Tämä tietää Suomen loppua sellaisena kuin me olemne sen oppineet tuntemaan

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Dublin-järjestelmää korjataan: Turvapaikkakiintiöt jäsenmaille, sakko vastuun välttäjille
EU-komissio on julkaissut Brysselissä esityksensä, joka lähtee jäsenmaiden ja europarlamentin käsittelyyn.

Turkin poliisi saattoi miehen Lesboksen saarelta tulleesta laivasta Dikilin satamassa Turkissa maanantaina. Kuva: Tolga Bozoglu / EPA
Komission julkaisemassa lakiesityksessä Dublin-järjestelmää korjattaisiin. Suurin vastuu turvapaikanhakijoista säilyisi edelleen maalla, johon turvapaikanhakijaa ensimmäiseksi saapuu.

Kriisitilanteisiin suunniteltaisiin kuitenkin vastuunjako, joka perustuisi pakollisiin kiintiöihin.

Minkään maan ei tarvitsisi kantaa kokoaan enempää vastuuta. EU laskisi maille suhteelliset osuudet siitä, kuinka suuri vastuu niiden pitää muihin EU-maihin verrattuna ottaa. Vastuu laskettaisiin väkiluvun ja bruttokansantuotteen perusteella.

Jos tuo määrä ylittyisi 1,5-kertaisesti, turvapaikanhakijoita lähetettäisiin muihin maihin.

Jos jokin maa ei ottaisi sille esitettyä määrää turvapaikanhakijoita, sille määrättäisiin 250 000 euron sakko turvapaikanhakijaa kohden.

Turkkilaisten viisumipakkoa esitetään osittain kumottavaksi
Komissio esittää lisäksi, että turkkilaiset saisivat matkustaa Eurooppaan lyhyelle lomalle ja liikematkalle ilman viisumia.

Turkin viisumivaatimuksien helpottamista koskevasta esityksestä kertoi ensimmäisten joukossa kilpailukomissaari Margarethe Vestager Twitterissä.

Komission mukaan Turkki on täyttänyt suurimman osan sille asetetuista vaatimuksista ja EU-maita kehotetaan hyväksymään osittainen viisumivapaus kesäkuun loppuun mennessä.

Viisumihelpotusesitys on osa laajempaa pakettia, jonka EU on tarjonnut Turkille. Turkille on muun muassa luvattu kuusi miljardia euroa Syyriasta tulleiden pakolaisten auttamiseksi.

Turkki toivoo viisumihelpotuksen pikaista toteutumista
Turkin EU-suhteesta vastaava ministeri Volkan Bozkir toivoo, että esitys Turkin osittaisesta viisumivapaudesta toteutuisi kesäkuun loppuun mennessä, kuten komissio esittää.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu puolestaan sanoi Ankarassa, että sopimus avaisi uuden vaiheen EU:n ja Turkin suhteissa.

Komission esitys kohdannee vastustusta
Turvapaikanhakijoiden kohtelua koskevaa Dublin-järjestelmää esitetään uudistettavaksi, jotta EU:n rajalla olevien maiden kuten Kreikan ja Italian taakka helpottuisi.

Monet EU-maat ovat kuitenkin olleet haluttomia ottamaan lisää vastuuta turvapaikanhakijoista. Kiihkeimmin taakanjakoa ovat vastustaneet itäisen Euroopan maat, kuten Puola ja Unkari.
 
vierailija
vierailija
"Yllätys", että Katainen kannattaa tätä Suomen upottamista suohon.


"Suomen EU-komissaari Jyrki Katainen puolustaa vakaasti EU-komission esitystä uudesta turvapaikkapolitiikasta. Jos esitys vastuunjaosta ei saa kannatusta, koko EU:n yhtenäisyys voi olla vaarassa."

http://yle.fi/uutiset/katainen_jos_eu_ei_jaa_vastuuta_pakolaisista_muukin_yhteistyo_vahenee/8860427
Maanpetturirotalle tyypillistä toimintaa.
 
vierailija
Erikoista, miten Unkari on unohtanut oman historiansa ja sen, että unkarilaisia pakolaisia autettiin aikanaan ja nyt kieltäytyy osallistumasta auttamiseen..
No Unkarista ei lähtenyt miljoonia ihmisiä, eikä unkarilaisten kulttuuri juurikaan eroa länsimaisesta kulttuurista. Omalla luokallani oli lukiossa unkarilainen tyttö. Oppi kielen alle vuodessa eikä koskaan aiheuttanut mitään ongelmia, sama koski hänen veljeään. Ei ollut mitään kotouttamisia silloin 80-90-luvun vaihteessa. Ne kotoutuivat, jotka OIKEASTI sitä halusivat.
 
vierailija
Ei hätää, Suomi ei joutuisi maksamaan mitään. Nyt voisi suvakit kilpaa kirkua miten "on taloudellisesti kannattavaa" ottaa tänne jokainen halukas. :D
Nyt ne ääliöt kuvittelevat, että Suomi tienaa tällä.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001172735.html

250 000 euroa per turvapaikanhakija – ”Kieltäytyjämaan pitäisi maksaa Suomelle”

Turvapaikanhakijoita saapui Tornion järjestelykeskukseen 25.9.2015 (KUVA: Panu Pohjola / Lehtikuva)

Julkaistu: 5.5. 11:32


Jos Suomeen tulevat samanlaiset turvapaikanhakijavirrat kuin viime vuonna, Suomi voisi EU-komission alustavan esityksen perusteella alkaa saada korvausta.
EU-komissio esittää pakollisia kiintiöitä turvapaikanhakijoiden jakoon.

EU-komissio väläyttää myös sakkorangaistusta. Jos joku maa ei suostu ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita, kieltäytymisestä rapsahtaa 250 000 euron sakko turvapaikanhakijaa kohden.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio korostaa, että kyseessä on vasta alustava esitys.

Suomen kannalta Vuorio pitää valitettavana sitä, että EU:ssa ollaan kallistumassa pakollisten kiintiöiden kannalle.

– Hallitusohjelmassa Suomi korostaa vapaaehtoista mekanismia EU:n sisäisissä siirroissa. Ja Suomi on vapaaehtoisuuden pohjalta osallistunut sisäisiin siirtoihin Kreikasta ja Italiasta. Itse asiassa Suomi on ollut yksi kärkimaa tässä.

Vuorio myöntää samaan hengenvetoon, ettei nykyinen järjestelmä ole kunnolla toiminut.

– Muutama maa vain toteuttaa sisäisiä siirtoja. Suomi on ollut erittäin aktiivinen, viime vuonna Suomi otti vastaan EU:n sisäisissä siirroissa 200 turvapaikanhakijaa.

Jotkut maat ovat sulkeneet rajansa turvapaikanhakijoilta. Jotkut maat taas ovat ottaneet tulijoita vastaan ja joutuneet kovan paineen alaisiksi. Esimerkiksi Suomeen saapui viime vuonna kaikkiaan 32 500 turvapaikanhakijaa.

Uudessa komission esityksessä on ajatuksena, että paineen alla olevassa maassa voidaan jakaa turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin tietyn mekanismin perusteella. Lisäksi sisäiset siirrot muuttuisivat pakollisiksi.

Vuorio sanoo laskentamekanismista, että EU komissio vasta esittää yleisiä periaatteita. Kiintiöitä laskettaessa otettaisiin huomioon muun muassa asukasluku ja bruttokansantuote.

Vuorio pitää yhtenä mahdollisuutena, että Suomi voisi olla saajapuolena kiintiöitä määriteltäessä, jos turvapaikanhakijoita virtaa maahan viime vuoden määriä. Viime vuonna Suomi oli kovien paineiden alla, kun maahan saapui yllättäen kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita.

– EU-tasolla olimme numero 11. Olimme jo sillä tasolla, että meiltäkin olisi mahdollisesti voitu alkaa siirtää hakijoita muihin maihin.

Vuorio sanoo, että jos Venäjän rajaa ei olisi onnistuttu saamaan viime vuonna tukkoon ja tulijavirta olisi edelleen jatkunut, Suomesta olisi saattanut tulla uuden laskentatavan mukaan hyödyn saaja.

Jos Suomesta olisi siirretty turvapaikanhakija toiseen EU-maahan, EU:n uuden laskentamekanismin mukaan kieltäytyjämaa olisi joutunut maksamaan sakkoa.

– Kieltäytyjämaan pitäisi maksaa 250 000 euroa turvapaikanhakijaa kohden Suomelle.
Heidi Vaalisto
 

Yhteistyössä