2 vuotiaan päikkärit ongelmalliset kun nukkuisi myöhään

  • Viestiketjun aloittaja "Fiina"
  • Ensimmäinen viesti
"Fiina"
Mitenköhän tuon 2 vuotiaan päikkäreiden kanssa kannattaisi tehdä? Ei meinaa millään nukahtaa järkevään aikaan päiväunille ja sitten on todella väsynyt jo esim. klo 16.30. Iltapäiviksi ja illaksi on hankala suunnitella mitään menoa kun lapsen unista ei tiedä. Esim. Muutama viikko sitten olisi ollut liput ti ti nalle konserttiin mutta jäi menemättä kun lapsi oli ehtinyt nukkua vasta 30 minuuttia kun olisi pitänyt herätä ja lähteä.

Lapsi on päiväkodissa 0-3 kertaa viikossa ja siellä päiväuniaika on klo 12 eteenpäin. Päiväkodissa lapsi nukkuu kuulemma lyhyet päikkärit ja aina ei ollenkaan kun ei ehdi nukahtaa ennen klo 14 jolloin loppuu päiväuniaika. Olemme koittaneet noudattaa kotona samaa rytmiä mutta jotenkin tuntuu tylsältä laittaa vapaapäivinä herätyskelloa aikaisin soimaan ja koittaa kiskoa lasta väkisin hereille. Kun rytmi kääntyy kuitenkin heti takaisin jos en yhtenä vapaapäivänä enää laitakkaan herätystä.

Lapsi siis pyörii ja höpöttelee iloisena sängyssä eikä vaikuta tippaakaan väsyneeltä. Tänäänkin laitoin herätyksen klo 7.30 ja herätin lapsen heti, olimme koko aamupäivän ulkona riehumassa sillä ajatuksella, että lapsi nukahtaisi klo 12 päiväunille kun iltapäivästä olisi syntymäpäiville meno. Nyt on tunnin pyörinyt sängyssään eikä unesta tietoakaan.

Lapsi tuntuu vielä tarvitsevan päiväunia mutta nukkuisi ne niin myöhään, että illalla ei sitten taas väsytä.
 
[QUOTE="Fiina";30783400]Tuntuu vaan, että jos herättelen puolen tunnin unien jälkeen on koko ilta väsynyttä itkuista kiukuttelua.[/QUOTE]

Meillä ei enää kiukutella jos herättää, mutta jos noin on niin ei sitä sitten kyllä kannata tehdä. Mä luovuin aikoja sitten viikonloppu päikkäreistä, ei vaan malta nukkua.
 
"mmmm"
Ymmärrän ett on tylsää herätä viikonloppuisin aikaisin... Mut niin me vaan tehtiin.. Seitsemältä viimeistään ylös. Lapsi siis yleensä itse herää silloun, mut välillä olis nukkunu pidempään, mut sillon sit tuli hirmu ongelma päiväunien kanssa.
Mut tänäänkin on herätty seitsemältä, ja laps on ny nukahtamassa. Ja nukkuu yleensä kolmeen-neljään

Lyhyet päikkärit aiheuttaa ihan hirmu kuikuttelun meillä.. Helpompi olla sit kokonaan ilman päikkäreitä..ja mennä illalla tosi aikasin nukkuu..

Jäi kiinnostaa, ett monen aikaan teillä mennään illalla nukkuu......?
 
"Veera"
Toisille lapsille ne rutiinit on tärkeämpiä, jotkut pystyy nukkua milloin vaan ja silti olla iloisena mutta kuulostaa siltä
Että sun lapsi tarvii ne rutiinit. Kuulostaa silti siltä että kohta ne päiväunet jää kokonaan kuvioista pois niin teidänkin elämä helpottuu. Mutta jos nyt tuntuu siltä että tarvii ne unet niin sitten pidätte rutiinit samanlaisina joka päivä.
 
"Fiina"
Yleensä menee nukkumaan klo 21-22 välillä. Aloitetaan iltatoimet kylvyllä jo klo 19 ja tavoitteena on saada lapsi aikaisemmin nukkumaan jos on väsynyt. Mutta vaikka lapsi menisi aikaisemmin sänkyyn pyörii ja höpöttelee iloisena itsekseen ja välillä kuvittelen, että nukkuu jo niin kuitenkin havahtuu siihen kun mies tulee kotiin vaikka ovi ei pidä edes kovaa ääntä. Sitten pomppaa pystyyn ja huutelee isi isi isi, jos minä menen rauhoittelemaan alkaa järkyttävä itku huuto mikä vain jatkuu ja jatkuu niin kauan kunnes näkee isänsä. Eikä tietenkään malta heti nukkua vaan haluaa olla isänsä seurassa hetken.

Luulisin, että eniten rutiineja ja rytmiä rikkoo mieheni työajat. On kotona klo 21-21.30 ja tämä on nyt ongelma kun päiväkodissa pitäisi sopeutua aikaisempaan rytmiin mitä on vaikea pitää yllä kotona. Vielä kun lasta ei voi viedä päiväkotiin kesken päiväuniajan menee sinne aina jo klo 10-11 välillä.
 
"Veera"
Kuulostaapa karmealle jos joka ilta menee kolme tuntia lapsen iltatoimiin( 19-22). Ei varmaan moisessa ole pidemmän päälle järkeä jossei kerta aikaista lapsen unia.
Meillä oli jossain vaiheessa tapana käydä iltaisin vielä ulkona, tultiin sisään klo 20, iltapala, pikainen suihku, lyhyt satu, hampaanpesu ja nukkumaan klo 21. Tässä systeemissä iltapalapöydässä oli kyllä yliväsynyttä levottomuutta mutta kun päästiin sänkyyn niin nukkuivat kyllä nopeasti. Nyt kun on taas valosat illat niin on kivakin taas ulkoilla illalla.

en ihmettele yhtään että lapsi ei nuku jos odottaa isää kotiin, voisihan sitä ajatella niinkin että saisi odottaa isän tulon ja sitte nukkumaan, ehtisi silti nukkua 12 tuntia, nousta kymmeneltä ja mennä sinne päiväkotiin. Tarkottais toki sitä että ne päiväunet jäis sitte kokonaan pois kuvioista.
 
"Fiina"
Veera: riippuu ihan lapsen vireystasosta kauan on esim. Kylvyssä. Tykkää lutrata ja leikkiä ammeessa niin välillä kylpykin venyy helposti puoleen tuntiin. Samoin kirjoja voidaan lukea vaikka kuinka monta jos siltä tuntuu ja välillä tehdään palapelejä yms. Meillä oikeastaan nuo iltatoimet ovat kiireetöntä mukavaa yhdessäoloa eikä sellainen "pakko tehdä ennen nukkumaanmenoa" kuvio. Kesällä mekin olimme vaikka kuinka myöhään ulkona ja sitten iltatoimet nopeammin mutta nyt jäänyt vielä talvirytmi päälle eli sisälle jo viimeistään klo 19. Talvella ja pimeällä ei oikein huvittanut ulkoilla kovin myöhään.
 
"Ilona"
Toi voi olla yksi syy vaikeaan nukahtamiseen, että lapsi itse saa päättää kauanko lutraa kylvyssä tai montako satua luetaan. Iltatoimet tulis mennä aina samalla kaavalla jolloin se elimistö oppii nukahtamaan kun rutiinit on tehty. Illalla mieluummin lyhyt suihku ja 1 satu joka ilta, ja that's it. Jos isä tulee kesken kotiin niin voi antas halit ja pusut mutta mitään isä-lapsi-aikaa ei tohon aikaan vietetä. Aamulla ylös suurin piirtein samaan aikaan joka aamu, eikä lapsen anneta nukkua pitkiä päikkäreitä iltasella. Ole vaan nyt päättäväinen ja luo lapsellesi rutiineja, se kannattaa pidemmän päälle.
 
akava
Minustakaan nuo iltatoimet ei kuulosta rauhalliselta nukkumaan menon valmistelulta. Miksi joka ilta kylvetään? Sekin virkistää vaan jos siellä pitkään riekkuu ja läträä kun mieluista on. Missä luette, millainen tilanne? Meillä otetaan kirjat meidän sängylle ja ne luetaan siinä(lisää ei enää haeta). Sitten lapsi kannetaan omaan sänkyyn.
 

Yhteistyössä