äiti ja melukylän lapset - Banneri

Missä iässä teillä on luovuttu päiväunista? Miten teillä jaksettiin ilman niitä iltaan asti? Meillä Saaga täyttää pian kolme, itse asiassa tämän kuun viimeinen päivä ja ollaan siinä pisteessä nyt, että mietitään joko meidän olisi aika luopua päiväunista. Lähinnä sen vuoksi, kun niille nukahtaminen tuntuu olevan välillä ihan todella vaikeaa.

Täällä on muut lapsista jättäneet päiväunet pois jo tässä iässä, mutta Saaga todellakin vielä tarvitsisi ne, sillä muuten illat on täynnä itkua ja kiukkua. Kiukku tulee hänelle ihan mitättömistä asioista ja viimeiset pari tuntia ennen nukkumista on aika taistelua. Ja viideltä illalla kun ei oikein enää olisi hyvä aika nukkua päiväunia.

Hän herää aamulla yleensä aina viimestään puoli kahdeksan ja päiväunille oltaisiin menossa puolilta päivin. Kahden jälkeen jos hän erehtyy nukkumaan, niin illat venyvät ja nukahtamisen vaikeus siirtyy sinne. Jos päiväunet taas jää välistä, alkaa viiden aikaan illasta silmäluomet painua kiinni.

Ollaan vielä toistaiseksi pidetty kiinni päiväunista, sillä pienetkin helpottaa iltoja huomattavan paljon

Olen kuullut sanottavan, että jos päiväunille nukahtaminen kestää kauemmin kuin itse päiväunet, alkaa olla hyvä aika luopua niistä. Nyt nukahtamiseen saattaa kulua helpolla tunti ja unet kestää ihan himpun päälle tunnin, joten sen puolesta olisi vielä hyvä, että hän unet nukkuisi. Lisäksi kertovat nuo illatkin sen, että unelle on tarvetta.

Yksi ratkaisu nukahtamiseen saatiin päiväunien nukkumisesta sohvalla oman sängyn sijaan. Siinä tosin unet eivät ole olleet kovin pitkät, mutta nukahtaminen tapahtui nopeammin. Instagramissa sain viestillä vinkin äänikirjasta ”Norsu joka tahtoi nukahtaa”, joten sitä pitäisi testata, auttaisiko se meillä nopeuttamaan nukahtamista.

Ja siis meillähän Saaga ei ole koskaan nukahtanut ilman, että joku on samassa huoneessa sen aikaa. Joten jos nukahtamiseen menee tunti, niin minä sitten olen sen tunnin silloin tekemättä mitään. Eikä siinä, onhan se ihan kiva lepotauko, mutta tahtoisin senkin ajan käyttää pikkuisen hyödyllisemmin.

Jos illassa ne viimeiset tunnit ei olisi pienelle niin kovin vaikeita, niin päiväunista voisi luopua kokonaan ja vaihtaa vaikka pieneen lepotuokioon kirjoja selaillen, mutta koska se ei ole meillä tuottanut mitään helpotusta, ollaan pidetty päiväunista vielä kiinni. Ja onhan se kiva, kun kaksi pienintä on hetken unilla ja voin viettää silloi aikaa meidän 5v kanssa kahdestaan.

Kommentit (4)

Meillä käydään samaa taistelua kaksostyttöjen kanssa jotka täyttävät heinäkuussa 3v. Sekä myös vajaa 5v.n kanssa. Hänkin selkeästi tarvitsisi koska iltaisin on muuten aika tappelua. Toki vähentää yöunia mutta tämä systeemi toimii meillä. Tähän mennessä lapset nukahtavat yleensä puolessa tunnissa sadun jälkeen ja nukkuvat tunnin verran. Inhottavaa vaa kun aina pitää hermostua/suutahtaa ennen kuin rauhoitutaan ja uni tulee. Valoisa aika hankaloittaa entisestään. Lepohetkestä en luovu, koska lapset aloittavat syksyllä töysipäiväisesti päiväkodin ja siellä huilataan joka tapauksessa. Tsemppiä teille 🙂

Äh tuo on kyllä niin vaikea vaihe. Meillä on kaikilla 3 jäänyt vähän alle 2v kotona (säännölliset) päiväunet pois. 2,5v kohdalla luovuttivat päiväkodissakin kun eivät vaan saaneet järkevässä ajassa noita nukahtamaan, vaikka hoito alkoi jo 6.
Meillä siis unet jätetty pois siinä vaiheessa kun klo 12 menty unille ja klo 14 vieläkin pyöritään sängyssä. Sitten kun vihdoin saanut nukahtamaan niin olisin parin tunnin unet maistunut ja jos kesken herätti niin samanlainen (ellei pahempi) kiukku raivo oli lapsella iltaan saakka kuin ilman uniakin. Ja nukkumaanmenon venyessä illalla päiväunien takia olikin sitten aamulla todella vaikea herätä 5.30 hoitoon, eikä muukaan perhe saanut tarpeeksi unta.

Niin on.
Silloin on kyllä hyvä jättää pois, jos nukuttamiseen menee jo noin iso aika. Tuntikin tuntuu jo pitkältä ajalta. Ja toi kesken herättäminen on kyllä paha, se kiukku on kyllä paha. Mutta tiedän sen omaltakin kohdalta, että silloin kyllä ärsyttää. 😀
Jep, jos ne päikkärit venyy, vaikuttaa se iltaan ja sitä kautta aamuun. Ennemmin sit skippaa ne päikkärit vallan.

Kiitos tsempeistä ja paljon tsemppiä sinne teillekin päikkäreihin.♥
Meillä pimentävä rullaverho on ihan huippu ollut. Saa huoneen sopivan hämäräksi päivälläkin. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X