äiti ja melukylän lapset - Banneri

Aamusta tuli käytyä äitiysneuvolassa. Tämä kerta oli viides käynti ja täytyy sanoa, että jännitti ihan hurjasti mennä kuulemaan tulokset sokerirasituksesta sekä nousta sille vaa’alle, koska tiesin painon nousseen nyt paljon. Raskausviikkoja on kertynyt nyt 26+4 ja täydet kolmekymmentä viikkoa lähenee huimaa vauhtia.

Alun kuulumisten jälkeen kehuin, kuinka oma olo on hellittänyt varsinkin pyörryttämisen tunteen suhteen. Enää ei huippaa läheskään niin usein kuin ennen. No verenpaineiden mittausten jälkeen en meinannut itsekään uskoa, että niinkö tosiaan pyörryttäminen on hellittänyt. Verenpaineet nimittäin laahaa alhaalla ja tänään ne oli 100/58. Ovat siis laskeneet siitä mitä ne viimeksi olivat. Hemoglobiini on myöskin pysynyt täysin samassa ja on edelleen 115. Minulla kun se normaalisti lähentelee 150 on tuo lasku jo tuntuva. Nyt täytyy miettiä otanko rautakuurin vai menenkö vielä hetken tällä.

äitiysneuvolassa

Äitiysneuvolan puntari näyttää isompia lukemia kuin vaaka kotona

Osasin jälleen varautua siihen, että vaaka neuvolan päässä näyttää paria kiloa enemmän kuin oma vaakamme. Se sama vaaka on kummitellut siellä jokaisessa odotuksessa ja tälläkin kertaa kiivetessä sille mietin kuinka mahdottomia lukuja vaaka tällä kertaa mahtaa näyttää. Tänään sen lukema pysähtyi tasan 65 kiloon, kääk! Se kotivaa’an 63 kiloa näytti paljon mukavammalta, mutta neuvolan vaa’an lukemien mukaan tässä nyt mennään. Olen edellisessä odotuksessa noussut myös neuvolassa toiselle puntarille ja se näytti samaa kuin meidän kotona oleva. Sille olikin huomattavasti kivempi nousta.

Painoa lähtöpainoon on kertynyt jo kahdeksan kiloa ja ensimmäisestä neuvolasta viisi ja puoli kiloa. Katsoin kuopuksen aikaista äitiyskorttia ja aika samoissa tässä nyt mennään. Nämä on niitä viikkoja, kun kerään joka odotuksessa kiloja järkyttävällä viikkotahdilla. Nyt painoa oli kertynyt +459g/vko.

Neuvolan vaa’an lukujen paukkuessa koitin vain olla murehtimatta kerääntyviä kiloja. Olen kuitenkin 172cm pitkä, joten hyvin nuo kilot tähän runkoon vielä hukkuu, tai ainakin siinä uskossa on hyvä elää. Silti sitä pyörii mielessä se, miltä sitä mahtaa näyttää kun vauva syntyy. Sillä niitä ylimääräisiä kiloja ei kauheasti kiinnostaisi kerätä. Mutta se painosta tällä kertaa.

raskausviikko 26+

Jännityksellä odotin mikä tuomio sokerirasituksesta mahtaa tulla

Ja helpotuksesta huokaisin, kun tulokset olivat hyvät. Arvoja en nyt muista, enkä huomannut pyytää, eikä niitä oltu kirjattu näköjään edes sähköiseen neuvolakorttiin, mutta hyvät olivat kuitenkin. Huh, minä jo pelkäsin, että nyt ne arvot on täysin vinksallaan.

Mitattiin myös sf-mitta ja se oli nyt 21-22cm. Neuvolakorttiin se merkattiin kuitenkin isomman luvun mukaan ja silti ollaan vielä alle keskikäyrän. Näyttää siis hyvin samalta, kuin muidenkin lasten kohdalla. Sumun sykkeet löytyi helposti ja ne löi 140-150 välillä.

Seuraavalla kerralla onkin sitten ultra, jossa tarkistetaan istukan tilanne. Minulla siis osittain etinen istukka ja toivon todella sen nousevan edestä pois. Ihana päästä kurkkimaan meidän pientä.

Kommentit (16)

Ei näy kyllä kilot sinulla. 🙂 Mulla kuitenkin tullut jo tuplasti, kun ensimmäisen kolmanneksen aikana tuli jo tuo kymmenisen kiloa!! Että huh huh. Verenpaineet on mullakin olleet matalat mutta on aika alhaiset muutenkin, mutta saapahan syödä salmiakkia pelkäämättä vaikutusta paineisiin! 😀

Nopeasti ehdin tuohon osittain kohdunsuun edessä olevaan istukkaan kommentoida.. Minulla on ollut se yhdessä raskaudessa ja kyllä se vaan nousi raskauden edetessä turvalliseen paikkaa etuseinämään. Kieltämättä itseäkin jännitti mennä siihen ultraan, kun tiesi kohta kuulevansa ”tuomion”. 😀 mutta meidän th ja lääkärikin sanoi siinä alkuraskaudessa, että yleensä se nousee ja siksi yritin olla stressaamatta asiaa.
Toivottavasti sullekin olisi noin! 🙂

Toivon myös että se nousee tarpeeksi edestä pois. 🙂 Kuulemma vain pienellä prosentilla se jää eteen..toivottavasti en kuulu niihin.

Mikä rautalääke sulla on ollut käytössä? Mulla ei tabletit imeytyneet ja esimerkiksi Obsidan, jota monet suositteli, sai mut järkyttävän kipeäksi. Mutta Maltofer-tipat on toimineet, kun olen ottanut 40 tippaa sekoitettuna esim. tuoremehuun. Kun vain muistaisin ottaa sen päivittäisen rauta-annokseni:D

Onko sulla ollut aiemmissa raskauksissa etinen istukka ja millaisia vaikutuksia sillä voi raskauden kulkuun olla? Tämä kun on asia, johon en ole itse ”joutunut” vielä perehtymään.

Hei noi tipat saattais toimia täälläkin. Niitä voisi hakea testiin ja katsoa sopisiko ne. 🙂
Ei oo ollut. :/ Aina se on ollut etu-tai takaseinässä. Nyt tosiaan osittain kohdun kaulakanavan sisäsuun päällä ja jos ei nouse tarpeeksi ei alateitse synnyttäminen silloin onnistu. Toivon mukaan siirtyisi edestä pois.

Meillä neuvolassa suosittelevat kovasti jo rautaa jos hb alle 105 koska se olisi hyvä saada nousemaan ennen synnytystä. Se kun taas herkästi vuotoineen laskee hb:ta ja kovempihan se on ollakkin kun ei niin huimaa/väsytä.. ? sf-mitasta OAS:n naistentautien ja äitiyspuolen johtava lääkäri minulle sanoi viime raskaudessa että se on hyvin vanhanaikainen tapa yrittää selvittää vauvan kokoa. Hänen mielestä se on hyvinkin vain suuntaa antava ja koska se voi vaihdella todella paljon, hänen mielestä se ei ole luotettava ollenkaan. Perusteli vielä että nykyään on niin hyvät ultra-laitteet ja niitä on useissa paikoissa, että niillä tulisi tarkistaa koko arvio jos siinä jokin huolestuttaa. Ajattelinkin että en huolestu enää mistään sf-mitasta vaan korkeintaan huvikseni vertailen niitä muihin omiin raskauksiini. ?

Totta, synnytyksessä se Hb voi laskea huimastikin vuotojen vuoksi. Ehkä mun täytyy nyt rautaa napsia lisää jos tuo hb edes hieman nousisi.
Juu ei tuo sf niin vauvan koosta mitään kerro ja pelkkä vauvan asentokin vaikuttaa siihen paljon. Meillä neuvolalääkäri antanut viimeisestä kolmesta ennen syntymää tosi hyvän arvion syntymäpainosta ultratessa ja paljoa ei ole kyllä ne heittäneet. Saa nähdä, jos sinne vielä 36 viikolla menen, että millainen arvio silloin saadaan. 🙂
Mäkin tykkään verrata noita sf-mittoja edellisiin odotuksiini. 😀

Syö ehdottomasti rauta kuuri 🙂 ei siitä mitään haittaa ole!synnytystä varten olis hyvä saada hb vähän ylemmäs mitä sulla nyt,koskaan ei tiedä mitä siellä tapahtuu..ja oma olo ainakin joka raskaudessa helpottanut kun oon jonkun kuurin syöny vaikka noin isoa laskua ei oo ollut koskaan 😀
Ja hei,ei kyllä uskois kun sun kuvia kattoo että paino noussut 🙂

Kai se on rautakuuri otettava. Onhan tuo lasku aikas iso ja jos laskee vielä lisää niin sekään ei oo hyvä juttu. Nyt onneksi oli pysynyt samassa kuin viime neuvolakäynnillä.
Hih, kiitos.:D Katsotaan kuinka paljon niitä kiloja oikein kertyy tässä odotuksessa.

Hb-nousuun mulla ei toiminut rautatabletit, arvot vaan laski ja niistä tuli kamala närästys. Sain työkaverilta vinkin kokeilla mustaa makkaraa. Ei todellakaan oo mun herkkua, mutta sinnikkäästi ohjeen mukaisesti kerran viikossa söin Tapolan mustaa suunnilleen rv 35 asti. Hb nousi ja pysyi hyvissä lukemissa, vaikka väliin vähän se syöminen tökkikin, 🙂

Mä tykkään mustasta makkarasta, joten täällä sen syöminen ei teettäisi ongelmaa. 😀 Pitääkin testata jos Hb laskee lisää.

Mulla on kans verenpaineet alhaalla aina raskaana ollessa. Aina neuvolassa mitatessa ovat suunnilleen 100/60. Välillä oikein hujahtaa päässä ja tuntee miten menee alas. Mulla on huomenna neuvola ja vähän kyllä pelottaa se vaaka. En oo pariin viikkoon pystynyt lenkkeilemään, kun aina alkaa viiltää kylkiä tai vihlomaan kohdunsuulle. Meidän neuvolan vaaka onneks näyttää puol kiloa vähemmän kun kotivaaka 😀

Sielläkin matalat paineet. Matalissa paineissa on aina oma haitta ja välillä se huippaaminen on ärsyttäväkin vaiva. Onneksi tällä hetkellä täällä ei huippaa niin paljon kun vielä muutama viikko sitten. Jokohan sitä alkaa tottua näihin. 😀
Tsemppiä. Ikävää kyllä tommoinen vihlominen. :/ Täälläkin lenkit aika lyhkäisiä pyrähdyksiä varsinkin noilla liukkailla keleillä. Mutta teidän neuvolan vaaka kuulostaa paljon mukavammalta kuin meidän neuvolassa. 😀

Varmaan ihan hyvä että painoa tulee, olet kuitenkin sen verran hoikka ollut ennen raskautta noiden kertomiesi lukemien mukaan 🙂

Toki sitä saa tulla ja joka odotuksessa on tullutkin, välillä jopa päälle 20kg. 😀 Saa nähdä paljon niitä kiloja tällä kertaa oikein kertyy.

Mulla vaikutti varmasti alun pahoinvointi siihen, että kiloja alkanut kertymään vasta nyt. Ja tää on se vaihe kun niitä tulee aina roimasti. 😀
Mäkin oon muissa odotuksissa syönyt paljon salmiakkia, kun verenpaineet ollut matalat. 🙂 Mutta nyt kun salmiakin glykyrritsiitin tiedetään heikentävän istukan kykyä estää stressihormonien siirtyminen äidin elimistöstä sikiöön ja tutkittu, että se stressihormonitaso vaikuttaa negatiivisesti sikiön aivojen kehitykseen, niin olen koittanut ottaa salmiakkia vain ihan jos on ”pakko”.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X