desire nymark - Banneri

Miten kannattaisi käyttäytyä jos joku lähellä olevasi perhe saavat keskosvauvan ja miten heitä voisi auttaa? Meidän pieni ihmepakkaus on keskonen ja minulle tehtiin kiireellinen hätäsektio ja monet ovat olleet tilanteesta vähän hämillään eikä tiedä mitä pitäisi sanoa tai tehdä. Oikeastaan lohduttavia sanoja tai lauseita ei ole olemassa, enkä ole mikään expertti kertomaan miten kannattaisi käyttäytyä. Mun synnytys oli erilainen, meidän alku ”perheenä” oli erilainen koska kotiuduin ilman lasta ja meidän arki Kirpun kotiutumisen jälkeenkin on erilainen.

Keskosvauvastakin saa ja on suositeltavaa onnitella. Jo lapsen syntymä ja hengissä selviäminen siihen asti on tavattoman suuri onni perheelle. Onnittelu iloisella naamalla saattaa tuntua pahalta, mutta pahempaa on jättää vauvan syntymä täysin noteeraamatta. Kannattaa kuitenkin muotoilla onnitteluviestit hienotunteisesti ja jättää ne ”ihanaa että hän vihdoin syntyi” tai ”vihdoin hän on täällä” lauseet sanomatta. Pelkkä ”onnea koko perheelle ja toivottavasti kaikki menee hyvin” riittää minun mielestäni. 

Apua voi tietysti tarjota esim tarvitseeko perhe jotain kaupasta, apua kotitöissä, kotieläimien hoidossa, tuomalla ruokaa jne. Kotiutumisen jälkeen mulle tuotiin kukkia ja lahjoja Kirpulle mistä olen tosi kiitollinen. Mun pää olisi hajonnut totaalisesti jos olisin eristänyt itseni ulkomaailmasta kokonaan. Mehän saatiin iso keskonen joka syntyi hyvillä viikoilla, mutta meillä ei silti ollut kaikki valmiina täällä kotona eikä tarpeeksi pieniä vaatteita. Jos siis haluaa hankkia jotain keskoslapsen vanhemmille kannattaa rohkeasti kysyä jos vielä on jotain hankintoja tekemättä, jos ei niin pienet vaatteet ovat hyvä lahja. Kokoa 50 (tai pienempää) pitää vähän metsästää mutta esim H&M, Lindex ja Kappahlilla on niitä jonkun verran.

Kokemuksesta voin kertoa että keskoslapsen vanhemmat ovat kovan paineen ja stressin alla, varsinkin kun lapsi on teholla, VVO:lla tai jatkohoidossa. Silloin kannattaa olla hienotunteinen. Tiedän itse että reagointi huonosti muotoiltuihin kommentteihin oli aika yliampuvaa ja jyrkkää. Nämä olivat esim. ”Nyt sun kannattaa levätä kun vielä voit, odota vaan kun hän pääsee kotiin, sitten vasta olet väsynyt”, ”pahemminkin voisi olla”, ”ole onnellinen että sait sektion, pääsit helpolla”. Yösyötöt eivät ole mitään verrattuna siihen että lapsesi on sairaalassa ja odotat kun kuuta nouseeva että hän pääsisi kotiin, kiitos tiedän että asiat voisivat olla vielä pahemmin (tämän näin naistenklinikan osastolla 53 ja olen ikuisesti traumatisoitunut) ja synnyttäminen, oli sitten sektio tai alatie synnytys kyseessä ei ikinä ole helppoa, mukavaa tai mikään läpihuuto juttu.

Kirpun kotiutumisen jälkeen arki on ollut aika rauhallista, mutta ollaan koko perhe vietetty aikaa neljän seinän sisällä ilman vieraita. Tiedän että monet haluavat tulla kylään ja uskokaa pois, minäkin haluan nähdä teidät ja esitellä mun pientä prinsessaa koko maailmalle, mutta en voi. Keskosta ei kannata viedä ympäri maailmaa, he ovat pieniä ja hauraita ja pelkään pöpöjä kuollaakseni. Emmekä voi pitää avoimien ovien päiviä, koska Kirpun pitää levätä ja jokainen vieras on pöpöriski. Koska olen tällainen ”se on periaatekysymys” – ihminen noudatetaan aika tarkkaa vieraslistaa joka menee tärkeysjärjestyksessä ja kaikilla on oma vuoronumero. Otetaan tietysti ensin niitä vastaan jotka ovat olleet apuna, tulivat sairaalaan ja niitä jotka tulevat olemaan Kirpun elämässä aktiivisesti (esim. Kummit), ja sitten vasta muut kaverit.

Perhe jossa on keskoslapsi pelkää pöpöjä kuollakseen joten jos sinulla on nuha, kipeä olo tai olet äsken ollut kipeenä, älä mene kylään. Olemme germofobeja tällä hetkellä ja kyllä, pyydämme sinua pesemään kädet sekä käyttämään käsidesiä. Emme halua loukata sinua, emmekä vihjaa että sulla olisi huono hygienia, me vaan pelkäämme pöpöjä, me pelkäämme että meidän pieni keskonen saa jonkun flunssan tai tulee todella kipeäksi. Olemme ylisuojelevaisia koska olemme viettäneet tarpeeksi aikaa sairaaloissa, emmekä halua takaisin sinne. 

Tähän asti meillä on ollut yksi yllätyshyökkäys ja mullahan kävi vähän kun naapurinpojalla Antti Tuiskulla, aina kun flippaan peto on irti. Huonosti nukuttu yö ja yllätysvieraat, ei niin hyvä kombo. Siinä sitten itkettiin ja korotettiin vähän ääntä kun rupesin kiehumaan oikein kunnolla ja he saavat tulla uudestaan kutsun kanssa. No, illalla mun hermoromahdokusen jälkeen en sitten enää saannut maitoa pumpattua, enkä tänään. Tuotantolinja on kiinni ja tehdas on sökönä, lakossa ja lehmät karkoteillä. ”Mut eihän tällainen kiva yllätys nyt voi..” oi kyllä, kyllä se vaan voi olla se vika tikki joka aiheuttaa totaalisen hermoromahduksen. Älä siis ilmesty lapsiperheen pihalle ilman kutsua, vaikka tarkoituksena olisi tulla ”ihan vaan nopeasti tervehtimään”.

Kommentit (9)

Ihan omasta kokemuksesta tiedän ja ymmärrän kyllä Dessiä tässä ”yllärivieraita” asiassa. Mulla on 10kk ikäinen poika ja muistan etten halunnut KETÄÄN meille visiitille tai ees ovenrakoon kattelee. Jos on just tullut sairaalasta ja ihan väsynyt ja kipeä synnytyksen jälkeen niin viimenen asia mitä haluaa silloin on mitään vieraita kattoo vauvaa. Ja sitä kukkakenkää voi kyllä viedä sitten kun ÄITI haluaa/jaksaa. Ihan absurdii mun mielestä miettiä tai sanoa että pitäisi käyttäytyä vaikka on just tullut kotiin pikkusen kanssa. Eiköhän kaikki pääse kattoo kirppuu sittenkun Dessi itse kutsuu! 🙂 Mä oon asiani sanonu ja olen kyllä Dessin puolella tässä asiassa.
Kiitos.

Keskonen tai ei keskonen.
Lapsia tai ei lapsia.
Vihaan yllärivisiittejä!
A) meillä ei aina ole niin siistiä että oikeasti kehtaisi pyytää ketään ovesta sisään (okei, olen vähän pedantti siivouksen kanssa ja sotkuista minulle tarkoittaa ettei olla imuroitu kahteen päivään ja tiskialtaassa on tiskejä ja sohvatyynyt sekasin)
B) Välillä kävelen koko päivän pelkissä imetysliiveissä ja miehen pyamahousujen kanssa.
(siis näytän oikeasti sellaiselta spurgu äidiltä, tupakka puuttuu suusta ja vielä ne 3 kersaa lisää pyörimässä jaloissa)
C) Voi olla todella PASKA päivä.
Koiralla tyylii ripuli ja paskonut kaikki matot (ei toki koiran vika mutta kiva aloittaa päivän), kahvi loppu, auton akku kuollut, hirvee pakkaanen ettei viitsi mennä lasten kanssa ulos kävellen hakemaan sitä kahvia kaupasta ymymym.
D) On ollut uneton yö ja haluaisi mennä päikkäreille kun lapsi nukkuu mutta ei silloin juuri ovikello soi ja bonuksena että lapsi herää pimputukseen.
E) En ole juttutuulella.

Aamen ja miljoona muuta asiaa mikä helpottaa jos soittaa etukäteen ja kysyy jos sopii tulla käymään.
HUOM. EI TÄMÄ TYYLI ”Hei oletko kotona? Haluatko kahviseuraa? Hyvä! Nähdään 5min päästä!

AAMEN ?? oon itekki AINA vihannu yllärivieraita yli kaiken, mut purru hammasta. Jos ois ollu ”normi lapsi” oisin ehkä jotenkin diplomaattisesti voinnu hoitaa asian, nyt pistin miehen häätötehtäviin ja ite meinasin joutua laittaan pään jääkaappiin, kiehu meinaa PIKKASEN ? luulis et ihmiset osaa käyttää a) maalaisjärkeä tai sitten b) puhelinta ja kysyä milloin sopii tulla.

Äh toivottavasti miehesi ajattelee vähän ennen kun pamauttaa vieraille miksi ei sovi tulla.
Mun mies siis on niin avoin että hän voi kertoa sukulaisilleen tyylii etten halua imettää julkisilla paikoilla (sori en vaan pysty vaikka on normaalia ja diibadaaba älkää tuomitko ”superimettäjät” mua) tai että tulossa kohta menkat kun on tyylii sellainen tunne siellä alhaalla tai että olen viddupäällä ja kaikki viduttaa juuri nyt.
Kiitos rehellisyydestä kultsi! MUTTA en halua imetysneuvoja tädeiltäsi seuraavan kerran kun tapaamme enkä halua että ihmiset luulee että mulla on tyylii joku synnytysmasennus kun pari päivää on ollut mieli maassa ja kaikki pännii ?

Dedär med pöpön vill man nog int alls ha när man har barn ? En gång kom en ti oss på besök o så satt han i soffan o berätta hu illa han mått föregående kväll o spydde på natten några gånger. Mitt barn va då 4mån o ja ba ”va i helvete gör du här då??!!”. Vissa tänker int alls efter… alla flunssor o magsjukor e femton gånger värre med barn!! ?

Nej precis, å nu e de ju influenssatid ennu till! Nej fyy, alltså när folk int nimenomaan tänker efter. Eller att man kanske just ha vaka hela natten, eller just fått barne å somna, eller bara helt enkelt vill vara utan gäster just nu?! Jestas endå, alla hinner ju nog si henne sen så man BORDE klara av att vänta på inbjudan / fråga först. De e ju int direkt så att hon bara e lånad å ska palauttas ?

Precis!! Förstår så dig ?

Pistitkö anteeksi viestiä yllärivieraille jos käyttäydyit huonosti?
Tiedän itse että synnytyksen jälkeen on todellatodella tunteet pinnassa mutta täytyy kyllä vähän miettiä miten käyttäytyy muita kohtaan.
Itse voin sanoa että monet vanhemmat odottavat oikeasti että joku tulee yllärivisiitille vain ovenrakoon sanomaan heippa ja tuomassa sen pienen ihanan kukkakengän ja lähtevät sen jälkeen pois.

Kaikki vieraat ja lahjat aikanaan, nyt halutaan olla oma perhe keskenään. Keskosäideillä on tuskin mitkään kukkakengät mielessä kun on itse saannu olla oman lapsen kanssa vain muutaman päivän ja ehtiihän se kirppu saamaan kenkänsä myöhemminkin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X