Raskaana ollessa laihdutus

Saako raskaana ollessa laihtua, jos on todella paljon ylipainoa?
Olen lyhyt ja painan n 98kg. Todennäköisesti olen nyt raskaana (testit tulossa, mutta kp on jo 39/30 , toki voi olla etten ole )
Niin ajattelin voinko jatkaa tällä ruokavaliollani (syön terveellisesti ja kohtuudella, pidän karkkipäivän kerran viikkoon) raskaana ollessakin ja laihtua vaikka 5-10kg?
 
Raskaana ei saa laihduttaa, koska se vapauttaa elimistöön varastoituneita kuona-aineita verenkiertoon, josta ne siirtyvät sikiöön. Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion noudattaminen (tarkista riittävä kaloripitoisuus) sekä liikkuminen tietenkin laskevat painoasi ainakin alkuraskaudessa, jos olet aiemmin syönyt esim. paljon rasvaista ruokaa, karkkia yms. Toisaalta jo alkuraskauden pahoinvointi saattaa tiputtaa painoa useamman kilon.
Eli kyse on siitä, miten kukin määrittelee sanan laihduttaminen. Arkipuheessa monesti sanotaan, että on "laihdutuskuurilla", jos vaikka välttelee herkkuja. Laihduttamisessa kuitenkin on kyse syötyjen ja kulutettujen kalorien suhteesta: kun syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu (eli menettää rasva- tai lihaskudosta, riippuen aktiivisuudesta). Syömisen järkeistäminen ei kuitenkaan välttämättä ole "laihduttamista", vaan nimenomaan terveellisten elämäntapojen omaksumista. Tällöin laihtuminen on positiivinen sivutuote.
Raskausaikana painonnousua tulee melkein väkisinkin - onhan sisälläsi n. 3 kiloinen lapsi + istukka, lapsivesi,... Normaali painonnousu on oppaiden mukaan n. 10 - 13kg. Ylipainoisilla odottajilla painonnousua tarkkaillaan enemmän, koska esim. riski raskausajan diabetekseen on suurempi.
 

Yhteistyössä