Lapsen kehityksestä, normaalia?

  • Viestiketjun aloittaja "äiti ihminen"
  • Ensimmäinen viesti
"äiti ihminen"
Meillä 1v4kk lapsi joka unohtelee oppimiaan taitoja. Ei osaa/ suostu esim vilkuttamaan, nostamaan kättä tervehtimiseksi. Muutoinkin ymärtäminen tosi huonoa, sanoista tietää äiti, isi, lamppu ja kello ja nenä. Nekin saattaa unohtua välillä kun kyselen. Näyttää väärää asiaa tai muuten kattoo vaan mua, siten ettei ymmärtäisi. Sanoista tulee anna. Lähinnä nuo opittujen asioiden osaamattomuus mietityttää. Että eikö osaa/ ymmärrä vai mikä? Ryömimään oppi 10kk ja kävelemään 1v ja 3kk.
 
"Lilli"
Meillä samanikäinen ja aikaisemmin vilkutti kaikille vastaantulijoillekin. Nyt ei vilkuta juuri kenellekkään, laittaa vain kädet puuskaan kun pyydän vilkuttamaan tai joku vilkuttaa lapselle. olen ajatellut ettei vain halua kun muutenkin on tuota uhmaamista, juoksee karkuun kun sanon, että vaihdetaan vaippa, jos pyydän tuomaan jonkun tavaran käy hakemassa sen ja vie täysin päinvastaiseen suuntaan puristaen tiukasti syliin jne. eli olen ajatellut, että kieltäytyy "tarkoituksella" vilkuttamasta.
 
"a.p"
Meillä ei minkäänlaista uhmaa ole. Ja ero teidän tilanteeseen siinä, ettei hän ymmärrä jos pyydän jotain hakemaan tai muutoin kehotan tms. Ei ymmärrä siis juurikaan yhtään mitään mitä hälle sanon. Meillä muitakin lapsia, joten en usko että itseni tietämättömyyttä/ etten osaisi lasta lukea. Ei siis ymmärrä kehotusta vilkuttaa, on ennen vilkuttanut "mallista"
 
"a.p"
Liimakorvat on molemmissa, mutta ne on putkitettu keväällä. Nyt kuulee mielestäni hyvin. Puheen kehitykseen varmasti vaikuttaa, jos ei ennen kevättä ole kuullut kunnolla. Mutta enemmän mietinkin tuota, kun asiat unohtuu. Nyt siis osaa kävellä. Muutoin en keksi sellaista mitä pitäisi osata? Sanoissa myös tuo, etttä on osannut näyttää lampun ja kellon helposti, mutta nyt nekin mietityttää ja menee usein väärin kun kyselen.
 
Viereas
[QUOTE="a.p";30284357]Liimakorvat on molemmissa, mutta ne on putkitettu keväällä. Nyt kuulee mielestäni hyvin. Puheen kehitykseen varmasti vaikuttaa, jos ei ennen kevättä ole kuullut kunnolla. Mutta enemmän mietinkin tuota, kun asiat unohtuu. Nyt siis osaa kävellä. Muutoin en keksi sellaista mitä pitäisi osata? Sanoissa myös tuo, etttä on osannut näyttää lampun ja kellon helposti, mutta nyt nekin mietityttää ja menee usein väärin kun kyselen.[/QUOTE]

Onko ne putket tarkistettu milloin ovatko vielä auki?
1,5v neuvolan 'vaatimuksia' on esim pinsettiote, lusikalla syöminen, pallon potkaisu, heittäminen, palikkatornin tekeminen, muotopalikoiden saaminen oikeaan reikään jne.
Ja lisäksi tosiaan puhetta pitäisi ymmärtää lyhyitä kehoituksia kuten tuotko pallon tuossta lattialta, ota nukke syliin jne.
 
"a.p"
Ei oo montaa viikkoa kun käytiin muutoin lääkärissä, ni katto korvat ja tosi siistit oli. Pinsettiotteen osaa ja helpot palikat laittaa muotolaatikkoon. Joskus onnistuu ja joskus ei. Mut muutoin ei osaa edellämainittuja eikä myöskään ymmärrä minkäänlaisia kehoituksia. Se johtunee liimakorvista? Palikoita meillä ei oo, joten ei oo ikinä edes kokeillu niitä kasata.
 
"a.p"
Leikki on lähinnä kirjojen kantamista tai keittiön laatikoiden tyhjentämistä. Joskus saattaa ämpäriin kasata jotain pikkuleluja ja kipata ja taas uudelleen. Myös kukkuu leikit pöydän takaa ovat mieluisia. Sohvalle tms ei osaa kiivetä
 
"Mymy"
Meillä ainakin on ollut tuota, että jo opitut sanat unohtuu, kun tulee muuta uutta jännää. Esikoinen oppi sanomaan "äiti" 7kk iässä, mutta kun vuoden vanhana alko käveleen niin unohtu äiti ja ne kolme muutakin sanaa useemmaks kuukaudeks kokonaan. Voihan se lapsen mielenkiintokin vaihdella niin, ettei enää huvita koko vilkuttelu tai sanojenkyselyleikit. Ainakin meidän kakkonen ihan jääräpäisyyttään välillä vaikenee eikä esitä tai osaa mitään, kun ei huvita. Ja ikää jo 3v hänellä.

Mut korvat kannattaa ehkä kattoo, jos on tuota tukko-ongelmaa kuitenkin ollut. Tuskin sentään älyssä mitään vikaa muuten on.
 
1,5 v pitäisi osata neuvolassa kävellä, muutama ymmärrettävä sana esim äiti, isi, anna, ei, oma nimi. Tosiaan kuuluisi osata näyttää jos kysytään missä on lamppu, sekä noudattaaa yksinkertaisia kehotuksia kuten anna pallo. Piiloleikit, ota-anna leikki jne on tossa iässä yleensä kivoja. Leikkiikö lapsi mielikuvitusleikkiä, esim kaataa leikisti kahvia mukiin ja juo siitä tms?
 
"a.p"
No noista ei ainoastaan ymmärrä noita kehotuksia. Muutoin muutaman sanan ymmärtää (ehkä 5) ja osaa sanoa anna. Leikkii juovansa/ yrittää juoda jos tyhjän juomapullon tai kupin löytää. Ei kyllä mitään kaateluita tee. Siitä on jo useampi vuos ku edellinen ollu näin pieni. Tuntuu vaan et jotenki ymmärtämisessä jotain häikkää on. Johtuneeko sit niistä liimakorvista, jotka jo syntymässä oli. Huolettaa vaan niin paljon enempi muutenki tää nuorimmainen. Sellanen rakenteellinen vika oli syntyessä, joka voi olla myös osa jotain syndroomaa, ni kai sitä jotenki tarkemmin vahtaa.
 
kaf
tarkastuttaisin ekana ihan kuulon. vaikuttaa ymmärrykseen tietty, mutta myös ihan ajatteluun.

ja tarkoitan nyt kuulon ihan erillisenä korvavaikuista. voihan olla vaikka kuinka puhtaat korvat heikkokuuloisella.

hankalahan noin pienestä on sanoa, kun ovat niin eritasoilla kehityksessään ihan luonnostaan. Tekisi mieleni sanoa, että älä stressaa, mutta toisaalta itsestäni tiedän ainakin, että mieluummin sitä katsoo kuin katuu, eli yrittäisin ajaa asiaa eteenpäin neuvolan ym. kautta, jos tuntisin tarvetta tarkempaan tutkimiseen.
 
"vierastus"
Kuulotarkastusta mäkin suosittelisin, siis ihan kunnollista testausta esim. kuulohoitajan luona. Jos kuulo on kunnossa niin haluaisin neurologisia tutkimuksia, etenkin jos jotain syndrooma-epäilyä on taustalla.
 
"a.p"
Täytyypä toi kuulo ottaa puheeks kun on 1,5v neuvola/lääkäri. Muutoinkin sit lääkärin kans meinasin asiasta jutella. Enkä mä oo päättäny et siinä mitään vikaa on. Huolissani kyselen kun hitaammin kaikki kehitys on kyllä tullut kuin aiemmin. Ei meillä mitään hätää täällä oo, ni en lääkäriä erikseen meinaa varailla, kun kohta tarkastus kuitenki eessä. Iloinen pienihän se on. :) kuulovastetta ei synnärillä saatu (liimakorvista johtuen, oletan), eikä sitä sen jälkeen oo testailtukkaan. Kyllä kuulee, mutta kuinka hyvin, sitä en osaa sanoa. Ja hyvinkin mahollista, että ihan vain on hitaammin kehittyvä ja murehdin aivan turhaan. Näin ainakin toivon.
 
"joopajoo"
Kuuloasia tuli itsellänikin ensimmäisenä mieleen. Mutta toisena tuli mieleen puheen ja kielenkehityksen ongelmat. Yleensä jos tuon tyyppistä puheen tuoton ja ymmärryksen ongelmaa on niin silloin tehdään neuvolasta lähete puheterapeutin vastaanotolle jossa tehdään tarkempia tutkimuksia.
 

Yhteistyössä