Vanha koira oksentaa, ripuloi, laihtuu ja karvat lähtee...

  • Viestiketjun aloittaja "Veera"
  • Ensimmäinen viesti
"Veera"
Mikähän voi olla syynä? Ja paljonkohan maksaa tutkituttaa?

Ollaan päätetty ettei lähdetä mihinkään suuriin toimenpiteisiin kun koiralla on heikko sydän. Eläinlääkäriin soitan maanantaina. Suostuuko eläinlääkäri lopettamaan 12-vuotiasta koiraa tästä syystä?

Tätä on nyt jatkunut viikon verran.
 
"Veera"
Keväällä on madotettu. Tehoaako se matolääke jos on jo matoja? Täytyy varmaan ensimmäisenä kokeilla matokuuria.

Siksi ei viety heti eläinlääkäriin kun koiralla on ennenkin ollut vatsaoireita, on herkkävatsainen, mutta yleensä mennyt parissa päivässä ohi.

Luin noista madoista ja oireet kyllä täsmäisi.

Voiko noi madot tarttua ihmiseen? Ihan muuten vain kysyn.
 
vieras*
Hoito-ohjeita

Koiran äkillinen oksentelu/ripuli

Äkillisesti alkavat ruuansulatuskanavan häiriötilat ovat melko yleisiä koirilla. Usein ne ovat melko harmittomia koiran suoliston bakteerikantojen häiriötiloja ja menevät ohi itsellään kunhan suoliston annetaan rauhoittua ja terveiden bakteerikantojen lisääntymistä tuetaan.

Oksentelun / Ripulin syitä voivat olla esimerkiksi:

– Infektiot (Tartunta toiselta koiralta)
– Myrkytykset
– Suolistotukos / syödyt vierasesineet
– Pilaantuneen/ epäsopivan ruuan syöminen
– Vakavammat elinperäiset sairaudet: Addisonin tauti, munuaisten vajaatoiminta, maksan ja haiman toiminnan häiriöt.

Jos oksentelu/ ripuli ei ole jatkunut pitkään ja koiran yleisvointi on vielä hyvä, voidaan koiraa yrittää hoitaa kotikonstein. Tällöin sitä yritetään houkutella juomaan heti, kun pahin oksentaminen on rauhoittunut. Juomaveteen voidaan sekoittaa elektrolyyttilisää (Nutrisal / Royal Canin Rehyration Support) tai sitten voi tarjota esim riisin keitinlientä tai piimää (jos koira on tottunut saamaan maitotuotteita).

Ripuli ja oksentelu aiheuttavat nopeasti elimistön kuivumista ja tämä aiheuttaa yleiskunnon heikkenemistä ja väsymystä. Hoidollisesti tärkeintä on siis nestetarpeen tyydyttäminen. Koiran nesteentarve on n. 50-100 ml /kg/vrk, eli 10 kg koira tarvitsee nestettä 0,5-1 litraa vuorokaudessa, lisäksi täytyy huomioida ripulin ja oksentamisen myötä poistuneet nestemäärät.

Kun neste pysyy sisällä ja rajuin oireilu on helpottanut (yleensä seuraavana päivänä), voidaan aloittaa ruokkiminen vähärasvaisella, helposti sulavalla ruualla. Keitetty riisi tai raejuusto ja vähärasvainen tai rasvaton liha ovat sopivia. Ruokaa annetaan pieniä annoksia useita kertoja päivässä. Kun tilanne alkaa normalisoitua, lisätään kevyempään ruokaan pikkuhiljaa koiran omaa ruokaa.

Oireiden helpottumista voidaan nopeuttaa antamalla koiralle maitohappobakteerivalmistetta sekä valmisteita, jotka suojaavat ruuansulatuskavan seinämää ja kiinteyttävät suolen sisältöä (esim. Aptus Tehobact ja Aptus Attapect, Promax, Canikur Pro).

Huom! Hyvin pienikokoisilla roduilla tai pennuilla ei paastottamista suositella, koska niiden energiavarastot ovat hyvin pienet

Jos koiran yleiskunto heikkenee, tai oireilu jatkuu tukihoidoista huolimatta, kannattaa ottaa yhetys eläinlääkäriin.
 
"vvvv"
Se madotus nimenomaan auttaa hävittää ne madot sieltä suolesta, eli ei ole mikään ennaltaehkäisy, vaan hoito.
Huonollehan tuo kuullostaa noinkin vanhan koiran osalta... mut ehkä se matokuuri on sellanen varmuuden vuoks...

Saat aika kovia kommentteja. Mutta eipä meilläkään, eikä kellään tutulla ole heti oltu viemässä herkkävatsaista koiraa lääkäriin jos muutaman päivää on maha sekaisin. Eihän ihmistäkään viedä. Ja ilmeisesti sielä kuitenkin jotain nestettä ainakin imeytyy kerta koira vielä on jaloillaan...
Verinen ripuli tai oksentelu sen sijaan on toinen asia tai nuupahtaminen..ihmisen välttely, levottomuus, läähättäminen, edestakas tarkoitukseton kävely, on merkkejä kivusta, jolloi tietty kannattaa jo sunnuntainakin viedä päivystävälle..
Meillä yhden tutun koira sai ripuloidessaa aina Pajalapuuroa..... se autto hälle...
Ja apteekissa (varmaa eläinkaupoissakin?) on myös eläimille sellasia elektrolyyttiliuoksia
 
"Veera"
Ja on kyllä hyväntuulinen, tulee luokse ja heiluttaa häntää, jaksaa käydä lenkillä ja touhuilla. On muutenkin energinen koira joten varmaan veisin heti välittömästi eläinlääkäriin jos olisi vaisu ja apaattinen.
 
"random"
[QUOTE="huh";30283232]Voi ziisus!! :kieh:

Jos olis mun koira, veisin päivystävälle enkä kiduttais koiraa...[/QUOTE]

Herkkävatsaisen ja allergisen koiran omistajana olen kiikuttanut koiraa lääkärissä vuosien mittaan eräänkin kerran. Koskaan en ole saanut vatsavaivoihin muuta kuin nuo ylläkin luetellut ohjeet kotihoidosta sekä huomattavan kokoisen laskun. Tosin nyt, kun koiralla on jo kohtuullisen paljon ikää, en ehkä viikkoa kuitenkaan odottaisi noinkin voimakkaiden oireiden kanssa vaan käyttäisin yhtä kaikki lääkärin tarkastettavana.

Jos koirasi syö ja juo hyvin, ei vaikuta kivuliaalta (joku tuolla aiemmin kertoikin, miten koira kipua ilmaisee), ottaa kontaktia, on seurallinen ja liikkuu hyvin, kokeilisin ensin sitä matolääkitystä. Jos ei tilanne maanantaihin mennessä helpotu, sitten lääkäriin.
 
[QUOTE="Veera";30283238]Ja on kyllä hyväntuulinen, tulee luokse ja heiluttaa häntää, jaksaa käydä lenkillä ja touhuilla. On muutenkin energinen koira joten varmaan veisin heti välittömästi eläinlääkäriin jos olisi vaisu ja apaattinen.[/QUOTE]

Kai tiedät, että mm. koirat pyrkivät peittämään pahankin kivun. Miten hännänheilutus liittyy tuohon hyväntuulisuuteen?
 
  • Tykkää
Reactions: Nap
"Veera"
[QUOTE="Turre";30283358]Te syötätte sille viljoja, eikö niin. Se on allerginen, ei viljat sovi koirille.[/QUOTE]

Tarkistin ihan tuoteselosteen ja näköjään ruuassa on viljaa. Käykö sitten noi vehnättömät ruuat? Kiitos tästäkin vastauksesta! Kaikki vinkit otetaan vastaan! :)

Eli nyt madotus ja ruuan vaihto.
 
nyt pakko kysyä tämä
[QUOTE="Veera";30283003]Mikähän voi olla syynä? Ja paljonkohan maksaa tutkituttaa?

Ollaan päätetty ettei lähdetä mihinkään suuriin toimenpiteisiin kun koiralla on heikko sydän. Eläinlääkäriin soitan maanantaina. Suostuuko eläinlääkäri lopettamaan 12-vuotiasta koiraa tästä syystä?

Tätä on nyt jatkunut viikon verran.[/QUOTE]

nyt pakko kysyä tämä.Voiko oikeasti eläinlääkäri kieltäytyä lopettamasta eläintä jos omistaja tuo sen lopetettavaksi?
 
"Veera"
Alkuperäinen kirjoittaja nyt pakko kysyä tämä;30283414:
nyt pakko kysyä tämä.Voiko oikeasti eläinlääkäri kieltäytyä lopettamasta eläintä jos omistaja tuo sen lopetettavaksi?
Kyllä ilmeisesti voi. Kaverilla oli 1,5-vuotias koira jolle ei uutta kotia löytynyt. Eläinlääkäri ei suostunut tervettä nuorta koiraa lopettamaan vaan vei löytöeläintalolle (mistä kyllä sitten löytyi aika pian uusi koti).
 
hmmmm
Meillä tuo oli lopun alkua. Siis pitempään oli noita on-off mahavaivoja, jotka sitten meni aina ohi. Oli toki muitakin sairauksia jo. Mutta lopulta päätettiin viedä piikille, kun tuli tuollainen mahatauti että oksensi vedetkin, ripuloi ja laihtui. Pissasi alleen. Tavalliset ohjeet ei enää auttaneet (riisivesikuuri jne). Ensin esitti reipasta, lopulta ei jaksanut enää oikein edes kävellä jne... Seuraavana aamuna piikille, käveli kyllä sinne vielä ominjaloin mutta kovin uupunut raukka oli.

Raskas päätös oli mutta ihan oikea. Ei vanhaa kannata rääkätä. Ja meillä lääkäri ei kysynyt edes lopettamissyytä, vaikka kyllähän siitä koirasta jo päällepäin näki että on vanha ja tosi nuutunut/kaljuuntunut. No, ehkä se tiedoista myös luki koiran sairaushistorian, en tiedä. (epilepsia, nivelrikko, krooninen yskä).
 
ggggg
Alkuperäinen kirjoittaja nyt pakko kysyä tämä;30283414:
nyt pakko kysyä tämä.Voiko oikeasti eläinlääkäri kieltäytyä lopettamasta eläintä jos omistaja tuo sen lopetettavaksi?
Kyllä voi. Eläinlääkärin ei ole mikään pakko lopettaa terveitä ja nuoria eläimiä. Se on sitten lääkäristä kiinni, suostuuko vai ei.
 
bvcvv
Tiedän ettei monikaan usko. Tunnen kuitenkin yhden. Mikään laki ei eläinlääkäriä pakota lopettamaan eläintä. Kyllä tämä el tietty saikin aina haukut niskaansa. Mutta se on hänen vakaumuksensa.
 

Yhteistyössä