Hedelmät kusetusta

  • Viestiketjun aloittaja ihan kypsä
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Mandariineja ei juurikaan ole kaupan, niissä on siemeniä. Muut on sitten sen risteytyksiä.

Vähän sama kuin pasta kuin pasta. Pastaa ne on, mutta vähän erilaisia kuitenkin.
 
vierailija
Ne on mandariini-lajin lajikkeita.

Wikipedia kertoo:
Mandariinista on risteytetty runsaasti erilaisia lajikkeita, joita jaotellaan lajikeryhmiin. Näitä ovat lähes siemenettömät tangeriinit, klementiinit ja satsumat. Arkikielessä mandariini on yleinen nimitys kaikille pikkusitrushedelmille.

  • Citrus reticulata Clementiini-ryhmä – klementiini[3]
  • Citrus reticulata Deliciosa-ryhmä – mandariini[3]
  • Citrus reticulata Mandariini-ryhmä – mandariini[3]
  • Citrus reticulata Satsuma-ryhmä – satsuma[3]
  • Citrus reticulata Tangeriini-ryhmä – tangeriini[3]
Mandariinien ja appelsiinien risteymiä ovat esimerkiksi lajikkeet 'Temple' ja 'Topaz'.
 
Ne on mandariini-lajin lajikkeita.

Wikipedia kertoo:
Mandariinista on risteytetty runsaasti erilaisia lajikkeita, joita jaotellaan lajikeryhmiin. Näitä ovat lähes siemenettömät tangeriinit, klementiinit ja satsumat. Arkikielessä mandariini on yleinen nimitys kaikille pikkusitrushedelmille.

  • Citrus reticulata Clementiini-ryhmä – klementiini[3]
  • Citrus reticulata Deliciosa-ryhmä – mandariini[3]
  • Citrus reticulata Mandariini-ryhmä – mandariini[3]
  • Citrus reticulata Satsuma-ryhmä – satsuma[3]
  • Citrus reticulata Tangeriini-ryhmä – tangeriini[3]
Mandariinien ja appelsiinien risteymiä ovat esimerkiksi lajikkeet 'Temple' ja 'Topaz'.
Äh, monimutkaista. Tästä edespäin kirjoitan ukon kauppalistaan vain "pussillinen pikkusitrushedelmiä" :D
 
vierailija
Mä oon huomannut, että satsumat maistuu yleensä parhaalta. Ne on sellasia makean kirpsakoita. Joskus on niissäkin mauttomia eriä. Klementiinit on yleensä sellasia puisen makuisia ja ärsyttää ne kivet. Mandariinit on ok makuisia mutta tahmaavat ja ne on hankalampia kuoria.
 
vierailija
Tiedätkö mitä eroa on mandariinilla, satsumalla ja klementiinillä?

Tiistai 18.10.2016 klo 08.03

Pikkusitrusten suosio kasvaa jatkuvasti. Mutta miten ne eroavat toisistaan? Satokausikalenteri kertoo vastauksen.

Puhekielessä mandariinilla tarkoitetaan yleensä kaikkia pikkusitruksia, vaikka kaupallisesti merkittäviä erilaisia mandariinin viljelylajikkeita on yli 300.

Klementiinit ovat nykyään suomalaisten suosikkimandariineja. Niiden sesonki ajoittuu sopivasti joulun tienoilla.

Mandariinit ovat loistavia tuontihedelmiä, koska niiden maku on parhaimmillaan 2-3 viikon kuluttua sadonkorjuusta.


Mandariinilla on ainakin 300 kaupallisesti merkittävää alalajia. (MOSTPHOTOS)

Sesongit ekat

Satsumat ovat lähtöisin Japanista ja ensimmäiset maininnat niistä löytyvät 1600-luvulta. Satsumat ovat nykyään kaupallisesti tärkeitä hedelmiä, sillä niiden sesonki alkaa jo loka-marraskuussa, jolloin muita sitrushedelmiä ei vielä ole tarjolla.

Suomeen tuodaan pääsääntöisesti espanjalaista Okitsu Wasea, joka on kehitetty 1940-luvulla Japanissa.

Satsumat poikkeavat muista sitruksista myös värinsä puolesta, koska niiden kellertävä väri poikkeaa muiden sitrusten punertavan oranssista väristä. Ne ovat muodoltaan litteitä ja jopa kiekkomaisia sekä niiden kuori on sileä ja kiiltävä. Kuoressa voi olla jopa vihertävää väriä, mutta se johtuu kypsymisen aikana vallinneesta säästä, eikä kerro mitään hedelmän kypsyydestä.

Satsumoiden ohut kuori irtoaa helposti. Hedelmä on mehukas ja vähemmän happoinen kuin muut mandariinit. Niissä on harvoin siemeniä, joka on lisännyt niiden suosiota entisestään. Satsumoista on olemassa myöhäisempiä lajikkeita, mutta ne jäävät vähemmälle huomiolle muiden mandariinien sesonkien alkaessa.


Satsumissa on ohut kuori, joka irtoaa helposti. (HEIKKI WESTERGÅRD / SKA)

Joulupöydän klementiinit

Klementiinistä on viime vuosina tullut suomalaisten suosikkimandariini. Tämä selittyy osin sillä, että Espanja on johtava kasvatusmaa ja niiden pitkä sesonki kestää lokakuun lopusta aina keskitalveen saakka.

Klementiini on välimerenmandariinin ja vanhan Comuna appelsiinilajikkeen risteymä.

Nykyään klementiinilajikkeita on paljon ja niiden laatu on todella vaihtelevaa. Ruokakaupoissa niitä saatetaan myydä Bruñó nimellä, vaikka kyseessä on Jaffan kaltainen tuotemerkki. Kotimaisista ruokakaupoista voi löytää Clemenpons, Arrufatina, Fina, Clemenules, Oronules, Hernandina ja Oroval lajikkeita sekä klementiiniristeymiä kuten Fortuna ja Ortanique.

Ravitsemuksen kannalta ei ole merkitystä mitä mandariineja syömme.


(JONNA ÖHRNBERGB /IL)

MANDARIINI

Mandariinit ovat lähtöisin Kiinasta ja Japanista, jossa niitä on viljelty jo 1500-luvulla.

Eurooppaan tämä kaupallisesti merkittävä sitrushedelmä saapui vasta 1800-luvun alussa, mutta ne saavuttivat nopean suosion jo ennen 1900-luvun alkua.

Tällä hetkellä suurimmat mandariinin viljelijät ovat Kiina, Espanja, Brasilia, Japani ja Turkki.

Ne ovat monimuotoisin ja lajikemäärältään suurin sitrushedelmien lohko.

Kaupallisesti merkittäviä mandariinin viljelylajikkeita arvioidaan olevan yli 300.

Nykyisin kaikki mandariinit luetaan kuuluvaksi yhteen lajiin.

Mutta puutarha- ja viljelylajikkeet voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin: mandariini-ryhmä, klementiini-ryhmä, satsuma-ryhmä, tangeriini-ryhmä, tangori-ryhmä, kuningasmandariinit, tangelo-ryhmä, välimerenmandariini.

Lähde: Satokausikalenteri

EEVA PALJAKKA eeva.paljakka@iltalehti.fi
 
Oli satokausi tai ei, niin kyllä kaikki hedelmät täällä Suomessa on ala-arvoisen heikkoa laatua. Hevi-osastot notkuu raakaa tavaraa. Kovaa ja kitkerää. Sitten täällä kypsytettäessä, niin mätänee ne. Näin on näppylät
 
kneissikasvo
Tänään valkkasin just niitä satsumaksia kaupan tiskillä, niin eikö nyt piru vie peukalo upposi kahteen mätään. Jätin valkkauksen siihen ja ostin säilykemandariinipurkin.
 
vierailija
Aika jännä juttu, että samaan aikaan kun hedelmien syönti on määrällisesti kasvanut, on sairauksien määrä lisääntynyt räjähdysmäisesti. Ennen tuli Jaffat, nyt Jaffat tuovat diabeteksen :)
 
vierailija
Aika jännä juttu, että samaan aikaan kun hedelmien syönti on määrällisesti kasvanut, on sairauksien määrä lisääntynyt räjähdysmäisesti. Ennen tuli Jaffat, nyt Jaffat tuovat diabeteksen :)
:ROFLMAO:
Oiskohan syynä enemmin kuitenkin karkit, pullat, limut, sipsukat, pitsat, kaljat ja muu vastaava kakka, mitä lihavat palstamammat ahmivat päivät pitkät...
 
vierailija
Mun mielestä hedelmät on huijausta. Ne pitää punnaa vaikka on kuoret päällä. Mistä mä tiiän että joka hedelmässä on edes sama kuori. Jos jossain on paksumpi niin sä maksat kuoresta. Tai paljonko niisä on mehuu. Jossain on paljon mutta jossai ei ja ne maksaa saman. Sitä paitsi pussia ei oo taarattu. Eli pussi maksaa hedelmien verran. Kusetusta koko hedelmät.
 

Yhteistyössä