulua ja tilapäishoitopaikkaa.

Tietty noi nettiin levitettävät kuvat ja niiden mukana seuraavat selostukset missä on totta ehkä vähän siteeksi ovat hankalampia. Ihmiset kun uskovat kaikenlaisia juttuja ja jopa mielessään paisuttelevat niitä.

Lähinnä yhä kyseenalaistan sitä millä lailla tällaisen lapsen kanssa pitäisi sitten liikkua jos valjaat ja rannehihna ovat ehdottomasti kiellettyjä. Ei tosissaan viitsisi ihan kokoaikaa pyörätuolissakaan istuttaa ns turhaan.
 
"Tiko"
Kerran näin sellaisen näppärän virityksen, jossa hihna oli kiinnitetty lapsen selkäreppuun. Reppu oli soljella kiinni edestä.
Itsekään en heti huomannut hihnaa ennen kuin lapsi lähti säntäämään kauemmaksi vanhemmastaan.
 
Ajattelen että kyseessä on lapsi joka tarvitsee rajoitinta oman turvallisuutensa takia. Vamma tms syy asialle. Yleensä huomaa muutenkin ettei lapsi ole tavallinen jos iso on hihnassa. Kun kerran on liikkumaan kykenevä niin mielummin kävelee rajallisesti kun istuu turhaan tuolissa tai kärrissä.
 
  • Tykkää
Reactions: Saksamamma
"mandi111"
Itse arvaisin, että varmasti erityislapsi, kun itsellekin nämä jutut niin tuttuja oman autistilapsen kanssa. Onko noita rannehihnoja ihan vartavasten myynnissä, vai itsekkö olette kehitelleet? On meinaan välillä tullut itsellekin mieleen. Meillähän on myös 8 v tuo lapsi. Koko ajan on oltava ihan vieressä kävelemässä, jos kävellään esim. vaarallisessa paikassa lähellä autoteitä, leikkipaiikoilla voi olla vapaammin, mutta koko ajan lähinäköetäisyydellä. Kauhuskenaario onkin, että kerran lapsi katoaa. Vaarantaju on kuitenkin puutteellinen. Olen viimeaikoina miettinyt vaihtoehtoa myös gps-rannekkeelle, onko siitä kellään kokemusta? Ihan vain varmuuden varalle, jos lapsi pääsisi katoamaan. Niitähän on myynnissä, mutta mikähän olisi hyvä? Meillä onneksi lapsi osaa jo puhua ja osaa kertoa nimensä ja osoitteensa.
 
[QUOTE="mandi111";30134001]Itse arvaisin, että varmasti erityislapsi, kun itsellekin nämä jutut niin tuttuja oman autistilapsen kanssa. Onko noita rannehihnoja ihan vartavasten myynnissä, vai itsekkö olette kehitelleet? On meinaan välillä tullut itsellekin mieleen. Meillähän on myös 8 v tuo lapsi. Koko ajan on oltava ihan vieressä kävelemässä, jos kävellään esim. vaarallisessa paikassa lähellä autoteitä, leikkipaiikoilla voi olla vapaammin, mutta koko ajan lähinäköetäisyydellä. Kauhuskenaario onkin, että kerran lapsi katoaa. Vaarantaju on kuitenkin puutteellinen. Olen viimeaikoina miettinyt vaihtoehtoa myös gps-rannekkeelle, onko siitä kellään kokemusta? Ihan vain varmuuden varalle, jos lapsi pääsisi katoamaan. Niitähän on myynnissä, mutta mikähän olisi hyvä? Meillä onneksi lapsi osaa jo puhua ja osaa kertoa nimensä ja osoitteensa.[/QUOTE]

Myynnissä on, en nyt vaan muista missä. Saatiin yhdeltä vertaistukiperheeltä tuo lahjoituksena.

Kuulutko muuten fb:ssa "autististen lasten vanhemmat"-ryhmään? Siellä on juttua näistäkin asioista. :)
 
  • Tykkää
Reactions: feger
"Sini"
Ajattelisin, että kyseessä on erityislapsi.

Luulisin, että nämä rannekkeen kritisoijat ovat samoja tyyppejä, jotka isoon ääneen haukkuisivat vastuuttomiksi ja huolimattomiksi vanhemmat, joiden erityislapsi on päässyt vahingossa karkuun ja joudutaan poliisivoimin etsimään. Niitä ihmisiä, jotka katsovat oikeudekseen puuttua joka asiaan, epäillä ja kritisoida kaikkea. Ihan sama mitä heille perustelee, eivät kuule eivätkä näe, koska ovat jo päättäneet, että oikeassa ovat.
 

Yhteistyössä