Koditon Seppo koki ison muodonmuutoksen: Parran ja takkuisen tukan alta paljastui komea mies

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Koditon Seppo koki ison muodonmuutoksen: Parran ja takkuisen tukan alta paljastui komea mies


Sepon koko anteeksi pyytelevä olemus muuttui ja ryhtikin suoristui. (KUVA: Johanna Kare)
Julkaistu: 27.9. 15:25


Johanna Kare kiinnitti huomiota Tuomasmessun takapenkissä istuneeseen kodittomaan mieheen. Hän halusi järjestää lohduttomalle kadunkulkijalle mahdollisuuden parturiin ja uudet vaatteet.
Valokuvaaja Johanna Kare kulki keväällä kolmen päivän ajan kodittomien matkassa pitkin Helsingin katuja ja näki, miten muut heihin suhtautuvat. Hänen ottamistaan kuvista syntyi näyttely, josta IS kirjoitti maaliskuussa.

Yksi kuvatuista oli Seppo. Kare käy sunnuntaisin Tuomasmessussa ja huomasi Sepon istuvan usein kirkon takapenkillä. Eräänä sunnuntaina messun jälkeisillä kirkkokahveilla Kare lähestyi yksin istunutta Seppoa ja vei tälle ottamansa kuvan miehestä.

– Olin hieman järkyttynyt siitä, miten Sepon hiukset olivat rastoittuneet ja ihan klimpeissä. Parta roikkui lähes mahaan saakka, hän kuvailee.


Seppo ennen kuin hän meni UFFille. (KUVA: Johanna Kare)

Kare ehdotti, haluaisiko Seppo kenties mennä parturiin, jos hän järjestäisi. Seppo kiitteli, että se kuulostaisi kivalta jutulta.

– Hänellä ei ole puhelinta, joten sovittiin, että nähdään yhdessä kulmauksessa Helsingissä seuraavana päivänä kahdeltatoista. Halusin myös vaatettaa Sepon, kun hänellä on niin huonot vaatteet. Soittelin partureihin, lähtisikö joku tekemään. Useat sanoivat, että ei kiitos, Kare kertaa.

Kalliosta löytyi parturi, joka suostui.

– Soitin Kallion Klipoteekin Tarja Ryyminille, joka naurahti, ettei hänen liikkeensä tästä ainakaan pahemmaksi menisi. Tuntui ihanalta, että on tällaisiakin ihmisiä.


(KUVA: Johanna Kare)

Minna Auramo UFFilta puolestaan toivotti tervetulleeksi Sörnäisten UFFiin ja sanoi, että ottakaa, mitä haluatte. Kare ja Seppo lähtivät kierrätysvaatemyymälään ja ottivat mukaansa muun muassa villapaidan, farkut, kengät, kauluspaidan ja punaisen toppatakin, joka miellytti erityisesti miestä.

Parturissa lähtivät klimpittyneet hiukset. Kare kertoo Sepon pelänneen vettä ja pesemistä, mutta Ryymin osasi hoitaa asiakkaansa hellästi. Aamulla suihkussa käynyt mies vaihtoi uudet vaatteet päälleen parturin takahuoneessa.

Johanna Kare ei ollut uskoa silmiään.


(KUVA: Johanna Kare)

– Kun hän tuli ulos, hän oli kuin pormestari. Sitä ennen hänestä oli huokunut nöyryys ja anteeksipyytely olemassaolostaan. Nyt hän sai arvokkuuden ja huomasin, kuinka ryhtikin parani. Seppo ehdotti vielä treffejäkin, mutta jouduin niistä kieltäytymään. Hänestä tuli niin komean näköinen, että sanoin, että joku voi vielä napata sut vielä malliksi. Uskomaton tapaus kaiken sen parran ja klimppipesän alla.

Kare ei halua korostaa omaa rooliaan muodonmuutoksessa.

– Se oli pieni juttu, lähimmäisenrakkautta. Jokainen ihminen voisi tehdä tuollaisen vähempiosaiselle. Pienillä teoilla saadaan hirveästi aikaiseksi.


Seppo tulossa parturista uusissa vaatteissaan. (KUVA: Johanna Kare)

http://www.iltasanomat.fi/hyvaolo/art-2000001270196.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=1&utm_source=iltapulu.fi&utm_content=site&utm_medium=a

:)(y)
 
vierailija
Helsinkiläisten asunnottomien kasvoilta paistaa lohduttomuus – ”Tunnelin päässä ei ole enää valoa”

Julkaistu: 14.3. 14:34


KODITTOMAT
Harrastajavalokuvaaja Johanna Kare kulki kolmen päivän ajan kodittomien matkassa pitkin Helsingin katuja ja näki, miten muut heihin suhtautuvat.
Kun seuraavan kerran kohtaat kodittoman kulkijan, älä nyrpistä naamaasi tai käännä hänelle selkääsi. Näin toivoo harrastajavalokuvaaja Johanna Kare, joka kulki kolmen päivän ajan Helsingin kaduilla asunnottomien kanssa kameransa kanssa.

Tuomiokirkkoseurakunnassa vapaaehtoisena työskentelevä Kare näki läheltä, miten ”parempi luokka” kohtelee laitapuolen kulkijoita.

– Kun istuin ratikassa yhden kulkijan kanssa, muut matkustajat katsoivat ihmetellen, että mitä minä hänen kanssaan siinä istun. Tämä toinen ihminen heitti läppää ja oli iloinen ja ystävällinen. Ihmiset eivät ymmärrä, että tällaiseen ongelmaan voi joutua kuka tahansa. He ovat yhtä arvokkaita ihmisiä kuin me.


(KUVA: Johanna Kare)
Asunnottomat ovat tottuneet muiden ihmisten halveksuntaan.

– Se on heille arkipäivää. He ovat menettäneet arvonsa. Kun vein heitä kahvilaan, sanoin heille, että ottaisivat sämpylöitä tai leivoksia. He halusivat vain kahvit, vaikka varmasti mieli teki muuta. Ihminen ei ole tavallaan enää ihminen, Kare selittää.


(KUVA: Johanna Kare)
Kare löysi kuvattavansa Hietaniemenkadun palvelukeskuksesta. Monet käänsivät selkänsä, koska häpesivät. Mutta oli sellaisiakin, jotka tulivat mielellään juttelemaan ja kertomaan huolistaan ja ongelmistaan.

– Oli yksi nelikymppinen kaveri, jonka silmistä paistoi avuttomuus. Hänellä oli lapsenomainen apua pyytävä katse. Silmien takaa paistoi avunhuuto ja särkyminen. Hän oli ollut pienestä pitäen asunnottomana.


(KUVA: Johanna Kare)
– Oli myös niitä, jotka olivat jääneet yksin avioeron jälkeen. Viina oli tullut mukaan elämään ja sen kautta muut ongelmat. He eivät enää kokeneet kuuluneensa mihinkään, vaan antaneet vain mennä.

Johanna Kare huomasi lohduttomuuden yhdistävän asunnottomia. Heillä ei ollut tunnelin päässä mitään valoa. Ei ollut uskoa parempaan tulevaisuuteen. Parempaa ei ole tulossa.


(KUVA: Johanna Kare)

– Huomasin, että heillä on hirveän jano rakkauteen. He haluaisivat, että joku koskettaisi, ottaisi kädestä kiinni, paijaisi päätä. Ihan pieniä rakkaudenosoituksia, niin he olisivat kuin taivaassa. He ovat jääneet niin paljosta paitsi.

Kare toivoo, että hänen kuvansa puhuttelisivat ja saisivat pientä liikettä aikaiseksi. Pienestä voi aloittaa myös, kun kohtaa kadulla asunnottoman.


(KUVA: Johanna Kare)
- Kunpa heitä kohtaan osoitettaisiin edes jotakin pientä kunnioitusta. Vaikka heille soisi vain hymyn – se ei maksa mitään. He ovat ihan samalla viivalla kuin me muut. Jokainen meistä on kuolevainen.


Johanna Kare toivoo kuviensa puhuttelevan ihmisiä. (KUVA: Johanna Kare)

Asunnottomien kuvasarjasta ovat kirjoittaneet myös Valomerkki ja HS.

(KUVA: Johanna Kare)
Pauliina Leinonen

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001138044.html
 

Yhteistyössä