Miten saada isompi tenava aisoihin, ettei hän pöllyyttäisi niin rajuilla otteilla

  • Viestiketjun aloittaja iltamenoa
  • Ensimmäinen viesti
iltamenoa
pienempää sisarustaan?

Isompi on pian 10vee ja pienempi vähän päälle 1vee eli tuon takia ei voi sallia heidän raisuja "painileikkejä".

Muutenkin en pidä illoista, kun ne ovat lasten välistä jumuamista, mikä useimmiten päättyy siihen, että pienempi itkee ja lujaa.

Tilanne usein alkaa siitä, kun pienempi könyää sohvalle ja menee läpsimään käsillään isomman naamaa tai yrittää tavoitella hänen lippistään. Siitä ei sitten isompi tietenkään hyvää tykkää ja nostaa joko pienemmän kädestä lattialle tai työntää pienemmän vauhdilla alas sohvalta tai kantaa hänet sylissään toiselle sohvalle ja "tiputtaa" hänet sohvalle kovalla vauhdilla. Eli kaikissa noissa on vaarana se, ettei pienempi saa aivotärähdystä tai ettei häneltä murru käsi tai jalka tai molemmat.

Mutta koen itse, että vaikka kuinka käsketään isompaa kohtelemaan pienempää nätisti ja ettei pienemmälle saa olla noin raju-otteinen, niin sama kuin puulle puhuisit, ei mitään apua ja hyötyä ole. Hetken ja toisen saattaa rauha säilyä, kunnes taas tuo jumuaminen alkaa uudestaan. Isommalla on ADHD ja kun lääke lakkaa iltaisin vaikuttamasta, niin se kanssa vielä lisää hänen iltalevottomuuttaan ja tuota miten raisusti hänen pienempäänsä kohtelee.

Tuntuu, että ainoa apu on sitten se, että pienemmän on oltava pinniksessään koko illan ja leikittävä siellä, kun ei kerta muuten osaa olla nätisti täällä olkkarissa. Kun ei minusta ole kivaa koko iltaa toimia lasten "erotuomarina". Pitää huushollihommiakin päästä tekemään. Mies lähinnä vain illatkin katsoo telkkaria tai tätä nettiä ja lähinnä vain sanallisesti ohjailee lasten tekemisiä.

Itseä vain eniten pelottaa lasten nujakoissa se, että jos pienemmälle käykin pahasti ja jouduttaisiin viemään hänet lääkäriin, niin kyllä siitä meitä vanhempia syytettäisiin + taatusti lekuri ottaisi yhteyttä vielä sossuunkin. Enkä tuollaista harmia elämääni missään nimessä halua.
 
Vierras
Mikä rangasitus se on että ayytön osapuoli poistetaan tilanteesta? Pistä se 10v omaan huoneeseensa jos ei osaa käyttäytyä. Siinä se. Tai käske se ulos illalla jos on levoton.
 
alkuperäinen
Kyllä isompi pihalla oma-aloitteisesti käy pitkin iltaa, mutta ei se silti menoa tasaa. Eikä ole apua tuostakaan, että nakkaa hänet omaan kamariinsa. Hetken aikaa on siellä ja tulee taas tuohon sohvalle makaamaan + sitten se jumuaminen taas alkaa.

Se toki aika ajoin hiljentää isomman vauhtia, kun hän on katsomassa "vierashuoneessa" omia lasten DVD-ohjelmia. Mutta kun olen nyt sitä mieltä, että arkisin huoneen ovi pysyy lukossa ja lapsi on kanssamme täällä olkkarissa. Ei se minusta ole fiksua, että lapsi illat toisensa perään näin arkisin ja koko päivän la & su katselee omia ohjelmiaan. Pitää hänen olla meidänkin kanssamme, mutta kun ei sitten osaa olla nätisti pienemmälleen. Sen takia minusta parempi ratkaisu on laittaa pienempi pinnikseen leikkimään, niin rauha säilyy täällä olkkarissa suht' mukavasti.
 
njoo
Näytät sille 10 veelle kädestä piten miten vauvaa silitetään nätisti ja kerrot tarkasti vaikka pöydän äärellä rauhallisesti maltillisesti mutta kumminkin katsekontaktilla että vauv aon vasta pieni eikä ymmärrä että satuttaa kun läiskii. 10veelle positiivistä palautetta AINA kun käyttäytyy hyvin pienemmn kanssa ja negatiivistä sitten kun kohtelee kaltoinvaikka peli/telkkari/kännykkä 1H pois käytöstä.
 
Samaa mieltä
Eli onko tämä teidän mielestä ihan OK käytöstä joka pitää ottaa vastaan hermostumatta? Kyllä mäkin poistaisin tilanteesta natiaisen joka tulisi läpsimään mua naamalle.
Ei 10-vuotias jaksa olla loputtoman kärsivällinen jos joku koko ajan läpsii tai on kimpussa, oma rauha taattava hänellekin. Varsinkin jos vielä ADHD. Kun näyttää teillä aikuisillakin pinna katkeavan, niin entäs sitten tuon ikäisellä? Sen pienemmän voi kyllä opettaa siihen että toinen jätetään rauhaan.
 
alkuperäinen jatkaa
Jatkan vielä tätä ketjua; tänään kokeilin vaihteeksi, ettei pienemmän tarvitsisi osaa iltaa pinniksessä viettää, niin hän sai olla "vapaalla jalalla". Ei siitä tullut taaskaan yhtään mitään. Oitis oli isomman kimpussa ja huiskimassa häntä naamaan. Isompi siitä hermostui niin, että läpsäisi kunnolla pienempää. Tuosta sitten isompi sai passituksen omaan huoneeseensa.

Mutta harmillista, kun illat ovat tuota kamalaa jumuamista, jos pienempi on siis "vapaalla jalalla". Rauha säilyy vain siten, että pienempi on pinniksessä ja isompi katsoo telkkua sohvalla. Muuten ei tule yhtään mitään koko hommasta.
 
"Pieras"
Minusta ratkaisu nimenomaan on se, että SINÄ, ap vahdit lapsiasi ja olet erotuomarina, vaikkei se olisikaan "kivaa", kuten sen ilmaisit. Sulla on saamaton ukko (laita se oihalle, niin pääset passaamasta "kolmatta lasta") ja erityislapsi ja vauva.
Kaksi viimeistä eivät ole vastuussa itsestään, vaan sinä.
Sun on tehtävä kotityöt silloin kun se 1v nukkuu. Melko yksinkertaista.
 
sairasta sakkia sori vaan. hengenlähtö pienellä lähellä. toinen on siis 1v??? huh huh. istuu illat häkkiksessä että saa pitää henkikultansa, hienoa!! oiskohan jonku lääkitystä aika sitte muuttaa jos ei muka mee jakeluun että ei pieni tajua tekevänsä väärin, tai hakee vaan toisen huomiota tavalla, jonka on huomannut toimivaksi, vaikka se huomio onkin huonoa. herranjumala toivottavasti tää on jo vitsi!! ja tuntuu että nykyään joka toisella on tuo adhd selityksenä, joo meijän perttiliisa on niin vitun rasittava kakara, joo sillä on varmaan adhd pitää ymmärtää ettei se pahuuttaan repiny koiralta päätä irti
 
no joo lisään kyllä vielä, ettei ns. tavallisenkaan 10v hermo kestä tollasta että mäiskitään, onhan seki vielä lapsi. mutta ei sekään oo oikeen, että pieni on vankina häkkisängyssä. pienellekki voi opettaa, että isoa voi silittää mukavasti jne.. joku järki tohon hommaan ny
sairasta sakkia sori vaan. hengenlähtö pienellä lähellä. toinen on siis 1v??? huh huh. istuu illat häkkiksessä että saa pitää henkikultansa, hienoa!! oiskohan jonku lääkitystä aika sitte muuttaa jos ei muka mee jakeluun että ei pieni tajua tekevänsä väärin, tai hakee vaan toisen huomiota tavalla, jonka on huomannut toimivaksi, vaikka se huomio onkin huonoa. herranjumala toivottavasti tää on jo vitsi!! ja tuntuu että nykyään joka toisella on tuo adhd selityksenä, joo meijän perttiliisa on niin vitun rasittava kakara, joo sillä on varmaan adhd pitää ymmärtää ettei se pahuuttaan repiny koiralta päätä irti
 
Tavislasten äiti
Meillä on yksivuotias ja kolmevuotias, ja ihan sama kuvio. Minusta on itsestäänselvyys, että kumpikaan ei saa läpsiä toista naamalle. Enkä kyllä näe, että "ainoa apu" olisi yksivuotiaan (tai kolmevuotiaankaan) vieminen pinnasänkyyn. Kyllä se ainoa apu on, että jompikumpi vanhempi ohjaa leikkejä kädestä pitäen ja puuttuu joka ainoaan läpsäisyyn.

Sinulla erityislapsen kanssa tätä kestää luonnollisesti aika paljon pitempään kuin meillä muilla. Ota apu vastaan, jos suinkin sellaista saat.
 
viera.s
Kyllä sinun nyt vaan pitäisi olla vanhempi niille lapsille. Pienemmän säilöminen pinnikseen ei ole mikään ratkaisu.

Korostat yhdessäolon merkitystä, mutta kuitenkaan et ole valmis olemaan lastesi kanssa ja puuttumaan tilanteisiin tarvittaessa. Mitä yhdessäoloa se sellainen on, että yksi tuijottaa telkkaria, yksi on vankina pinniksessä, yksi tekee kotitöitä ja yksi roikkuu netissä? Samassa huoneessa oleskelu ei merkitse vielä mitään.
 

Yhteistyössä