äiti ja melukylän lapset - Banneri

Että sellainen arjen aloitus meillä. Mahataudin nyt viimeisimmäksi olisin halunnut meille tulevan. Yksi lapsistamme alkoi oksentamaan eilen puoli kuuden aikaan illalla ja sen jälkeen oksensi tasaisin väliajoin. Tältä taudilta on vältyttykin pitkään ja nyt sen hitto piti sitten iskeä. Pieni paniikinpoikanen tässä meinasi tälle äidille tulla, tämä tauti kun on juuri se mitä vähiten meille koskaan kaipaan.

Harmittaa myös se, että reumatyttömme sai ensimmäisenä tuon taudin. Häntä kun olen koittanut siltä juuri suojella. Viimeksi kun hänellä oli ”kunnon” mahatauti kesti se kokonaisuudessaan yhdeksän päivää! Nyt toivon mukaan selviää paljon vähemmällä. Vuosi sitten hänellä oli joku pieni mahatauti tai sen tapainen, joka ei iskenyt keneenkään muuhun.  Onneksi hän on kuitenkin todella reipas sairastaja, itse olisin jo aivan tööt tuollaisen oksentamisen jälkeen.

Mahataudin jälkeen ainakin yksi täysin oireeton päivä kotona

Kouluun ilmoitin, että ainakin seuraavat kaksi päivää on varmasti poissa, jottei joka päivä tarvitse ilmoitella. Luultavammin vielä pidenpäänkin, sillä yleensä mahataudin jälkeen olen pitänyt pois koulusta kaksi oireetonta päivää. Jos meillä on muilla nuoremmilla ollut kerhoja yms, niin he eivät ole niissä käyneet jos jollain kotona on mahatauti.

Itseäni suorastaan hirvittää kuulla, kun joskus olen vienyt kerhoon lastani ja joku vanhempi sitten päivittelee siinä aulassa kuinka kotona joku lapsi oksentaa. Oikeasti, älkää silloin pliis viekö niitä vielä terveitä lapsia sinne kerhoon, kun kotona joku on pää pöntössä. Koulu on eri asia, kun sinne on pakko mennä, mutta juuri kerhot yms niin en ymmärrä.

Sen verran paljon tuota tautia inhoan, että en ainakaan halua, että meidän vuoksi sen joku saa. Siksi koitan pitää kotona aina niin kauan, että varmasti on terve ja lapsen kuntokin palautuu kunnolla. Varsinkin, kun joskus se vatsatauti voi olla oireeton monta tuntia ja näyttää jo siltä että helpottaa, kunnes alkaakin uudestaan.

mahataudin jälkeen

Muutamaan kertaan olen törmännyt siihenkin selitykseen, koska oksensi eilen vain kerran, niin tuli tänään sitten jo kouluun. Tai eilen viimeksi oksensi päivällä ja koska sen jälkeen ei ole ollut mitään niin meni hoitoon. Apua, ainakin se yksi täysin terve päivä pitää pitää lasta kotona. Muuten nuo taudit vaan leviää ja lopulta kiertää monet läpi.

Eilen illalla jännitin kuinka pitkä itämisaika tässä mahtaa olla. No yöllä puoli kaksi aloitti taapero oksentamaan ja lasten tädiltä, joka oli täällä kyläilemässä, oli tullut viesti että hänkin alkoi oksentaa yöllä. Jätin tänään varuiksi kaksi koululaista kotio, varsinkin kun toinen valitti edellisenä iltana hieman mahaansa ennen nukkumaan menoa. Toisella nousikin sitten kuume ja toinen muuten vain vetämätön.

Täällä nyt sitten sairastetaan ja kauhulla odotan kuka on seuraava. Kamala tauti kyllä, joka on heti astetta rankempi kun hoidan kaikki sairastuneet, pyykit, ruuan ja lämmityksen yksin. Viime yönä unisaldo jäi kahteen tuntiin, saa nähdä mitä tällä kertaa on luvassa. Koittakaahan välttyä tältä taudilta.

Lue myös postaukseni 5 vinkkiä vatsataudin iskiessä perheeseen

Kommentit (16)

Meillä on ollut viikon ajan nyt joku ihme pöpö. Pojat on oksentanut pari kertaa ja kuume pysyny yli 39:ssä. Nyt ekaa päivää molemmat kuumetta ja ovat ainakin tämän ja huomisen kotona ettei tule jälkitauteja.

Hyvä kirjoitus! Tätä monesti ihmetelleenä en voi kuin kummastella, miten noihin kerhoihin viedään lapsia vaikka muulla perheellä olisi oksennustauti. Sitäkään en ymmärrä, että ihan kaikki ei malta sitä yhtäkään oireetonta päivää odottaa, vaan lapsi viedään kouluun/hoitoon heti, kun mahdollista. Sen minäkin ymmärrän, ettei kovin pitkään voi olla ”varuilta” pois, mutta etteikö sitä yhtä päivää muka pystyisi järjestämään – sitähän hoidossa ja kouluissa monesti toivotaankin. Näin lapsikin saa toipua, sillä lapsenkin elimistö tarvii lepoa tautien jälkeen.

Me oltiin tossa viime kesänä lähdössä reissuun ja tiedettiin tuttavaperheen lähtevän samaan paikkaan samoihin aikoihin. Tähän toiseen perheeseen iskikin sitten rotavirus (joka ilmeni lievänä myös niillä perheenjäsenillä, jotka oli rokotettu). Perheen äiti kertoi suureellisesti siitä, kuinka he ovat nyt ”eristyksissä” niin kauan, kunnes oireet helpottavat. Ja sitten kuitenkin lähtivät tuonne reissuun, samaan paikkaan jossa mekin oltiin, myös meitä omaan mökkiinsä pyydellen 😀 Kun tauti oli vielä heidän lähtöaamunaan oireillut useammalla kuin yhdellä perheenjäsenellä, ei kyllä ihan tullut mieleen lähteä poikkeamaan heidän mökissään ikään kuin venäläistä rulettia pelaten.

Kiitos. 🙂
Toki ei voi pitää montaa päivää varuilta vain pois, se ei kaikille ole mahdollista ja ymmärrän sen. Mutta just noita en ymmärrä, että viedään hoitoon tai kouluun jo seuraavana päivänä kun on oksentanut. Turhaan tartuttamaan muita ja lapsenkaan kunto tuskin on kovin hyvä vielä silloin. 🙁
Ai kamala! Juu ei varmasti tullut mieleen mennä käymään ja hakemaan aika varmaa tautia itselle. 😀

Voi kurja 🙁 ajattelemattomuuttakin voi toki olla mutta kyllä ne taudit vaan tuppaa tulemaan jos on tullakseen kun on mahdotonta viikkotolkulla olla poistumatta kotoa jos jotain on liikenteessä. Pöpöt kun voi tarttua vaikka kaupasta ja joskus vaan tartuttaa jo ennenkun tietää olevansa kipeä :/ Meillä oli 2/5 noroviruksessa vähän aikaa sitten, lopuilla ei mitään ja toiset ripuloi kaksi viikkoa. Toinen sairastuneista oksensi kahden päivän välein eli aina oli tavallinen päivä välissä ja sitten taas alkoi uudestaan niin kyllä siinä alkuun kerittiin luulla että on jo parantunut ja kyllä terveiden oloisten vaan oli pakko mennä töihin ja kouluun ja hoitoon eikä varmuuden vuoksi jäädä kotiin silläkin uhalla että voi sitten johonkuhun siksi tarttua…tietysti itselläkin tuntui kiertävän mahassa jo pelkkä ajatus että kohta se iskee.

Toki ei voi olla pitkään poissa vain varuiksi. Meidän lasten kohdalla se osui hyväksi ratkaisuksi, kun toinen valitti vatsaansa ja toiselle nousi kuume. Toivon. että muihin ei enää tartu ja sairastaneilla ei ole mitään taukopäiviä taudissa niin kuin teillä oli. Se vasta raskasta onkin, kun luulee parantuneen ja pian alkaa uudestaan. :/

Päiväkotiin eräs perhe toi edellisyönä oksentaneen pojan hoitoon (asiasta kuulimme myöhemmin lapsen isosiskolta), lapsi oli ihan toipilas ja iltapäivällä soitimmekin lasta hakemaan kotiin. no tauti iski siitä sitten vuorokauden kuluessa yli puoleen ryhmän aikuista ja lapsista. Voin sanoa että ärsytti hoitajana ihan omasta kuin perheidenkin puolesta!! Jotku ei vaan ymmärrä vaikka kuinka sanoisi että vähintään yksi täysin oireeton päivä täytyy olla kotona

Voi ei!! Ihan kamala tilanne sekä kaikille ketkä sairastui ja sille lapselle joka on viety toipilaana hoitoon. 🙁 Miten jotkut voi olla noin ajattelemattomia. :/

Tuo on kyllä niin totta. Tässä muutamana aamuna kuunnellut eskarilaista viedessä, kun muutamat vanhemmat tuoneeet lapsiaan ja kertoneet että ”ei se enää illalla oksentanut niin tuotiin”,ja lapsi kertoi että oli tämä kyseinen lapsi alkanut voimaan huonosti uudestaan päivän aikana…Että voi miksi,miksi ei voi sairastaa kunnolla kotona loppuun asti.. Ei itsellä tulisi mieleenkään viedä yhtään puolikuntoisena.. Paranemista teidän poppoolle!!

Joo ei puolikuntoisia hoitoon. Se on ikävä tilanne niin itse sairastavalle lapselle kuin hoitajille ja muille perheille, jotka sitten todennäköisesti sen taudin itselleen saavat. 🙁
Kiitos.♥ Kukaan muu ei toistaiseksi ole alkanut oksentamaan. Vanhimmalla nousi eilen illasta kuume.

Meillä poika tosiaan on oksentanut mahataudissa kerran tai kaksi…. ja ite ollutkin päivää myöhemmin satakertaa pahemmassa taudissa… ?

Ja tämäkin saatiin viimeksi päiväkodista koska ripuloiva lapsi oltiin tuotu päiväkotiin…. ????

Voi eikä, kuka vie päiväkotiin ripuloivan lapsen! 🙁
Joskus lapset selviää vähemmällä kuin me aikuiset. Kaamea tauti se on kyllä joka tapauksessa.

Lasten vanhemmista saa kumpikin 3 vrk sairaslomaa vuorollaan, kun alle 10v sairastaa. Eli jos 10v on oksentaa kotona, en saa sairaslomaa päiväkodissa oleville ja vien ne tietysti hoitoon. Mitä muutakaan?
Kun 5vuotiaani oli Influenssassa 7 vrk,sain pitää 3vrk sairaslomaa. Seuraavat 3vrk kuuluu toiselle huoltajalle /isälle vaikka hän olisi työkomennuksella ulkomailla.
Näin sanoo kuulkaa laki.
Ajatus kaunis, mutta käytäntö ei oo ihan niin yksi kertaista meille töissä käyville vanhemmille.

Toki se on ymärrettävää, ettei sitä niin vain olla pois töistä. 🙁 Minusta on ikävää, että tuo raja on 10 vuotiaassa, sillä meidän jo 12v ei varmastikaan selviäisi mahataudissa yksin kotona..sen verran huonoon kuntoon menee siinä taudissa.
Lisäksi on ihan pöljää, ettei äidille voida määrätä myös isän osuutta, jos isä on kaukana töissä.

Voi, tuota niin toivoisin muidenkin tarttuvien sairauksien kanssa! Esikoinen toi päiväkodista influenssa A:n viime viikolla, oli hetkessä tod. huonokuntoinen. Kukaan vanhemmista ei ollut ilmoittanut päiväkotiin että heillä influenssaa, lapset vaan sairastelleet paljon (näin vastattiin päiväkodista kyseltyäni asiasta). Ei siinä muuten mitään, tauteja tulee ja menee, mutta juuri nyt olen viimeisillään raskaana ja vauva voi syntyä minä päivänä tahansa. Influenssa itsessään on hurja sairaus raskaana oleville(keuhkokuumevaara jne), mutta miten ihmeessä uskallan tuoda vauvan kotiin jossa pyörii influenssa?. Toivotaan että vaavi haluaa pysyä masussa vielä hetken! Toivoisin niin vastuullisuutta vanhemmilta! Influenssa kun tuskin jää huomaamatta?.

Voi eikä! Toivon todella, että vauvalla ei ole nyt kiire syntyä. 🙁 Influenssa kun ei ole vain mikään pikkujuttu.
Tosi ikävää, jos muut vanhemmat eivät ole ilmoittaneet influenssatartunnoista. Itse ilmottaisin kyllä jos meille sellainen tulisi ja toivon tietysti, että opettaja infoaa meitä jos luokassa se alkaa pyöriä..ihan jo pelkästään reumalapsemme vuoksi. Nytkin olen laittanut kouluun viestiä mikä sairaus juuri nyt on.

Voi pieniä, pikaisia paranemisia sinne teille.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X