Psyllium

  • Viestiketjun aloittaja epävarma
  • Ensimmäinen viesti
Non compos mentis
Varmaan jollain kauraleseillä sen voisi keliakiaruokavaliossa korvata? Ne keliaakikot, jotka eivät kauraa käytä, voinevat hyötyä tuosta, mutta jos ei ole erityistä tarvetta suuriin kuitumääriin, en ainakaan raskaana käyttäisi, etenkään, jos on ennakoivia suppareita paljon tms.
 
Mie vaan
Alkuperäinen kirjoittaja Non compos mentis:
Varmaan jollain kauraleseillä sen voisi keliakiaruokavaliossa korvata? Ne keliaakikot, jotka eivät kauraa käytä, voinevat hyötyä tuosta, mutta jos ei ole erityistä tarvetta suuriin kuitumääriin, en ainakaan raskaana käyttäisi, etenkään, jos on ennakoivia suppareita paljon tms.

Siis tollahan tehdään sitko, koskapa keliaatikot eivät voi käyttää vehnää jossa itsessään on sitko. Voi varmasti käyttää. Sitähän on käytetty gluteenittomissa leivissä ja pullissakin, enkä oo kyllä huomannut että niissä olis ollut tekstiä:"Ei suositella raskaana oleville" :)

 
Non compos mentis
Alkuperäinen kirjoittaja Mie vaan:
Alkuperäinen kirjoittaja Non compos mentis:
Varmaan jollain kauraleseillä sen voisi keliakiaruokavaliossa korvata? Ne keliaakikot, jotka eivät kauraa käytä, voinevat hyötyä tuosta, mutta jos ei ole erityistä tarvetta suuriin kuitumääriin, en ainakaan raskaana käyttäisi, etenkään, jos on ennakoivia suppareita paljon tms.

Siis tollahan tehdään sitko, koskapa keliaatikot eivät voi käyttää vehnää jossa itsessään on sitko. Voi varmasti käyttää. Sitähän on käytetty gluteenittomissa leivissä ja pullissakin, enkä oo kyllä huomannut että niissä olis ollut tekstiä:"Ei suositella raskaana oleville" :)
USA:ssa tuota saa nimenomaan ummetukseen käsikauppavalmisteena. Riskiraskauksissa mikä tahansa ummetuslääke kannattaa kysyä lääkäriltä, vaikka käyttäisikin sitä jossain muussa tarkoituksessa. Plus, jos raskaana syö jotain itseä epäilyttävää, voivat ne henkiset vaikutukset olla paljon suuremmat kuin mahdolliset fyysiset. Tyyliin; joku juo 3 kuppia kahvia päivässä ja vauvalla on sitten koliikki => äiti masentuu ja syyttää itseään kahvin juomisen takia.
 
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Raskaus on ihan alussa, pitäisköhän jättää syömättä, varmuuden vuoksi.
Kysy nyt kumminkin lääkärin mielipide, sillä löysin tällaisenkin sivun: http://www.shopping4net.fi/Luontaistuotteet/Vatsa-suolisto/Suolisto/Psyllium-Fiber-Pulver.htm Tosin mielestäni tuossa on kyse vähän eri tuotteesta, kuin leivonnassa käytettävästä psylliumista.
 
ap
Alkuperäinen kirjoittaja vihreä sateenvarjo:
Enpä ole ikinä tullut ajatelleeksi edes ettei voisi käyttää :eek: Olen käyttänyt tässä raskaudessa ja käytin myös edellisen raskauden aikana.

Muoks. käytän siis karppileipomuksissa tuota ja määräthän on kyllä aika pieniä
Siinä reseptissä on 2tl. Tein sämpylät jo, kunnes rupesin miettimään. Mutta jos sitä ihan yleisesti käytetään, niin pitäisiköhän lopettaa skitsoilu.
 
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja Ärrimurri:
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Raskaus on ihan alussa, pitäisköhän jättää syömättä, varmuuden vuoksi.
Siis missä muodossa sä meinasit sitä syödä ja miksi?
Laittaisin sämpylöihin tuomaan sitkoa.
No minun mielestä voit käyttää. Oon ite keliaakikko ja tasan söin koko raskauden ajan leipiä missä on psylliumia eikä tullut kyllä koko aikana mieleen ettei voisi syödä. Ja jotenki hassua ajatella että olis kovin vaarallista, kun ethän sä varmaan pellillistä niitä sämpylöitä kerralla vedä ja määrät on siis pieniä.
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Alkuperäinen kirjoittaja vihreä sateenvarjo:
Enpä ole ikinä tullut ajatelleeksi edes ettei voisi käyttää :eek: Olen käyttänyt tässä raskaudessa ja käytin myös edellisen raskauden aikana.

Muoks. käytän siis karppileipomuksissa tuota ja määräthän on kyllä aika pieniä
Siinä reseptissä on 2tl. Tein sämpylät jo, kunnes rupesin miettimään. Mutta jos sitä ihan yleisesti käytetään, niin pitäisiköhän lopettaa skitsoilu.
No juu, siis aine on näemmä outo vain mulle ja kaikki muut on siitä kuulleet :D Jotenkin yhdistin ton pellavansiemeniin, kun niitähän ei raskaana ollessa suositella. Tuskinpa tuo vaarallista on.
 
Ohhoh
Voi tätä suomen kansaa kun ollaan niin helvetin sekaisin raskauden aikana, vielä enemmän kuin normaalisti. Mitä ihmettä se psyllium raskaudelle tekisi?? Sen enempää kuin esim. vehnä? Ja sitten tämä paranoia mm. homejuustoista joita ranskassa syödään hyvillä mielin läpi raskauden, ja täällä hyvä jos uskalletaan edamia syödä :D Kyllä välillä ahdistaa...
 
ranskansuomalainen
piti käydä vanhaan viestiketjuun jättämässä merkintä, jos vaikka tätä joku vielä lukisinkin. Olen asunut Ranskassa nyt 12 vuotta ja käynyt täällä läpi neljä raskautta. Kyllä tässäkin maassa kiinnitetään paljon huomiota juustojen listeriariskiin ja mm. pastöroimattomat juustot ovat ihan ehdottomasti pannassa. Homejuusto kuuluu täälläkin keskustelluihin tuotteisiin, ja lääkärit kehoittavatkin syömään sitä (myös pastöroitua) ainoastaan kunnolla kuumennettuna. Psylliumista olisin vielä sanonut että täällä samaten yksi keliaakikko, eikä koskaan ole tullut eteen asiaa tuosta tuotteesta jonka avulla meilä kuitenkin leivotaan melkein kaikki kotona syötävä leipä. Ihan sellaisenaan en kyllä lähtisi sitä käyttämään (raskaana tai ei :)) Maalaisjärjellä eteenpäin, eli kunhan perustiedot on kunnossa ja listeria -ja toksoplasmoosiriskit poistettu niin kyllä aika pitkälle kaikkea saa ja voi syödä, kunhan ei kovin huikeita määriä mitään yksittäistä tuotetta.
 
vierailija
Psyllium eli plantago ovata on sama aine mitä myydään apteekissa ulostuslääkkeenä. Ulostuslääkkeet taas näyttäisivät olevan sallittuja myös raskaana oleville, eli itse ainakin uskallan käyttää.
 
Just tein pastaa, johon tuli 0,5dl psylliumia.
Resepti melko yksinkertainen, eli:
Uuni kuumenemaan 150 asteeseen, 2 leivinpaperia öljytään

4 munaa
125grammaa tuorejuustoa
0,5dl psylliumia

Tykkään vatkata munat ja tuorejuuston sekaisin ensin ja sitten sekoitella joukkoon psylliumin. Annan olla 10 minuuttia. Sen jälkeen kaavin taikinan öljytyn leivinpaperin päälle. Lätäsen toisen öljytyn leivinpaperin siihen päälle ja tasoitan sen tasaiseksi massaksi, vaikkapa kaulimella.
Laitan komeuden pellille ja uuniin melkein ylätasolle 10 minuutiksi. Otan uunista ulos ja laitan leikkuulaudalle hetkeksi levähtämään. Teen taikinamatosta rullan ja leikkaan veitsellä halutun paksuisia siivuja. Ei tarvitse enää erikseen keittää, mutta voi vaikka pannulla lämmittää.

Parempaa pastaa ei ehkä olekaan ;) :p
 

Yhteistyössä