Maataloustuesta ei leikata senttiäkään! "kaikki" talkoisiin vain??

  • Viestiketjun aloittaja kenneth1
  • Ensimmäinen viesti
Kui?
Suomessa ei kannata viljellä banaania, ei karambolaa, eikä kuule valitettavasti edes vehnää... EU jakaa samoilla periaatteilla kuin se jakaa muutenkin. On pakko jakaa, kun muillekin jaetaan. TÄMÄ on yksi Suomen ja EU:n ongelmista. Jakaminen on vasemmistolaista politiikkaa. Lopetetaan, niin elämä alkaa taas hengittää.
Kyllä täällä vehnä kasvoi jo hyvän aikaa ennen kuin Euroopan Unionista oli ollut puhettakaan ja ilmeisesti se toi myös monelle toimeentulon. Yksi sato saadaan vuodessa, keleistä riippuu minkälainen - tässä sama pätee ymmärtääkseni ympäri maailman. Kasvihuoneita ja lämpölamppuja siihen ei näy tarvitsevan. Kasvitauteja ja tuhohyönteisiä toki torjutaan - tässäkään Suomi ei ole poikkeus. En ymmärrä, miksi kotimainen ruuantuotanto pitäisi lopettaa täysin pelkästään sen vuoksi, että jossain muualla saadaan suurempia satoja. Kuitenkin täällä on aikalailla keskitytty siihen, mitä näissä oloissa on oikeasti mahdollista tuottaa eikä tukien avulla yritetä esim. perustaa appelsiinilehtoja Napapiirille.

Muistaakseni maanviljelijät olivat yksi unioniin liittymistä äänekkäimmin vastustanut ryhmä. On turha urputtaa maajussien ahneudesta, kun tekevät työtään niissä puitteissa kuin ylhäältäpäin on saneltu.
 
"Kane"
Ostan kaupasta halvinta koska on pakko. En katso lipun väriä. Suomessa maataloutta on syytä tukea sen verran että omavaraisuus pakon tullessa on turvattu. Ei yhtään enempää.
 
"Eeva"
Mä en osta ikinä kotimaista. Esimerkkinä vaikka lidlissä nehän on eri hyllyssä, koska ne on kalliimpia. Samaa tomaattia ja kurkkua noin lainausmerkeissä myydään vaan kalliimmalla. Kai se siellä espanjassa paremmin kasvaa, kun sitä ainakin halvemmalla myydään.
 
jos totta puhutaan
Alkuperäinen kirjoittaja säpäle harmaana;30849454:
No nimenomaan. Siksi et voikaan väittää, että maito voidaan joskus korvata jollain paljon paremmalla ja ongelmattomalla raaka-aineella. Ihan niin kuin minäkään en voi sanoa, että joku keksii syövän ehkäisevän lääkkeen.

Kaikki tuotanto tuo omat ongelmansa, se nyt on selvä. Mieluummin kuitenkin valitsen sen maidottoman version kuluttajana.
Valitse sinä se tupakka-aski ja syöpähoidot.
 
xghyobö
Vastoin yleistä luuloa, maataloutta tuetaan kyllä kaikkialla. Myös usassa esim. Ja varmaan kannattaa kieltäytyä eun maataloustuista kyllä ne varmaan Saksalle esim kelpaa jos meillä ei huolita
 
kuluttaja54
Maatalous on talkoilla ruokkinut teidän perseet ja kakaranne jo vuosia ja aina vaan valitatte ! Soivtaanko että kuolkaa vaikka nälkään niin tulee tuottamisesta vähemmän miinusta viivan alle kun on kaikki turhat suut karsittu kitisemästä.
Tai tuottakaa ite ! Mutta sitä te ette osaa, ainut mitä tulee on paskaa molemmista päistä
 
"Liibalaaba"
Siinäpä voi astua maanviljelijän housuun, olla hyvä vaan. Ottaa pari miljoonaa velkaa ja ostaa toimivan tilan, pikku juttuja. Siinä hoijat lehmiä, peltoja ja muksuja. Siinäpä itiset ku on muksut pieniä ja eioo sijaista saatavilla eijoo päivähoitoja sun muita lähi nurkilla. Kaupat ja palvelut on kymmenien kilometrien päässä, ei tos nurkan takana. mietit mitenpäin mikäki asia hoituu että kaikki tulee hoidettua hyvin niin lapset ku eläimet ja muut siihen päälle. Oon ite vaan aatellu et tässä hommassa on monta ammattia yhistettynä ei vaan se maanviljelijä. Eikä ne rahat tuu ku manulle illallinen, kyllä siinä pitää tietyt ehot täyttää... Eikä se päivä oo 8 tuntia, kyllä sitä tehään pari vuorokautta yhteen putkeen pahimmillaan nukutaan parituntia ja taas mennään. Eioo lakipykälät määräämässä vartin kaffee tunteja ja ruokataukoja. Eväät syyään lennossa. Eipä kadehdi enää omatkaan sukulaiset viljelijöitä kun ovat pääseet näkemään pikkusen pintaa syvemmälle...
 
"emäntä"
Viljelijän pitäisi hävetä uutta autoaan tai etelän lomaansa. Kuluttajat haluaisivat viljelijän olevan reppana joka ripottelee tuhkat päälleen pesästä. Kuvitellaan tulojen olevan valtavat kun tukiasiakin jaetaan niin reilusti.

Siinä unohtuu vain se yksi asia eli kokonaiskuva. Kuinka moni tietää, minkälaisilla työtunneilla ruokaa tuotetaan ja minkälainen vastuu viljelijällä on tilasta, tuotteista, eläimistä ja byrokratiasta, veroja en edes mainitse. Onko tosiaan kohtuutonta yrittää tienata 20-30t euroa vuodessa jos tekee sen eteen triplatunnit keskiverto palkansaajaan verrattuna? En yritä perustella kenenkään kollegan himoja uusiin autoihin, mutta autonkin on oltava melko kulkuvarma kun asuu hevonperseessä. Meillä on autonvahto pian edessä kun nykyiseen 16v vanhaan menee korjaukseen saman verran kuin uudella menisi lainaeriin. Kyllä, uusi auto todellakin tulee lainalla ostettua, innolla odotan saako siitäkin kateellisten vääräleukojen panettelua.

Ulospäin teidän mielestä niin pirun rikkaan näköinen elämä tehdään ainakin meillä kulutusvalinnoilla ja todella tarkalla suunnittelulla. Köyhän ei kannata ostaa huonoa jne. Ruoka tehdään itse ja liha niitataan omassa vajassa. Kukaan perheestä ei käy kampaajalla tai maksullisessa harrastuksessa. Talo lämpiää puulla. Lasten vaatteet ovat sukulaisten vanhoja ja aikuisten opääosin kirpparilta. Säästämällä kun säästää niin joka toinen vuosi pääsee etelään viikoksi.

On se todella outoa oikeuden jakoa jos en saisi tienata perheelleni elätystä, samalla kun joku RUOKAKAUPPIAS löytyy top-20 parhaiten tienaavien joukosta... Käykääpä ratsaamassa ruokakauppiaiden autoja välillä.

Ja alkuperäiseen aiheeseen, viljelijöiltä leikataan kansallisista tuista tällä hallituskaudella. Ja lomitusoikeudesta. Lämmittää mieltä kun jo valmiiksi tekee tappiota. Plussan puolelle olis kiva päästä ja siitä 20t e vuodessa haaveilen samalla kun lyhennän miljoonavelkaa noin 60t e vuodessa. Pliis, vähän suhteellisuudentajua. Ei meitä moni tälle alalle ala muutenkaan ja haukkuminen satuttaa aina.
 
Itse olen kaupunkilainen, enkä tiedä paljoakaan maanviljelystä, mutta voisin kuvitella että rankkaa hommaa on. Tuskinpa kamalasti lomia on, eikä maanviljelyllä taatusti rikastu. Olin vähän skeptinen juuri näistä "halpuutimme hintoja"- jutuista, koska tiedän että kauppa ottaa varmasti yhtä paljon itselleen kuin ennenkin, maksajaksi tässä joutuu tuottaja. Minusta maanviljelijät ansaitsevat tukensa, eikä niitä pidä vähentää. Minä haluan suomalaista ruokaa.
 
maajussitar
Kyllä vaan leikataan. Esimerkiksi lomituksesta ja tuista, sekä kansallisista (joita täällä Etelä-Suomessa on jo muutenkin vähän) että EU:n osittain rahoittamista tuista. EU:n osittain rahoittamista tuista leikkaaminen tarkoittaa, että jos kansallista rahoitusta leikataan jää myös siltä osin EU-raha saamatta, ja Suomen nettomaksu EU:lle kasvaa. Olen kananmunantuottaja ja minulla on vuodessa 26 vapaapäivää, johon saan lomittajan. 339 päivää vuodessa hoidan kanat itse. Nyt tästä leikataan. Mutta jos se Suomen talouden kuntoon saaminen sen vaatii, antaa mennä. Kananmunantuotanto saa kansallista tukea tänä vuonna 74 €/eläinyksikkö, joka tarkoittaa n. 5 snt/munakilo. Munakilosta saan pakkaamolta 0,90. Kansallinen tuki on muutenkin loppumassa 2020 mennessä, nyt sen loppumisaikataulua aikaistetaan.
 
karos
Meiltä maanviljelijöiltä on leikattu JOKA vuosi, satoja miljoonia.nytkin leikataan taas.ihan vain tiedoksi, kaikki koneet on pakollisia. Eikä niitä kukaan oo ilmaiseksi saannut.velalla ne on kaikki ostettu. .meillä on 26 lomapäivää vuodessa jotka useimmiten kuluu tehden rästihommia; ei ylityökorvauksia, ei pekkasia, ei viikonloppu vapaita, säännöllisistä työajoista puhumattakaanja työpäivät on normaalista 10h-12h.
 
ammatinvalintakysymys
Uskon kyllä, että maatalous on kovaa hommaa, jossa elanto on tiukassa. Mutta senpä vuoksi uskallankin ehdottaa samaa kuin kaikille muillekin oman työnsä kovuutta ja toimeentulon niukkuutta rutkuttaville: kouluun vaan hankkimaan uusi ammatti!
 
dddd
On pöysityttävää kusipäisyyttä leikata köyhimmiltä.
Köyhimmät eivät tienaa 30000-40000 euroa vuodessa, eivät ajele uusilla autoilla, eivätkä asu omakotitaloissa eivätkä käy etelänmatkoilla.

Siinä olen samaa mieltä, että enemmän pitäisi leikata rikkailta ja isotuloisilta. Pienituloiset pitäisi jättää rauhaan, koska heidän elämäänsä vaikeuttaa jo pienikin kiristys, kun taas isotuloisen elämää ei vastaava kiristys edes tuplana hetkauta mitenkään.
 
njiin
Köyhimmät eivät tienaa 30000-40000 euroa vuodessa, eivät ajele uusilla autoilla, eivätkä asu omakotitaloissa eivätkä käy etelänmatkoilla.

Siinä olen samaa mieltä, että enemmän pitäisi leikata rikkailta ja isotuloisilta. Pienituloiset pitäisi jättää rauhaan, koska heidän elämäänsä vaikeuttaa jo pienikin kiristys, kun taas isotuloisen elämää ei vastaava kiristys edes tuplana hetkauta mitenkään.
Aivan. Kun puhuin köyhistä, en suinkaan tarkoittanut maataloustuottajia, vaan esim. opiskelijoita ja eläkeläisiä. Esim. noin 800 euroa kuukaudessa eläkettä saavilta leikataan asumistuesta 100-200 euroa kuukaudessa.
 
RakN
Maatalous on yksi yrittäjä ryhmä. Sama kun kysyisin, että paljonko leikattiin kampaajilta? Paljonko leikattiin Rakennusalan yrittäjiltä? Saman verran... Maataloudelta otettiin vielä siivu ylimääräistä pois.
 
"masa"
Maatalous on yksi yrittäjä ryhmä. Sama kun kysyisin, että paljonko leikattiin kampaajilta? Paljonko leikattiin Rakennusalan yrittäjiltä? Saman verran... Maataloudelta otettiin vielä siivu ylimääräistä pois.
Höpö, höpö. Saako kampaajayrittäjä 50 % tuloistaan tukena valtiolta / EU:lta.
Ei, tuskin tulee puupennin vertaa tukia. Kyllä se vaan on niin, että jos kampaamo ei kannata niin se suljetaan.

Miksei kaikista hommista voisi tulla puolet rahoista valtiolta? Mitäs luulette kauanko Suomi pysyisi siinä tapauksessa pystyssä? Viikon, kaksi?

Jos maatalon pitäminen on niin helvatun raskasta ja vaikeata. Ja muissa töissä pääsisi niin helpolla niin miksi ette rupea tekemään muuta? Ei kait teitä kukaan ole pakottanut maanviljelijäksi?
 

Yhteistyössä