desire nymark - Banneri

Some on läsnä koko ajan. Päivitetään kuvia instagramiin, storyn puolella näytetään missä ollaan ja mitä tehdään. Facessa ilmoitetaan maailmalle että minä seurustelen henkilön X kanssa, mentiin kihloihin, naimisiin, ostettiin talo ja keväällä on tulossa perheenlisäystä. Lehtiä luetaan sähköisesti ja katsotaan ihmeellisiä videoita youtubessa. Somessa seuraatte myös meitä ”somettajia”.

Jotkut ihailevat meitä ja sanovat että heidän unelma-ammatti olisi bloggaaja tai tubettaja, toiset taas eivät näe tätä työnä. Jotkut ihmettelevät jos tästä nyt edes voi tienata mitään, toiset tiedostavat että somessa liikkuu raha mutta luulevat että rahaa tulee ovista ja ikkunoista ja että yhteen videoon tai blogipostaukseen menee alle 10 minuuttia. Aika usein käsketään meitä menemään ”oikeisiin töihin”. Kolumnin kirjoittaminen on oikea työ, valokuvaaminen myös, mutta tubettaminen ja bloggaaminen ei ole, vaikka tässä yhdistää molemmat sekä paljon muutakin.

Some ON mun työ

Raskausaikana olin sairaslomalla rv13 lähtien, koska minulla oli hyperemeesi. Asuin mun vanhempien luonna, koska en halunnut olla sairaalassa (kuka nyt sitä haluaisi?!) enkä pärjännyt yksin. Pää meinasi hajota joten aloitin bloggaamisen. Olin kotona vuodelevossa, kävin neuvolassa kontrollikäynneillä kerran viikossa ja kirjoitin mun fiiliksistä. Silloin en osannut aavistaa että tästä sähköisestä päiväkirjasta tulisi näin iso. Kirjoittaminen oli helppoa ja aiheita riitti, koska mun elämä oli täyttä kaaosta. 

Bellen syntymän jälkeen elin myös melko hektistä aikaa, koska arki keskosen kanssa ei ole helppoa. Silloin kirjoitin yleensä päikkäriaikaan sekä öisin, koska Bellellä oli yösyöttöjä kolmen tunnin välein. Pikku hiljaa tilanne rauhoittui ja silloin avasin youtube kanavan. Tällä hetkellä mun blogissa on noin 30 000 uniikkia kävijää sekä noin 150 000 sivunkatselua kuukaudessa. Youtubessa mun videoilla on noin 200 000 näyttökertaa kuukaudessa ja minulla on 13 600 tilaajaa. Olen siis somessa vielä melko pieni, mutta tienaan silti ihan hyvin. Sen verran hyvin, että saisin suunnilleen saman verran jos menisin ”oikeisiin töihin”, mutta some mahdollistaa sen että voin olla kotona Bellen kanssa.

Kulissien takana riittää hässäkkää

Yhteen postaukseen saattaa mennä monta tuntia, välillä iskee kauhea blokki enkä keksi mitään mistä voisin kirjoittaa. Jokainen meistä tietää miten monta selfietä joudut ottamaan jotta saisit edes yhden kelvollisen kuvan ja mun kuvilla on sama tarina. Varsinkin talvella, kun ulkona on pimeetä vuorokauden ympärillä kuvien ottaminen on melko haasteellista. Välillä lopputulos ei ole toivottu, olen raivon partaalla ja heitän kaiken roskakoriin.

Ensimmäisen videon editointi kesti noin 10 tuntia. Minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta iMoviesta, enkä ymmärtänyt koko ohjelmasta yhtään mitään. Youtubessa katselin tutorial videoita jonka avulla yritin epätoivoisesti editoida. Nykyään siihen ei enää mene 10 tuntia, mutta noin 3-4 tuntia yleensä, että edelleenkin on melko aikaa vievää hommaa. Kameroista ja kuvien ottamisesta minulla ei myöskään ollut minkäänlaista osaamista. Ai mikä ISO ja shutterspeed ja onko näihin olemassa monta erilaista linssiäkin? Alussa oli melkoista hakemista.

Paperihommat ovat minulle työläin juttu. Vihaan paperhommia vaikka työskentelin sihteerinä ennen äippälomaa. Yksi yhteistyö saattaa vaatia kymmeniä viestejä edes takaisin, laskuja pitää lähettää, kirjanpitoa pitää hoitaa. Bloggaajana joudut tekemään paperihommia ja maksamaan YELiä vaikka sinulla ei edes olisi Y-tunnusta. Paperihommat joudun yleensä tekemään öisin, koska muuten minulla on taapero mukana ”auttamassa”.

Kaikki tuotteet ovat ihania enkä pystyisi elämään ilman niitä

Yhteistyöt herättävät paljon keskustelua. Joillakin on enemmän ja toisilla vähemmän ja jos niitä on enemmän niin se on tietysti väärin. Viime vuonna minulla ei ollut kuin pari, mutta alkuvuodesta minulla on ollut muutama. Noin 80% yhteistyö ehdotuksista jätän tekemättä. Joko tuote ei sovi minulle tai minun kohderyhmälle, eli teille, tai sitten ehdotus on luokkaa 5 blogipostausta, 2 youtube videota, 10 instagram kuvaa ja storya, siitä olisimme valmiita antamaan pari tarrakuvaa. Yhteistyöt vaativat aikaa ja suunnittelua, jonka takia teen pelkästään yhteistyötä sellaisten firmojen kanssa jonka tuotteita haluan hehkuttaa teille.

Yleensä otan itse yhteyttä firmoihin ja ehdotan yhteistyötä. Jos muuten vaan hehkuttaisin jotain tuotetta täällä niin kaikki luulisivat että kyseessä on piilomarkkinointia. Sitä kauan odotettua ja haaveena ollutta kahvisponssia en edelleenkään ole saanut. Jenkeissä somettajat saavat järkyttäviä määriä PR-tuotteita, varsinkin kauneusgurut, mutta täällä Suomessa meillä ei ole samanlainen meininki. Välillä saan kutsuja PR-tapahtumiin mutta yhteenkään en ole osallistunut. Taaperoikäisen lapsen kanssa minulla ei riitä aika, enkä muutenkaan introverttina koe että haluaisin osallistua.

Ei tämä ole pelkästään gaaloissa ja PR-tapahtumissa ramppaamista tai ilmaistavaraa. Tässä on paperihommia, sopimuksia, editointia, sisällön tuottamista, algoritmejä sekä tietysti lukijoita ja seuraajia joita pitäisi pitää tyytyväisenä. Te määrittelette tavallaan millaista materiaalia minä teen. Katsojaluvut, tykkäykset, kommentit ja kävijätiedot kertovat millaisesta materiaalista te tykkäätte. Yritän vastata kommentteihin ja luoda teihin jonkun sortin yhteyden. Onhan se jännittävää tietää millaisia ihmisiä siellä ruudun toisella puolella istuu ja olen tosi kiitollinen. Ilman teitä tämä ei olisi mahdollista.

Työskenteleminen taaperon kanssa

Onhan tämä kieltämättä välillä melko haastavaa, mutta samalla aivan ihanaa! Kuvataan videoita perheen kesken, Belle on oikea linssilude joka rakastaa kameraa ja itse materiaalin kuvaaminen ei tunnu työltä. Mutta kirjoittaminen, editointi ja paperhommat ei oikein onnistu jos Belle on vieressä. Tämän takia me eletään eri rytmissä meidän perheessä. Andreas nousee kuudelta ja lähtee töihin, me tytöt heräämme vasta 9-10 aikaan. Illalla vietetään aikaa perheen kesken, sitten Belle lähtee nukkumaan ja me vietetään hetken aikaa kahden kesken Andreaksen kanssa ja siinä vaiheessa kun Andreas nukahtaa niin minä teen töitä. Yleensä lähden nukkumaan 3-4 aikaan aamuyöstä. En tiedä jos suosittelisin tällaista systeemiä muille, mutta meille se toimii.

Välillä perhebloggaajat saavat kuraa niskaan, koska lapsillakin on oikeus yksityisyyteen. Jotkut ovat jopa sitä mieltä että me tehdään rahaa lapsilla. Minä koen ainakin että Belle hyötyy tästä eniten. Tämän avulla minä voin olla kotona hänen kanssa hoitovapaalla, koska tiedän että Bellelle päiväkoti olisi liikaa tällä hetkellä. Hän on vasta 2 vuotias ja häntä kuljetaan kahden kodin välillä, joka on tarpeeksi rankkaa näin pienelle. Isäviikonlopun jälkeen rutiinivat ovat vähän sekaisin, mutta Bellen suhde isäänsä on tärkeä. Olisi hirveetä repiä tyttöä ylös 7 aamulla ja viedä päiväkotiin jos raukka on väsynyt isäviikonlopun jälkeen. Tällä hetkellä pieni väsymys ei haittaa, koska minä olen kotona joten Belle saa nukkua niin pitkään ku haluaa.

Meillä rahat menevät elämiseen. Siihen että meillä on katto pään päällä, sähköä, vakuutukset ”oho”-tilanteita varten ja ruokaa jääkapissa. Bellellä on oma säästötili mihin nakkaan neidille ”palkkaa”. Mitä nyt yksityisyyteen tulee niin käyn aika tarkkaan läpi millaista materiaalia minä julkaisen Bellestä, enkä vielä tiedä jos Belle aina tulee näkymään somessa. Saattaa olla että en enää halua näyttää Bellen kasvoja tulevaisuudessa. Minä kirjoitan mun elämästä ja Belle on koko mun elämä. 

Kritiikin vastaanottaminen

Muistan miten otin kritiikin tosi rankasti alussa. Jopa rakentava kritiikki meni ihon alle. Joku kyseli miten kerkeen meikata joka päivä vaikka minulla on pieni lapsi ja minä vastasin muka viisaana että mulla on 24 tuntia vuorokaudessa niin en kuule tiedä! Youtube on tavallaan antanut kivan vastapainon ”täydellisille instagram kuville” ja ihmiset näkevät miten me ollaan ihan tavallinen perhe. Yleensä olen ilman meikkiä ja hillun lökäreissä, välillä meidän kämppä on täysi kaaos ja meidän arki pyörii työn, kodin ja Bellen ympärillä.

Nykyään osaan myöntää että välillä jotkut postaukset ovat huonoja jos olen liian väsynyt ja välillä ne ovat liian suoria. En aina jaksa ajatella asioita tarpeeksi avarakatseisesti ja silloin olen oikein kiitollinen heistä jotka antavat vähän uutta näkökulmaa kommentti kentässä. Tiedostan myös että mun materiaali ei uppoa kaikille ja että en aina osaa muotoilla itseni tarpeeksi selkeästi.

”Meinaatko mennä ihan oikeisiin töihin?”

Olen tehnyt töitä siivoojana, kampaajana, kaupassa, blokkaajana, narikassa, olen myynyt ruuveja byggmaxilla ja olen ollut sihteerinä. Kaikista haastavin mutta ehdottomasti hauskin työ on tämä kotiäiti / somettaja yhdistelmä. Rakastan mun työtä ja tämän työn ansiosta jaksan istua kotona neljän seinän sisällä. Tämän avulla pystymme elämään Bellen rutiinien ehdoilla. Tiedostan kyllä että en voi elää blogilla ja tubella loppu elämäni, mutta nautitaan tästä niin kauan kuin se kestää!

Bellen kanssa olen ainakin kotona kunnes hän on 3 vuotias ja meidän lapsettomuushoidot alkavat kohta. Jos meillä kävisi tärppi niin menisin äippälomalle joulukuussa. En halua suunnittela tulevaisuutta liian tarkasti, koska emme tiedä jos hoidot tuottavat tulosta. Olen tottunut siihen että mummini ei ikinä tule ymmärtämään mitä työtä minä teen tällä hetkellä ja että mun äiti sanoo että mulla on ”vaikeasti seliteltävä työ”. 

Jos teillä on kysymyksiä vloggaamisesta tai bloggaamisesta niin laittakaa kommenttia 👇🏻

Kommentit (7)

Ihan mahtava otsikko, oli pakko klikata. En pettynyt! Todella mielenkiintoinen postaus. En mitenkään kuulu sun kohderyhmään, mutta saatoit saada uuden lukijan 🙂 Kulissien taakse on aina hauska kurkistaa.

Hei Iltalehden nettisivuilla on juttua susta ja sun miehen liian isosta melasta. 😀

Huomasin 🙄😂 uutiskynnys näyttäisi olevan harvinaisen matalalla tällä hetkellä

Tosi hyvä postaus! Itseäni on juurikin kiinnostanut viimepäivinä bloggaamminen, miten se aloitetaan, miten käytännössä jne.

Ensin haluan sanoa etten missään nimessä tarkoita näillä mainitsemillani asioilla sinua. Tykkään sun blogista ja vaikutat panostavan tähän sekä youtubeen. Mutta ehkä nämä asiat saattavat vaikuttaa että myös sinä ja muut hyvät bloggaajat saavat kehotuksia mennä oikeisiin töihin.

Uskon että yksi isoimmista syistä miksi ihmiset kyseenalaistaa bloggamisen työnä on se, että niin moni joka sanoo tekevänsä blogia työkseen kuitenkin aloittaa postauksia sanomalla ettei ole nyt ehtinyt postailla kun on niin paljon kaikkea muuta tekemistä. Eli jättää työt tekemättä kun on jotain parempaa tekemistä? Näitä näkee todella usein. Samoin useilla postaukset vaikuttaa aivan hutaisten tehdyiltä, valtavasti aivan alkeellisia kirjoitusvirheitä. Jos blogia kirjoittaa työkseen niin kyllä pitäisi edes jaksaa tarkistaa teksti. Tällaiset bloggaajat mielestäni vievät uskottavuutta blogin kirjoittamisesta työnä, jolloin myös ne jotka panostaa, saavat kuulla ettei se ole oikeaa työtä.

Totta 🤔 mä luulen kans et moni joka ei ole tehnyt somea työkseen ei ymmärrä ollenkaan mitä kaikkea tämä työ sisältää 😄 esimerkiksi noi gaalat ja PR-tapahtumat (joihin en jaksa mennä😆) ovat hyvä tapa markkinoida blogia ja sillä tavalla luodaan kontakteja ja saadaan yhteistöitä. Tämä näkyy tavallaan mun blogissa.. Oiskohan viime vuonna ollut 2 tai 3 yhteistyötä 😂
”On ollut niin paljon muuta” saattaa olla paperihommia, yhteistöiden haalimista jne. Sitähän me emme tiedä 🤷🏼‍♀️
Vaikka mä tienaan tällä suunnilleen saman verran kuin mitä tein ”oikeissa töissä” (tulothan vaihtelee aika paljon) niin koen että tämä on mun sivutyö 😄 Belle on ykkösprioriteetti ja jos hän on kipeä niin en yleensä päivitä blogia tai tubea ja parempi niin. Väsyneenä en pysty kirjoittamaan suomea ollenkaan 😂

❤️ Kiitos siitä työstä jota teet 😊 saa toinenkin kotiäiti lukea kivoja juttuja ja välillä nauraa maha vääränä….

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Desire Nymark

Desire Nymark

Olen kolmenkympin kynnyksellä oleva nainen joka tekee kahvikuppeja, vauvoja sekä taistelee naisen nautinnon puolesta. Suosikkiasioihin kuuluu pastan syöminen ja kapitalistisen patriarkaatin kukistumisesta haaveilu. Harrastuksena kahvin juominen, nukkuminen sekä sarkasmi. Valitettavasti työtehtäviini kuuluu myös siivoaminen, ruonlaitto huonolla menestyksellä ja pyykkikori, jonka pohjaa en ole nähnyt vuosikausiin.

Arkisto

X