Apua sienten tunnistukseen

  • Viestiketjun aloittaja kotipihan sienet
  • Ensimmäinen viesti
kotipihan sienet
Meidän pihaan on viime päivinä putkahdellut erilaisia sieniä. Sen verran tunnistan, että osa niistä on jotain tatteja, mutta kun ainoat sienet, joita kerään on kangassienet ja suppilovahverot, niin eipä ole tullut tattilajeihin paljon tutustuttua. Nyt kuitenkin kiinnostaisi tietää onko nämä oman pihan sienet syötäviä vai kenties jopa myrkyllisiä. Lapsiperhe kun ollaan, niin tiedänpähän sitten kitkeä sienet pois.

Pistänpä siis kuvia sienistä.
Ensin tulee ne tatit:

tatti1
tatti2
tatti3
 
kotipihan sienet
Piha on kuivahkoa nurmipihaa, jossa kasvaa koivuja, pihlaja, tuomia ja omenapuita.
Tatit kasvavat koivujen läheisyydessä ja nuo toiset sienet taas hiukan kosteammassa kohdassa pihaa tuollaisissa kuvan osoittamissa ryppäissä. Niitä on PALJON.
 
Eka ja toka (ja kolmaskin?) tatti lienee männynpunikkitatti. Tai ainakin joku punikkitatti ja näin ollen syötävä. Sit jos pillit ovat vaaleanpunertavat, on kysessä (yhä syötävä) kaamean pahanmakuinen sappitatti. Mut se tunnistaa nuolaisemalla tattia, maku on selkeän karvas.
 
"sieni"
Punikkitattia on tatit (jos pihalla on koivuja, voipi olla koivunpunikkitatteja), ne pitää kypsentää hyvin jos haluaa syödä, muuten voi tulla vatsa kipeäksi. Mut on ihan maukkaita, omalta pihalta tosin ei kehoiteta syömään mitään sieniä.

Mites noi toiset sienet, jos niitä lohkoo, tuleeko niistä "maitoa"? Jos ei tuu, niin ei kyllä vaikuta syömäkelpoiselta (tuskin myrkkysienikään), mut jos tulee niin on joku rousku. Riippuen rouskusta, joskus kiehautettava, joskus ei.
 
sienii
Toisesta sienestä tulee mieleen pulkkosieni, joka on myrkyllinen. Googleta lisää ja vertaile. En ainakaan söisi, ennen kuin on aivan varma, että on syötävä.

Punikkitatti on syötävä. Kannattaa kypsentää kunnolla (paistaa pannulla kypsäksi), raakana voi aiheuttaa vatsaoireita.
 
"Jep"
Joo, tatti on punikkitatti ja eikun pannulle, madottomat ovat käyttökelpoisia, poista pillikkeet. Namia sipulin kanssa voissa paistettuna kera suolan! Toinen setti lienee joku nurmikkosieni, en söisi, mutta en tiedä myöskään myrkyllisyydestä.
 
"hmmm"
Ja aikuisille täytys tehdä selväksi, että tietyiltä alueilta ei pidä kerätä mitään sieniä ikinä koskaan ollenkaan yhtään:
http://www.stuk.fi/sateily-ymparistossa/elintarvikkeet/cesium137/fi_FI/sienet/
 
"sieni"
Varsiinais-Suoomesta on lähetetty sieniä testattavaksi, onko laskeuman vaikutuksia. Ei ollut ainakaan niissä sienissä. Tämä voi hyvin olla myös sienikohtaista, mutta turhaan ei kannata pelotella.

Punikkitateilla kai kaikilla on myös verkkokuvio.
 
kotipihan sienet
Kiitos vastauksista. Tuo toka sieni voisi hyvinkin olla tuo pulkkosieni. Revinpä ne siis pois pihasta.

Lapsille on opetettu ettei sieniin saa mennä koskemaan ilman aikuista ja hyvin nuo sienet onkin pysynyt paikoillaan. Äsken niitä tosin lasten kanssa tutkittiin sienikirjan kanssa, mutta oltiin tarkkana ettei sormia laiteta suuhun eikä silmiin ja pestiin kädet hyvin saippualla ja lopuksi vielä desinfioitiin.

Syödä en tosiaan noita oman pihan sieniä aikonut, mutta mietin vain ovatko syömäkelpoisia vai myrkyllisiä. tuo myrkyllisyys kun on hyvä tietää vaikka lapsia olis kuinka ohjeistettu olemaan koskematta. Niistä kun ei voi ikinä olla varma. Varsinkaan vieraista lapsista, joita täällä pihalla myös pörrää päivittäin.
 
Tommi
Kumma2 - Kopio; outo kuvakulma, mut näyttäisi olevan karvarousku, ryöpättynä syötävä hyvä suolasieni. Jos lakkia murrat niin siitä tulee valkeaa nestettä, tästä tunnistaa muutkin rouskut. Eli rouskut sisältää valkeaa nestettä.
 
"hep"
Helttojen tyven ja lakin alareunan värin perusteella Kumma2 -kuvan sieni ei näytä karvarouskulta. Mutta kun niitä nousee lisää, niin kannattaa kokeilla helttojen reaktiota viiltoon tai painaumaan. Mustarousku on selkeämmin mustanruskea yleisväriltään.

Punikkitateilla on jalassaan nukkaa, ei verkkokuviointia kuten herkku- ja sappitateilla. Punikkitatit myös tummuvat leikkauspinnasta.
 

Yhteistyössä