papatulos ja lapsettomuus, apua????

  • Viestiketjun aloittaja "dana"
  • Ensimmäinen viesti
"dana"
Hei! Onko kellään todettu papa luokka 3, miten hoidettu ja tehty? Olen menossa jatkotutkimuksiin kyllä. Lisäksi haluaisin kysyä mistä voisi olla kyse kun lähes vuosi yritetty mieheni kanssa lasta tuloksesessta. Molemmilla aiemmista liitoista lapsia, joissa raskaudet alkaneet suht helposti, mutta yhteistä ei kuulu. Mistähän voisi olla kyse? Tai millaista apua voisi lääkäriltä pyytää? Olemme molemmat siis perusterveitä, minä 26vuotias ja mies 39. Kuukautiskiertoni vaihtelee paljon väliltä 20-40 päivää. Kokemuksia, neuvoja?
 
Vierras
Papa luokka on suuntaa-antava kun se on irtosolunäyte, sen petusteella ei suunnitella hoitoja vasn kohdunsuulta otetaan koepala jonka perusteella hoito suunnitellaan(esim pelkkä seuranta, laserhoito, sähkösilmukkahoito)

Onko klamydia yms testattu? Prolaktiinin liikaeritys ja kilpirauasen vajaatoiminta voi olla lapsettomuuden takana. Tai sitten iän myötä muehen siittiömäärät on lasjeneet ja sun hedelmällisyys tietysti myös alentunut.
 
"dana"
Kiitos vastauksesta. Saa nähdä mitä lääkäri tuumii. Klamydia mulla todettiin keväällä ja hoidettiin pois. Myös kilppariarvot normaalit. Muuta ei ole testattu vielä. Onkohan tuo koepalan otto kivuliasta? :O
 
viera.s
Teidän täytyy varmaan laittaa lapsen yrittäminen tauolle nyt, että nuo kohdunkaulan muutokset saadaan hoidettua. LOOP-hoidollahan nuo solumuutokset (syövän esiasteet) poistetaan.

Lapsettomuutta saattaisi selittää epäsäännöllinen kierto, et varmaankaan ovuloi joka kierrossa, kun osa on noin lyhyitä. Tai jos ovuloitkin, kuukautiset alkavat ennen kuin hedelmöittynyt munasolu ehtisi kohtuun kiinnittymään. Oletko käynyt sukupuolitautitesteissä ennen aina kun sille on aihetta eli kun olet harjoittanut suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa? Toinen mahdollisuus on se, että oireeton klamydia on tukkinut munanjohtimesi.
 
viera.s
[QUOTE="dana";30289206]Kiitos vastauksesta. Saa nähdä mitä lääkäri tuumii. Klamydia mulla todettiin keväällä ja hoidettiin pois. Myös kilppariarvot normaalit. Muuta ei ole testattu vielä. Onkohan tuo koepalan otto kivuliasta? :O[/QUOTE]

Se ehti ilmeisesti olla sinulla hoitamattomana aika pitkään, kun uuden kumppanin kanssa olet vauvaakin jo paljon pidempään yrittänyt? Todennäköisesti se on tukkinut munanjohtimesi. Kun kohdunkaulan muutokset on hoidettu (3. luokan tuloksen kanssa ei seurantalinjalle kyllä jäädä, se on jo keskivahva syövän esiaste, 2. luokkakin normaalisti hoidetaan) asian voi varmistaa munanjohtimien aukiolotutkimuksella. Jos munanjohtimet on täysin tukossa, ainut tapa saada vauva on ryhtyä IVF-hoitoihin.

Aloittajaa ei enää auta, mutta suojautukaa nyt hyvät ihmiset satunnaisissa suhteissa ja käykää testeissä aina kun on mahdollisuus että taudin on voinut saada! Mieluummin vielä niin, että uudessa suhteessa molemmat käy testeissä jo ennen kuin kondomin käytöstä luovutaan.
 
auno
[QUOTE="dana";30289206]Kiitos vastauksesta. Saa nähdä mitä lääkäri tuumii. Klamydia mulla todettiin keväällä ja hoidettiin pois. Myös kilppariarvot normaalit. Muuta ei ole testattu vielä. Onkohan tuo koepalan otto kivuliasta? :O[/QUOTE]

Kyllä se koepalan otto valitettavasti vähän tuntuu, mutta sitten jos loop-hoitoon päädytään, siihen saa kohdunkaula-puudutteen. Se palavan lihan käry vaan on todella oksettava...
 
viera.s
[QUOTE="dana";30289370]Ei helkkari mä pelkään nyt ihan kuollakseni täällä.... :'([/QUOTE]

Älä nyt sentään kuollaksesi pelkää, kyllä ne kohdunkaulan muutokset saadaan varmasti hoidettua. Ei 3.luokan tulos sentään syöpää tarkoita, esiastetta vaan. Ja saattaahan muutokset paljastua lievemmiksi, kun varsinainen koepala otetaan.

Lapsensaantinne tosin on vaakalaudalla luomukeinoin, kun klamydia ehti pitkään tehdä tuhojaan. Se on siitä kavala tauti, että vaikka on helppohoitoinen ja usein lieväoireinen tai täysin oireeton, voi tosiaan aiheuttaa lapsettomuutta, kuten varmaan tiesitkin.
 
"dana"
Mies hoidettiin kyllä myös kun klamydia mulla todettiin sattumalta. Ei siis ollut mitään oireita. Korkeintaan toissakesästä asti voinut olla. Kuinkahan nopeesti tekee tuhojaan niin että voi aiheuttaa lapsettomuutta. Oon menossa gynelle. Voikohan se samalla selvittää sitä asiaa esim. Ultralla?
 
tassun...
Hei voit jättää tuon #6viestin ihan omaan arvoonsa.
Se koepala/t on ihan leivän murusen kokoisia. "Sattuu" saman verran mitä papakoe.
Eikä niitä koepaloja oteta polttamalla, eli mikään ei nyt käryä.
Jos jännität toimenpiteen aikana, nii paina lantioo alaspäin, se rentouttaa oikeita paikkoja.
Mitää kipulääkettä ei tarvii.
Koko homma on viidessä minuutissa tehty. Sinä aikana lääkäri sivelee värjäävää nestettä ulkosynnyttimiin, eli häpyhuulet pyyhitään kylmän tuntuisella nesteellä. Sitten kurkataan ankalla sisää, putsataa valkovuodot pois. Pyyhitää samalla aikaisemmalla nesteellä myös sisäpuoli. Katsotaan värjäytyykö mikään kohta poikkeavasti. Ja jos värjäytyy, nii siitä kohdasta/kohdista nyppästään se leivän murun kokoinen koepala. Jos muutoksia on ulkosynnyttimissä, niin ne kohdat puudutetaan ennen kuin koepala otetaan. J
os muutoksia ei värjäämällä näy, niin lääkäri silti ottaa muutaman nippasun sieltä täältä, vain sisältä.
Lopuksi lääkäri vielä tarkistaa alakautta ultralla näkyykö mitään erikoista missään.
Tuossa vaiheessa voi lääkäriltä kysyä tuosta lapsen yrittämisestä. Ultralla lääkäri esim näkee onko munasarjoissa viitteitä pco:sta (ehkä yleisin syy epäsäännölliselle kierrolle).

Lääkärihän en ole, mutta esim se sun klamydia voi olla noiden muutosten aiheuttaja. Tavallinen hiivatulehduskin antaa vanhalla luokituksella 2-3:sta. Ja niin kuin meillä päin lääkäri painotti, 80% muutoksista parantuu itsestään muutamassa vuodessa, asia on aivan ylihoidettu, mutta yhtenäisesti koko maassa. Ylihoidettu alkuvaihe pitää maamme kohdunkaulansyövän tilastot matalina.

Odotteluhan siinä pahinta on. Ensin odottaa papa vastaus. Sitten koepaloista vastaus, sitten vielä tarvittaessa loop-poiston jälkeen lopulliset vastaukset. Ja käytännössä kaikille nuorille naisille diagnoosi on hpv:n pohjainen muutos. Nuo syyllistämiset o aivan turhia. Sinäkin olet lapsia tehnyt ajoissa, nii hpv:tä olet ehtinyt kantaa jo monta vuotta. Ja sitäkään kun ei kondomikaan kokonaan estä.
 
"tassun"
...ja netistä löytyy paljon kokemuksia. Itse yllätyin, että tässä asiassa keskustelupalstat lievensi pelkoa :) käytännössä kaikki kirjotti että seurantalinja, koepalat ja pieni poisto ja sit seuranta, ja tarvittaessa uusi poisto ja seuranta. Ja täts it!
Tai ainakin itsellä lievensi pelkoja, koska olin ihan varma että syöpäähän tämä tarkottaa, sytostaatteja, sädehoitia, leikkauksia, hormoonihoitoja - Ei ei. Hyvin hyvin äärimmäisen harvinaista siihen nähden miten paljon positiivisia papanäytteitä tulee. Ja sit kun asiaa alkaa ääneen puhumaan, nii omasta tuttavapiiristä löytyi viisi joilla oli papasta löytyny jotain, noin kolmekymppisiä ollaan.
 
auno
"tassun" vois opetella lukemaan! Kirjoitin, että koepalan otto tuntuu VÄHÄN. Jokaisella on omanlaisensa kipukynnys ja jos koepaloja otetaan useasta kohtaa ja ottaja on epävarma, ei kokemus ole mitenkään miellyttävä.
Ja kirjoitin myös, että JOS loop-hoitoon päädytään, siihen saa puudutteen. En kirjoittanut, että niitä koepaloja poltellaan.
Kyse on ihan omasta kokemuksesta, pelkäsin silloin minäkin ja netistä en saanut mitään apua, pelkää lapsettomuudella pelottelua. Ja valitettavasti kohdallani ensimmäinen koepalojen otto oli ihan yhtä tuskaa, toinen kerta oli huomattavasti helpompi ja vähemmän kipua tuottava. Loop-hoidon jälkeen tilannetta seurataan julkisella 5vuotta, omalla kohdallani ensimmäisen tarkistuskäynnille kutsumisen jälkeen sairaala unohti asian (myönsi virheensä myöhemmin) joten hain itse lääkäriltä lähetteen papaan puolenvuoden välein. Seurantajakson jälkeen normaali raskaus ja terve lapsi ja nyt raskaana uudelleen.

Mutta naiset, muistakaa käydä papa-kokeessa säännöllisesti. Kaikkia muutoksiahan siellä ei nähdä, mutta on se käymättömyyttä parempi vaihtoehto!
 
sivusta
Koepalan otto sattuu jonkin verran mutta sen jälkeinen olotila sattuu todella paljon. Varsinkin jos koepaloja otetaan läheltä ulkosynnyttimiä, on virtsaaminen yhtä tuskaa seuraavat päivät. Valitettavasti.
 
"tassun"
Osaan kyllä lukea, toivotravasti tekin arvon rouvat - en minäkään väittänyt etteikö loopista tulisi sitä hajua, kirjoitin että nyt, koepalojen otossa ei mikään käryä.
Eikä sillä omalla kipukynnyksellä ole sit taas mitään tekemistä poikkeuksien kanssa, eli jos ottaja on täystampio.
Onhan täällä toki kirjoituksia, että koko homma on vaadittu tekemään nukutuksessa, koska alapään sorkkiminen nyt vaan sattuu pelottamaan. Ja tokihan joillakin se papakokeenkin otto on täyttä helvettiä - ihan oikeasti. Ehkä joku osaa myös toisella kertaa jo vähän rentouttaakin paikkojaan, ei jännitä niin paljoa, jännityshän voimistaa kipua aika kovin.

Hyviä ja tsemppaavia kirjoituksia vaan lisää. Itse kun ei olla mitään apua netistä sillon aikoinaan saatu, nii vahinko vaan kiertämään ja kerrotaan suunnilleen varmaan kuolemaa tällä hetkellä pelkäävälle miten oksettavaa kaikki oli. -vaihtoehtohan olisi myös kertoa ettäbhoidettua tuli ja lapsiakin voi ja saa tehdä loopeista huolimatta
 
viera.s
Lääkärihän en ole, mutta esim se sun klamydia voi olla noiden muutosten aiheuttaja. Tavallinen hiivatulehduskin antaa vanhalla luokituksella 2-3:sta. Ja niin kuin meillä päin lääkäri painotti, 80% muutoksista parantuu itsestään muutamassa vuodessa, asia on aivan ylihoidettu, mutta yhtenäisesti koko maassa. Ylihoidettu alkuvaihe pitää maamme kohdunkaulansyövän tilastot matalina.

Odotteluhan siinä pahinta on. Ensin odottaa papa vastaus. Sitten koepaloista vastaus, sitten vielä tarvittaessa loop-poiston jälkeen lopulliset vastaukset. Ja käytännössä kaikille nuorille naisille diagnoosi on hpv:n pohjainen muutos. Nuo syyllistämiset o aivan turhia. Sinäkin olet lapsia tehnyt ajoissa, nii hpv:tä olet ehtinyt kantaa jo monta vuotta. Ja sitäkään kun ei kondomikaan kokonaan estä.
Ei hoidettu klamydia kyllä muutoksia selitä, vaan ne johtuu 99% todennäköisyydellä hpv-tartunnasta. Siitä ei tietenkään voi tai pidä syyllistää, koska useimmat sen elämänsä aikana jossain vaiheessa saa eikä pitkässä suhteessa ole keinoa siltä suojautua. Mutta ei asia sentään niin ole, että jo ensimmäiseltä seksikumppanilta saisi varmuudella tai edes kovin suurella todennäköisyydellä juuri näitä syövän esiasteita ja hoitamattomana syöpää aiheuttavan hpv-viruksen, vaan riski on aina suurempi kun kumppani vaihtuu. Vaikka muutokset voi joskus tulla vuosien viiveellä, niin jos aiemmin papat on olleet puhtaita, todennäköisesti tartunta on kyllä tuoreempi kuin joskus vuosikausia sitten lasten isältä saatu.

Klamydia taas aiheuttaa tukoksia munanjohtimiin ja valitettavasti todennäköisyys on kyllä melko suuri, kun kuukausia se on hoitamattomana jyllännyt. Aukiolotutkimuksella se sitten aikanaan selviää, toivottavasti ei ainakaan täysin ole tukossa. Tuo pelkkä tutkimus joskus avaa munanjohtimia sen verran, että raskautuminen taas onnistuu. Muutoin on sitten vaihtoehtona ne IVF-hoidot, eli täysin toivotonta ja hoitomahdollisuuksien ulkopuolella olevaa lapsettomuutta ei klamydia sentään aiheuta.
 
"tassun"
Kirjoitinkin myös, että käytännössä kaikille nuorille se diagnoosi tulee hpv:stä. Asiaahan ei erikseen edes tutkita onko nyt varmasti hpv:stä, hoidetaan vaan - näin ainakin meillä päin.
Tarkoitin tuota klamydiaa sillä, että klamydiahan on tulehdus, tulehdushan voi jättää pitkäksikin aikaa kudosmuutoksia, muodostaa arpikudosta ja kiinnikkeitä. Niin jos pitkään muhinut tulehdus on vasta keväällä hoidettu, niin sen muutokset voi vielä hyvin näkyä papassa poikkeavuutena. (Ja kyllä tiedän ettei papa ole klamydiatesti).
Vertailun vuoksi - aiheuttaahan raskaus ja synnytyskin herkästi papaan muutoksia, jopa kuukautiset aiheuttaa.

Ja j7s sillä kivulla tahdotaan pelotella, niin buranaa ja panadolia voi ottaa jos olo tuntuu keljulta.
 
tk.
[QUOTE="tassun";30289802]Jotenkin hassua, että ymmärretään kyllä, että se klamydiatulehdus voi tehdä kiinnikkeitä ja arpia sinne munanjohtimiin, mutta ettei myös kohdunkaulaan.[/QUOTE]

Klamydia-bakteeri ei viihdy kohdunkaulan pinnassa vaan menee munajohtimiin ja lisäkiveksiin.
 
viera.s
[QUOTE="tassun";30289802]Jotenkin hassua, että ymmärretään kyllä, että se klamydiatulehdus voi tehdä kiinnikkeitä ja arpia sinne munanjohtimiin, mutta ettei myös kohdunkaulaan.[/QUOTE]

Joo, mutta ei syövän esiasteita. Kiinnikkeistä ja arvista ei tule papa-näytteessä tulosta 3.
 
akava
älä pelkää. asia hoidetaan, seurataan ja siitä selviää :) itse kokenut. ja alkuun järkytyin ja luulin sairastavani syöpää. sain kirjeen yksityiseltä papa-tuloksesta perjantai iltapäivän postissa!!! piti vähän googlettaa ja kyllä alkoi mielikuvitus lentää :( joulukuussa itsellä seuraava, toivottavasti viimeinen, seuranta. ja tässä välissä jo lapsi hankittu ja helposti raskauduttu :)
 

Yhteistyössä