äiti ja melukylän lapset - Banneri

Miten teillä menee vauvan kanssa? Kyseli lääkäri, kun kävimme vauvan kanssa perjantaina neuvolassa. Hyvinhän meillä menee, vaikka öisin heräilläänkin vielä useasti. Kerroin, etten oikeasti koe olevani edes väsynyt, vaikka menen joka ikinen yö nukkumaan yhden ja kahden välillä. Äiti voisi kyllä nukkua enemmän, sanoi lääkäri samalla naputellen vauvan tietoja ylös. Sanoin kai tottuneeni vähiin yöuniin, jolloin lääkäri katsoi minua ja totesi ”Voiko siihenkin muka tottua”.

Keskustelumme jatkui vielä, kun kerroin hänelle edellisestä vuodesta, jolloin olin aina viikolla yksin lasten kanssa ja miehen tulleen kotio viikonlopuiksi. Kerroin kuinka arjen pyörittäminen yksin sujui hyvin ja kuinka silloinkin nukuin vähän. Kerroin, kuinka arki koki omanlaisen helpotuksen, kun miehen reissuhommat viime vuoden syksyllä loppuivat. Totesin myös, että ehkä hormoneilla on osuutta asiaan ja niiden ansiosta olen jaksanut. Lääkäri oli sitä mieltä, että hormoneilla on oltava kyllä osuutta asiaan.

En kyllä ehkä pystyisi nukkua paljoa enemmän kuin nyt

Olen ihminen joka vaatii illasta sen tietyn ajan itselle ennen nukkumaan menemistä. Haluan myös, että koti on siisti kun menen nukkumaan. En halua jättää asioita tekemättä, sillä pian ne vain kasaantuvat ja siksi illoista osa ajastani menee tavaroiden paikoille laittamiseen. Voisinko nukkua tuon kaiken sijasta siihen asti, kunnes vauva herää ensimmäisen kerran? Tuskin, sillä miettisin kuitenkin tekemättömiä asioita, koska sellainen minä olen.

Lisäksi vauva herää useamman kerran, jolloin uneni olisivat katkonaisia ja koen olevani paljon väsyneenpi, jos joudun nousta vieläkin enemmän öisin kuin nyt. Vauvan pisin unipätkä alkaa yleensä silloin puolenyön jälkeen, jolloin itsekin kömmin nukkumaan. Silti osa ei usko, että oikeasti se on helpompi näin. Mutta siinä se, kun me ihmiset olemme erilaisia ja jollekin ne muutamat alle tunnin pätkät voivat olla todella tärkeitä jaksamisen kannalta. Minä taas jaksan paremmin näin.

Mutta kyllä oikeasti mietin, mitä sitten kun nämä hormonit eivät enää kannattele. Iskeekö väsymys sitten? Vai voiko oikeasti olla niin, että olen vain tottunut pärjäämään vähemmillä unilla?

Saatko sinä mielestäsi nukkua tarpeeksi?

Kommentit (12)

Meillä vauva 7 kk. Nukahtaa yöunille klo 20 jälkeen. Ei tarvitse nukuttaa, whisbeari täällä käytössä. Nukahtaa hyvin kohinaan, mitä nyt vähä touhuilee ennenkuin simahtaa. Nukkuu aika sikeästi. Herää 6 aikaan maidolle ja nukkuu vielä pari tuntia.
Ite menen yleensä 23 aikaan nukkumaan, eli saan aika hyvät unet. Maidon antamisen jälkeen yleensä vielä nukahdan kans😀😴.
Esikoinen on 3 vuotias. Nukahtaa 21 ja nukkuu n.8 asti. Ei heräile öisin yleensä.
Näin meillä, mutta unethan voi muuttua vielä varsinkin pienemmällä, kun tulee hampaita yms…
Nyt nautitaan😴☺️

Hei!

Minä tunnistan tuon, kun saisi nukkua ja nukkuukin enemmän, niin kummasti onkin sitten väsyneempi. Me saatiin kotipalvelusta apua tällä viikolla aamuihin Eetun unikoulun takia, kun en silloin kolmeen ensimmäiseen yöhön saanut nukuttua ollenkaan. Nyt on onneksi yöt parempia ja viime yönä Eetu nukkui kuuteen asti heräämättä niin, että minun olisi pitänyt nukuttaa. Aamusta olen saanut nyt kahtena päivänä n. puolentoista tunnin päiväunet, kun Eetulla on hoitaja. Silti olen päivisin väsyneempi kuin silloin, kun vähemmän sain unta. On merkillistä! En voi ymmärtää. Olo on sellainen pöhmelö ja ajatus sumuinen. Kaiken järjen mukaan pitäisi olla pirteämpi, kun kerran saa nukkua. Tsemppiä kaikille huonosti nukkuville väsyneille äideille ❤️

Kuulostaa hyvältä nuo päiväunet, ihana että saat nukkua sellaiset. 🙂 Itse en voi päikkäreitä nukkua tai herään kiukkuisena ja pää on kipeä kuin mikä. Niin on aina ollut. 😀

Olispa ihanaa, jos hormonit edelleen kannattelisivat 🙂 Täällä on tarvottu kolmen lapsen kanssa jokaisen se 2 vuotta pelkkää valvomista… Huh, kai kohta helpottaa, kun nuorin on 1v9kk.

Voih, tsemppiä. Toivottavasti kohta helpottaa.♥

En! Neljä lasta: nuorin 4kk ja vanhin eskarissa. Vauva on iltavirkku joka harvoin nukahtaa omaan sänkyyn ja aamulla on herättävä viemään vanhin lapsi eskariin. Minä joka ennen tarvitsin jopa 9h unta yössä, nukun nykyään 6-7h katkonaista unta huonossa asennossa (koska vauva nukkuu vieressä). Väsymyksen huomaa ”tyhmyytenä” ja huonomuistisuutena, semmoisena ”tahmeutena”. Siltikään en aina saa unta heti kun olisi mahdollisuus ja päivälläkään en välttämättä osaa rauhoittua. Sitten kun joskus saankin nukkua vähän enemmän niin helposti väsyttääkin vaan enemmän ja alkaa kaikki ikävät fiilikset purkautua jostain. On tämä vauva-arki samalla niin ihana ja välillä myös ihan sekopäistä 😀

Valtavasti tsemppiä sinne.♥ Täälläkin yöt 5-6h mittaisia ja niihin herätyksiä päälle.
Tunnistan niin tuon huonomuistisuuden ja ”tyhmyyden” tiettyinä hetkinä. Ja myös tuon, kun kerrankin nukkuu hieman enemmän, niin itsellä särkee päätä, olo on vetämätön ja juurikin itkuherkempi. Just tuollaista vauva-arkea se on täälläkin. 😀

En pysty nukkumaan jos koti on sotkussa,leivän murut pöydällä,tiskit altaassa ja vaatteita siellä täällä. Järjestely ja raivaus on tehtävä ennen nukkumaan menoa,sitä paitsi aamulla on ihana herätä kun on siistiä. Meillä tyttö (9,5kk)nukahtaa kyllä kahdeksan yhdeksän aikaan,mua ei väsytä sitten yhtään! Mutta sitten kun minua nukuttaisi puolen yön aikoihin,tyttö herää ja aloittaa heräilyn tunnin välein… yleensä vasta aamusta klo 4/5 nukahtaa niin siki,että nukkuu n.klo kahdeksaan. Olen yöllä väsynyt ja valitettavasti monestikin todella ärtynyt,mutta aamulla taas herään yleensä hyväntuulisena kun neiti huutaa äitiä pinniksestään <3

Just sama täällä. Aamulla on ihana herätä, kun tavarat on paikoillaan. 🙂 En tykkää yhtään, et aamusta pitäis alkaa siivoaan, kun on paljon muutakin tekemistä silloin.
Voi eikä, tuo ei ole kyllä kiva. Ei sinulle montaa tuntia kerkiä unta kertymään. Paljon jaksamisia sinne ja toivotaa, että siellä alkaisi pienelle pian maistumaan unet paremmin.♥

Hei!

Minä olen vähän samanlainen 😊 En voi iltaisin mennä nukkumaan jos tavarat on levällään, pyykit hoitamatta ja keittiössä tiskit. En saa unen päästä kiinni, kun mietin tekemättömiä töitä jotka sitten aamulla odottaa. Meilläkin Eetu herää monta kertaa, mutta hän yleensä heti alkuun nukkuu sen pitemmän pätkän. Yritän omat hommat tehdä valmiiksi niin, että pääsen Eetun kanssa nukkumaan. Minulla on vähän erilainen tilanne, kun nuo muut lapset jo itse hoitavat iltatoimensa ja nukkumaanmenon. Meillä on Eetulla nyt korvatulehdus ja paha räkätauti, joten unikoulu vähän takapakkia ottaa sen takia. Yllättävän hyvin on Eetu silti nukkunut. Viime yönä otin viereeni ja tissille vasta aamukuudelta. Sitten meillä on kivesleikkaus 5.2. ja saa nähdä miten se sotkee nukkumisia. Minä olen aina tarvinnut pitkät yöunet jaksaakseni eivätkä nämä äitihormonit täysin auta jaksamaan lyhyillä unilla. Isä meillä yleensä Eetun iltaisin nukuttaa ja silloin vietän sen hetken omaa aikaa. Sillä minäkin yleensä sen iltaisin tarvitsen. Eetun myötä on oma uni tullut niin herkäksi, että yöllä kaikkien vessassa ja juomassa kulkemiset kuulen ja niihin herään. Ja jos Eetun isä hoitaa yöllä heräilyt niin olen niin tottunut heräämään, että vaikka saisin nukkua niin herään silti monta kertaa yössä. Kyllä minua väsyttää päivisin. Eetun nukkuessa huonosti ja herätessä tunnin välein en itse ehdi nukahtaa siinä välissä ja silloin voi olla, että nukuttuja tunteja ei minulle tule yössä juuri ollenkaan. Nyt, kun en yöllä enää imetä, olen illalla ottanut melatoniinia, että helpommin nukahtaisin. Onkin auttanut 😊Ja Eetukin nukkuu jo paremmin myös minun kanssani. Toivoa on! Luulen kyllä, että oma uni ei korjaannu vielä pitkään aikaan vaikka Eetu oppisikin nukkumaan koko yön. Niin kauan olen tottunut öisin heräilemään. Jaksamista sinulle ja hyviä unia (vaikka niitä lyhyitäkin äitiunia) ❤️

On kyllä kiva herätä aamulla siistiin kotiin, kuin alkaa järkkäämään niitä paikoilleen. 🙂
Tsemppiä tulevaan leikkaukseen, on nuo pienten operaatiot aina jännittäviä. Toivotaan, ettei se tule vaikuttamaan teidän uniin. Toivottavasti korvien tilanne siellä jo parempi ja flunssa hellittämässä. On niin kurjaa kun pienet sairastaa. 🙁 Toivotan sinne pikaisia paranemisia.♥
Hienoa, että melatoniini on auttanut sinua nukahtamaan. Mikään ei oo niin kamalaa, kuin pyöriä sängyssä ja uni ei vain tule vaikka väsyttäisi. Itse onneksi nukahdan kyllä nopsaan kun menen nukkumaan. Ja kyllä se univelan korjaantuminen vie oman aikansa, mutta hiljalleen tässä ollaan matkalla kohti niitä kokonaisia öitä. 🙂

Oi, todellakin nyt nautit siitä kun siellä nukutaan noin hyvin. 🙂
Olen muutamaan kertaan miettinyt meillekin tuota whisbearia, mutta aina se on jäänyt vain harkintaan. Se voisi olla just hyvä nukahtamisen opetteluun, sitten kun aletaan imetystäkin joskus lopettelemaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X