Tulehdusarvoista (crp) tietäviä paikalla?

  • Viestiketjun aloittaja .......
  • Ensimmäinen viesti
.......
Jos vanhuksella oireina selkäkipu, verivirtsaisuus, sekavuus ja yleistilan lasku/heikkous ja epäilynä virtsatieinfektio mutta crp vain 22 niin voiko olla tosiaan virtsatietulehdus oireiden syynä vai onko epäiltävä jotain muuta syytä?
 
"alkup."
Rakkotason infektiossa kyllä, jos nousisi yli 50, olisi epäiltävä munuaistason infektiota.
Kiitos vastauksesta! Voiko siis pelkkä rakkotasonkin infektio aiheuttaa vanhalla ihmisellä noin rajut oireet kuin ekassa viestissä kerroin, yleiskunnon lasku ja sekavuus on siis todella selkeä? Ja voiko selkäkipuakin tulla alemman tason infektiossa?
Itsellä ei näistä paljon aiempaa kokemusta ja henkilökunnan vastaukset aika ympäripyöreitä niin sillä kyselen..
 
"henni"
Sitten epäillään jotain muuta jossei ala muutamassa päivässä vähän klaaraantumaan. Tai vaihtaa antibiootteja.
Vanhus voi mennä pissatulehduksesta nii sekaisin että täytyy laittaa lepositeillä sänkyyn, hoitajan käyttää suunnillee maskia ja suojalaseja räkimisen vuoksi.
Ja parin päivän päästä tuo samainen kauhistus on muuttunut maailman kilteimmäksi mummeliksi.

Monesti lääkärit ottavat paljon muitakin verikokeita ja testejä, mutta niistä ei yleensä edes mainita kellekään.
 
"henni"
Pelkkä rakkotason tulehdus voi tehdä noin sekavaksi. Ja jos olisikin munuaisissa asti, niin hoito olisi käytännössä sama. Antibiootti suun kautta tai suoneen. Runsas nesteytys. Särkylääkettä kipuun.
 
"alkup."
[QUOTE="henni";30284046]Sitten epäillään jotain muuta jossei ala muutamassa päivässä vähän klaaraantumaan. Tai vaihtaa antibiootteja.
Vanhus voi mennä pissatulehduksesta nii sekaisin että täytyy laittaa lepositeillä sänkyyn, hoitajan käyttää suunnillee maskia ja suojalaseja räkimisen vuoksi.
Ja parin päivän päästä tuo samainen kauhistus on muuttunut maailman kilteimmäksi mummeliksi.

Monesti lääkärit ottavat paljon muitakin verikokeita ja testejä, mutta niistä ei yleensä edes mainita kellekään.[/QUOTE]

Ok, kuvaus osuu aika hyvin tähän tapaukseen paitsi että yleiskunto romahti myös niin ettei jaloillaan pysynyt että ei sitoa tarvinnut.
Lähipäivät varmaan näyttävät sitten missä mennään.
 
"henni"
..... sellaista lantiolle laitettavaa magneettilukkoista sänkyvyötä käytetään pissatulehdusvanhuksilla myös juuri tuon vuoks. Tulehdus vie jaloista voimat, mutta kun pää ei ymmärrä että ollaan hoidossa, eikä ole mitään hätää, niin väkisinkinhän he yrittää pois sieltä sängystä. Eli estetään se sängystä nousu, ettei rojahda lattialle, lyö päätä, murra lantioo tms. Hieman sekavakin jaloillaa pysyvä kyllä saa touhuilla huoneessa aika vapaasti. Ja vessaan lähdetään hoitajien auttamana vaikkei jalat pidäkään alla. Hoitajat tukee, nostaa ja valvoo ettei loukkaannu. Mutta kaikki liikkuminen on vain sitä vanhuksen oman toimintakyvyn palauttamista - toki siis voinnin mukaan, ei liian sairasta viedä.

Omaisena vaan pidät huolen, että kerrot henkilökunnalle lääkärille mikä omaisesi toimintakyky on aikasemmin ollut! Siihen pyritään takas. Ja siihen lääkärit vertaavat hoidon vaikutuksia, ja tutkivat tarvittaessa lisää.

Ylipäätään vielä sen verran, että pisatulehduksen varmistavaan vastaukseen menee parikin päivää, jonka aikana voidaan vain hoitaa todennäköisintä syytä. Ja syrjäkylillä noita vastauksia ei edes tehdä viikonloppuisin.
Tulehdusarvokin nousee ensin hitaasti, ja on suonensisäisen antibiootinkin aloittamisen jälkeen vielä n.2päivää noususuuntainen. Kolmantena päivänä crp:n sietäisi jo olevan laskusuuntainen, tai nousun edes pysähtynyt.
 
asiantuntija
Voi olla. Crp on hyvä mittari mutta ei mikäämn sataprosenttinen sekään. Kokonaiskuva ratkaisee. Voihan olla virtsatiekivikin? Mutta tod.näk. infektiotakin kun on kerran sekava/yt laskenut.
 
jepsuli
Jep, crp tulee yleensä aina päivän-pari perässä, eli oireet ovat jo suuret, vaikka crp ei vielä välttämättä kovin noussut. Virtsatieinfektiolta tuo vaikuttaa. Vanhuksen oireet moninkertaiset terveeseen aikuiseen verrattuna. Luultavasti aloitetaan ab:t suun kautta, huomenna uusi crp ja jos kovasti nousussa, vaihto suonensisäiseen. Luultavasti ovat siellä osastolla jo ns.pikatestillä ("stixit") alustavasti todenneet infektion. Vielä sitten varmistetaan se näytteellä, sekä määritetään herkkyydet eri antibiooteille.
 

Yhteistyössä