Miten kypsennän parsan?

  • Viestiketjun aloittaja kahvinkeittäjä
  • Ensimmäinen viesti
kahvinkeittäjä
No kun niin tykkään parsasta ja nyt sitä kaupoissa on. Mutta neuvoa kaipaan. Pitääkä se jotenkin kuoria ennen keittämistä? Siinähän on aika paksukin kuori. Nuo purkkiparsat on niin ihanan pehmeitä ja hyviä.
 
Koeillut
Itsekin olen kerran kokeillut keittää parsoja. En niitä kuorinut tai muuta. Kovin puisia olivat ja se kuori oli inhoittavaa. Ei mikään mestarisuoritus ollut.
Kyllähän täällä niitä taitajia on jotka käskevät googlettamaan ja muuta, mutta olisikohan heissä ketään, joka pystyisi ihan neuvomaan niksein kokeilevaa.
 
vierailija
Voi hyvänen aika..
http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/parsan-keitto-ohje

Parsan keitto-ohje

Parsan keittäminen on helppoa, mutta vaatii hiukan tarkkuutta. Keitetynkin parsan kuuluu olla napakka, liian kypsäksi keitetty parsa maistuu vetiseltä.

1. Kuori parsat juuri ennen keittämistä. Huuhtele parsat huolellisesti. Leikkaa parsojen tyvestä muutama sentti puumaista, kovaa osaa pois. Pätkät voi käyttää esimerkiksi liemipohjassa.

2. Kuori parsanvarret nupun alta latvasta tyveen päin parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Vihreät parsat voi kuoria vain kevyesti, kun taas sitkeämpikuorinen valkoinen parsa kuoritaan huolellisesti.

3. Nosta parsat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen niin, että nuput jäävät vedenpinnan yläpuolelle ja kypsyvät höyryssä. Kätevimmin parsat kypsyvät kimppuina korkealaitaisessa parsakattilassa nuput ylöspäin.

4. Parsan keittoaika vaihtelee varren paksuudesta riippuen. Ohut vihreä parsa kypsyy jo parissa minuutissa, paksumpi 3-5 minuutissa. Paksua valkoista parsaa pitää keittää 12-14 minuuttia. Myös parsan tuoreus vaikuttaa keittoaikaan. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä tai tikulla.

5. Valuta parsaniput ja tarjoile keitetyt parsat klassisen hollandaisekastikkeen kera tai esimerkiksi hakatun kovaksi keitetyn kananmunan ja voisulan maustamina.
 
kahvinkeittäjä
Kiitos. Tässä oli aika hyvä selostus.
Mutta olisin tosi onnellinen, jos joku, joka todella on valmistanut parsasta kelpo tarjottavaa, niin kertoisi, miten monta nippua meni harjoitteluun. Reseptejä on maailma pullolaan ja siinä ohessa niitä taitajia vaikka kuinka paljon. Konkreettista tietoa kehiin.
 
vierailija
Leikkaa parsasta puumainen osuus pois niin etta jaljelle jaa tuore varsi ja nuput. Pese. Mina en ole vihreaa parsaa koskaan kuorinut. Kierra parin parsan ymparille italiaista parma kinkkua ohut siivu. Hammastikulla kiinni. Voitele pienella maaralla oliivioljya ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Grillaa keskilampoisella grillilla 3-5 minuuttia. Nauti!
 
vierailija
Joo ei tosiaan tarvi vihreää parsaa kuoria; valkoinen voi olla puisevampi, mutta en ole sitäkään kuorinut. Enemmän pidän kuitenkin vihreästä.

Yllä esitetty resepti on mainio. Parsaa voi myös paahtaa parilalla, grillata, ja itse olen viime aikoina olikos se Stockan ohjeesta paistanut voissa, tulee tosi namia! Lisäksi paahdoin ilmakuivattua kinkkua ja tein mozzarella-tomaattisalaatin kylkeen :)
 
Mä vaan napsautan paksumman varrenosan irti ja tuikkaan kiehuvaan, suolalla, sokerilla ja etikkatirauksella maustettuun veteen reiluksi viideksi minuutiksi.

Tai grilliin. Silleen että saavat vähän väriä jokaiseen kylkeensä. Herkullista voin ja suolaripauksen kera.
 

Yhteistyössä