desire nymark - Banneri

Puhun siis menkoista. Asia jonka kanssa jokainen kohdunomistaja läpikäy kerran kuukaudessa, noin 37 vuoden aikana (13-50). Se tarkoittaisi 444 vuotoa elämäsi aikana. Kuukautissuojat maksavat kohdunomistajille noin 50-70€ vuodessa, joka tekisi noin 1850-2590€ elämäsi aikana, olettaen että et halua tai pysty käyttämään kuukuppia. Siihen vielä päälle kipulääkkeet, tuhoutuneet pikkarit, lakanat ja petauspatjat.

Meidän perheessä ollaan aina puhuttu menkoista avoimesti, koska meidän suvun naiset kärsivät erittäin runsaasta vuodosta. Minulle on pikkutytöstä asti ollut aivan normaalia, että silloin kun äitini ”vuotaa” hän on kalpea, rättiväsynyt ja kärttyinen. Se oli minulle myös aivan normaalia että äitini istui sanomalehden päällä, koska ihan sama mitä suojaa hän käytti alle kymmenessä minuutissa vuosi läpi. Tämä ei ollut minun, mun veljen tai isän mielestä ällöttävää. Isäni hoiti aina marisematta enemmän kotitöitä ja puuhaili meidän kanssa niin että äitini sai nukkua rauhassa.

Mun ekat menkat alkoivat kun olin kutosella, äitini opasti miten siteitä käytetään eikä siinä ollut mitään muuta ihmeellistä. Kunnes meidän piti mennä uimaan liikkatunnilla ja minulla oli menkat. Tässä vaiheessa en halunnut käyttää tamppooneja, joten äitini kirjoitti opettajalle lapun miksi en pystynyt osallistumaan. Miespuolinen opettaja näytti vaivaantuneelta kun ojensin hänelle lapun ja mumisi nopeasti ”okej”. Poikien reaktio mun menkkoihin oli ”Onks sul menkat? Aattelinki et oot niin kärttyinen”, ”HYI sä vuodat”, ”Vitsi miten ällöttävää”. Muistan miten menin ihan hämilleni, koska en ymmärtänyt miksi menkoista pitäisi hävetä? Sehän on maailman luonnollisin asia.

Mentiin yläasteelle ja jokainen kerta kun poikien argumentit loppuivat heitettiin sitä legendaarista ”onks sul menkat?!” repliikkiä. Tätä repliikkiä kuulen muuten yllättävän usein edelleenkin, vaikka olen 25 vuotias. Kerran siteeni petti koulussa, ja minun tummansinisissä farkuissa oli pienen pieni läikkä, jonka joku pojista huomasi ja siitähän syntyi iso naurunaihe. Muistan miten tämän jälkeen koitin ninjailla joka kerta kun oli siteenvaihdoin paikka. Pidin kuukautissuojaa hyvin piiloutettuna kädessäni ja laitoin paperia roskikseen niin että kukaan ei vaan näkisi, että minulla oli menkat. Minulla oli myös hirveä hysteria ennen kuin menkat alkoivat ja juoksin vessassa koko ajan, että ne ei nyt vaan vahingossa vuoda läpi.

Muistan miten mun ensimmäinen poikaystävä suuttui, koska mun menkat oli alkaneet yöllä ja nyt hänen lakanat ja petari ”oli pilalla”. Tämän jälkeen hän pyysi minua nukkumaan pyyhkeen päällä jos minulla oli menkat, koska pahus jos vuotaisi läpi. Muistan myös miten jotkut poikaystävät eivät ole suostuneet ostamaan siteitä minulle kaupasta, koska ”sehän on noloa, saat kyllä ihan itse hakea”. Sitten vielä kaikki ne kerrat kun mies ei ole halunnut harrastaa seksiä, koska HYI APUA SULLA ON MENKAT, ÄLLÖTTÄVÄÄ!

Tapailin yhtä miestä nyt aikuisiällä, joka pyysi minut olemaan hiljaa, kun kerroin että olen aivan poikki koska vuodan niin paljon. Tämä oli kuulemma ”liian paljon informaatiota”. Miettikää, vielä tässä iässä menkoista ei saisi puhua, koska ne ovat ällöttävät. Kysyin tältä sankarilta jos hänen mielestä on ällöttävää jos joku saa haavan, tai jos jollakin tulee verta nenästä. Vastaus oli ei. Miksi sitten menkkaveri on niin ällöttävää? Vertahan se vaan loppupeleissä on.

Tosiasiahan on, että menkat ovat aika harvoin kiva asia. Ennen menkkoja saatat saada finnejä, ta sitten hiukset rasvottuu ja välillä iskee hirveä makeanhimo. Välillä saattaa turvota niin, että luulet olevasi viidenellä kuulla raskaana. Välillä mielialavaihtelut saattavat saada jopa sinut itse hermoromahduksen partaalle. Itse menkatkaan eivät välttämättä ole ruusuilla tanssimista. Saatat kärsiä niin pahoista alavatsakivuista, että ei edes tonnin panadol auta. Makaat siinä sikiöasennossa ja säälit itseäsi.

Sitten tietty se ääni, kun vedät tamppooninarusta ja kuulet miten monta litraa verta valuu pönttöön (okei, olen ehkä vähän ylidramaattinen). Tai sitten verihyytymät, jotka tuijotat ja mietit että ”Onko tämä oikeasti normaalia?!”. Voit toki viedä asian ihan uudelle levelille ja ottaa tästä hyytymästä kuvan, jonka lähetät sun parhaalle kaverille, koska haluat hänen mielipiteen. Siihen vielä päälle turhautuminen kun sun lempipikkarit ovat pilalla, tai se fiilis kun heräät verilammikossa.

Kohdunomistajana elämä ei aina ole helppoa, mutta asiasta pitää puhua rohkeasti. Menkat ovat luonnollinen asia. Menkoissa ei ole mitään hävettävää tai ällöttävää. Lisää luettavaa menkoista täällä;

POIKIEN ÄIDIT: Naisen menkkaraivo! Kuuluuko poikien ymmärtää sitä?

Kommentit (10)

Tää oli hyvä kirjoitus! Kyllä mulle yläkoulussa kävi kerran vahinko ja housut oli ihan veressä, onneksi se oli vika tunti. Ei kukaan kyllä asiasta mitään maininnut, mutta itseäni hieman hävetti. Ohivuoto siis sattui ja mun menkat oli kauheen runsaat. Nyt ollut mirena kierukka käytössä ja PMS-oireet täysin poissa ja kuukautiset minimaalista tiputtelua. 😀 Ostin myös kuukupin ja sitä opetellu välillä käyttämään.

Hyvä kirjotus, kiitti! Menkoista on hyvä puhua, niin niistä ehkä vähitellen haihtuisi kaikki häpeään liittyvät tunteet. Kyllä muistan, kun teininä hävetti, ja esim. koulussa sidettä vaihtaessa koitti sen tehdä mahdollisimman hiljaa.
Tuo eka kuva on huippu! 🙂

Itse olen sitä mieltä, että menkat on maailman luonnollisin asia eikä sitä tarvitse hävetä.
Mutta jollain tavalla ymmärrän myös niitä joita kuukautiset ällöttää. Minua itseäkin ällöttää, en osaa syytä sen tarkemmin sanoa. En mielellään katso esim.veristä sidettä kun käyn vessassa ja vaihdan uuteen. Siitä tulee huono olo. En kuitenkaan pelkää verta tai vaikka verikokeen ottoa.
Tökeröt kommentit ovat miehiltä (ja naisilta) lapsellisia, ne voisi vaan jättää sanomatta. Varsinkin kuukautisille naureskelu kuulosta tosi ikävältä.
Ehkä joidenkin mielestä menkat liittyy siihen, että alapäästä ei kuulu tulla verta ja se ällöttää. Alapää kuuluu olla kiihottava? Samoin kun joidenkin mielestä imetys on ällöttävää, vaikka siihenhän rinnat on luotu. Kuitenkin miehet tykkää rinnoista. Ja pyllyistä, vaikka sieltä tulee kakkaa. ?

Itse en onneksi niin montaa kertaa ole saanut kuulla tuollaisia kommentteja mutta ne on joka kerta naurettavia. Välillä saan oudoksuvia katseita kun kaveripoikien tai tuttujen poikien kanssa alan jutella menkoistani kuin ne olisi perus flunssa. Välillä saatan sanoa ”sano vaan jos annan liikaa yksityiskohtia tai tietoo” mutta yllättävän usein herrat on ihan okei ja on vaan yllättyny kuinka tuun häpäilemättä huoneeseen valittaen kuin menkat pilas mun päivän.Mun mielestä on tärkeetä et menkoista puhutaan avoimesti samalla tavalla kun flunssasta, koska se on normaalia!

Olen aivan samaa mieltä kanssasi, että asiasta pitäisi puhua enemmän ja avoimemmin! 🙂 Menkat ei pitäisi olla mikään tabu, vaan siihen pitäisi suhtautua kuin nyt esim flunssan. Ja ihmisten pitäisi myös ymmärtää että menkkakivut saattavat oikeasti olla TODELLA pahat, niin että olet sairas menkkojen takia, ja sille ei voi mitään 🙂

Siis apua, miten tää teksti, varsinkin ne kaks viimeistä osaa oli aivan mun päästä! ”ONKS TÄÄ MÄÄRÄ OIKEESTI NORMAALIA!?!”. Sitä mä ajattelen joka kuukausi kun verihyytymiä tulee isompina ja isompina ja se menkkakipu lähenee synnytyskipuja. Se määrä on järkyttävä ja oikeesti oon kateellinen niille joilla on normikokoiset siteet ja tampponit, koska itellä tuplasuojakaan ei riitä ku puolituntia pahimpina päivinä. Olipa piristävää lukea tää teksti kun tietää et ei oo yksin! Niin, ja tässä mässäilen Tuplaa ja seuraavaks aattelin mennä sohvalle popkornikulhon kanssa. Koska säälin itseäni ja tätä kipua, ja koska voin. Yritän elää terveellistä elämää mut tähän menkkahimoon se kuolee aina 😀

Voi ei, tsemppiä menkkoihin! Mutta joo, mäki oon niin kateellinen heille, joilla on max 3 päivää kestävät niukat menkat 😀 mulle tulee aina hirvee rasvaletti, finnejä, MAKEANHIMO, oon helvetin kärttyinen, turvotus niin paha et ei pysty farkkuja pitämään. Sit viel viikon kestävät niagaranputousta vastaavat vuodot ja jäätävät hyytymät 😀

Suosittelen kierukkaa, vuodot vähenee ?

Mulle kokeiltiin mut vuoto ei ikinä loppunut ja jouduttiin ottaa pois, eli ei sovinnu mulle ja äidille ihan sama juttu 🙁 taitaa olla aika yksilöllistä mikä toimii ja mikä ei. Mut hyvä et sentään jollekin on toiminu! 🙂

Miten paljon ikävää ja turhautumista on menkat saaneet aikaan.. Onneksi on kavereita ja myötätuntoisia sellaisia. Ihanaa että suojateknologia kehittyy ja saamme nauttia kuukupeista, ei roskaa eikä epävarmuutta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X