Mitä teidän 2-vuotiaat ymmärtää?

  • Viestiketjun aloittaja "fiona"
  • Ensimmäinen viesti
"fiona"
Kysymys tulikin jo otsikossa. Oman 2-vuotiaan ymmärtäminen on vielä melko heikkoa ja en oikein tiedä, mitä tämänikäisen pitäisi jo ymmärtää. Kieltoja? Kaksiosaisia ohjeita? Hae esine X ja vie se paikkaan Y?
Kaipaisin vähän vertailupohjaa.
 
"Mymy"
Taitaa vaihdella aika paljon, kun puheen ymmärtämisen tasokin vaihtelee tuossa iässä vielä. Meillä on oppineet kaikki kolme puhumaan alle vuoden ensimmäiset sanansa, puhun itse paljon (lapsille) selitän, loruttelen, laulan, jopa luen jos jaksan istua aloillani... Mutta siis. 1,5v ymmärtää mitä tarkoittaa "EI!!!" ja nauraa sille iloisesti. Keskeyttää ehkä tekemisen ja jää uteliaana odottamaan 'ein' jatkoa. Ymmärtää jo lyhyitä lauseita; "Ota tutti pois", "Laita lakki päähän", "Missä napa?" mutta ei mitään sen ihmeellisempiä vielä.

2v meillä ei ole, 3v ymmärtää ja puhuu ikäisekseen erittäin paljon meillä, joten ollaan hänestä nyt hiljaa. Tuo kaksiosaisten ohjeiden ymmärtäminen on sellainen juttu, että sitä kysytään nyt meidän 4v pojan neuvolakaavakkeessa. Sen kanssa ei taida teillä olla vielä lainkaan kiire...
 
Vierras
Esikoinen ymmärsi kyllä ihan mitä vaan(ja puhua pölpötti 6-7 sanan lauseita)
Pysty esim sanoa ettö vie vaatteet pyykkiin, hae yökkäri ja vaippa. Ja se tapahtu. (Toki nuo oli tuttuja rutiineja, jos ois ollu kyse jostain vieraasta hommasta niin ei ehkä ois muistanu). Ymmärsi myös uhkauksia esim joudut pois pöydästä jos sitket jne. Ymmärs toki myös kieltoja, vaikkei niitä silti noudattanu.

Keskimmäinen taas puhu vaan parin sanan lauseita tuossa iässä ja sanavalioimakin oli melko suppea. Ymmärs yhen asian kerrallaan ja saatto senkin unohtaa matkan varrella(esim vie vaatteet pyykkiin lähti kyllä vaatteiden kanssa kylppäriin mutta saattoi sitten jäädä sinne leikkimään kylpyleluilla). Moniosaisia ohjeita ei ymmärtänyt. Ja nuo uhkaukset esim 'joutuu pois pöydästä jos sotkee' en tiedä eikö ymmärtänyt vai eikö vaan halunnut totella mutta raivo oli suuri kun joutui pois pöydästä.
Myöskin kieltojen totteleminen oli kyllä aika toivotonta mutta kyse oli varmaan enempi uhmasta.
 
uhmiksen äiti
Niin ja meidän lapsi ei vielä juurikaan puhu, vain yksittäisiä sanoja. Puheenymmärrys ei useinkaan korreloi sen kanssa kuinka paljon puhuu :) Monet ymmärtää paljon enemmän mitä itse tuottavat. Nyt 2-vuotisneuvolassa ei vielä odotettu että osaisi paljon puhua, mutta sitä ymmärrystä jo vähän peräänkuuluttivat. Ja teettivät testejä esim " anna äidille" "anna pallo äidille", eli kaksi- jopa kolmeosaisia ohjeita testattiin. Mutta jos joku ei onnistu, tod.näk. asiaa jäädään tässä vaiheessa vasta seuraamaan, koska se tilanne voi muuttua äkisti ja kohta lapsi osaakin vaikka jo mitä.

Ja älä vaan soimaa itseäsi, jos joku ei onnistu. Esim. minä olen laulanut ja lorutellut siittä saakka kun esikoinen oli vatsassa. Ja meillä esim. luetaan monia kertoja päivässä kirjoja. Silti esikko ei vielä juurikaan puhu :D Lapset on yksilöitä tässä suhteessa, etenkin tässä iässä.
 
1233
Meillä ymmärtää hyvin 2v. 1kk ikäinen ja jos pyytää hakemaan jotain tuo sen (jos tietää mikä sen juttu ja yleensä tietää). Puhuu monen sanan lauseita ja useita peräkkäin, ja kaikki tämä tullut aika nopealla aika välillä.
 
ap fiona
Meillä asia on siten ristiriitainen, että lapsi tuottaa paljon puhetta, puhuu pitkiä lauseita ja ihan järkeviä asioita. Mutta ymmärrys ei ole vielä puheen tasolla, mikä on hieman erikoista. Toisaalta en ole varma, onko ongelma ymmärryksessä itsessään. Lapsi tuntuu sulkevan muun maailman välillä pois niin, ettei häneen saa kontaktia, eikä hän reagoi omaan nimeensäkään. Päiväkodissa on kiinnitetty huomiota, ettei lapsi tiedä, mitä ei tarkoittaa.
 
uhmiksen äiti
Vaikea tietysti sanoa... Mutta ainakin meidän jäppi ei todellakaan aina "kuule" esim edes omaa nimeään, vaikka monia ohjeita halutessaan osaakin noudattaa. Näiden 2-vuotiaiden keskittymiskyky on kuitenkin vielä aika olematon ja kun se oma tahtokin nostaa päätään... Esim. jos on joku kiva leikki kesken tms, niin ei meillä jäppi ota ohjeita välttämättä kuuleviin korviinsa.

Totteleeko teidän lapsi koskaan esim. ei sanaa? Meillä tuo ei ymmätärrettiin jo vuoden iässä, mutta nyt on jo pitempään ollut sellaista että monesti jättää siihen reagoimatta/ ei tottele. Etenkin silloin jos ei:tä on hoettu paljon, se menettää painoarvoaan... :]
 
hku
Meillä pojalla ikää 1v8kk ja hyvin noudattaa kaksiosaisia ohjeita.. eli esim. käy hakemassa kaapista muovipussi ja laita se sitten roskakoriin (minä tietysti autan pussin laittamisessa oikein)... tai jos pitää hakea kori lastenhuoneesta ja sitten kantaa se olohuoneeseen josta siivotaan koriin lelut. Puhuu omaa onkka onkka -kieltä ja sanoo äitä. Ei taida vaan puhuminen kiinnostaa. Rakastaa kirjojen lukemista ja tanssimista kun isosiskon (3-vee) kanssa lauletaan. Meillä totellaan EI sanaa mielestäni aika hyvin, vaikka joskus korvat ovat kadoksissa, kuten tuon ikäisen toimintaan kuuluukin :D Silloin riittää kun menee luokse ja koskettaa vaikka käsivartta (aina ei katsekontakti onnistu) ja vielä selittää kiellon ja asian.
 

Yhteistyössä