Teini toiselle paikkakunnalle opiskelemaan? Mitä vaihtoehtoja?

  • Viestiketjun aloittaja vieras..
  • Ensimmäinen viesti
vieras..
Eli tuo 17v on jo vuoden kulkenut päivittäin 80 km suuntaansa toisella paikkakunnalla opiskelemassa. Elämään ei vaan mahdu muuta kuin tuo koulun käynti. Matkojen kanssa päivä kestää vähän vajaa 12 tuntia.

Mietinnässä ollut muutto opiskelupaikkakunnalle. Mutta ei oikein käytännössä mahdollisuutta. Ollaan ns keskituloisia mutta ei meillä ylimääräistä juurikaan jää. Eli asunnon vuokraaminen yksityiseltä ei ole mahdollista.
Lapsilisät loppui juuri. Opinto/asumistukea ei saa meidän tuloilla.

Katsoin opiskelukaupungin opiskelija asuntoja. Oli myös yksiöitä tarjolla mutta niihin vaadittiin 18 v ikä. Ainoa mahdollisuus siis olisi soluasunto.

Teinillä ei ole ketään kaveria kenen kanssa soluasuntoon voisi muuttaa. Ja se että muuttaisi jonkun ihan oudon kanssa on poissuljettu vaihtoehto.
Syynä se että oli koko yläasteen koulukiusattuna ilman kavereita. Nyt uudessa koulussa asiat sujuneet hyvin ja saanut muutaman kaverinkin. Eli ei vaan halua ottaa sitä riskiä että kaikki alkaa taas alusta. Mieluummin sitten vaikka kulkee kotoa vaikka onkin rankkaa.

Onko jotain muuta vaihtoehtoa mitä en ole huomannut ajatella? Tai miten teidän teinit on lähteneet opiskelemaan?
 
"a p"
Just katoin tuon koulun asuntolan. On kymmenen hengen soluasuntoja. Se on vaan sitte tuurista kiinni millaisia ne muut asujat on. Eli en tiedä kannattaako sitä riskiä ottaa.
Lapsi ei ite kyllä ole valmis tuohon. Yksiöön olisi halukas muuttamaan. Kun voi itse sitten päättää kenen kanssa on tekemisissä.
 
ohh
Mitä jos teini muuttaisi ns. tavalliseen soluasuntoon joka ei ole minkään asuntolan yhteydessä? Niissä asuu pääosin parikymppisiä ja välillä sitäkin vanhempia aikuisia. Äärettömän epätodennäköistä, että he ryhtyisivät häntä kiusaamaan.

Yleensä tavallisissa soluasunnoissa on huoneet kahdelle tai kolmelle, hyvin harvoin neljälle.
 
"a p"
Ehkä on parempi vielä se vuosi kulkea kotoa käsin, jos ei ole valmis muutamaan soluasuntoon.
Näillä näkymin niin tekeekin. Se vaan että kaverit asuu tuolla opiskelupaikkakunnalla niin ei juurikaan näe vapaa-ajalla heitä. Osa menee sit viikonlopuksi kotiinsa eri paikkakunnalle ja osa asuu vielä kotonaan. Mutta noilla kavereilla siis omat asumisjärjestelyt eli heistä ei saa kaveria asumiseen.

Mutta joo vuoden päästä jo helpompaa kun täyttäny sen 18 vaikka edelleen meidän vanhempien tulot vaikuttaa kaikkeen. Mikä on kyllä todella käsittämätöntä. Jos ns täysikäinen haluaa muuttaa omilleen.
On tuo ollu viikonloppu/kesätöissä mut pikkuhiljaa pitäs alkaa ettiin sit oman alan töitäkin. . Ala vaan sellanen ettei ilman ammattitaitoa voi tehdä.
 
vieras..
[QUOTE="a p";30142375]Näillä näkymin niin tekeekin. Se vaan että kaverit asuu tuolla opiskelupaikkakunnalla niin ei juurikaan näe vapaa-ajalla heitä. Osa menee sit viikonlopuksi kotiinsa eri paikkakunnalle ja osa asuu vielä kotonaan. Mutta noilla kavereilla siis omat asumisjärjestelyt eli heistä ei saa kaveria asumiseen.

Mutta joo vuoden päästä jo helpompaa kun täyttäny sen 18 vaikka edelleen meidän vanhempien tulot vaikuttaa kaikkeen. Mikä on kyllä todella käsittämätöntä. Jos ns täysikäinen haluaa muuttaa omilleen.
On tuo ollu viikonloppu/kesätöissä mut pikkuhiljaa pitäs alkaa ettiin sit oman alan töitäkin. . Ala vaan sellanen ettei ilman ammattitaitoa voi tehdä.[/QUOTE]

Aika moni vielä 18 vuotiaana tarvii sitä vanhempaa tukemaan sitä arkea, jos tosissaan tahtoo omilleen, niin sitten etsii viikonloppu/iltatöitä esim. siivouksesta. Kyllä sitä pärjää.
 
"a p"
Ei mulla ole epäilystä etteikö tuo selviäisi normaali arjesta. Osaa laittaa ruokaa, siivota (jos niin haluaa) ja on ihan järkevä rahan käyttäjä. Nuo sosiaaliset suhteet sitten asia erikseen. Vuosi sitten oli todella suuri helpotus niin lapselle kuin meille vanhemmillekin että koulu ja ala oli sellainen mikä kiinnostaa ja motivoi. Kaverisuhteet loi hitaasti mutta ovat nyt sitten sellaisia kun kuuluukin olla.
Yläaste oli sen verran henkistä piinaa kaikille että nyt kun asiat on hyvin ei halua mennä kokeilemaan kepillä jäätä.
Ajatus vain oli ettei olisi noin rankkoja nuo koulupäivät. Mutta eiköhän tuo vuosi ainakin mene vielä näinkin.
 
"a p"
[QUOTE="jokunen";30142473]Koivuhaka on todella levotonta seutua. samoin tankkarin asuntolat, että älä niihin ainakaan tyttöä päästä.[/QUOTE]

Onko nuo tankkarin asuntolat kaikki yhtä levottomia? Kun melkein se ainoa mahdollisuus rahallisesti. Vai onko jotain muuta mistä yhtä edullisesti vois saada asuntoa? Koivuhaka liian kaukana muutenkin.

Yksityisellä yksiön vuokrat alkaen yli 500 e.
 
Nap
Minä peruskoulun jälkeen lähdin toiselle paikkakunnalle opiskeleen, ja sen ekan vuoden asuin paikkakunnalla kahden hengen solussa. Ei siinä lukuvuoden aikana sen kämppiksen kanssa paljoa tullu sosialisoitua, kun hän oli amk-opiskelija, ja yhtä hiljanen kun minäkin, kummatkin oltiin omissa oloissamme.

Toisen ja kolmannen vuoden sitten kävin bussilla isommasta kaupungista mihin muutin ex:n kanssa yhteen, ja päivät saatto hyvinkin matkoineen olla noita 12h päiviä. Ei sillon joo paljoa ehtinyt sosiaalinen oleen kun viikonloppusin. Ja olihan joo se bussilla kulkeminen rankkaa, mutta tulipahan tehtyä.
 
"jokunen"
[QUOTE="a p";30142487]Onko nuo tankkarin asuntolat kaikki yhtä levottomia? Kun melkein se ainoa mahdollisuus rahallisesti. Vai onko jotain muuta mistä yhtä edullisesti vois saada asuntoa? Koivuhaka liian kaukana muutenkin.

Yksityisellä yksiön vuokrat alkaen yli 500 e.[/QUOTE]

Lapseni asui kaksi vuotta sitten vuoden ykkösessä kaverinsa kanssa. Tuolloin ainakin oli kovin levotonta. Huumeitakin alueella liikkui ja järjestyshäiriöitä päivittäin. Hissit oli oksennuksen ja ulosteiden peitossa. Tuttuni asuu kokkolassa. Tyttö muutti hänen luokseen ja kävi sieltä käsin koulun loppuun.
Kyllä tankkarinkin vuokra muistaakseni liki 500 oli. ehkä vähän alle. puoliksi maksoivat
 
kockelby
[QUOTE="a p";30142487]Onko nuo tankkarin asuntolat kaikki yhtä levottomia? Kun melkein se ainoa mahdollisuus rahallisesti. Vai onko jotain muuta mistä yhtä edullisesti vois saada asuntoa? Koivuhaka liian kaukana muutenkin.

Yksityisellä yksiön vuokrat alkaen yli 500 e.[/QUOTE]

Tankkarin taloissa (mitään varsinaisia asuntoloita ne eivät ole siten kuin esimerkiksi ammattikoulun yhteydessä olevat Torkinmäellä) on jatkuvasti paljon tyhjiä asuntoja eivätkä ne ainakaan yhtään sen levottomia ole kuin keskimääräinen opiskelijatalo muuallakaan Suomessa.

Myös nuo väitteet Koivuhaan levottomuudesta ovat kyllä silkkaa tuubaa, vastaavaa puhuvien kannattaisi vaikka käydä Ruotsissa katsomassa miltä näyttää aidosti levoton lähiö. Koivuhaasta puheenollen siellä toki on halvat hinnat kerrostaloissa mutta kyllä asunnon halvalla saa muualtakin päin kaupunkia.

Tätä on muuten ylempänäkin vähän käsitelty, mutta mahdatteko te (sinä ja teini) siis oikeasti ymmärtää, mitä soluasunto tarkoittaa? Se on lähtökohtaisesti ihan muuta kuin joku ammattikoulun asuntola missä asuu teini-ikäisiä ohjaajan valvomana. Soluasunto on ihan normaali asunto (normaalissa talossa), missä kaksi tai joskus kolme jakaa keittiön, eteisen, kylpyhuoneen ja usein myös vessan. Kaikilla on oma vuokrasopimus ja lukolliset huoneet. Soluasunnoissa pääosa asukkaista on aikuisia opiskelijoita ja usein myös muita aikuisia (työssäkäyviä). Soluasunnossa kiusatuksi joutuminen on suurin piirtein yhtä todennäköinen skenaario kuin se, jos normaalista kerrostalosta vuokra-asunnon hankkinutta naapurit alkaisivat kiusata. Normaalilla aikuisella ihmisellä (vaikka 25 v) ei ole kerta kaikkiaan mitään syytä alkaa kiusata kyseistä teiniä. Myös yksityisten markkinoiden soluasuntoja on muuten olemassa (en tiedä onko Kokkolassa).
 
Mun poika opiskelee 160km päässä ja asuu vuokra-asunnossa (opiskelija-asunto, asuntolaa ei ole) Sloussa jossa on poikani lisäksi toinen opiskelija (kämppäkaveri vaihtui viime lukuvuoden aikana muistaakseni kymmenkunta kertaa). Molemmilla on omat huoneet ja sen lisäksi yhteistä tilaa on olohuone,keittiö vaatehuone ja wc/kylöpyhuone. Lisäksi taloyhtiössä on saunaosasto jota voi varata.
Opintotuki asumislisineen riittää hyvin vuokran maksuun ja siivä vielä jääkin.LIsäksi on opintolaina. Molempia saa heti kun lapsilisää ei enää saa.
Kannattaa hakea kaupungilta, VVO:lta jne asuntoa. Kun laksee paljonko matkoihin kauempaa menee jo pelkkästään rahaa ni onko se edes kannattavaa kulkea?
Kyseisen koulun sivuilt aainakin löytyy asumiseen liittyviä vinkkejä. Luulisin. Ainakin poikani koulun sivuilta löytyi. (Koulutuskeskus Salpaus)
 
Viimeksi muokattu:
Nap
Kun laksee paljonko matkoihin kauempaa menee jo pelkkästään rahaa ni onko se edes kannattavaa kulkea?
Meillä oli sillain noi matkakulut, että itse piti lukukauden alussa maksaa 50e että sai oppilaitokselta Matkahuollon kortin (semmonen pahvinen läpyskä), eli 100e/lukuvuosi, ja kela maksoi sitten koulumatkatukea, millä sai kaupungin bussikortin, että pääsi kotoa sinne pysäkille mistä sitten lähti bussi opiskelupaikkakunnalle, eli ei sekään niin kalliiksi tullut.
Tosin en tiedä miten ap:n kohdalla nää menee, mutta yleensä joku tommonen systeemi on.

Edit, jaa kappas nuo koulumatkatuen saantiehdot onkin muuttunut sitten siitä ajasta kun itse opiskelin, sillon taisi olla että 5km, ja sillon taisi se kaupungin bussikortti maksaa jonkun vajaa 40e/kk, nyt on että vähintään 10km ja 54e ylittävät kustannukset.
 
Viimeksi muokattu:
koulumatkatuki
Kelan sivuilta:
Voit saada koulumatkatukea, kun koulumatkan pituus on vähintään 10 kilometriä ja kustannukset ylittävät 54 euroa kuukaudessa.

Eli omaa maksettavaa matkoista jää 54 euroa kuussa, jos on ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa opiskeleva.
 
Vierass
Mäkin ap suosittelen, että rohkeasti haette tytölle 2-4 hengen soluasuntoa. Itse en ole sellaisessa asunut, mutta monet ystävät ja sukulaiset on, eikä niissä ole koskaan mitään kiusaamista esiintynyt. Ainoa, mistä on kuulunut napinaa, on jos joku on hirveän epäsiisti, jättää tiskinsä lojumaan tms. Osa asukkaista on sellaisia, että viihtyvät omassa rauhassaan, eikä esim. yksi ystävistäni juuri asuinkumppaniaan nähnyt. Toinen taas on saanut entisistä solukämppiksistään elinikäisiä ystäviä. Ja yhdessä soluasunnossa, jossa paljon itsekin vietin aikaa, oli juuri teini-ikäinen, vaikka muut jo yli 20-vuotiaita, eikä kenelläkään olisi ollut mitään syytä tai halua tätä nuorempaa kiusata.
 
vieruuss
Kannattaisi nyt kuitenkin kokeilla sitä koulun asuntolaa! Jos on jo kaveerannut siellä joidenkin kanssa, niin ei kai enää aleta kiusaamaan, vaikkeivät kaverit siellä asuisikaan. Ainahan sieltä pääsee pois, jos ei tunnu hyvältä. Ja jos kerran jatkaa opintoja, niin on jo ns. vanhempi eikä mikään uusi tulokas.

Oon itse asunut vuoden koulun asuntolassa ja sieltä jäi hyvät muistot. Ns. pitkänmatkalaiset oli asutettu samaan taloon, joten ennestään ei kukaan tuntenut toistaan. Jos joku oli hiljaisempi ja halusi vain istua yksinään huoneessaan, hänen annettiin olla rauhassa. Yhdessä katsottiin telkkaa ja välillä lähdettiin viihteelle.
 
"hmm"
itse olin koko peruskouluajan koulukiusattu ja ilman kavereita, ja nimenomaan siitä syystä muutin 16-vuotiaana 300 kilometrin päähän kotoani koulun asuntolaan opiskelemaan. asuin jonain vuotena jopa 8 hengen solussa. en ollut sydänystävä kenenkään kanssa, osa oli ok kavereita ja osasta en erityisesti pitänyt, mutta yhdenkään kanssa ei ollut kränää eikä asuntolassa ollut mitään kiusaamista. huoneeseensa voi aina vetäytyä kun kaipaa rauhaa ja siirtyä yhteisiin tiloihin kun seura taas maittaa. lisäksi nuorten toimia seurataan asuntolanhoitajien puolesta tarkasti noissa asuntoloissa.

todellakin kannattaa sinne soluun uskaltautua. se, että jää koko loppuiäkseen syrjäänvetäytyväksi ja piiloon pelkäämään, ei tee hyvää. yleensä ihmiset, joita ovat saat porukat kiusanneet koko peruskoulun, eivät kumminkaan tule kiusatuiksi uusissa opintopaikoissa - siellä tapaa uudet, aikuisemmat ihmiset joilla ei ole mitään ala-asteaikaista tapaa kiusata ko. ihmistä.
 
Ken guru
Minulla myös on lähes pelkästään hyviä kokemuksia soluasumisesta.

Mutta halusin tulla sanomaan, että hienoa ap että olette nähneet muitakin vaihtoehtoja, ja tehneet ns. jotain kun lapsenne on ollut koulukiusattu. Ikävää ja väärinhän se on että kiusattu joutuu lähtemään, mutta eipä sille taida vieläkään voida mitään. Toivotaan että jonain päivänä tuohon tulee muutos. Mutta ihania olette kun ette ole jättäneet lastanne kurjuuteen. Ja hyvä että lapsenne on teille avoin näissä asioissa.
 

Yhteistyössä