Talo homeessa ja asumiskelvoton, vakuutus ei korvaa mitään

  • Viestiketjun aloittaja "Vieraampi"
  • Ensimmäinen viesti
"Vieraampi"
Ja edessä pitkä oikeustaistelu edellisten omistajien kanssa.
Asuntolainan lyhennysvapaat kuukaudet käytetty ja 10hlö perhe pitäisi majoittaa jonnekin. Lainanlyhennysten yms. jälkeen ei tosiaan jää rahaa perheasunnon vuokraan!
Mitäs nyt?!?
 
"Vieraampi"
Ihan oikeasti romahdan ihan just. Onko täällä joku jolla kokemusta ko. tilanteesta? Ei kai kaikilla voi olla sellaisia rahoja että pystyisi tuosta vaan vuokraamaan kakkosasunnon (yli 1000e/kk)? Puhumattakaan siitä kuinka löyes kaikki tekstiilit (lasten vaatteet, liinavaatteet, pyyheliinat, sohvat, patjat) ovat roskiskamaa ja pitäisi ostaa uudet!
 
vieras..
Eikö se ole 5 vuotta se myyjän vastuu ja home jutuissa pitempi... vai miten se ny meni.
Eikö kuntotarkastuksessa löytynyt todellakaan mitään jos asunto nyt on jo asumiskelvoton? Kuka homeen on todennut?
 
vieras..
[QUOTE="Vieraampi";30464903]Ihan oikeasti romahdan ihan just. Onko täällä joku jolla kokemusta ko. tilanteesta? Ei kai kaikilla voi olla sellaisia rahoja että pystyisi tuosta vaan vuokraamaan kakkosasunnon (yli 1000e/kk)? Puhumattakaan siitä kuinka löyes kaikki tekstiilit (lasten vaatteet, liinavaatteet, pyyheliinat, sohvat, patjat) ovat roskiskamaa ja pitäisi ostaa uudet![/QUOTE]

Ehkä sossu tahi joku taho voisi auttaa? Naamakirjan kautta ainakin itsellä tulee toisinaan avunpyyntöjä, jossa kerätään esim. vaatteita lapsille joiden koti on palanut yms.
 
jlklk
[QUOTE="Vieraampi";30464903]Ihan oikeasti romahdan ihan just. Onko täällä joku jolla kokemusta ko. tilanteesta? Ei kai kaikilla voi olla sellaisia rahoja että pystyisi tuosta vaan vuokraamaan kakkosasunnon (yli 1000e/kk)? Puhumattakaan siitä kuinka löyes kaikki tekstiilit (lasten vaatteet, liinavaatteet, pyyheliinat, sohvat, patjat) ovat roskiskamaa ja pitäisi ostaa uudet![/QUOTE]

SPR lahjoittaa joillain paikkakunnilla omaisuutensa menettäneille huonekaluja ja vatteita ym.
 
endis
Uuden maakaaren mukaan ostajan tulee perehtyä ostettavaan kohteeseen tarpeeksi ja myyjän tulee kertoa kaikki mitä tietää. Mikäli myyjä on ollut tietoinen homeesta, on kaupan purulle selkeät edellytykset. Ilmaista lakiapua on saatavilla. Kannattaisi aloittaa vaikkapa Homepakolaisten sivuilta http://homepakolaiset.fi/
 
wewewe
Tarkistakaa onko mahdollisuus pankista saada "joustolisää" lainaan. Lainan lyhentämiseen tarkoitettu raha, jota voi käyttää tarpeen mukaan. Myyjän vastuu on muistaakseni noin viisi vuotta ja mahdollisuuksien mukaan kannattaisi kysyä mitä myyjän vakuutukset kattavat tai saada edes osa rahoista takaisin myyjältä ennen oikeustaistelua.
Minkälaiset vakuutusehdot? Sisältääkö oikeusturvan? Vaikka ei suoraan korvaa homevahinkoa, korvaako siitä kuitenkin aiheutuneita muita kuluja esim. vuokra? Oletteko ottaneet jo lakimiehen tai oikeusavustajan hoitamaan asiaa, ettei teidän tarvitse yksin yrittää? Yhteys myös kunnan/kaupungin sosiaalipuoleen, niin saatte toivottavasti nopeasti asunnon ja takuuvuokratkin sovittua. Seurakunnalta myös apuja hakemaan. Ymmärrättehän että irtaimistoa ei voi ottaa mukaan?
 
"Vieraampi"
Emme kuulu kirkkoon että seurakunnalta tuskin heruu apuja ja kynnys mennä "sossuunkin" on kyllä hyvin korkea.
Kaupanpurkua kai tässä lähdetäänkin hakemaan mutta kun uudessa asunnossa pitäisi olla tyyliin huomenna. Ja minne laittaa 5 teiniä ja kolme pienempää lasta? Emme mahdu minnekään kunnan neliöön tai viisiöön!
Ja mistä ikinä löydämme uutta taloakaan?
En kestä!
 
"Mymy"
Meillä kävi sama homma, nyt akuutista tilanteesta puolitoista vuotta.

Muutama akuutin tilanteen neuvo: Seurakunnasta saa apua vaikkei olisi jäsen, esimerkiksi ruokalahjakortteja. Todellakin kannattaa! Sossuun menet, vaikka kynnys on korkea. Kela ja vakuutukset eivät korvaa tuossa tilanteessa YHTÄÄN MITÄÄN. Sitten teet itse omista lapsistasi lastensuojeluilmoitusen sillä perusteella, ettei ole tervettä asuntoa eikä uusia päivittäistavaroita varaa hankkia uuteen asuntoon. Saatte todennäköisesti könttäsummana rahaa pakollisiin hankintoihin kuten mekin ja apua asunnon etsimiseen. Ettei pää hajoa prosessi myöhemmissä vaiheissa, suosittelen myös hyvän terapeutin etsimistä vaikka TK:n kautta. Pyydä apua facebookissa, ihan missä vain. Jos et pyydä apua, ei kukaan tiedä kuinka paljon tarvitsette.

Sitten kun uusi asunto on alla ja vähän sitä ennenkin, jos mahdollista...:
Ensiksi hankitte kunnon asianajajan. Teidän täytyy pitää se hometalo nyt täysin stabiilissa tilassa, siis lämmitätte, ettei kunto huonone ja myyjä voi väittää teidän pilanneen talon itse. Tehkää materiaalinäytemittaukset, ellette ole tehneet jo. Listatkaa kaikki menettämänne tavara, lainakulut, vuokrakulut uudesta asunnosta, terveyskulut... kaikki! Niitä lähdette asianajajan kautta vaatimaan myyjältä. Kaikkea ette voi saada, tulette joka tapauksessa jäämään rahallisesti tappiolle. Vaikka kauppa purettaisiinkin oikeuden päätöksellä, käräjöintiin menee hyvinkin n. 5v ja epäselvissä tapauksissa enemmän. Jos tapaus on teidän eduksi selvä, VÄLTTÄKÄÄ KÄRÄJÖINTIÄ VIIMEISEEN ASTI!! Parempi laiha sopu kuin lihava riita!!! Asumis- ja lainanhoitokustannukset paisuvat valtaviksi, jos joudutte käräjille, ettekä sitä rahaa tule saamaan takaisin.

Jos on kysyttävää niin vastailen.
 
olen pahoillani
Voimia tilanteessa selviytymiseen. Fakta on se, ettette voi ottaa tavaroita mukaan, joten mahdutte oikein hyvin neliöön tai hätätapauksessa kolmioonkin. Ei ole mukavaa, mutta vaihtoehdot taitavat olla vähissä. Samoin on sossuu menon kanssa, nyt ei ole aika pitää korkeita kynnyksiä.
 
"bbbbb"
Ei kaikki home ole terveydelle vaarallista. Vaatteet ja petivaatteet ym voi pesettää 90 asteessa, laittaa vaikka vähän desinfioivaa pesuainetta joukkoon, joita sairaalaan pesuloissakin käytetään. Ei ne itiöt kestä kuumia pesuja.

Jos osoittautuu että on jotain toksiinista hometta, nii sit kankaiset huonekalut kannattaa uusia.

En tiedä oisko sellanen lämpökontti hyvä..? Sinne kaikki tavarat ja desinfioitumaan kuumuuteen.

Mää luulen ett kaupunki auttaa asunnon kanssa, jos sellaiselle todella on tarve. Srk:llakin on asuntoja, enkä ole ikinä kuullut, että seurakunnankaan avun ehtona olisi seurakuntaan kuuluminen.

Tutuilla kävi samanlailla huono tuuri. Oli kuntotarkastukset kunnossa jne. Kunnes paljastui että talo oli täynnä muutamaa erilaista toksiineja erittäviä homeita.

Heillä asia ratkes muutaman oikeudenkäynnin jälkeen.
Lähtökohtaisesti kauppaa ei purettu. Syynä oli se, että remontoiminen (eli uuden talon rakentaminen) olisi ollut alle 50%kaupan hinnasta. (myyntihinta oli siis ollut todella suuri).

Kauppa lopulta saatiin purettua kauppakirjan lauseen "Talo on uuden veroinen"- pohjalta. Oli kyllä rempattu moderniksi, mutta eihän mikään uuden veroinen talo ole homeessa. Eli tuon "valheellisen" tekstin perusteella kauppa purettiin.
Löytyykö teidän kauppakirjoista mitää vastaavaa porsaanreikää?

Rahojaan he ei tietty ole vielä saaneet takaisin. Myyjä haettii eritahojen kautta konkurssiin ja omaisuuden selvittely menossa. Ja kun vararikko oikeuden kautta tuli julkiseks, ilmaantui muitakin velkojia apajille. Ja olihan myyjä tietty ehtinyt myös sijoittaa talokaupparahoja muuallekin mm matkusteluun.
 
"Mymy"
[QUOTE="Vieraampi";30464890]Kaupoista vähän vajaa vuosi, pintoja rikkomaton kuntokartoitus ja kosteusmittaukset tehty.[/QUOTE]

Nuo kuntokartoitukset ovat yleensä yhtä tyhjän kanssa. Luotettava tulos saadaan vain rakenteita avaamalla ja ottamalla materiaalinäyte. Homekoiralla ensin haistatellaan ne avattavat kohdat ja sitten...

Ymmärrettävistä syistä useimmat myyjät eivät tähän lähde, kun sehän maksaa ja ei MEIDÄN talo ole homeessa..!
 
"Mymy"
[QUOTE="bbbbb";30465249]
Rahojaan he ei tietty ole vielä saaneet takaisin. Myyjä haettii eritahojen kautta konkurssiin ja omaisuuden selvittely menossa. Ja kun vararikko oikeuden kautta tuli julkiseks, ilmaantui muitakin velkojia apajille. Ja olihan myyjä tietty ehtinyt myös sijoittaa talokaupparahoja muuallekin mm matkusteluun.[/QUOTE]

HUOM! Tämän asian takia vaatikaa asianajajanne kautta myyjälle omaisuuden hukkaamiskielto (tai mikähän sen virallinen nimitys on, anteeksi en muista) että teille jää ehkä vielä sitä takaisinsaatavaakin varmemmin,
 
Toivo76
Nimimerkki mymy tietää mistä puhuu. Olen myös itse kokenut saman rumban. Meidän tilanne ratkesi käräjäoikeudessa hinnanalennukseen. Tällä saatiin myyjä osallistumaan korjauskuluihin. Myytiin todella laajojen remonttien jälkeen uudelle omistajalle tietysti tappiolla homehistorian takia. Talo rakennettiin käytännössä lähes uusiksi. Rahaa kului korjauksiin, väistöasumiseen pari vuotta, uuteen irtaimistoon tuhottomasti.

Suhtaudu skeptisesti noihin kyllähän home putsattu pesemälläkommentteihin. Jos perheessäsi oireillaan homeesta, tulette suurella todennäköisyydellä oireilemaan tavaroillekin. Valitettavasti. Eikä riittävän puhtaan väistöasunnon löytäminen ole helppoa, eikä uusien tavaroiden hankinta kemikaalikuorman takia. Usko oman kehosi ja perheenjäsentesi viestejä siitä mille oireilette. Ihmiset, jotka eivät ole tätä kokeneet eivät tiedä miltä tuntuu oireilla esim. Loisteputkilampuille, laminaattilattioille, tietokoneille jne.

Miehen kanssa todettiin, että meidän perhe-elämä on kaikkein tärkeintä. Eli taloudellisista tappioista huolimatta pyrittiin saamaan prosessi mahdollisimman nopeasti läpi. Eli nyt yrität pitää pään kylmänä, tärkeintä on, että saatte olla perheenä yhdessä, että pysytte terveenä ja otatte vastaan apua kaikkialta mistä sitä vähänkään voi saada.

Voimia toivottaa kohtalotoveri
 
endis
[QUOTE="Mymy";30465460]No sitten haastetaan kaikki kuolinpesään kuuluneet, tai mitä se asianajaja nyt suosittelee.[/QUOTE]

Eipä onnistu. Kuolinpesän osakkaat eivät ole missään vastuussa kuolinpesän veloista tai kuolinpesään kohdistuvista vaateista.
 
Smoke
[QUOTE="Vieraampi";30464954]Emme kuulu kirkkoon että seurakunnalta tuskin heruu apuja ja kynnys mennä "sossuunkin" on kyllä hyvin korkea.
Kaupanpurkua kai tässä lähdetäänkin hakemaan mutta kun uudessa asunnossa pitäisi olla tyyliin huomenna. Ja minne laittaa 5 teiniä ja kolme pienempää lasta? Emme mahdu minnekään kunnan neliöön tai viisiöön!
Ja mistä ikinä löydämme uutta taloakaan?
En kestä![/QUOTE]
Helposti mahtuu jos haluaa, pari kolme mukulaa yhteen huoneeseen.
 
endis
edelliseen siis lisäyksenä se, että kuolinpesä on jo jaettu ja lakkautettu. Osakas joutuu vastuuseen vain jos tahallaan salaa tietoja tai jos laiminlyö esim. perukirjan tekemisen. Vaikka kauppakirjassa olisi kuolinpesän osakkaiden nimet, ei heidän voi olettaa tietävän rakennuksessa piilevistä virheistä, jos eivät ole asuneet siinä (maakaari). Muutenkin, vaikka pesää ei olisi edes jaettu, vastaa kuolinpesä varallisuudellaan veloista ja vaatimuksista. Siihen ei lasketa kuolinpesän osakkaiden omaisuutta.
 

Yhteistyössä