Elääkö koirat ilman ruokaa

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Luvin tuossa jutun perheestä jossa ei meinaa rahat riittää ruokaan, bensaan tai lomailuun mutta kuitenkin heillä on kaksi koiraa. Yksi kuvasta päätellen aika isokokoinen. Heidän ruokkimiseen ei mene siis rahaa? Voisiko koiran ruokarahalla ostaa ruokaa ihmisille tai pari litraa bensaa autoon. Toivottavasti koirat ei tarvitse lääkäripalveluja.
Anteeksi jos loukkasin jotakuta tällä irvailulla.
 
Mitä!? Vieläkö niillä on auto!?:rolleyes:
Nyt joutuin myyntiin se ja rahat partalapsille!:love:
Tuetaan unelmaa#.
 
vierailija
Olikohan tämä minkä luit.


Vuokran jälkeen käteen 2800 €/kk – isä työtön, äiti omaishoitaja: näin kuusihenkinen Mäkisen perhe selviytyy

Marjut ja Jari Mäkinen tietävät, millaista arki on, kun jopa ruuasta pitää tinkiä. (KUVA: Ville Honkonen)
Julkaistu: 27.10. 10:47


Ruuasta täytyy tinkiä, sillä esimerkiksi apteekkiin menee kuukaudessa jopa viisisataa euroa.
Ilta-Sanomat haastatteli oululaista, kuusihenkistä Mäkisen perhettä viimeksi noin vuosi sitten. Tuolloin perhe kertoi, että heille jäi kuukaudessa vuokran jälkeen käteen noin 2800 euroa.

Perheen kuukausitulot kertyvät pienistä puroista. Jari-isän 685 euron työttömyyskorvauksesta, äidin 1100 euron omaishoidontuesta kahden kehitysvammaisen tyttären hoitamisesta, Kelan 750 euron vammaistuesta, 490 euron lapsilisästä ja asumistuesta.

Tilanne on sama nyt.

Kun summasta vähennetään kuuden hengen puhelinlaskut, vesimaksut ja parin sadan euron sähkölasku, ruokaan, bensaan ja muihin kuluihin jää kuusihenkisen perheen kuukausittainen toimeentulominimi – noin 2000 euroa.

– Moni katsoo tuota yhteissummaa ja ajattelee, että meillä on paljon rahaa. Se ei silti koskaan riitä mihinkään ylimääräiseen. Syyslomallakin olisi mukava mennä lasten kanssa jonnekin, mutta rahanpuutteen vuoksi olemme loman kotona, perheen äiti Marjut Mäkinen kertoo.

Ruuasta täytyy tinkiä
Usein muut kulut ovat niin suuria, että ruuasta täytyy tinkiä.

Perheen neljä erityislasta sairastelevat paljon, samoin perheen äiti Marjut. Ei ole tavatonta, että apteekkiin menee kuukaudessa jopa viisisataa euroa.


Marjut Mäkisellä todettiin kuukausi sitten fibromyalgia. (KUVA: Ville Honkonen)

Marjutilla itsellään todettiin kuukausi sitten fibromyalgia.

– Tavallaan diagnoosi oli helpotus, sillä nyt tiedän, mistä vaikeat kipuni ovat johtuneet. Aiemmin osa lääkäreistä oli sitä mieltä, että jos laihdun, kivut loppuvat siihen.

Hän hakee parhaillaan sairauspäivärahaa.

– Kelalta juuri soittivat, että jos olen omaishoidontuella, en voi saada samanaikaisesti sairauspäivärahaa.


Tavallaan diagnoosi oli helpotus. Aiemmin osa lääkäreistä oli sitä mieltä, että jos laihdun, kivut loppuvat siihen.

Perheen isä taas aikoo hakea lähihoitajakoulutukseen marraskuussa.

– Työkkärissä on puhuttu siitä, että voisin opiskella työttömyyspäivärahalla, jos saan opiskelupaikan, Jari Mäkinen kertoo.

Perheessä neljä kasvavaa lasta
Perheen vanhin, nyt 15-vuotias tytär on keskivaikeasti kehitysvammainen. Hänen sairaudestaan johtuu, että hänellä menee säännöllisesti tavaroita rikki. Se tarkoittaa, että tyttärelle pitää usein ostaa esimerkiksi uudet silmälasit, sänky tai uudet vaatteet.


Ilta-Sanomat tapasi Marjut ja Jari Mäkisen edellisen kerran noin vuosi sitten. Tuolloin Marjut kertoi, että on ollut viikkoja, jolloin 20 euron piti riittää koko perheen ruokkimiseen. (KUVA: Vesa Ranta)

Kun perheessä on neljä kasvavaa lasta, se tarkoittaa myös isoja vaatemenoja.

– Yleensä etsin vaatteita kirpputoreilta, mutta isommille lapsille on vaikea löytää kokoja. Nyt jouduinkin sitten ostamaan isoimmille lapsille uudet vaatteet kaupasta. Kertalasku oli 500 euroa.

Mäkiset kulkevat ehtiessään ruokatarjousten perässä. Kesällä vielä oli mahdollista käydä myös ruokajonossa, mutta kouluarjen alettua siihen ei ole ollut mahdollisuutta, sillä jonotusajat menevät ristiin lasten hakemisten kanssa. Nuorimmainenkin aloitti tänä syksynä koulutien.

– Esimerkiksi vanhin tyttäristä ei voi olla kotona yhtään yksin. Samoin vaikea ääniyliherkkyys vaikeuttaa julkisilla paikoilla olemista, äiti kertoo.

Joskus käy niin, että meillä on pakastin täynnä ruokaa, mutta joudumme lainaamaan sukulaisilta rahaa bensaan.

Kahden kehitysvammaisen lapsen lisäksi yhdellä tyttäristä on todettu Asperger. Kuopukselle tehdään juuri tutkimuksia samasta syystä.

Mäkisten lapsista kolme käy säännöllisesti terapiassa ja lääkärissä, ja siksi auto on pakko olla. Eikä bensa ole halpaa. Siihen menee jopa 300 euroa kuukaudessa.

– Joskus käy niin, että meillä on pakastin täynnä ruokaa, mutta joudumme lainaamaan sukulaisilta rahaa bensaan. Kehitysvammaisten tyttärien kanssa ei ole mahdollista kulkea bussilla terapiamatkoja, äiti kertoo.

Kauppa antoi päiväysvanhaa ruokaa
Vielä viime vuonna Mäkiset olivat Hope ry:n torstain perhe. Se tarkoitti, että he saivat eräästä oululaiskaupasta torstaisin päiväysvanhoiksi menneet ruuat.

– Hopella muuttui käytäntö niin, että yksi perhe saa ruuat kolmen kuukauden ajan. On hyvä asia, että vuoro kiertää vähävaraisten kesken, Marjut Mäkinen näkee.

Joulukuussa perheen tuloihin on tulossa muutoksia. Vanhin tyttäristä täyttää 16 vuotta ja alkaa saada vammaistuen sijaan sairauseläkettä. Se tarkoittaa, että perheen saama vammaistuki muuttuu tyttären henkilökohtaiseksi eläkkeeksi.


Ajattelimme, että tyttö saa opetella rahankäyttöä myös kotona ja ostaa esimerkiksi itse omat vaatteensa.

Lisäksi tytär pääsi opiskelemaan ammatilliseen erityisoppilaitokseen heti syysloman jälkeen. Aluksi koulutusohjelmassa opiskellaan arkielämän taitoja, kuten rahankäyttöä.

– Ajattelimme, että tyttö saa opetella rahankäyttöä myös kotona ja ostaa esimerkiksi itse omat vaatteensa. Avaamme hänelle kaksi tiliä eläkettä varten. Toiselle menee eläke, ja toiselle siirretään hänelle käyttörahaa.

Jossain vaiheessa tytär todennäköisesti muuttaa koulun asuntolaan. Se tarkoittaa, että vammaistuen loppumisen lisäksi äidin saama omaishoidontuki pienenee alle 400 euroon kuukaudessa.

Onko sinulla kokemuksia pienillä tuloilla selviytymisestä? Ota yhteyttä simo.holopainen@iltasanomat.fi

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001939850.html
 

Yhteistyössä