Vauvan vaatteiden hankkimisesta muutama kysymys

  • Viestiketjun aloittaja "esikoinen tulossa"
  • Ensimmäinen viesti
"esikoinen tulossa"
Miten pitkään mahtuvat 50-senttiset vaatteet? Entä 60-senttiset vaatteet? Missä vaiheessa tarvitaan 80-senttisiä vaatteita? Toki yksilöllisesti, mutta noin suurin piirtein?

Montako bodya ja potkupukua kannattaa hankkia? Entä kannattaako pienimmässä koossa hankkia ollenkaan erillisiä housuja ja paitoja? Entä sukkia, säilyykö puhtaana?

Siis miten paljon mitäkin kannattaa hankkia alkuun?
 
gieras
[QUOTE="esikoinen tulossa";30225041]Miten pitkään mahtuvat 50-senttiset vaatteet? Entä 60-senttiset vaatteet? Missä vaiheessa tarvitaan 80-senttisiä vaatteita? Toki yksilöllisesti, mutta noin suurin piirtein?

Montako bodya ja potkupukua kannattaa hankkia? Entä kannattaako pienimmässä koossa hankkia ollenkaan erillisiä housuja ja paitoja? Entä sukkia, säilyykö puhtaana?

Siis miten paljon mitäkin kannattaa hankkia alkuun?[/QUOTE]

Esikoinen oli 53cm pitkä ja käytti oikeastaan suoraan 56cm vaatteita. Olisi sille varmaan mennyt joidenkin merkkien 50cm vaatteet, mutta musta ensikertalaisena oli mukavampi pukea hiukan reilumpia kuin liian kittanoita vaatteita. Nuo 56-vaatteet meni noin 1,5-2kk, sitten siirryttiin 62cm kokoon, jotka mahtuivat pari kuukautta ja 4-5kk iästä eteenpäin käytettiin 68cm. 1-vuotiaana käytti 74-80cm vaatteita, merkistä riippuen.

Kuopus käytti ekan kuukauden 50cm vaatteita, sitten aika samaan tahtiin kuin isosisaruksensa mentiin noissa kokomerkinnöissä. Pienemmän syntymäpituus oli 50cm. Paino molemmilla 3,9kg.

Meillä oli varmaan 10 bodya ja housuja 50-56cm koossa, saattoi olla enemmänkin, tein paljon kirppariostoksia. Itse olen kokenut kätevimmäksi kietaisubodyt (nuoremmalle en juuri muuta hankkinutkaan ekalta kierrokselta viisastuneena) ihan pienillä. Niskakakkojakin on meidän molemmat vauvat pusertaneet alkuun usein, niin kivempi on "kääriä" se kakkainen body pois kuin vetää pään yli, jolloin hiuksetkin on siinä itsessään :D

Yöpuvut noin pienillä olivat ehdottomasti terällisiä, koska sukat pysyvät tosi huonosti jalassa paljon potkivalla vauvalla ja meillä on aika kylmä. Sellaisia yökkäreitä kannattaa vältellä, joissa on haaroissa nepparit. Veemäisiä pukea vastasyntyneelle. Vetoketju tai nepparit edessä, mieluiten alas toiseen lahkeeseen asti, niin on hyvä pukea.

Paidat jättäisin ostamatta, ei olla käytetty paitoja juuri ollenkaan ennen vuoden ikää, mutta makunsa toki kullakin. Ryömivällä vauvalla paidat nousee korviin, samoin pienillä vauvoilla, kun heitä nostellaan kainaloista jatkuvasti.
Housuja käytettiin bodyjen kanssa, puolipotkareita tai sukkikset + velourit (talvivauvalla) ja paksuja sukkia. Pitkävartiset sukat olisivat vissiin parhaimmat, pysyy paremmin.

Molemmat tapasivat vauvoina puklailla paljon, joten harsoja piti olla kolmisenkymmentä, joita pyöritettiin pyykissä ja kuivurissa harva se päivä ja vaatteita saattoi mennä vaihtoon 1-5 kertaa päivässä, eli onhan niitä ihan hyvä olla muutama setti, että on puhdasta laittaa sitten päälle.
 
"orion"
Meillä alko jostai 3kk-> koot olla 68-74, eli ei tosiaan menny kovin kauan niillä pienimmillä. Jotaki pienempää mitotusta olevaa 50 senttistä ei ees yritetty 4-kiloselle... Ehkä ekan kuukauden meni ne reilumman (kuten tutta) mitotuksen 50 senttiset. Kannattaa ostaa ennemmin suoraan 56 kokoisia.

Käytettiin lähinnä bodyja ja puolipotkareita pienellä. Ja kokopuku sit vielä päälle jos tarvi enemmän.

Paljonko tarvitaan, riippuu ihan siitä miten ahkerasti pesee ja pulautteleeko vauva... Meillä ei kovin hirveän montaa ollu per koko, käytti sitte isompaa kokoa jos loppui kesken.

Kannattaa muuten katsoa kirppikseltä vaatteita. Vauvan vaatteita löytyy hyvin. :)
 
"orion"
[QUOTE="orion";30225081]Meillä alko jostai 3kk-> koot olla 68-74, eli ei tosiaan menny kovin kauan niillä pienimmillä. Jotaki pienempää mitotusta olevaa 50 senttistä ei ees yritetty 4-kiloselle... Ehkä ekan kuukauden meni ne reilumman (kuten tutta) mitotuksen 50 senttiset. Kannattaa ostaa ennemmin suoraan 56 kokoisia.

Käytettiin lähinnä bodyja ja puolipotkareita pienellä. Ja kokopuku sit vielä päälle jos tarvi enemmän.

Paljonko tarvitaan, riippuu ihan siitä miten ahkerasti pesee ja pulautteleeko vauva... Meillä ei kovin hirveän montaa ollu per koko, käytti sitte isompaa kokoa jos loppui kesken.

Kannattaa muuten katsoa kirppikseltä vaatteita. Vauvan vaatteita löytyy hyvin. :)[/QUOTE]

Niin joo meillä oli kestovaippa lapsella, ni piti sit olla vähä reilumpaa kokoa, ois muuten varmasti menny numeroa pienempi 3kk iässä. :) Ja tietysti jotku reilumman mitotuksen kamppeet meniki.
 
akava
Yli 4 kiloinen vauva ja käytettiin aluksi 50, nekin reiluja. Ei todellakaan haluttu käärittyjä ja roikkuvia vaatteita. Sopivat vaatteet itsellä ja vauvalla, miksi hänen pitäisi isoissa olla. Ja 74 meni joskus 6-9 kk kohdalla, vuoden ikäisenä 80. Reulusti kaikkea. Kietaisubodyt ihan alussa ok, muuten kamalia. Pitkuhousuista en tykänny, kaikenlaisia puolihousuja käytettiin. Ja miksi sukat ei säilyisi puhtaana... Tai siis eihän ne mitkään vaatteet hirveän kauan puhtaana säily. Mutta ei se nyt sukkiin ekana puklaa...
 
osta ensin
Sinuna ostaisin ensin kotiin ennen lapsen syntymää 56 cm vaatteita. Et voi tietää etukäteen onko lapsi syntyessään 50 vai 53 cm. Jos laitoksella huomaa lapsen hukkuvan niihin 56 cm vaatteisiin, voi pysyttää vaikka isoäitejä hakemaan kaupasta pienempää.
 
"kuku"
50 cm meni kuukauden kun vauva oli alle 3 kg. 56 cm joitain käytettiin samaan aikaan koska nekin sopivat vähän käärimällä. 62 cm oli käytössä 3-4 kk iässä ja 68 puolivuotiaana. 80 cm odottaa vieläkin kun lapsi on yli vuoden.
Eri koot ovat oikeasti hurjan erikokoisia, ainakin hoikall
 
"kuku"
50 cm meni kuukauden kun vauva oli alle 3 kg. 56 cm joitain käytettiin samaan aikaan koska nekin sopivat vähän käärimällä. 62 cm oli käytössä 3-4 kk iässä ja 68 puolivuotiaana. 80 cm odottaa vieläkin kun lapsi on yli vuoden.
Eri koot ovat oikeasti hurjan erikokoisia, ainakin hoikalla vauvalla. Yhtä aikaa on ollut käytössä 62-74 ja kaikki sopivia. Malli vaikuttaa paljon.

Puklurättejä ei ole käytetty koska vauva ei sietänyt kauluria tms. Kätevin on siis ollu haaroista avattava nepparipotkari. Se on helppo vaihtaa puklun tullen ja body alla on useimmiten kuiva.
 
Meilläkin 56 mennyt kuukauden molemmilla, sitte 62 koko 2-3kk ja sitten 68 jne. Vaatteiden tarve riippuu paljon vauvan puklailusta ja vuodenajasta tietty.

Esikoinen oli talvi vauva ja käytti paljon potkuhousuja bodyn kanssa, toka oli kesävauva ja 56 vaatteita ei juuri käytetty nyt heinäkuussa kun helteiden takia vauva oli vaan vaippasillaan.

Puolipotkarit on käteviä jos vauvalla ei ole kovin isot jalat tai lyhyet kintut :D Esikoisella käytin, tokalla en... itsestä nepparit haaroissa toimii ihan hyvin pienelläkin. Makuasioita.
 
vauvan äiti
Kietaisubodyt on ehdottomia alussa - paljon helpompi pukea ja riisua, oli sitten niskakakkaa tai ei. Toinen ehdottoman kätevä vaate on haalari (yöpuku); varsinkin sellainen, jossa vetskarin saa avattua myös alhaalta, jolloin esim. yöllä vaipan voi vaihtaa avaamalla vetskarin alhaalta ja nostamalla jalkaosat olkapäille. Tosin meillä käytettiin haalareita alkuun usein päivälläkin, kun olivat niin käteviä. Meillä oli alusta asti käytössä myös 56 cm koon vaatteet, vaikka vauva oli syntyessään 50 cm pitkä ja lisäksi vielä hoikka. Hyvin toimi. Vaatekertojen määrä kannattaa miettiä sen mukaan, miten usein haluaa pestä pyykkiä. Todennäköistä on, ett ainakin joinakin päivinä vaatteet pitää vaihtaa 3-5 kertaa. Yleisesti kokomerkintöihin ei voi luottaa, vaan vauvalla voi olla eri merkkien erikokoisia vaatteita samaan aikaan käytössä. Lisäksi esim. pitkäselkäisellä vauvalla body voi säännönmukaisesti olla kokoa tai jopa paria isompi kuin housut.
 
vieras...
Meillä on ollut suht siroja vauvoja, koko 50 on mennyt mukavasti ekan kuukauden, ristiäisten aikaan on käytetty kokoa 56, puolivuotiaana 62/68 ja 1v+ kokoa 80.

Vastasyntyneellä en käyttänyt ollenkaan tavallisia housuja ja paitoja ja sukkia. Helpoimpia oli (kietaisu)bodyt ja puolipotkarit. Kaksisuuntaisella vetoketjulla varustettu haalari voi myös olla ok, mut meillä vauvat ovat olleet yöt kainalossa ilman housuja, haalari on ollut turhan lämmin. Ei mitään, missä on selkäpuolella neppareita! Housut+sukat ovat tulleet käteviksi vasta lähempänä puolen vuoden ikää kun vauvat varpaita on mielekästä pitää välillä paljaana niiden tutkimisen ja ryömimisharjoittelun takia.

Sanoisin 10 vaatekertaa käytössä riittää (esim. body+puolipotkarit tai haalari) jos vauva ei ole kova puklaamaan. Tai alaosia vähempikin, eikä ne sukat ainakaan meillä mene päivittäin vaihtoon. Ja ei välttämättä tarvitse yhtä kokoa tuota kymmentä, koska kahta peräkkäistä kokoa tulee usein käytettyä osittain rinnakkain. Toisaalta jos on laiska pyykkääjä (olosuhteiden pakosta tai muuten vaan) ja kova puklaaja, niin 10 bodya loppuu kesken.
 
"Huh"
Meillä tyttö 3400g syntyessään ja 49cm. Aloitettiin 56 senttisillä, koska luultiin vauvan olevan isompi. Alkuun sitten hihojen kääriminen auttoi ja 56 senttiset meni noin 2,5kk ikään. Nyt 10kk iässä housut 74 ja muutamat paidat jo 80. Pikkuvauvalle bodyn parempia kuin paidat. Sukkia ei tarvitse montaa paria, kun eivät likaannu.
 
rrrrr
Hamstraa vasta kun lapsi on syntynyt. Ihan vauvana vaatteiden tarve on todella pieni ja niitä sopivia saa ostettua tarpeen vaatiessa. Ymmärrän toki pesän rakennus vietin... mutta monta kertaa olen ääneti kummastellu kun äiti toteaa että iso osa vaatteista jäikin heti pieneksi/käyttämättä.... miksi siis ennakoon ostella hirveät määrät? Kun ei ole lapsen koosta tietoa. Enkä varsinkaan ostaisi 80 cm varastoon. Miksi ihmeessä? Sitten kun vauva on maailmassa löydät ne vaate yhdistelmät jotka teillä toimii, puhumattakaan miten kiva niitä vaateita on sitten ostaa kun on oman pirpanan oikeasti nähnyt.
 
gieras
Sellaista vielä kommentoin, että ei kannata luottaa pelkästään vaatteiden kokomerkintöihin, sillä eri merkeillä on hirmu erot kokoluokituksissa. Itse mallailin vähän päällekkäin 50-, 56- ja 62-senttisiä bodyja, että näin mitä kokoa oikeasti vastasivat. Ekalla kierroksella jäi nimittäin monta vaatetta käyttämättä siksi, kun oletin niiden vastaavan kokomerkintöjä, mutta olivatkin pienempiä.

Mun esikoinen käytti muuten 68cm kokoa 4kk-11kk välisen ajan hitaamman kasvun vuoksi, alkoi hiukan kyllästyttään ne samat bodyt ja housut :D
Nuorempi on nyt 1v3kk ja käytössä on 74cm ja joistakin bodyista ja paidoista 80cm, vaikka ovatkin vähän reiluja vielä.
 
Ken guru
Meillä tämä nyt 2kk käyttää 68-74cm vaatteita. Pituutta on jo reilusti yli 60cm (n. 63cm). Laitokselta lähtiessä käytti 56 vaatteita pari pv, sitten siirryttiinkin jo 60cm vaatteisiin. Viikko syntymästä pituutta hänellä kun oli jo 55cm.

Eli alle 60cm vaatteita ei periaatteessa voitu käyttää ollenkaan.
 
"Tuleva äiti"
Minäkin odotan esikoista, ja olen ostanut muutamia vaatteita koon 50 ja 56, sekä 62. Joku kysyi että miksi hamstraan, no hamstraan siksi kun mies vie auton joka aamu yöhön asti enkä pääse helposti pienen kanssa ostoksille. Lähistöllä on vain pikkuinen ruokakauppa, ei muuta. En halua että vauva jää ilman vaatetta/sopivaa kokoa vaan sen takia kun kitsastelen.
Äitiyspakkauksessakin on muutama 50 cm koko, joten niitä en hirveästi ole ostanut. Tuttu arveli että suoraan ostaa 62 cm koska muut jää pikapikaa pieneksi.

Olen ostanut bodyja, jopa niitä yökkäreitä joissa nepparit lahkeissa vaikka joku sanoi ettei kannata. Umpinaisia housuja eli puolipotkareita on tosi huonosti myynnissä! Kävin H&M, Kappahl ja Seppälä, niin lähes kaikki housut on avonaisia jaloista, todella huonosti tarjoavat puolipotkareita. Muuten niitä ostaisikin enemmän.
 
-.-
koko 80 menee meillä nyt kun neiti on kohta 16 kuukauden ikäinen. On ikäisekseen pitkä. Tietysti lastenvaatteiden joukkoon mahtuu niitäkin jotka ei vastaa kokoaan yhtään..
 
"orion"
Voi olla että puolipotkareita kannattaa katsella ennemmin prismasta, cittarista, halpa-hallista yms kaupoista. Monissa s-marketeissaki myydään tuollaisia perusvaatteita.
 
Ken guru
Itse en ostaisi 50cm vaatteita ollenkaan ellei vauva olisi "katsottu" todella pienikokoiseksi raskausaikana. Vauvan pitää olla alle 50cm että 50cm vaatteet käy, ja vaatteissa pitää olla vähän väljyyttäkin.
 

Yhteistyössä