Onko teillä hyviä munkkien ohjeita ?

Mörripörri
SOTKUN MUNKIT (60 kpl)

1 litra vettä
2 hiivaa
2 dl sokeria
4 tl suolaa
200 g sulaa rasvaa
2 kananmunaa (ei ole pakko laittaa)
n. 2 kg vehnäjauhoja

Paistamiseen 2 ltr rypsiöljyä
Sokeroimiseen 1 pss Siro hieno sokeria

- Sekoita hiivat kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola + sokeri + kanamunat.
- Lisää osa jauhoista, välissä lisää sula rasva. Lopuksi sen verran jauhoja, että taikina on sopivan paksuista.

- Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinana alla lämpimässä paikassa.
- Leivo taikina pyöreiksi pulliksi. Anna kohota liinan alla rauhassa.

- Kuumenna öljy kuumaksi (n. 180 astetta. Voi testata sopivan kuumuuden vaalealla leipäpalalla. Kun leipä ruskistuu sopivaksi n. 1,5 minuutissa, rasva on oikean lämpöistä)

- Rei'itä munkit sitä mukaa kuin paistat; työnnä sormi "pullan" läpi ja venytä munkkiin reikä. Itse siis teen reiän valmiiksi 5 munkkiin ja nostan heti kattilaan. Kun munkit paistuu, rei'it'än seuraavat 5 kpl.

- Paista munkkeja n. 1,5 minuuttia / puoli. Sokeroi.

HUOM! Sokeroimiseen on ehdottomasti paras Siro hieno sokeri. Se on pienempikiteistä kuin normaali hienosokeri; sillä saa tosi kauniit munkit. Myydään samassa hyllyssä muiden sokerien Kansas :)
 
Mörripörri
juu hyviä tuli tein taas tänään mä muuten henkilökohtaisesti tykkään kardemummasta joten heitin pari teelusikallista kardemummaa tuohon sekaan..

Noista tulee ihan hyvän kokoisia, ei mitään turhan pieniä vain vihaiseksi tekeviä... Poika nykäisi koulusta tultua 4 munkkia ja tyttö(2,5vee) 1,5munkkia... Oli muuten onnelliset nassut..
 
Intin munkit

120 kpl

2l käden lämpöistä vettä
400gr hienoa sokeria
400gr leivontamargariinia
60g suolaa
4 munaa
200gr hiivaa
3.5 - 4kiloa hienoa vehnäjauhoa
2l kasviöljyä paistamiseen


Sekoita lämpimään veteen sokeri, suola, munat ja hiiva.
Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikinaan pehmennetty margariini (ei kuumaa)
Alusta taikina kimmoisaksi, kunnes irtoaa käsistä ja pyörittele pallomaisiksi munkeiksi jauhotetulla alustalla.
Anna munkkien kohota.
Kuumenna paistoöljy PAKSUPOHJAISESSA kattilassa tai valurautapadassa, mutta VARO KUUMENTAMASTA SAVUAVAKSI.
Upota kolme-neljä munkkia kuumaan öljyyn ja kääntele reikäkauhalla kunnes ovat alapuolelta kauniin ruskeita.
Nostele kypsyneet munkit talouspaperille valumaan ja kierittele sitten sokerissa ja INTIN munkit ovat valmiit!
 
Vappumunkit
(14 annosta)

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kpl kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
7,5 dl vehnäjauhoja
50 g Flora Leivontamargariinia
750 g Cocos kookosrasvaa

Koristelu:
1,5 dl sokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon.
2. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma, suola ja suurin osa vehnäjauhoista taikinaksi.
3. Lisää pehmeä rasva.
4. Alusta loput vehnäjauhot taikinaan ja kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta 14 pullaa.
6. Kohota pullia 15-20 minuuttia.
7. Kuumenna kookosrasva valurautapadassa.
8. Rasvaa on oltava sen verran, että munkki kelluu rasvassa osumatta pohjaan.
9. Taikina on sopivan kuumaa, kun pieni nokare taikinaa ruskistuu minuutissa. Jos rasva on liian kuumaa, munkit ruskistuvat nopeasti, mutta jäävät sisältä raaoiksi.
10. Laita muutama munkki kerrallaan varovasti pataan.
11. Kypsennä 6-7 minuuttia kerran kääntäen.
12. Valuta munkit reikäkauhassa ja nosta talouspaperin päälle.
13. Kierittele lämpimät munkit sokerissa.

Pikamunkit
(30 annosta)

2 kpl kananmunaa
1 dl sokeria
2,5 dl Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta
0,25 tl suolaa
1 tl sitruunan raastettua kuorta
0,5 tl kardemummaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
50 g Flora Leivontamargariinia
1000 g Cocos kookosrasvaa
2 dl tomusokeria

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Yhdistä kuivat aineet.
3. Lisää ne vuorotellen Flora Ruoan kanssa taikinaan.
4. Lisää lopuksi sulatettu rasva.
5. Kuumenna kookosrasva padassa tai paksupohjaisessa kattilassa.
6. Nostele taikinasta kahden lusikan avulla nokareita rasvaan.
7. Paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
8. Kerää kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
9. Kierittele jäähtyneet munkit tomusokerissa.

Donitsit

2 kpl munaa
1 dl sokeria
1 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
50 g margariinia sulatettuna
6 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
öljyä
tomusokeria

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää vaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähtynyt rasva.
3. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
4. Ripottele pöydälle jauhoja ja kauli siinä taikina noin 1 cm:n paksuiseksi levyksi.
5. Ota levystä juomalasilla pyöreitä levyjä.
6. Tee pienemmällä muotilla reikä keskelle.
7. Kypsennä leivonnaisia padassa noin 180-asteisessa rasvassa molemmilta puolilta noin 2 minuuttia.
8. Nosta donitsit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
9. Kasta donitsit hienoonsokeriin tai ripottele niiden päälle tomusokeria.

Munkit

3 dl maitoa
1 rkl hiivaa
½ tl suolaa
1 muna
1 dl sokeria
50 g pehmeätä voita
8 dl vehnäjauhoja

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita muut ainekset ja vaivaa taikina.
3. Anna kohota puolisen tuntia lämpöisessä paikassa.
4. Leivo jauhotetuin käsin munkkeja.
5. Anna niidenkin kohota molemmin puolin noin 15 minuuttia.
6. Paista 170 - 180 asteisessa öljyssä ja sokeroi.

Omppudonitsit

1 dl maitoa
1 muna
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
6 keskikokoista omenaa

Paistamiseen:
öljyä tai kookosrasvaa

Pinnalle:
tomusokeria

1. Sekoita taikinan ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi.
2. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi.
3. Kasta viipaleet taikinaan ja keitä kuumassa rasvassa.
4. Valuta ja sokeroi.
5. Tarjoa heti lämpiminä.

Täytetyt munkit
noin 20 pientä munkkia

1 muna
1 1/4 dl sokeria
1 dl kermaa
1/4 dl voisulaa
1 tl leivinjauhetta
200 g vehnäjauhoja
noin 1 dl puolukkasosetta

Paistamiseen:
kookosrasvaa tai öljyä

1. Sulata ja jäähdytä voi.
2. Vatkaa muna ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
3. Vatkaa joukkoon kerma ja lisää voisula.
4. Sekoita leivinjauhot vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan.
5. Tee taikinasta kostutetuin käsin pieniä, pyöreitä palloja ja paina keskelle puolukkasosetta.
6. Sulje munkit hyvin.
7. Pyörittele taikinasta vain muutama munkki kerrallaan, sillä ne ovat pehmeitä eivätkä kestä seisottamista.
8. Kuumenna rasva ja kokeile sen lämpötilaa koemunkilla.
9. Kun munkki kypsyy tasaisesti eikä tummu heti, on rasva sopivaa paistamiseen.
10. Paista pari kolme munkkia kerrallaan kypsiksi.
11. Valuta valmiit munkit paperin päällä.

Kuorrutetut donitsipallot
noin 35 palloa

2 dl maitoa
25 g hiivaa
3/4 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tl vanilliinisokeria
2 tl kanelia
1/2 rkl kardemummaa
1 muna
noin 6 dl vehnäjauhoja
3/4 dl juoksevaa margariinia

Mansikkakuorrutus
2 dl mansikkatomusokeria
2 rkl vettä

Minttukuorrutus
2 dl tomusokeria
2 rkl vettä
hyppysellinen vihreää elintarvikeväriä
3 tippaa piparminttu esanssia

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Vatkaa joukkoon sokeria, suola, vanilliinisokeri, kaneli, kardemumma ja muna.
3. Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.
4. Lisää juokseva margariini alustamisen loppuvaiheessa.
5. Taikina saa jäädä normaalia pullataikinaa pehmeämmäksi.
6. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
7. Kaada taikina pöydälle ja painele taikinasta ilmakuplat.
8. Pyöritä taikina ohueksi tangoksi.
9. Jaa tanko 35 pieneksi palaksi.
10. Pyöritä paloista peukalonpään kokoisia palloja.
11. Peitä pallot leivinliinalla ja anna kohota noin 10 minuuttia.
12. Kuumenna öljy valurautapannussa tai teräskattilassa.
13. Nostele donitsipallot reikäkauhalla rasvaan.
14. Paista noin 5 minuuttia, tai kunnes pallot ovat kullanruskeita. Jos öljy on liian kuumaa, donitsit palavat herkästi pinnalta, mutta jäävät sisältä raaoiksi.
15. Nosta donitsipallot talouspaperin päälle ja jäähdytä.
16. Sekoita mansikkakuorrutuksen aineet keskenään tahnaksi.
17. Pyörittele puolet donitsipalloista kuorrutteessa.
18. Sekoita minttukuorrutuksen aineet keskenään ja kuorruta loput donitsipallot sekoituksella.

 
Kiitoksia ohjeista . On vara valita . Pitääpi kokeilla kaikkia vuorotellen. Jaanuska on taas ollut ahkerana tässä kirjoittelussa. Siinä oli täytettyjä munkkeja ja kuorrutettuja , donitseja yms. Kiitos,kiitos , kiitos :flower: =) :flower:
Juuri tälläisia ohjeita kaipailin. Minulla onkin kotona valmiina tuota mansikkakuorrutusta , en ole sitä koskaan vielä käyttänyt. Jaanuskan ohjeessa onkin tuo kuorrutus mainittu. Tuo puolukkahillo antaa varmaan raikkautta tuohon munkkiin . Se on minulle aivan uusi maku munkissa.

Nyt kiireen vilkkaan keittiöön ja rasvapata hellalle ja kansi sihen viereen turvallisuussyistä. Tietysti ensin pitää tehdä tuo taikina.

Mitä mieltä olette noista rasvakeittimistä , onko kokemuksia. Kertokaahan niistä . Hyvää päivän jatkoa kaikille ! :flower: :flower: :flower:
 
vau piti avata sivu ja katsoo että miten noita munkkeja nyt väsättiinkään ja huh tännehän oli sadellut aivan valtavasti uutta ohjetta.. nam kaikkia on pakko kokeilla joskaan ei tänään... mutta onhan näitä kesäisiä päiviä luvassa mutta nyt taikinan tekoon ja pata öljyä porisemaan...kiitos kaikille jotka vaivautuivat kertomaan reseptejään... :hug:
 

Yhteistyössä