Jos juo hittiöljyä siiderin kanssa, kihahtaako se suoraan maksaan ja päähään?

  • Viestiketjun aloittaja halpakännit
  • Ensimmäinen viesti
halpakännit
"Tiibetistä lähtöisin oleva voitee lienee joillekin tuttu ainakin sanana. Alkuperäisen reseptin mukainen voitee sisältää vihreää teetä, jakin maidosta kirnuttua voita ja suolaa. Voiteen on sanottu auttavan selviämään kylmässä ilmanalassa korkealla vuoristossa.

Reilu vuosi sitten valtameren takaa Yhdysvalloista kantautui uutisia uudesta voijuomasuosikista. Nyt kyseessä oli voikahvi. Kahvia, voita ja öljyä sisältävää juomaa ylistetään suomalaisblogeissakin suorastaan ihmelääkkeeksi: nälkä ei vaivaa, paino putoaa, vireystaso ei heittele.

Voikahvin kehittäjä on amerikkalainen Dave Asprey. Asprey innostui voin voimasta matkoillaan juurikin Tiibetissä.

Voikahvissa käytettäväksi öljyksi suositellaan kookosöljyä tai MCT-öljyä, joka on useimmiten pelkästä kookosöljystä valmistettua. Kookosöljyn terveellisyys on varsin kiistanalaista: välillä ilmestyy sitä ylistäviä tutkimuksia, toisinaan sen käytön karttamista suosittelevia tutkimuksia.

MCT-öljy on uudempi tuttavuus. Lyhenne MCT tulee sanoista Medium Chain Triglycerisde eli toisin sanoen se sisältää keskipitkän ketjun rasvahappoja.
MCT:tä tarvitsee imeytymishäiriöstä kärsivä

Ravitsemustieteen dosentti, ravitsemusterapeutti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta on suorastaan kauhuissaan MCT:n suosion nopeasta kasvusta. Hetkessä MCT on levinnyt Suomessakin terveyskaupoista ihan tavallisiin ruokakauppoihin.

Schwabin mukaan terve ihminen ei MCT-öljyä tarvitse.

– MCT-öljyn käyttöä suositellaan sellaisille henkilöille, joilla on rasvojen imeytymishäiriö. MCT:tä ei kuitenkaan saa ottaa liikaa, koska se imeytyy eri tavalla kuin muut öljyt. MCT imeytyy suoraan porttilaskimon kautta maksaan.

– Maksahan toimii sillä tavoin, että jos se ei tiedä, mitä jollekin aineelle tekee, se varastoi sen itseensä. Liiallinen MCT-öljyn käyttö voi johtaa rasvamaksaan, sanoo Schwab."

Uusi hittiöljy rantautui Suomeen – ravitsemusasiantuntija kauhistui | Yle Uutiset | yle.fi
 
Non alc steat hepat
Nyt on Ursulalla puurot javellit sekaisin, ne on hiilihydraatit jotka saavat aikaan rasvamaksan. Eli juo sitä makeaa siideriä sellaisenaan niin saat kännit ja rasvamaksan.
 

Yhteistyössä