1,5 v. ruokamäärät

  • Viestiketjun aloittaja "mammuli"
  • Ensimmäinen viesti
"mammuli"
Minkä verran teidän lapsi syö?

Meillä näin :
Aamupala: puuroa n. 1dl, jugurttia 1dl-1,5dl, leipää margariinilla 0,5-1 siivu, maitoa noin puoli desiä ja pieni mandariini.

Lounas: 1-2 pienehköä perunaa + jauhelihakastiketta, muutama porkkana siivu + puolikas leipä ja noin vajaa desi maitoa. + vähän päärynää.

Välipala: Pieni karjalanpiirakka margariinilla ja maitoa 0,5 desiä. Puolikas kiiwi.

Päivällinen: pastaa +lohikastiketta +parsaa ja 0,5 dl maitoa + vähän leipää välillä.

Iltapala: Puuroa n. 1,5 dl +loput aamun jugurtista, puolikas leipäsiivu ja noin joka toinen ilta minirahka. Maitoa 0,5-1dl. Hedelmää ottaa välillä.

Lämpimistä ruuista jää usein syömättä osa. Annan leipää (kuitupitoista) vasta kun ruoka alkaa ns. tökkimään. Mietin, että syökö liian vähän perunaa/pastaa/riisiä + kastikkeita ja liikaa leipää. Kasvikset murskaan ruuan joukkoon, kun muuten ei kukkakkaalit, parsat ymv uppoa. Onko ruokamäärä mielestäsi millainen? Vettä on pullossa aina tarjolla ja ruaun päälle tarjoan sitä myös mukista.
 
"äite"
Kylläpä sinun tenava syö hyvin!!

Täällä 1,4v ruokamäärät ovat kyllä todella vaivaiset, mutta itse haluaa syödä ja ei halua että syötetään. Olen myös sitä mieltä, että lapsi itse päättää paljonko maistuu??

Ap: jotain hedelmää tai sitten rahkaa + hedelmä / marjasosetta ( ei jaksa isoa annosta ).

Lounas: Pieni määrä lämmintä ruokaa ja sitten jälkkäriksi tuota rahkahommelia tai kiisseliä tai jotain hedelmää

Vp: Hedelmää

Iltaruoka: sama kuin lounas

Ip: Kokeiltu kaikenlaista, mutta ei tunnu mikään kovin häävisti uppoavan.

Eniten taapero haluaa juoda maitoa pitkin päivää joko rinnasta tai pullosta. Rahka ja kiisseli ovat sokerittomia versioita.
 
"Liisi"
Meillä poika 1v6kk syö vähemmän.

Aamulla muutama lusikallinen jotain.
Lounaalla noin 4 lusikallista ruokaa
Välipalalla puolikas päärynä tms
Päivällisellä muutama lusikallinen ruokaa
Iltapalalla vähän jotain, joskus pelkkä maito riittää.

Väkisin en tuputa. Tasaisesti kasvaa ja omilla käyrillään menee hienosti.
 
akava
Aamu vähän maitoa, pieni leipäpala, joskus vähän juustoa, hedelmää/marjaa tai jotain jugurttia tms tai nuo molemmat.
Ruoka menee hyvin, maito vaihtelevasti, aina jotain kasvista tarjolla, leipää vähän tai ei. Jälkkäriä en anna kun harvoin.
Välipala vaihtelee tai aina ei syödä tai se voi olla päivällisen ja ip:lan välissä jos ollaan kylässä. Kotona se on hedelmää/marjas, joskus leipää, harvoin jugurtti tms. Tai smoothie.
Tämä ruoka maistuu ehkä vähän huonommin.
Iltapala puolikas aikuisen puuroannoksesta, luumua. Maito, leipää(ei aina jaksa). Hedelmää/marjaa.
Nukkumaan mennessä reilu desi maitoa pullosta. Tästä pitäs kohta luopua :)
että tosi hyvin syö sinun lapsi.
 
"mammuli"
Annan leipää, sitten kun peruna ei enää maistu. Usein siis aterioilla jää peruna tmv. ruokaa. Leipä lähes aina kuitenkin tuntuu maistuvan. Ehkä pelkään, että saa liian vähän muuten ravintoa. Poikaa aina neuvolassa sanottu siroksi. Toisaalta lapsi saattaa syödä ruokaa vähempi, kun tietää, että leipää tulossa. Kinkkinen juttu. Usein alkaa jossain kohtaa pyytää leipää.
 
Ddxd
Ravintosuositusyen mukaan leipä kuuluu joka aterialle. Tietty leipämäärä aika pieni, ja täysjyvää. Leipä on ihan hyvä juttu. Tosi paljon lapsesi syö. Meidän 1,5 syö ehkä puolet tosta määrästä.
 
Vierras
[QUOTE="mammuli";30312707]Annan leipää, sitten kun peruna ei enää maistu. Usein siis aterioilla jää peruna tmv. ruokaa. Leipä lähes aina kuitenkin tuntuu maistuvan. Ehkä pelkään, että saa liian vähän muuten ravintoa. Poikaa aina neuvolassa sanottu siroksi. Toisaalta lapsi saattaa syödä ruokaa vähempi, kun tietää, että leipää tulossa. Kinkkinen juttu. Usein alkaa jossain kohtaa pyytää leipää.[/QUOTE]

Jossä tuputat sen aina täyteen niin normaali kylläisyyden säätely ei kehity ja lapsi oppii syömään liikaa. Anna lapsen opetella itse syömään sopiva määrä, jos sille sattuu tulemaan nälkä ennen seuraavaa ateriaa niin syö sitten enemmän.
 
turha tuputtaa
Aamupala: annos puuroa, maitoa mukillinen, vähän hedelmää
Lounas: kotiruokaa annos, mukillinen maitoa
Päivällinen: kts. lounas
Iltapala: jogurttijuoma

Usein iltapala jää välistä, koska tyttö ei jaksa syödä/juoda. On todella pieni sekä pituuden että painon suhteen, mutta terve ja normaalisti kehittynyt ikäisekseen.
 
"Neiti"
Eikös tuon ikäisen pitäisi saada väh 5 dl maitotuotteita päivässä, ettei tarvita ravintolisää? Kannattaa tsekata vielä suositukset läpia ja pyrkiä tarjoamaan sen mukaan ruokaa. Myös proteiinien määrä saattaa jäädä teillä pieneksi.
 
Vierras
[QUOTE="Neiti";30312941]Eikös tuon ikäisen pitäisi saada väh 5 dl maitotuotteita päivässä, ettei tarvita ravintolisää? Kannattaa tsekata vielä suositukset läpia ja pyrkiä tarjoamaan sen mukaan ruokaa. Myös proteiinien määrä saattaa jäädä teillä pieneksi.[/QUOTE]

Tuo on kyllä totta että maidon saanti jää alatajoille, käyttääkö lapsi juustoa?
Puurot voisi tehdä maitoon niin varmistuu sitten riittävä maidonsaanti ja samalla saisi lisää proteiinia.
 
vierastyuj
1v4kk
aamulla rintamaitoa heti herättyään, muuten ei rinnalla käy päivän aikana.
Aamupuuro, n. 3/4dl hiutaleita ja samanverran maitoa, vähän hedelmäsosetta. Juo maitoa 0,5dl tai vähän yli.
Lounas jotain kotiruokaa mitä me muutkin syödään, ruuasta riippuen syö joko hyvin vähän tai tosi paljon. Normaalein määrä lienee jotain pienen ja keskikokoisen pilttipurkin välissä oleva annos. Joskus annan puolikkaan ruisleivän siivusta siihen kylkeen nakerrettavaksi, niin menee ruokakin paremmin alas. Juomana vesi tai maito.
Välipalana jotain hedelmää (omppua, päärynää, banaania) ja turkkijugurttia muutama rkl + hedelmäsosetta.
PÄivällinen samoin kuin lounas.
Illalla puuroa maitoon tehtynä, sama määrä kuin aamulla, juomaksi maitoa.
 
"mammuli"
Iltapuuro on maitoon ja aamupuurokin välillä. Jugurtilla ja juomallaan maidolla tulee ehkä just se 5dl täyteen. Juustosiivun annan aamulla naposteltavaksi, kun odottelee aamupalan valmistelua. Juustoa ei leivällä syö. Raejuustoa myös joskus ruuan kanssa.
Ihan ok tuo lapsi sitten näköjään syö, eli lopetan huolehtimisen. Se vaan jäänyt päälle, kun neuvolassa saanut kuulla, että paino saisi enempi nousta.
Poika oli 1v neuvolassa 8,8 kg. Nyt lähestyy 1,5v. ja painoa n. 10,5 kg. Minkä kokoisia teidän lapset on?
 
"nanna"
Meidän 1,5-v. syö

Aamupuuro n.150g (maitoon keitetty kaurapuuro) + jotain punaista pilttiä pari lusikallista. Maitoa ottaa puuron jälkeen vaan hörppujä, maks. 0,5dl

Lounas n.150g itsetehtyä kasvis-liha "sosetta"

Välipalaksi jugurttia/viiliä/rahkaa ja hedelmää/marjoja tai pilttiä

Päivällinen samaa kotiruokaa kuin muutkin.

Iltapuuro 150g + mummun tekemää omenasosetta ja marjoja

Kaksossisko syö vähän pienempiä annoksia. Molemmilla ruokajuomana maito. Sitä ei juoden mee paljoa, mut puuro tehdään maitoon ja välipalalla on maitotuote, myös päivällisen kanssa tarjoillaan usein raejuustoa. Päivällisen syövät huonoiten, siis pienemmän annoksen kuin lounaalla.

Meillä tytöt painaa nyt 9,1kg ja 7,9kg.
 
"noppa"
Ap:n lapsi syö todella hyvin! Wau!

Meidän 14kk keijukainen syö suunnileen näin:

ap: Puuroa, jossa yleensä banaania tai omenasosetta/kanelia noin 2dl. Maitoa pullosta.

(joskus tässä välissä välipala, jos herännyt tosi aikaisin. Hedelmää tai taaperoille suunnattuja hedelmäjogorttisoseita - asun Amerikassa)

Lounas: (tämä on esimerkki, ei jokapäivä samaa) Perunamuusia, lehtikaalia, kesäkurpitsaa, vähän sipulia, lohta, kookosmaitoa, paprikaa) Maitoa päälle.

Välipala: esim. banaania, vähän leipää tms.

Illallinen: Aika samanhenkinen kuin lounas. Paljon kasviksia. Yleensä pottua/pastaa/riisiä. Aina kalaa, tofua, papuja tms (semivegetaristi lapsi) Maitoa

Illalla puuroa samanlainen satsi kuin aamulla.

Tyttö on aika kevytrakenteinen eikä syö kovin suuria annoksia. Energiaa kuitenkin riittää. Eli kai sitä kuitenkin tarpeeksi uppoaa.
 

Yhteistyössä