äiti ja melukylän lapset - Banneri

Tämä postaus on pitänyt toteuttaa jo pitkään, mutta se on venynyt ja venynyt. Mutta nyt se tulee, sillä niin paljon tulee kyselyä ja monia kiinnostaa meidän perheen ruokaostokset tai kaupassa käymiset yms. Kuinka paljon ruokaa menee ja käydäänkö usein kaupassa ja onko meillä ruokalista käytössä?

Mistähän sitä oikein aloittaisi. No vaikka siitä, kuinka usein käyn ruokakaupassa. Sunnuntaina menen yksin tai parin lapsen kanssa kauppaan ostamaan ruoat torstaihin asti. Matkaa kauppaan meillä on 7km ja suurin osa siitä isoa tietä, joten menemme kauppaan aina autolla. Teemme yleensä suunnitelman yhdessä lasten kanssa, mitä viikolla syömme, silloin kaupassa on mukavampi käydä. Inhoan nimittäin lähteä kauppaan ilman listaa ja sitten seistä lihahyllyllä katselemassa mitähän sitä syötäisiin. Koitamme ostaa ruoat niin, että viikolla pitää hakea lisää vain maitoa, leipää tai näin kesällä jäätelöä.

ruokaostokset

Perjantaina menen kauppaan uudestaan tekemään ostokset viikonlopulle. Kun mies on kotona menee ruokaakin heti reilummin. Monesti viikonloppu on sitten se, kun herkutellaan esimerkiksi itse tehdyillä hampurilaisilla. Viikonloppuna on myös kiva jättää vastuu ruoanlaitosta miehelle ja ottaa siitä hommasta itse hieman lomaa.

Ruokaa menee paljon, en ole tarkkaan laskenut kuinka paljon

Teen yleensä ison määrän ruokaa, ettei joka kerralle tarvitse tehdä uutta, mutta jos ruokana on makaronilaatikkoa, riittää (800g jauheliha ja puolitoista pussia makaronia) se nipin napin kahdelle kertaa. Lapset tykkäävät siitä niin paljon, että sitä menee hullu määrä. Mulla on selvästi liian pieni vuoka, heh.

Samoin keitot tekee meillä hyvin kauppansa. Perunoita saa kuoria ainakin sen 2 kiloa, niin riittää ainakin yhdelle kerralle. Mulla on liian pieni kattilakin (5L). Mutta jos mies ei ole kotona, riittää tuo 2kiloa perunaa, porkkanaa raastettuna ja esim 800g jauhelihaa hyvin kahdelle kerralla. Tosin lapsilla on kyllä kausia, kun ne hyvätkään ruoat ei vain uppoa.

Koitan käydä mahdollisimman paljon samassa ruokakaupassa ja usein se on S-market. Sieltä kertyy parhaiten bonuksia ja se on meidän kylällä selvästi edullisin ja isoin kauppa. Mutta näin kesä aikaan, kun pieni kylämme täyttyy mökkiläisistä teen usein pienet ostokset pienemmissä kaupoissa. Tuolloin on hieman haastava pysyä kartalla paljonko sitä rahaa menee sinne ruokakauppaan kuukaudessa.

Meillä on ollut joskus käytössä myös kiertävä ruokalista, mutta nyt se ei ole enää ollut. Lopulta se meni niin, että samalle viikolle osui myös koulussa olevia ruokia, kun koulun kiertävä ei aina pitänyt paikkaansa. Niinpä katsoin helpommaksi luopua siitä. Saa nähdä koitanko syksyllä kehitellä uuden listan, sillä se kyllä helpottaa arkea paljon.

Paljon on myös kysytty, käytänkö jotakin kauppakassipalvelua. En käytä, sillä se kauppa jossa yleensä ostokseni teen ei tarjoa sellaista palveua. Toisaalta ei minulla ole ollut tarvetta. Kauppa on todella tuttu ja tavarat löytyy helposti ja nopeasti, kunhan on ostoslista mukana.

Kommentit (10)

? Kiva postaus, iso kiitos!
Me ei ollakaan koskaan kokeiltu listaideaa. Ruokalistaa siis, kauppalista kyllä pitää olla joka kerta?Vois sujuvoittaa arkea, jos ois runko, johon rakentaa. Täytyy kokeilla! Välillä mullekin käy niin, että koululaiset syövät samana päivänä samaa ruokaa koulussa ja kotona…

Sunnuntai voisikin olla aika kiva kauppapäivä. Aika usein vaan ainakin täällä meillä tavarakuormat tulevat alkuviikosta, eli valikoima on parhaimmillaan silloin. Ja viikonlopuksi selvästi taas tulee uusi kuorma.

Me mietitään usein yhdessä perheen kanssa viikon ruokalista. Tai kysyn heidän toiveita ja yritän miettiä, että ois sopivasti kaikkea esim. Perunaa, pastaa, riisiä, kanaa, jauhelihaa jne.. Sen pohjalta teen sitte ostoslistan. Ilman ostoslistaa en oikein osaa ostaa mitään järkevää jabusein jotain unohtuu ja joutuu käymään monta kertaa. Ostetaan aina noin viikon ruoat kerralla prismasta. Yleensä sunnuntaina tai maanantaina. Lähi kaupasta haetaan viikolla sitten maitoa ja leipää sekä esim tarvikkeita spessumpaan iltapalaan tai leivontaan. Vaipat ostan aina alesta, yleensä cittari tai Tokmanni. Meillä ois lähellä myös Lidl, mutta musta tuntuu ettei siellä oo kaikkea mitä tarviin esim jotain tiettyä merkkiä.

Musta on kiva kun suunnitellaan ruokalista yhdessä perheen kanssa. Itseä ainakin välillä ärsyttää se jos teen sen yksin ja sitten kuuluu kuinka joku olisi halunnut sitä ja toinen tätä. Kun tehdään yhdessä, niin jokainen voi vaikuttaa viikon ruokiin. 🙂
Voi kun meilläkin olis prisma tässä lähellä tai cittari, mutta molemmat niin kaukana. Tokmannikin yli 30km päässä. 😀 Mutta sitten kun käydään niissä, niin just esim citarin vaippa-aleja ollaan käytetty.

Ostoslista on kyllä munkin kauppareissun must have-Juttu. Ilman sitä oon hukassa ja pahasti!!!sit se on niin,että tuon monta pussia sapuskaa kotia,mut jo seuraavana päivänä oon,että apua ei oo mitään mistä tehdä ruokaa!että kyllä kauppalistan kanssa homma vaan toimii! Meillä on näköjään samat kauppapäivät? ja S-ryhmän kaupas mekin käydään!

Hih, ilman listaa siinä käy juurikin noin ja kyllä ottaa päähän sitten miettiä mitä tehtäis ruoaks. 😀 Ja sen listan hyvä puoli on sekin, ettei tule kannettua kotio mitään ylimääräistä, sillä ainakin itse ilman sitä listaa tulee napattua mukaan kaikenlaista.
Hauska sattuma. 😀

Meillä käytetään myös S-Markettia ja Prismaa, bonusten vuoksi. Nyt kesän aikana olen käynyt paljon Lidlissä. Jos vaan mahdollista ,niin suosittelen. Huomaa ruokalaskussa,että on edullinen. Ja hyvä valikoima hedelmiä ja kasviksia. Kaiken muun löydän sieltä,paitsi vaipat ja miehen jugurtti tarvitsee hakea S-marketista. Oletko kokeillut vauvalle s-ketjun happy-vaippoja? Niitä on ihan pienestä 6-kokoon asti. Pitävät hyvin ja ovat pehmeitä. Edullisia. Mies kerran osti vahingossa ja sille tielle jäätiin n 🙂 housuvaippoja ei valitettavasti ole.

Niin harmittaa, kun meidän pikkukylästä ei Lidliä löydy ja lähimpään on matkaa reilu 40km. Niin monilta kuullut positiivista ja kuinka ruokalaskut pienentyneet, kun ovat sinne vaihtaneet.
Pitää katsoa löytyykö näitä vaippoja meidän ässästä. Täällä ei kovin laaja valikoima ole, mutta pitää kurkata. 🙂

Mietitkö muuten ruoan hintaa ruokalistaa tehdessäsi? Itse huomaan, että sitä pitäisi miettiä enemmän ja tehdä sellaista ruokaa, joka on edullista… Esim. kasvikset ovat etenkin talvisaikaan tosi kalliita.

Kyllä mä mietin oikeastaan joka kerta mitä ruoat tulevat kustantamaan. Ja lisäksi jos lapsilla kausi jolloin syövät huonosti, ei kannata ainakaan mitään kyljyksiä alkaa ostamaan. 😀 Kunhan vauva kasvaa, vois taas alkaa tekemään leipiä (lähinnä sämpylöitä) itse. Siinä säästää jo hyvän summan tän kokonen perhe.

Kiva että pidit. 🙂 Tätä on useampaan kertaan toivottu ja ihan kiva tämä oli tehdäkin.
Toi lista on kätevä, Sinne vaan yhdelle päivää keitto, lihaa, kanaa, kasvista, kalaa yms. Meillä syödään aika paljon perunaa, koska lapset tykkää. Kasvisruoat taas ei oikein uppoa, joten niitä on vähän. Sitä ei turhaan viitsi tehdä sellaista, jonka tietääpäätyvän kuitenkin roskiin. Tietty uusia juttuja koitetaan välilläja testataan jos maistuisi. 😀

Täällä on toistaiseksi löytynyt sunnuntaisin vielä hyvin. 🙂 Perjantai on kaikista kamalin kaupassa käymis päivä, koska silloin tänne rantautuu mökkiläiset ja porukkaa on ihan hulluna näin pieneen paikkaan (meidän kunnassa asuu sellaiset 5000 ihmistä 😀 ).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X