Kasvatus 21.02.2016 Päivitetty 20.06.2023

Näin saat lapsen tekemään kotitöitä – 11 vinkkiä

Lapsesi pystyy jo kotitöihin, joita et ehkä tule ajatelleeksikaan. Listasimme 11 arkista konstia, joilla kannustat häntä hoitamaan oman osansa yhteisistä askareista, ilman että niistä tulee pakkopullaa.

Teksti
Tuija Manneri
Kuvat
123RF

1. Opeta asennetta

Kotona ei kannata ylläpitää liian hyvää palvelutasoa. Jotta lapset oppisivat kantamaan vastuuta itsestään ja muista, heidän on oivallettava, että koti on jokaisen perheenjäsenen asuinpaikka ja siksi kotityötkin kuuluvat kaikille; kullekin ikänsä, kykyjensä ja voimiensa mukaan. Vapaamatkustajana ei voi siipeillä kukaan.

Lue myös: Näillä viidellä keinolla kasvatat kauhukakaroista kilttejä pilttejä
Keskustele: Lapsi ei suostu siivoamaan, mikä avuksi?

2. Jaa kotityöt oikeudenmukaiseti

Perheneuvottelussa kotityöt voidaan jakaa oikeudenmukaisesti ja kaikki saavat kertoa, mihin tuntevat kykenevänsä. Lapsen täytyy tietää selvästi, mitä vanhemmat häneltä odottavat ja mikä on hänen vastuullaan.

Pikkukoululainen pystyy esimerkiksi huolehtimaan huoneestaan, roskien viemisestä ja pöydän kattamisesta. Hän osaa auttaa ruoanlaitossa, korjata astiansa pöydästä ja laittaa vaatteensa kaappiin tai pyykkikoriin.

Lue myös: Ekosiivoojan vinkit: näin siivoat ekologisesti
Keskustele: Kodin siivous-ylläpito-sisustus

3. Näytä mallia lapselle

Vanhempien esimerkki on maailman vahvin opettaja. Suhtautumisesi kotitöihin viestii, ovatko ne vastenmielisiä vai kivoja.

Työnilo löytyy yhdessä tehden ja huumorilla höystäen. Ranskaa solkkaava isä-chef, imurilohikäärme tai moppiorkesteri piristävät.

Lue myös: Näin teet kodista turvallisen, kun lapsi lähtee liikkeelle
Keskustele: Mitä kotitöitä teidän lapset tekee?

4. Perustele lapselle kotityöt

Tehtävät täytyy perustella lapselle hyvin, jotta hän tietää, miksi niitä tehdään. Myös mielikuvaharjoittelu auttaa. Voit sanoillasi auttaa lasta näkemään siistin kodin, valmiin aterian ja puhtaan pyykin tavoittelemisen arvoisina asioina.

Lapsesta tuntuu turvalliselta, kun koti on järjestyksessä. Astmaatikko tai allergikko iloitsee pölyttömyydestä. Voit myös idättää ajatusta kotitöistä hyötyliikuntana.

Lue myös: 5 vinkkiä: näin pidät lapsiperheen kodin siistinä
Keskustele: Siivoavatko lapset teillä oman huoneensa?

5. Opeta työtavat

Lapselta ei voi edellyttää taitavaa imurointia, jos hänelle on vain nostettu kone eteen. Aikuisen tehtävä on ohjata oikeisiin ja turvallisiin työtapoihin sekä sietää aluksi epätäydellistä tulosta.

Kannattaa hankkia hyvät työvälineet, ne helpottavat tekemistä.

Keskustele: Lapsi- ja koiraperheen siivousrumba, en jaksa!

6. Kehu paljon ja usein

Äidin tai isän myönteinen huomio on lapselle aina palkinto, älä säästele kehuja ja kiitoksia. Jos jälki ei ole aivan priimaa, älä silti moiti tai korjaile työtä näkyvästi. Kukaan ei ole heti mestari! Opastusta ja harjoitusta tarvitaan.

Lue myös: Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä
Keskustele: Miten ja kuinka paljon kehutte lasta ja puolisoa?

7. Muista palkita

Joskus on paikallaan aineellinen palkinto. Mikäpä olisi hauskempaa kuin ison siivous- tai pihatyöurakan jälkeen kokata porukalla hyvää ruokaa, mennä ravintolaan syömään tai katsoa kiva leffa?

Kotitöistä maksamista kannattaa harkita, sillä joskus se voi vääristää ajattelua. Lapsi saattaa alkaa työskennellä vain maksusta, ei siksi, että se on oikein ja hänen velvollisuutensa.

Keskustele: Palkitsetteko lastanne hyvistä todistusnumeroista?

8. Järjestä vaihtelua

Taas on perjantai-ilta ja viikkosiivous! Näin puuduttava aloitus viikonlopulle vie varmasti maun siivouksesta, jos se toistuu viikosta ja vuodesta toiseen. Töiden ajoitusta kannattaa vaihdella, ja kun joskus hoitaa kaikki askareet arki-iltoina, jää viikonloppu rentoutumiselle.

Keskustele: Työssäkäyvät äidit, milloin siivoatte?

9. Tartu pikkutehtäviin

Kodin työvuori pysyy hyvin hallinnassa, jos jokainen opettelee päivittäin hoitamaan tietyt asiat, esimerkiksi siivoamaan omat jälkensä ainakin keittiössä ja vessassa.

Kun tekee vähän mutta jatkuvasti, välttyy valtavilta ja uuvuttavilta kertarypistyksiltä.

Lue myös: Näin tienaat rahaa lastenvaatteilla Facebookissa
Keskustele: Kuinka usein siivoatte?

10. Vältä rankaisemista

Jos kotitöitä määrätään rangaistukseksi, lapsi inhoaa niitä kenties koko loppuikänsä. Samoin kiristämistä tai uhkailua kannattaa käyttää vain viimeisessä hädässä, kun mikään muu ei enää auta.

Myönteinen opetus menee aina perille paremmin kuin kielteinen.

Lue myös: Miten opettaa lapselle hyviä tapoja? 8 vinkkiä psykologilta
Keskustele: Kauanko yleensä siivoatte?

11. Ota välillä rennosti

Jos pölyt, pesut ja perunamuusit tuntuvat tänään ylivoimaisilta, niin antakaa itsellenne vapaapäivä kotitöistä. Ottakaa rennosti, ostakaa valmisruokaa tai syökää ulkona ja himmentäkää valoja, niin että villakoiria ei huomaa.

Maailma ei suistu raiteiltaan, vaikka joskus liitelette arkihuolten yli. Huomenna jaksatte taas tarttua niihin, tai sitten ylihuomenna!

Keskustele: Kuka muu ei vaan jaksa siivota?

Asiantuntijana Suomen siivousteknisen liiton puheenjohtaja Erja Suikkanen.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X