Millainen ateisti olet?

  • Viestiketjun aloittaja "Mymy"
  • Ensimmäinen viesti
"Mymy"
Pliis älkää alkako sitten tapella uskomisesta, vaan kiinnostaa nämä seikat tässä:

Uskotko yhtään mihinkään, vai perustatko kaiken rationalismiin (nyky)tieteen antamissa raameissa? Sallitko muille uskon, laji mikä hyvänsä kunhan ei vahingoita muita? Pitäisikö mielestäsi kaikki uskonnolliset merkit ja viitteet koko yhteiskunnasta poistaa näkyvistä ja kuuluvista? Ristit, huivit, rukouskutsut, vakiintuneet tunnukset esim risti lipussa... Pidätkö uskonnonvapautta hyvänä asiana? Saako omaa uskoaan tuoda esiin mitenkään, vai pitäisikö sen olla täysin salattu? Pitäisikö mielestäsi uskonnonopetusta olla kouluissa? En tarkoita nyt tunnustuksellista vaan yleensä kulttuurillista. Ja historiallista.

En myöskään toivo, että tässä ketjussa alettaisiin väitellä Jumalan olevaisuudesta tai olemattomuudesta tai mielikuvituksellisuudesta. Muuten hukkuu tämä aloitusaihe sinne sekaan vauhdilla.

Siis: Kerro, millainen ateisti olet! Perusarvoja saa ympätä omaan kuvaukseen.
 
"M33"
Uskon mihin tahansa, kunhan minulla on perusteltu ja hyvä syy uskoa siihen. Kohdatessaan eriskummallisen väitteen järkevä ihminen kysyy aina: "Miksi minun pitäisi uskoa tuohon? Missä näyttö sen puolesta?" Sitten hän uskoo (eli pitää totena) sitä kantaa, joka on parhaiten perusteltu. Jos myöhemmin tulee uutta ja parempaa näyttöä, hän on valmis muuttamaan kantaansa. Toisin sanoen järkevä ihminen ajattelee kriittisesti ja soveltaa elämässään väljästi ja mahdollisuuksien mukaan yksinkertaista tieteellistä menetelmää.

Uskonnollinen ajattelu on haitallista, koska se tekee ihmisen alttiiksi muille irrationaalisille uskomuksille, manipuloinnille, huijauksille ja hyväksikäytölle, lisää tarpeettomasti syyllisyyden tunteita, hidastaa yhteiskunnan kehitystä, rajoittaa tarpeettomasti ihmisten elämää ja mahdollistaa ja oikeuttaa väkivaltaa, alistamista ja autoritariaa. Ei ole sattumaa, että kehittyneimmät yhteiskunnat tapaavat olla myös vähiten uskonnollisia.
 
Kodi
Olen ateisti sen perusmääritelmän mukaan, eli elän ilman oletusta jumalolentojen olemassaolosta ja riippumattomana kaikista tuhansista henkiolennoista, maailmaselityksistä ja syntytarinoista, joita ihmiskunnan historia on tuottanut. En oleta tietäväni mitään lopullisesti ja vaihdan mistä tahansa kantaani kun eteen tulee todisteita tai luotettavaa näyttöä.

[QUOTE="Mymy";30282403]Uskotko yhtään mihinkään, vai perustatko kaiken rationalismiin (nyky)tieteen antamissa raameissa?[/quote]

Uskon (eli pidän todennäköisenä) asioita, jotka on tieteellisesti selitetty ja/tai jotka pystytään havaitsemaan ja toistamaan. Hyväksyn tämän rinnalla selittämättömän, mutta en yritä selittää selittämätöntä jonkun vielä selittämättömämmän avulla (jumala, ufot tms.)

Sallitko muille uskon, laji mikä hyvänsä kunhan ei vahingoita muita?
Toki. Sen lisäksi, että ei saa vahingoittaa, täytyy myös hyväksyä se että yksikään uskonto ei ole jalusta jolla nousta kritiikin yläpuolelle, eikä haarniska jolla suojautua haastamiselta. Jos väittää että jokin henkiolento on olemassa tai että on nähnyt ihmeen tapahtuvan, täytyy hyväksyä se että saattaa joku tulla ja vaatia todistustaakan kantamista. Kritiikki ja epäily on sallittava, ne ovat ihmisen perusominaisuuksia ja -oikeuksia. Monet haluavat nähdä ne pilkkana, mitä ne eivät ole.

Pitäisikö mielestäsi kaikki uskonnolliset merkit ja viitteet koko yhteiskunnasta poistaa näkyvistä ja kuuluvista? Ristit, huivit, rukouskutsut, vakiintuneet tunnukset esim risti lipussa...
Ei tietenkään. Uskonnollinen taide on kaunista, symboliikka kiehtovaa, arkkitehtuuri huikaisevan mykistävää, traditiot hurmaavia jne. Ateistikin nauttii näistä kaikilla aisteillaan.

Pidätkö uskonnonvapautta hyvänä asiana?
Kyllä, kunhan se myös toteutuu oikein. On oltava oikeus ostaa bussipysäkkiin mainostilaa ja laittaa juliste: Jumala on olemassa, usko häneen niin pelastut. Mutta on oltava oikeus jonkun toisen ostaa toiselle puolelle tietä bussipysäkkiin mainostilaa ja laittaa juliste: Mitään jumalaa ei todennäköisesti ole olemassa. Älä huolehdi, nauti elämästä. Molempien julisteiden olemassaolo on hyväksyttävä uskonnonvapaassa maassa. Tämähän ei Suomessa juuri nyt toteudu.

Saako omaa uskoaan tuoda esiin mitenkään, vai pitäisikö sen olla täysin salattu?
Saa tuoda ihan vapaasti.

Pitäisikö mielestäsi uskonnonopetusta olla kouluissa? En tarkoita nyt tunnustuksellista vaan yleensä kulttuurillista. Ja historiallista.
Tottakai, uskonnot ja niiden kerrannaisvaikutukset ovat oleellinen ja merkittävä osa historiaa. Niiden kautta oppii kuinka monenlaisia ihmisiä maailmassa on ja kuinka monella tavalla voi oman tarkoituksensa löytää.
 
"Samu"
Alkuperäinen kirjoittaja päätön;30282537:
jos ei ole uskossa niin ei ole automaattisesti ateisti. en kannata mitään aiheeseen liittyvää oppia tai uskoa.
No heh, ateisti tarkottaa ihmistä joka ei ole uskossa. Eikä mitään hemmetin ideologiaa. Jossain on nyt asiat heittänyt kuperkeikkaa.
Ja millainen ateisti mä olen? Noh, mä tykkään niskahieronnasta ja homejuustoista:)
 
Kodi
Ateismi ei olekaan oppi, usko tai uskonto, vaikka erinäinen propaganda muuta väittääkin. Eihän sekään ole harrastus, että ei kerää Muumi-mukeja. Antiteismi, jumalkäsityksen kieltämiseen ja uskonnon vastustamiseen perustuva aktiivinen elämäntapa, on täysin eri asia.
 
"piip"
Ajattelen, että maailmassa on jotain mystistä henkimaailman toimintaa. Lähinnä sellaista ihmisten välistä selittämätöntä yhteyttä. Esim. mieleen tulee joku ihminen, jonka kanssa ei ole aikoihin ollut tekemisissä ja samana päivänä hän laittaa viestin ja kyselee kuulumisia. Joo, sattumaa ehkäpä, mutta haluan uskoa myös siihen mystiseen yhteyteen. :)
 
"Samu"
Alkuperäinen kirjoittaja päätön;30282603:
jäikö apukoulussa äidinkielen tunnit väliin. :popcorn:
Toi oli suora lainaus sieltä Wikipediasta. Ja saatan tosiaan olla keskivertoa tyhmempi ihminen, mutta apukouluun en oo sentään joutunut. Ehkä olis ollut aihetta.
 

Yhteistyössä