desire nymark - Banneri

Muistan miten saatiin kättäriltä kortti, missä oli Kirpun kuva ja teksti ”onnea ja iloa, tyttö Nyman 2,5 kiloa”. Tiistaina Kirpulla oli kehitys seuranta Naistenklinikalla (koska kättärihän poistuu) ja tyttö painaa jo 7,5 kiloa! Ilouutisethan oli että tyttö on kehittynyt todella hyvin ja ollaan isimiehen kanssa niin ylpeitä meidän pikkusesta mutta mulle tuli hirveä tunnemyrsky että hän kasvaa niin nopeasti.

Pakkasin Kirpun liian pienet vaatteet laatikkoon. Hirveä itkuhan siinä tuli, kun katselin noita 50 koon bodyja jotka alussa olivat liian isoja. ”Me ei ikinä enää käytetä näitä, mieti!” Ja hirveä vollotus. En ole valmis myymään Kirpun vaatteita, kun tämä ”pois laittaminen” jo oli sen verran tunteikas prosessi. Vaatteet saavat odottaa laatikoissa, jos pikkusisko sitten pääsisi köyttämään niitä. Jos sellainen siis tulee. On minullakin ongelmia, tiedän.

Hirveän kakspiippusta koko tämä kasvuprosessi. Ihanaa kun Kirppu kehittyy ja oppii uusi asioita, mutta samalla niin haikeeta kun aika menee aivan liian nopeasti. Pääasia kuitenkin että tytöllä on kaikki hyvin. Ihme kyllä Kirppu ei ole kehityksessä jäljessä, vaikka syntyi 2 kuukautta liian aikaisin. Mutta ollaan miehen kanssa myös annettu Kirpulle todella paljon aikaa ja huomiota. Palkitsevaa nähdä että siitä on ollut hyötyä!

Kirppu on aina vaatinut (sekä saannut) todella paljon läheisyyttä. Alussa oli kenguruhoidot ja sen jälkeen Kirppu on ollut sylissä. Pelkästään päikkäreitä nukutaan yksin joko sängyssä tai sitten koliikkikeinussa. Välillä hän saa olla mun vieressä lattialla (peiton päällä) jotta oppisi liikkumaan, ja Kirppuhan osaa jo kääntyä! Tiskaaminen ja ruuanlaitto onnistuu hienosti jos kantaa koliikkikeinun keittiöön. Hoidossahan Kirppu on pelkästään kerran kuussa, kun minulla on ripsihuolto, mutta näkee kuitenkin usein ihmisiä kun meillä käy vieraita.

Kirpun vuorovaikutus on aina ollut todella hyvä ja siihen ollaan alusta saakka (jopa raskausaikana) panostettu todella paljon. Itse olen sellainen papupata että puhuminen onnistuu ongelmitta ja olen aina jutellut Kirpulle tosi paljon. Muistan vielä kun Kirppu kotiutui Kättäriltä ja pidin häntä kengurussa koko ajan. Katselin Downton Abbey:tä ja selostin Kirpulle mitä sarjassa tapahtuu. Muutenkin laulan Kirpulle usein (muistatteko muuten Kirpun oman playlistin vielä? Se löytyy Spotify:ilta nimellä ”KRYPE ?”), välillä kun hän pillastuu, ennen nukkumaanmeno aikaa ja välillä ihan muuten vaan. Sori naapurit, tiedän kyllä itsekin että en ole mikään Celine Dion tai Beyonce.

Kirppuhan ei ole ikinä pystynyt nukkumaan jos talossa on hiirenhiljaa, varmaan sen takia että tottui ”hässäkkään” sairaalassa mutta ei se mitään, minä olen ennenkin aina nukkunnut telkkari päällä. Käytän muutenkin televisiota taustaäänenä, hiljaisuus ahdistaa. Ja täällä maallahan on ihan hiljaista, jos ei niitä ääniä itse tee. Raskausaikana luin että vauva tunnistaa oman äidinkielen. No arvatkaa jos on vaikeeta löytää ruotsinkielistä ”taustaääntä” telkkarista. BUU – klubben on melkeinpä ainoa ruotsinkielinen ohjelma joka telkkarista tulee.

Hirveän huono valikoima meille suomenruotsalaisille. Telkkarissa kaikki on suomeksi, viaplay on kokonaan suomenkielinen ja netflixistä löytyy suppea valikoima lastenleffoja jotka ovat ruotsinkielisiä. Meillä pyörii siis päivät pitkät joko Horton, Finding Dory tai Leijonkungen. Lähetin jopa viaplay:ille palautetta asiasta. Toisaalta laulan aina englanniksi, joten ei tämä ”ongelma” niin iso ole, vielä. Luulenpa että on eri asia sitten kun tyttö haluaa katsella lastenleffoja ja melkein koko valikoima on suomeksi, mutta se on sen ajan ongelma. 

Kommentit (6)

Tuosta tv:n käyttämisestä taustaäänenä. Tutkitusti tv:n auki pitäminen vähentää vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta, mikä vaikuttaa lapsen puheen kehittymiseen. Alle kaksi vuotiaan ei pitäisi katsoa telkkaria, koska hänen aivot eivät ole vielä tarpeeksi kehittyneet ymmärtämään mitä ohjelmassa tapahtuu. Nopeasti liikkuvat ja välkkyvät kuvat voivat aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa mm keskittymiskykyyn. On kiva idea kuunnella ruotsinkielisiä ohjelmia, mutta niistä ei ole ainakaan alle kaksi vuotiaalle hyötyä kielenkehityksen kannalta, koska taustamelu vaikeuttaa ympärillä olevien ihmisten puheen selvästi kuulemista. Tärkeintä on, että lapsi kuulee puhetta muilta ihmisiltä ja hänet osallistetaan keskusteluihin, näin hän oppii parhaiten 🙂

On myös tärkeetä että lapsi oppii nukahtamaan vaikka ei ole ihan hiirenhiljaa, muuten tulee nopeasti ongelmia sitten dagiksessa tai jos vie hoitoon (näin ainakin neuvolassa sanottiin) 🙂 jos asuu kaupungissa niin taustameluahan tulee itsestään, mutta täällä maalla se on vähän eri juttu ? en kuitenkaan usko että on aihetta huoleen vaikka meillä on telkkari päällä. Jos vauva ei saa tarpeeksi huomiota hän ei varmaan olisi vielä ”oppinut” hymyilemään, ottamaan katsekontaktia tai ”vastaamaan” kun hänelle puhutaan 🙂

Ei kyse ole huomion saamisesta ja nuo mainitsemasi asiat taitavat liittyä vauvan normaaliin kehitykseen? Meillä ainakin katsekontakti otettiin jo muutamien viikkojen ikäisenä (ellei aiemminkin) kuten hymyt annettiin myös.

Toki on hyvä, ettei vauva opi nukkumaan vain hiljaisuudessa mutta ei sen telkkarin tarvitse olla päällä koko aikaa, varsinkin kun siitä on tutkitusti vain haittaa. Suosittelen perehtymään aiheeseen 🙂

Ja neuvolan työntekijöillä on terveydenhoitajan koulutus, joten mitä he tietävät päiväkotimaailmasta? Itse en ainakaan ole tavannut yhtäkään lasta 7 vuoden työuran aikana, jolla olisi ollut suuria ongelmia päiväunille nukahtamisessa vaikka lepohuoneessa on muita nukkujia.

Tutkimuksia löytyy ihan laidasta laitaan mutta ajattelen tätä nyt maalaisjärjellä. Jos taustamelusta on vauvalle haittaa meillä on asiat enemmän kuin hyvin, meidän telkkarista lähtee paljon vähemmän ääntä kuin mitä kaupungissa on. Taustameluhan tarkoittaa myös naapureita, liikennettä jne mitä meillä ei ole. Välkkyvät kuvat ovat varmasti ongelma yksiössä mutta meillä ei ole sellaista ongelmaa. Ja syy miksi et ole törmännyt lapsiin joilla olisi ongelmia johtuu varmaan siitä että kukaan ei elä totaalisessa hiljaisuudessa, ei edes me keskellä mettää asuvat ?

Tv:n pitäminen taustameluna on aivan eri asia kuin vaikka ohi ajavista autoista lähtevät äänet. Välkkyvät kuvat ovat haitallisia oli kyseessä 10 neliön tai 100 neliön asunto. Kyse ei ole valoista vaan liian nopeasti vaihtuvista kuvista, mitä pienen lapset aivot eivät pysty käsittelemään, kun hän katsoo tv:tä.
Kannattaa ehkä lukea aikasemmat kommentit ajatuksella, ennen kuin edes vaivautuu vastaamaan. Silloin saatettaisiin puhua samasta asiasta ?

Onhan asunnon koolla siinä mielessä väliä että isommassa asunnossa vauva ei välttämättä ole telkkarin edessä vaikka se on päällä. Ei ne liikkuvat kuvat tai valot läpäise väliseiniä, ainakaan meillä. Ymmärrän että tämä aihe on sinulle tärkeä mutta pitää myös kunnioittaa että jokainen loppupeleissä tekee niin kuin itse näkee parhaaksi ja siitä on sitten turha väitellä. Itse en esim käytä kemikaaleja siivoomisessa koska ne ovat haitallisia lapsille mutta en kuitenkaan tunne tarvetta jakaa sitä mielipidettä niille jotka haluavat käyttää stydejä aineita. Kuten olen sanonut jo monta kertaa asia on kunnossa ja meillä on kaikki hyvin, oli sitten telkkari taustaäänenä tai ei 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X