Leivinuunin aloitteleva käyttäjä - mikä on pielessä, kun uuni on mustana?

  • Viestiketjun aloittaja Aloitteleva paistaja
  • Ensimmäinen viesti
Aloitteleva paistaja
Leivinuuni on sellainen uusi malli, jossa takka lämmittää uuniosankin. Tämä leivinuuni on sitten ihan mustana tuhkasta (?) ja ruoka kyllä paistuu hyvin, mutta uunivuoka oli ihan mustunut ja ilman foliota koko ruokakin olisi siis mustaa pinnalta. Eihän silloin voi mitään sämpylöitä paistaa.. Olen juuri muuttanut tähän taloon, joten aiempaa kokemusta ei ole. Onko uuni vaan jätetty liian likaiseksi ja jos, millaisilla aineilla/välineillä se on parasta putsata? Entä leivinuunin oma pelti, kuuluuko sen olla uunia lämmittäessä auki vai kiinni? Suuret kiitokset vastausista!
 
tiilerin tyynen käyttäjä
Yleensä noissa malleissa missä lämmitetään alaosasta voi laittaa haudutettavaa ruokaa yläosassa ilman että siinä pitää tulia. Leivinuunin lattiassa on luukku josta tuhkat pudotetaa tulipesään.

Jos haluat paistaa sämpylöitä niin normaalisti se takan lämpö ei riitä vaan tarvitsee polttaa myös yksi pesällinen leivinuunin puolella.
 
tiilerin tyynen käyttäjä
[QUOTE="viola";30276764]Et suinkaan paista niitä ruokiasi siellä uunin lämmitessä?[/QUOTE]

Joo tämä on hyvä huomio eli paistetaan vasta sitten kun tulet on sammuneet. Monet luutii leivinuunin puolen tuhkista puhtaaksi sellaisella koivunoksista tehdyllä risukimppuharjalla tai sitten tarkoitukseen on ihan harjoja takkavälinesarjoissa.

Leivinuuniin pellin alle kannattaa laittaa metallinen pannunalunen että pelti on vähän irti pohjasta niin pohja ei sämpylöistä paistu liian nopeasti.
 

Yhteistyössä