desire nymark - Banneri

Usein törmään äiteihin, jonka mielestä he ovat periaatteessa yksinhuoltajia. Tämä saattaa johtua siitä, että heidän miehensä on yrittäjä tai työskentelee esimerkiksi laivalla tai lentokapteenina ja on harvoin kotona. Yleensä kuitenkin syy ”periaatteessa yksinhuoltajuuteen” on se, että heidän miehensä ei auta kotona eikä lastenhoidossa ja he kokevat että he hoitavat kaiken itse. Fakta on kuitenkin se että huono parisuhde ei tee sinusta periaatteessa yksinhuoltajaa, tai melkein yksinhuoltajaa. Todellisuudessa et ole lähelläkään yksinhuoltajuutta.

Mitä eroa on huonolla parisuhteella ja yksinhuoltajuudella?

Esimerkiksi se, että teillä on 2 palkkaa yhden sijasta. Tottakai että yksinhuoltajana saat YH-lisän lapsilisään joka on huikeat 50€ ja sen lisäksi saat vielä elatusapuakin. Jos olet äitiyslomalla nämä molemmat summat eivät edes pysty kattamaan ansiomenetystäsi. Huolehdit lapsestasi yksin vuorokauden ympäri, ilman että voisit pyytää sitä laiskaa sohvaperunaa käymään kaupassa tai edes vahtimaan nukkuvaa lasta sen hetken kun käyt suihkussa.

On sillä suuri ero, jos joku muu pitää vauvaa sylissä sen hetken kun käyt suihkussa tai jos joudut ottamaan vauvaa mukaan kylpyhuoneeseen sitterissä ja laulat hänelle samaan aikaan kun peset hiuksiasi. Tai se, että joudut kipeänä käymään vauvan kanssa apteekissa ja ruokakaupassa.

Jos miehesi taas on enemmän töissä kuin kotona, sinulla on kuitenkin henkinen tukipilari. Ihminen kenelle voit soittaa tai lähettää viestin jos sinulla on tarve avautua. Ihminen jonka kanssa voit hypistellä vauvan kehitystä, vaikka joutuisitkin lähettämään hänelle videon.

Yksinhuoltajat saavat enemmän tukia & lapsivapaata

Jos omistat jotain, et todellakaan saa kelasta yhtään mitään enemmän kuin korotetun lapsilisän. En myöskään koe, että olisin osa-aikainen äiti koska lapseni viettää aikaa isänsä kanssa 6 tuntia viikossa. Enemmänkin se aiheuttaa säätämistä, suunnittelua ja vaikeuttaa vauvan rytmin ylläpitämistä.

Lapsen antaminen hoitoon ei todellakaan aina ole positiivinen asia. Ilman lasta sinulle tulee väkisinkin alaston olo. Vietän siis lapsivapaata tiistaisin ja torstaisin 17-20 jolloin yleensä siivoan, käyn kaupassa ja suihkussa. Tämä ei tarkoita että saisin lasta hoitoon silloin kun haluan laatuaikaa tai minulla on menoa. Loppupeleissä kaikki parisuhteessa olevat voivat yhtä hyvin pyytää sitä omaa miestä vahtimaan vauvaa, jos sinulla on menoa ja saat sitä omaa aikaa ittelles.

Oletko papereiden mukaan oikea yksinhuoltaja

Huoltajuusmuodot ovat vaikea asia. Parisuhteessa olevilla on yhteishuoltajuus. Mutta sitten on myös eronneita pariskuntia joilla on yhteishuoltajuus, mutta lapsi asuu jomman kumman vanhemman luonna ja hän on huoltaja ja toisella vanhemmalla on tapaamisoikeuksia. Tämä on yleisin huoltajuusmuoto eronneilla pariskunnilla. Tähän päälle on vielä olemassa yksinhuoltajia jonka ex puolisolla on tapaamisoikeuksia ja sitten yksinhuoltajia jonka ex puolisolla ei ole tapaamisoikeuksia (yleensä koska hän ei itse halua).

Näistä minä olen se vaihtoehto, joka on eronnut mutta jolla on yhteishuoltajuus. Millä tavalla mun arki eroaa yksinhuoltajan elämästä, jonka ex puolisolla on tapaamisoikeuksia? Ei mitenkään. Miten mun arki eroaa yksinhuoltajan elämästä, jonka ex puoliso ei halua tavata lasta ollenkaan? Aika paljonkin.

Helpompi olisi ehkä sanoa, että jokainen joka huolehtii lapsesta yksin on yksinhuoltaja, vaikka toisella vanhemmalla on tapaamisoikeuksia. Sitten on tottakai totaali-yhäreitä jotka hoitavat kaiken itse koko ajan, joka on vielä rankempaa.

Koenko itse olevani YH?

Ennen koin, että olin YH vaikka meillä on yhteishuoltajuus ja Belle näkee isänsä 6 tuntia viikossa. Nyt kun olen uudessa parisuhteessa ja Bellellä on isäpuoli, joka auttaa minua arjen pyörittämisessä (ja muutenkin ihan joka ikisessä asiassa, vauvanhoidosta bloggaamiseen) en enää koe olevani YH. Emme myöskään vielä ole uusioperhe, koska minulla ja Andreaksella ei vielä ole yhteisiä lapsia. En tiedä mikä minä olen.

En kuitenkaan koe että olisin periaatteessa yksinhuoltaja ja joka kerta kun kuulen jonkun parisuhteessa olevan luulevan että hän on periaatteessa YH, se särkee mun korvaan. Kukaan ei voi oikeasti ymmärtää millaista yksinhuoltajana oleminen on, ennen kuin sen kokee itse. Ja kaikki te YH äidit, jotka kamppaleitte arjen pyörittämisen kanssa, tsemppiä teille. Teette ihan mahtavaa duunia ♥️.

Kommentit (16)

[…] Pari päivää sitten luin keskustelun, miten kotiäiti oli rättiväsynyt ja kovasti loman tarpeessa, koska mies oli yrittäjä ja harvoin kotona. Keskustelussa äidit avautuivat miten he hoitavat koko kodin sekä lapset aivan yksin, eikä edes odota tai vaadi minkäänlaista apua miehiltä. Monet käyttivät myös sitä kuuluisaa ”olen periaatteessa yksinhuoltaja”-lausetta, josta olen ennen kirjoittanut (postaukseen pääsette TÄSTÄ). […]

Ihanaa kun joku muukin pohtii samoja asioita. Itse pohdin juuri omassa blogissani tätä aihetta eilen. Äsken sain ystävältä linkin tähän sun postaukseen. Hyvä teksti, tämä blogi tulee ehdottomasti seurattavien listalle 🙂 <3

Mä oon siis virallisesti yhteishuoltaja, mutta koen olevani yksinhuoltaja. Tiedän kyllä etten totaali-yh ole, keillä on vielä rankempaa. Hatunnosto heille.

Koska tyttö on päiväkodissa, niin koen et päiväkodin tädit on myös huoltajia. He hoitavat päivästä suurimman osan arkena tyttöä, että en voi kiittää heitä tarpeeksi! Oman tytön lisäksi vaan yli kymmentä muutakin. Huh siinä vasta tehotiimi.

Eli jotenkin ajattelen että mun lasta hoitaa tiimi, vaikka pääosin minä yksin. Mut myös isä, mummo, pappa ja päiväkodin tädit. Plus apukädet kuten omat siskot, jotka auttaa vielämällä täältä lähtiessä roskat (koska ei jaksa aina pukea tyttöä ulkovaatteisiin pelkästään sen takia että vie vaan roskat ) tai siivoaa ☺️

Ihanaa että sulla on tollainen tukiverkosto ♥️ kyllä minäkin koin olevani yksinhuoltaja vaikka papereissa luki yhteishuoltajuus (ennen kun me Andraksen kanssa ruvettiin seurustelemaan). Jos olisi ollut viikko/viikko systeemi ei varmaan olisi ollut samat fiilikset, mutta kun ne tapaamiset oli alussa vaan 2h/viikko ?

Nää termit on kyllä hankalia ja sekoittaa ihmisiä paljon. Itselläni oli ennen kuin jäin yh:ksi käsitys, että yksinhuoltaja on äiti joka tekee kolmea duunia ja ei ehdi edes lapsiaan nähdä ja miehestä ei ole tietoakaan, lapsilla ei siis ole isää elämässä. Itse käsitin että eron jälkeen puhuttaisiin lähivanhemmasta ja etävanhemmasta, mutta ilmeisestikin riittää että olet eronnut ja lapset isällä vaikka joka toinen vloppu niin olet yksinhuoltaja. Ei tämä minua niinkään haittaa, mutta itsestäni käytetään ilmeisesti termiä totaaliyksinhuoltaja, koska isä ei ole 1.5 vuoteen lapsia nähnyt ja arvaapas tietääkö termiä ’totaaliyhäri’ ketään muu kuin muut yhärit. Kaikille saat selittää eron siihen ja kaikki kysyvät että etkös sä kuitenkin ole vaan yksinhuoltaja, että mikä ihmeen totaaliyhäri. Yksinhuoltaja termiä kun nykyään käytetään kaikista eronneista joilla on lapsia (eli minun mielestäni siis lähivanhemmasta) on pitänyt keksiä meille, joiden lapsilla on vaan yksi ainoa huoltaja ja yksi ainoa vanhempi elämässä, uusi termi ja se on ilmeisesti totaaliyksinhuoltaja.

Ei tuo tietenkään mun päivääni pilaa että nykyisin vähän kaikki eronneet voivat sanoa itseään yksinhuoltajiksi vaikka lapset olisivat isällään joka toinen vloppu eli about 4 vrk/kk mikä on huikean paljon itseeni verrattuna kun saan lapset mummulaan sen ehkä yhden vuorokauden kuukaudessa, mutta itse olen aina ymmärtänyt termin yksinhuoltaja eri tavalla. Eli juurikin niin että lapsella on vain yksi huoltaja/yksi vanhempi.

Joka tapauksessa sulla on ihana blogi ja kaikkea hyvää tulevaisuudelle ❤❤

Korjaisin tuota termistöä. Yhteishuollossa erillään asuessa molemmat vanhemmat ovat huoltajia. Se, kenen luona lapsi on kirjoilla, on lähivanhempi. Lähivanhemman mukaan määräytyy esim. koulupiiri.
Se toinen huoltaja on tällöin etävanhempi, koska lapsi ei ole hänellä kirjoilla.
Lapsella on tapaamisoikeus tähän etävanhempaan, eikä vanhemmalla lapseen.
Jos vain lähivanhemmalla on huoltajuus, on kyseessä yksinhuolto. Tällöinkin lapsella on tapaamisoikeus toiseen vanhempaansa, ellei ole kunnon syitä estää se.

Mutta kyllähän puhekielessä sanotaan yh:ksi kun on eronnut, asuu vain lasten kanssa, vaikka olisikin virallisesti yhteishuolto.

Olen lukenut blogiasi silloin tällöin ihan alusta saakka (siis siitä kun olit raskaana, erosta jne) ja muistan kyllä miten sinäkin valitit että olet kuin yksinhuoltaja vaikka yrititte vielä silloin saada parisuhteen toimimaan? Ette vissiin asuneet yhdessä mutta kuitenkin yrititte hoitaa lasta yhdessä? Eli silloin itsekkin sanoit olevasi yh vaikka tavallaan ainakin sai sen kuvan blogistasi että olitte yhdessä? Eli ethän sinäkään silloin ollut ihan ”oikeasti” yh koska yrititte olla yhdessä ja hän oli varmaan vähän enemmän Bellen kanssa silloin? Vai olenko lukenut ihan omia sinun blogissasi silloin? 🙂

En kyllä itse ainakaan muista väittäneen olevan yksinhuoltaja silloin kun vielä yritettiin saada parisuhdetta toimimaan, enkä myöskään nopealla selailulla löytänyt sellaista kohtaa 🙂 en myöskään silloin nostanut kelasta yh-lisiä, vaikka ei missään vaiheessa kunnolla seurusteltukaan. En avannut ihan kaikkea täällä blogissa, mutta tilanteemme oli aika vaikea ja monimutkainen. Kumpikaan meistä ei varmaan tiennyt mikä mun virallinen nimike on. Mutta raskausaikana valmistauduin yksinhuoltajuuteen, ja oikeassahan olin 🙂

Itse olen virallisesti yksinhuoltaja, mutta ihan jokaisessa tilanteessa en sitten kuitenkaan 😀 Esimerkiksi Kelan etuuksia tarkastellessa, en ole yksinhuoltaja, vaikka niin virallisissa papereissa lukeekin, koska asunhan yhdessä mieheni kanssa. Ihan sama oliko hän lapsen isä vai ei, niin kauan kuin asut jonkun kanssa, et ole oikeutettu edes siihen korotettuun lapsilisään 😀 Kotihoidontuen hoitolisäkin lähti samantien, kun avoliitosta ilmoitettiin, vaikkei uudella kumppanilla ole lain mukaan mitään elatusvelvollisuutta mun lapsesta.

Kuitenkin oon niin hyvässä parisuhteessa, että vaikkei elatusvelvollisuutta kumppanilla olekaan, hän huolehtii lapsestani kuin omastaan. Kasvattaa ja vastaa kanssani suurimmasta osasta elatuksesta. Ei missään nimessä koe sitä huonona juttuna vaan kunniatehtävänä. Auttaa mua arjessa ja on se isä lapselle, biologinen isä kun ei halua sitä olla. Yhtäkään valituksen sanaa en ole mieheltäni tilanteesta kuullut. Ei harmita ne menetetyt kympit Kelasta, kun on rinnalla ihana mies ja rakastava isä<3 Enkä edes koe olevani mikään yksinhuoltaja enää 🙂 Ehkä kaikista parhaiten tosiaan toimii nimitys ÄITI.

Toi on ihan totta, että KELA kyllä sitten määrittää ihan itse mitä ihmiset ovat ? eronneet isät ei oo isiä koska he eivät ole oikeutettuja isyyslomaan ja YHt eivät olekaan enää yksinhuoltajia jos muutetaan kimppaan koska kaikki lisät häviää. Meillä on samanlainen tilanne edessä, että kun irtisanotaan Andreaksen kämppää ja siirretään osoite tänne mun HUIKE YH KOROTUS 50€ poistuu ? onneksi ollaan löydetty hyvät miehet nyt ♥️ ei ne menetetyt YH-korotukset harmita kun elämä muuten hymyilee ☺️

Aamen! Entisenä yh mammana voin sanoa, et tekis mieli sanoo pari valittua sanaa näillä ”periaatteessa yh” tyypeille ? Mä olin totaalisesti yh, kun lapsen isä ei edes lasta tavannut. Tässä kohtaa yleensä luullaan, että mä estin tapaamiset, mut todellisuudessa ne esti oikeuden määräämä lähestymiskielto. Nyt elän uusioperheessä, mutta ajoittain haikaudella muistelen aikaani yh:na, vaikka se rankkaa olikin ❤️

Kiitos ihan mahtavasta tekstistä! Olen samoilla linjoilla, että kaikki saavat itse määritellä mitä ”ovat”. Tai jättää määrittelemättä. Ihanaa että löysin blogisi!

Tärkein titteli on kuitenkin loppupeleissä ”äiti” ♥️

Mä olen monesti miettinyt, miten onnekkaita me ollaan, kun on tällainen perinteinen ydinperhe. En koe, että tämä olisi mitenkään oikeampi perhemuoto kuin muut, mutta sujuuhan se arki helposti, kun on kaksi aikuista sitä jakamassa.

Tottakai sujuu helpommin kun on kaksi hoitamassa 🙂 toki uusioperheetkin toimivat ihan hyvin, koska silloinkin on kaksi hoitamassa, mutta ideaali muoto kaikkien mielestä olisi varmaan kuitenkin tuo ydinperhe 🙂

Huoltajuusmuodot ovat tosiaan vaikea asia 😀

Itse ajattelen yksinkertaisesti vain näin:
Yksinhuoltajuus=Lapsella on virallisesti vain yksi huoltaja.
Yhteishuoltajuus=Lapsella on virallisesti useampi huoltaja, ja lapsen asioista päätetään yhdessä, olivatpa he sitten yhdessä tai ei.

…jos paperilla lapselle on siis määrätty yhteishuoltajuus mutta vain toinen vanhempi hoitaa lähes kaiken (olivatpa vanhemmat sitten yhdessä tai ei) en koe että toinen olisi yksinhuoltaja vaikka hän esimerkiksi asuisi yksin lapsen kanssa. (Tätä näkee usein, että esimerkiksi eronnut kertoo olevansa yksinhuoltaja koska pyörittää arkea yksin, mutta virallisesti lapsen asioista päätetään yhdessä)

Minusta uusioperhe muodostuu silloin kun toisella puoliskolla on lapsia aiemmasta suhteesta. Yhteiset lapset eivät minusta vaikuta tämän termin määritelmään, vaan nimenomaan ne aikaisemmat lapset. Jos miehesi on isäpuoli lapsellesi, olette perhe, mutta ette kuitenkaan ydinperhe. Eli minusta olette silloin uusioperhe.

Itse olen virallisesti esikoiseni yksinhuoltaja, sillä lapsen isä ei edes halunnut tunnustaa isyyttään eikä halunnut tapaamisoikeksia. Näin ollen huoltajuus on yksin minulla ja päätän yksin lasta koskevista asioista. Yhteishuoltajuudessa lasta koskevat asiat päätetään yhdessä vaikka oltaisiinkin erottu. Mutta koska meillä on nykyään uusioperhe, en ole kuitenkaan oikeutettu esimerkiksi kelan maksamaan korotuksiin yksinhuoltajille. Uudella miehelläni ei kuitenkaan ole minkäänlaisia velvollisuuksia esikoiseni elatukseen tai muutenkaan häntä koskeviin asioihin, vaan edelleen olen vastuussa hänen asioistaan yksin. Hän huolehtii kyllä lapsestani, mutta virallisesti lapselleni on vain yksi huoltaja. Samalla minulla on kuitenkin yhteishuoltajuus yhteisestä lapsestamme. Mikä minä siis olen? 😀 Ehkä ihan vain pelkkä termi ”huoltaja” riittää minulle. Virallisesta esikoisen yksinhuoltajuudesta huolimatta en kuitenkaan voisi sanoa olevani yksinhuoltaja.

Niin on! 😀 mä luulen kans että näissä ei ole selkeetä oikeeta vastausta, enemmänkin erillaisia tulkintoja 😀 ja hei ihanaa et joku muukin ajattelee sen tolleen että ”en tiedä mikä mun virallinen nimike on” ? mä yleensä vastaan tähän että olen ÄITI 😀 se riittä mulle.

Pakko lisätä tohon yhteishuoltajuus juttuun että meillä ei ainakaan ole silleen että yhdessä päätetään (saattaa toki olla koska Belle on niin pieni?) lapsen asioista. Periaatteessa tätä on kauniisti muotoiltu paperissa, että MOLEMMAT päättää mutta käytännössä toimii aika eritavalla. Esim päiväkodit ja koulut menevät äidin asuinpaikan mukaan, eikä silleen ”mikä toimis molemmille parhaiten”. Äiti saa myös vapaasti päättää asuinpaikastaan (suomen sisällä), vaikka päättäisin tänään muuttaa lappiin.

Nimen päättämiseen, passin saamiseen, rokotuksiin ja pankkitilin avaamiseen tarvitaan allekirjoitus. Mutta jos asiasta syntyy riita virkavalta pyytää selvityksen miksi toinen vanhempi ei suostu ja jos ei ole erittäin pitävää syytä huoltaja valitsee nimen ja päättää rokotteista sekä saa passin ja pankkitilin avattua. Vaikeampaa toki, mutta lopputulos on kuitenkin se että huoltaja päättää.

Mun tapauksessa Bellen isä kuitenkin näkee Bellen potilastietoja ja jatkossa esim Wilma-tietoja. MUTTA sitten on myös olemassa yksinhuoltajia jotka antavat toiselle vanhemmalle näitä oikeuksia. HUH, tulipa pitkä ja monimutkikas teksti ??

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X